• Kafeskuslari.com ailesine hoş geldiniz..

Sizde kafes kuş türünüz hakkında paylaşım yapmak ve soru sormak için üye olunuz.
    Sizde ailede yerinizi alınız...

Kuşum hasta mı

Limon456

Yeni Üye
Yaklaşık 5 aydır bizimle olan bir kuşum var. 2,5 yaşlarında. Geldiğinden beri uçamıyor ve tartma imkanım olmasa da diğer kuşlara göre kilosunun fazla oldugunun farkındayım. Diğer sahipleri kafesten hiç çıkarmadığı için uçmayı öğrenememiş ve kilo almış. Bize ne kadar uğraşsak da alışmadı. Sadece uçamadığı için elimize geliyor. Fazlasıyla ürkek bir kuş çıt çıksa bile titriyor ve korkuyla bakıyor. Gündüzleri de sürekli kafasını sırtına yatırarak uyuyor. Biz de bir arkadaşın iyi geleceğini düşündük ve dişi bir kuş daha aldık. Ama o kuşla da fazla ilgilenmiyor sadece uyumak istiyor. Kafesten çıkmak da istemiyor. Birkaç gündür evde yoktum dün gece bir şey fark ettim. Sık sık nefes alıyor ve ötmek ister gibi ses çıkarıyor ama ötemiyor. Her gün elimden yem yediriyorum. Yemi de kırıyor ama yemiyor. Elime güvenmediği için böyle yaptığını düşünmüştüm ama şu an yem yediğinden de emin değilim. Yem yerken bakmak istediğimde yem yemeyi bırakıp tüneğine dönüyor. Kendini elletmiyor sadece istediğinde elimize geliyor. Takviye olarak forumdan birinin tavsiyesi üzerine entrobac ve gerwit kullanıyorum. İlk defa kuş baktığım için ve kuşum bu durumda olduğu icin fazlasiyla endişeliyim. Kuşumun bir hastalığı mı var? Hasta değilse de hareketlenmesi, mutlu olması ve kilolarından kurtulması için ne yapmam gerek? Diyet konusunda birkaç yazı okudum ama kafama göre hareket etmek istemiyorum. Bir de kafeste iki kuş var. Yemeklerini nasıl ayarlamam gerekiyor?

Seda.

Tutkulu
Çeviri Ekibi
Kıdemli Üye
Öncelikle yem yediğinden emin olmak gerek , yemiyorsa herşeyden önce bu sağlanmalı önce buna bakın .
Kuşunuz benim melek olan bir oğlum gibi oburlasmis ama ben onu bile kısa uçuşlara alistirmistim belli antrenmanlarla belki hala ümit vardır kendini toparlayinca biraz alıştırma yapalım kusunuza...
kilodan ve uzun süre ucmayisindan (kafesten çıkarılmasında yağ baglayabiliyolar böyle ) bu durum seyretmiş olabilir.. uçamayan kuş kendini hep savunmasız görür urkekliginin ondan olduğunu düşünüyorum genel bı hastalık kontrolü için ise tunekte duruşu ve dışkı arkadaşların yorumlamasi açısında iyi olacaktır.

Limon456

Yeni Üye
Öncelikle yem yediğinden emin olmak gerek , yemiyorsa herşeyden önce bu sağlanmalı önce buna bakın . Kuşunuz benim melek olan bir oğlum gibi oburlasmis ama ben onu bile kısa uçuşlara alistirmistim belli antrenmanlarla belki hala ümit vardır kendini toparlayinca biraz alıştırma yapalım kusunuza... Belki kilodan ve uzun süre ucmayisindan (kafesten çıkarılmasında yağ baglayabiliyolar böyle ) bu durum seyretmiş olabilir.. uçamayan kuş kendini hep savunmasız görür urkekliginin ondn olduğunu düşünüyorum genel bı hastalık kontrolü için ise tunekte duruşu ve dışkı arkadaşların yorumlamasi açısında iyi olacaktır.
Elime aldığım zaman kafesi görünür bir yerdeyse ona uçmak için çabalıyor. Ben de günde 4 5 kez kafesini görüp uçmaya çalışmasına izin veriyorum. Bu egzersiz süresini nasıl ayarlamam gerektiğini bilmediğim için uzun süreli yaptırmıyorum. Bu kadar hareketsiz ve ürkek olmasına çok üzülüyorum. Hem kendi sağlığı için de iyi değil. Videoyu yükledim ama henüz yüklenmedi. Dışkı fotoğrafını da az sonra ekleyeceğim. Umarım hasta degildir ve kilolarından kurtulup sağlığına kavuşur.

Aslı Ö.

İkon Üye
Moderatör
Uzman Mentör
Kıdemli Üye
Editör
Kuşunuz kilodan ziyade kabarık duruyor ondan ötürü size kilolu gelebilir mi. Görünürde size kilolu gelebilir ama en sağlıklı sonuç hassas tartıyla ölçmeniz. Birde başka sıkıntı var gibi kuşta kabarık durmasından dolayı. Kuyruk sekmesi gördüm. Hırıltı nefes alış veriş yada nefes alırken ağız açma kapama var mı.

