• Kafeskuslari.com ailesine hoş geldiniz..

Sizde kafes kuş türünüz hakkında paylaşım yapmak ve soru sormak için üye olunuz.
    Sizde ailede yerinizi alınız...

Makale Kuşlarımızı Uzaktan Çağırma Eğitimi

Feyza T.

Eski Forumcu
Emektar Üye
Eve yeni gelen kuşlarımıza ilk zamanlardaki yaklaşım biçimimiz, tavrımız ve verdiğimiz eğitim, onun hayatı boyunca yapacağı ve yapmayacağı davranışların temelini oluşturur. Size alışma süreci, elinize gelmesi, sizinle oyunlar oynaması için vermeniz gereken bazı eğitimler vardır. Bunlardan biri uzaktan çağırma eğitimidir. Ev içinde serbest uçuşları sırasında gitmemesi gereken bir yere gittiğinde, uzaktan çağırınca yanınıza gelmeye alışkın olan kuşunuz siz çağırdığınızda hemen ilgisini size yönlendirecek ve yanınıza gelecektir. Ama bu eğitimi almamış kuşlar, siz yanınıza gidene kadar bir vazoyu devirebilir, veya bir kabloyu kemirip çarpılma riskine girebilir, ya da çok sevdiğiniz kitabı yırtmış olabilir. Kuşlarımız meraklı yapıda hayvanlar oldukları için kendi başlarına buyruk olmayı severler. Ama eğitim ve düzen onlar için çok önemlidir. Eğitim verdiğinizde ve düzenini asla değiştirmediğinizde o da hem çok uysal, komutlarınızı dinleyen hem de sizinle çeşitli oyunlar kuran bir minik dost olacaktır.

Charlie.jpeg
  • Kuşunuza eğitim verebilmeniz için ilk şart onu asla korkutmamak, sevgi ve sabırla yaklaşmaktır. Stresli, sinirli, üzgün olduğumuzda kuşlarımız bunu hissedecek ve bize yaklaşmak istemeyeceklerdir.

• Uzaktan çağırma eğitimini vermek istediğimiz kuşun yavru olması işimizi kolaylaştıracaktır. Yetişkin bir kuşun karakteri oturmuş olacağından dediklerimizi dinlemek istemez, huylarını da kolay kolay terk edemez. 6 ay civarı kuşlar eğitime gayet elverişli olsalar da, kuşunuzun yaşı/ayı ne kadar küçükse o kadar kolay eğitim alacaktır.

• Bu eğitimi, kuşunuzu kafesinden ilk çıkardığınızda vermeye başlamanız eğitimi daha kolay hale getirecektir. Böylece evde serbest halde dolaşıp kafasına estiği yere konmayı alışkanlık haline getiremeyecek, komutunuzu duyduğu anda yanınıza gelmek dışında bir hareketi öğrenmediği için itaatsizlik söz konusu olmayacaktır.

• İlk aşamada kuşumuzun eve bizlerin varlığına alışmış olması, kafesini de benimsemiş olması gerekmektedir. Böylece dışarı çıktığında, aşırı stres veya heyecan yaşamaz, sağa sola uçmaya çalışmaz ve dikkatini size verebilir.

• İkinci olarak, kuşunuza kafes içi eğitimini vermiş olmanız gerekir. Böylece kafesin içindeyken elinizden korkmayan, parmağınıza rahatlıkla konan ve elinizden yem yemeye alışmış olan kuşunuz, dışarıda da bunları yapmaktan ürkmeyecek ve daha çabuk komutunuza uyacaktır.
WhatsApp Image 2022-11-16 at 16.11.06.jpeg
  • Eğitime başlarken, kuşunuzu kafes içinde parmağınıza alın, dal darı veya sevdiği herhangi bir yiyeceği uzatarak onu ödüllendirin. Bu şekilde elinizden yem yerken yavaşça elinizi dışarı çıkarın. Kuşunuz Kafes kapısından çıktığında, elinizi orada tutarak yemi yemesine, belki etrafı incelemesine müsaade edin. Bu süreçte kuşunuz elinizden kaçıp etrafta dolaşmak, keşfe çıkmak isteyebilir. Bir süre uçmasına izin verin. Böylece heyecanını attığında bir yere konacak, ve parmağınıza alıp veya tünek yardımıyla kafesin üzerine konmasını sağlayabileceksiniz. Veya elinizde dururken yemini yemeye devam edebilir. Biraz daha yemesine müsaade edin ve sonrasında yavaşça hareket ederek kuşunuzu kafesinin üzerine bırakın.

