• Kafeskuslari.com ailesine hoş geldiniz..

    Sizde kafes kuş türünüz hakkında paylaşım yapmak ve soru sormak için üye olunuz.
    Sizde ailede yerinizi alınız...

Kuşlarımızın Ev İçi Serbest Uçuşlarında Önlemler

Levent T.

Eski Forumcu
Emektar Üye
Katılım
25 Kas 2021
Mesajlar
3,793
Tepkime puanı
6,786
Puanları
113
Kuşlarımızın Ev İçi Serbest Uçuşlarında Önlemler
Evlerimizde neşe kaynağı olan muhabbet kuşlarımızı mutlu etmek bizleri ziyadesiyle mutlu etmektedir. Onların tüm ihtiyaçlarını gidermek en büyük arzumuzdur. Onları kafeslerinde sürekli tutsak tutmak hiç istemeyiz ve yeterince kafes dışında bulunmaları, oyun oynamalarını ve güvenli uçmalarını da çok isteriz. Ancak bunu gerçekleştirirken en güvenli bir şekilde uygulamak zorundayız. Onları mutlu ederken sağlıklarını da çok önem vermeliyiz. Oluşabilecek her türlü kazayı önlemek için gereken tedbirleri almak durumundayız. Kuşumuzun pencereden kaçmasına izin vermemeliyiz. Evin içerisine onlara zarar verebilecek diğer evcil canlılardan uzak tutmalıyız.

IMG_0089.JPG

Evde kuşlarımızın pencereden yanlışlıkla dışarıya uçmasına bir sineklik ile önleyebiliriz. Kafes kuşları pencereyi algılayamazlar onun için istemeden pencereye çarpabilirler ve kendilerini ağır bir şekilde sakatlayabilirler. Bunun için pencerenin önü her zaman perdeyle örtülü olması onların sağlığı açısından önemlidir. Pencere çarpma kazaları kuşların felç olmasına kadar büyük zararları vardır. Kuşun bulunduğu odanın kapısı kapalıysa kapıyı açarken dikkatli açılmasına dikkat etmeliyiz. Belki kuşunuz kapının eşiğinde olabilir ve kapının açılmasıyla ezilme riskine maruz kalabilir. Kapı açıldığında dışarıya kaçıp ve eğer diğer pencereler açık ise oradan da dışarıya kaçabilir. Meraklı oldukları için ilk gördükleri fırsatı kullanmayı çalışabilirler. Bu yüzden olumsuz bir durumla karşı karşıya kalabilirler. Zeki canlılar olduklarından kafesin dışını kafes içinden iyi incelerler ve dışarıya çıktıklarında duvarları algılamış olabilirler. Ancak farklı bir ortama geldikleri ilk zamanlarda kuşu hemen çıkardığınızda duvara çarpma olasılıkları çok büyüktür. Uçuş hızının şiddeti sakatlanma derecesini artırabilir. Yavru kuşların uçuş hızı daha az olduğu için kafesten ilk çıktıklarında duvara çarpma durumunda sakatlanma riski daha azdır. Kuşunuzu dışarı çıkardığınızda kafes dışında ahşaptan yapacağınız bir tünek kuşunuz için güvenli inişlere yardımcı olacaktır. Kuşu kafesten çıkaracağınız odanın elektrik kabloları gibi şeylere dikkat edin. Çünkü bu şirin canlılar çok meraklı oldukları gibi çok ta kemirgendirler.


sunta.jpg

Kuşlarımızın üzerinde gezdiği ya da kemirdiği tekstil ürünlere pek fazla güvenmeyelim. Bu tekstil ürünler pislikleri gizler ve kuşlarımıza zarar verebilir. Özellikle halılar riskli bölgelerdir. Üzerinde koşmayı ve oyun oymayı seven kuşlarımız aslında onlar için tehlikeli alanlardır. Buralar kuşlarımız için hastalık oluşturan mikrop yuvalarıdır. Oyun alanları buralar olmamalıdır. Kuşlarımız halıda oynarken şirin gözükebilir ve bizler onların mutlu olduklarını sanırız. Ancak buralar her türlü mikrop ile temas alanlarıdır. Bizlerin üzerindeki tekstil ürünler de onlara göre risklidir. Özellikle çoraplarımıza yani ayak bölgelerimize gelip kemirmeye çalışabilirler. Ağızlarımızdan ve ayaklarımızdan kuşlarımızı kesinlikle uzak tutalım.

Birden fazla kuşunuz varsa onları dışarı çıkarttığınızda daha dikkatli olmamız gerekir. Her durumda onları takip etmek zorunda kalabilirsiniz. Dışarı çıkan kuşlar evcil olmaları yani size alışık olmaları lazım. Yoksa zorluk çekebilirsiniz. Elinize veya parmağınıza konduklarında size güvenmeliler. Kesinlikle avucunuzla kuşlarınızı kavramayın. Bu onları sizden uzaklaştırır. Bu durum kuşlarınızı dışardan kafesin içine geri koymanızda çok önemlidir. Kuşlarınız kafesini bir evi olduğunu hissetmeliler. Rahatlıkla ve güvenle çıkabilmeliler. Onun için kuşlarınızı yavruyken alın ve zamanda eğitimlerini tamamlayın. Kuşunuzu kafese geri koyarken avuçla dışarda kuşunu yakalamaya kalkışmayın. Bu çeşitli istenmeyen kazalara sebebiyet verebilir. Diğer bir yöntem kuşlarınızı uzun bir t tüneği ile oyun oynar gibi kafese geri sokabilirsiniz. Tabi bu eğitimleri önceden çok büyük bir sabırla vermeniz gerekecektir.


Dikkat: Bu yazı kafeskuslari.com'a aittir. İzinsiz paylaşılamaz.
 

Aslı Ö.

İkon Üye
Moderatör
Uzman Mentör
Kıdemli Üye
Editör
Katılım
28 Şub 2022
Mesajlar
10,489
Tepkime puanı
16,493
Puanları
999
O sineklikler bizde hayat kurtardı. 🙏🏻Bizzat başıma geldi evin içinde bianda yönünü karıştırabilirler. Ne kadar evi tanisa da aşina olsa da. Eline emeğine sağlık 🙏🏻
 

Kübra Ö.

Eski Forumcu
Uzman Mentör
Yazar
Kıdemli Üye
Üretici
Katılım
26 Eki 2021
Mesajlar
7,088
Tepkime puanı
11,144
Puanları
113
Emeğine sağlık abi.
 

Tarcın14

Yeni Üye
Katılım
9 Eyl 2022
Mesajlar
11
Tepkime puanı
11
Puanları
3
Tatlım Bicirik🧿🧿🧿🧿Çok şanslısın🧿🧿🧿🧿Sağlıklı ömürler diliyorum🙏🥰❤
 
Üst Alt