Mustafa89

Eski Forumcu
Moderator
Uzman Mentor
Kıdemli Üye
Üretici
Oncelikle kuşu yanindaki kuştan ayırın. Dışkı cok kotu degil ama bazi kuslar belli etmeyebiliyor. Bu kuşun beslenmesi lazım. Yapabiliyorsaniz elle besleme mamasi ve aparatiyla kursaktan besleyip kombi mix verebilirsiniz 5 gun. Sonrasinda 2 gun entrobac seklinde. Yapamiyorsaniz anlayan birine yaptırın. Kafeste dal dari ve aspur bulundurun yemesi daha kolay olacaktir. Once bir beslensin sonra tedavi uygularsiniz.

Şehmus BAKIR

İkon Üye
Yönetici
Yetkili Kurucu
Kurucu Üye
Mentör
Üretici
Ben kanatlı uzmanına gitsin derim çünkü durumu iştah açıcı değil kuşun birden fazla hastalıkları olabilir ve tetiklemis büyük ihtimalle yani bazı analizler şart bu yüzden nerede ikamet ediyorsunuz yardımcı olalım yön gösterelim

Limon456

Yeni Üye
Kuşunuz kilodan ziyade kabarık duruyor ondan ötürü size kilolu gelebilir mi. Görünürde size kilolu gelebilir ama en sağlıklı sonuç hassas tartıyla ölçmeniz. Birde başka sıkıntı var gibi kuşta kabarık durmasından dolayı. Kuyruk sekmesi gördüm. Hırıltı nefes alış veriş yada nefes alırken ağız açma kapama var mı.
Böyle bir şey gözlemlemedim. Hızlı nefes alıp verdiğini düşünüyorum. Sadece uyuyor ve titriyor. Bir de ayakları her zaman soğuk oluyor.

Limon456

Yeni Üye
Ben kanatlı uzmanına gitsin derim çünkü durumu iştah açıcı değil kuşun birden fazla hastalıkları olabilir ve tetiklemis büyük ihtimalle yani bazı analizler şart bu yüzden nerede ikamet ediyorsunuz yardımcı olalım yön gösterelim
İzmirde yaşıyorum ama herhangi bir gelirim yok. Bütçem çok kısıtlı ailem de veteriner parasını karşılamak istemiyor. Su an sadece veterinere götürebilirim ama diğer ihtiyaçlarını karşılayamam. Bir sey yapmazsam da ölecek. Eğer ise yararsa üstteki onerilenleri uygulayayım. Sizce neyi var?

Limon456

Yeni Üye
Streamable Video az önce daha kolay yemesi için daldarı koydum. Ara ara bu sesi çıkarıyordu. Şimdi sürekli ses çıkarmaya başladı.

Limon456

Yeni Üye
Birisi bakabilir mi lütfen. Sanırım solunum sıkıntısı yaşıyor.

Aslı Ö.

İkon Üye
Moderatör
Uzman Mentör
Kıdemli Üye
Editör
Kuşun kuyruk sallamasından nefes problemi olduğu anlaşılıyor 😞
Kuşunuzun durumu iyi görünmüyor 🙁 kanatlı uzman görmeli 🙏🏻 ama bütçem yok diyorsunuz öncelikle kuşunuzun bağışıklığını güçlendirin. Multivitamin gervit ve probiyotik entrobac temin ediniz. Haftada bir farklı günlerde bu takviyeyi suluğuna koyunuz. Ve forumda tarifi var kekik çayı, spreyi yapın. Spreyi burun deliklerine gelecek şekilde fısfıslayın. Çayını da suluğuna koyun. Nefeste iyileşme olmazsa doksisiklin etkenli ilaç kullanmak gerekiyor. Doksimis yada hipradoxi bu ikisinden herhangi birini kullanabilir. Nefesten başka problemler de olabilir kuşta. Önceliğiniz kanatlı uzman olmalı 🙏🏻

Limon456

Yeni Üye
Kuşunuzun durumu iyi görünmüyor 🙁 kanatlı uzman görmeli 🙏🏻 ama bütçem yok diyorsunuz öncelikle kuşunuzun bağışıklığını güçlendirin. Multivitamin gervit ve probiyotik entrobac temin ediniz. Haftada bir farklı günlerde bu takviyeyi suluğuna koyunuz. Ve forumda tarifi var kekik çayı, spreyi yapın. Spreyi burun deliklerine gelecek şekilde fısfıslayın. Çayını da suluğuna koyun. Nefeste iyileşme olmazsa doksisiklin etkenli ilaç kullanmak gerekiyor. Doksimis yada hipradoxi bu ikisinden herhangi birini kullanabilir. Nefesten başka problemler de olabilir kuşta. Önceliğiniz kanatlı uzman olmalı 🙏🏻
Peki teşekkür ederim 🥺