• Kafesin üzerinde bir süre daha elinizden yem yedirin. Orada durması gerektiğini öğrenecek ve artık tamamen güvende hissedecek. Artık eğitime başlayabiliriz.

• Kafes içi eğitim verirken yaptığımız gibi, parmağımızı tünek şeklinde tutarak (büyük kuşlar için kolumuza çıkmasını da sağlayabiliriz) parmağımıza çıkmasını sağlıyoruz. Parmağımıza çıkarken bir komut veriyoruz. Ben 'çık' komutunu kullandım. Siz 'adım at', 'parmak', 'gel' gibi kısa komutlar tercih edebilirsiniz. Veya parmak şıklatma, tükenmez kalemi açıp kapattığımızda çıkan çıt sesi gibi bir ses belirleyebiliriz. Parmağımıza çıktığında gülümseyerek uysal bir tonda mutlaka 'aferin', 'başardın' gibi bir ödül kelimesi söylüyor ve yemle ödüllendiriyoruz. Ve sonrasında tekrar kafesinin üzerine çıkmasını sağlayarak bu işlemi tekrarlıyoruz. Kafes içinde parmağınıza çıkmaya tamamen alışmış olan kuşunuz bu aşamayı kolay geçecektir.

• Diğer aşamada bir adım geri giderek kuşumuzun bir adım atarak yanımıza gelmesini sağlıyoruz. Komutumuzu vermeyi, doğru hareketi yaptığında ödüllendirmeyi ihmal etmiyoruz.

• Her aşamada birer adım geri giderek kuşumuzun bizi mutlaka görebileceği bir konumdan komutunu vermemiz gerekiyor. Aynı zamanda ilk süreçte yemi mutlaka görebileceği yerde tutmamız gerekir. Tamamen alıştığında, elimizde yem olduğunu görmeden çağırmalı ve geldiğinde ödülünü vermeliyiz. Bunu da tamamen öğrendikten sonra elimizde yem olmasa bile kuşumuz komutunu duyduğu an, elimizde yem olmasa bile yanımıza gelecektir.
WhatsApp Image 2022-11-16 at 17.15.34.jpeg
  • Her aşamayı mutlaka birkaç kere tekrarlamalıyız. Alışma süreci kuşumuzun yaşı, bize ne kadar alışmış olduğu ve karakterine göre farklılık gösterebilir.

• Kuşumuz tamamen alıştığında bile, ara ara eğitime devam etmeliyiz. Uzaktayken çağırmalı ve mutlaka ödülünü vermeliyiz. Yoksa zamanla unutacaktır.

• Eğitimler kuşumuzun ilgisi bizdeyken ve öğrenme hevesi varken verilebilir. O anda başka şeyle ilgilenmek isteyen, bize tam olarak alışmamış veya hafif de olsa çekingen davranan, aç, susuz veya hasta kuşlar eğitim verseniz de öğrenemez.

• Her eğitimin süresi en fazla 15 dakika olmalıdır. 15 dakikayı geçtikten sonra kuşunuz artık sıkılmaya ve öğretmeye çalıştığınızın tam tersi şekilde davranmaya başlayacaktır.

• Ödül, kuşumuz için eğitimin eğitim değil, severek yapacağı bir iş hatta bir oyun olmasına olanak tanır. Doğru hareketi yaptığı her seferinde ödül vermek, onu daha fazla ödül alabilmek için dediğimiz her şeyi yapmaya teşvik eder. Cezalandırmak, bağırmak, küsmek fayda vermeyecek, hatta kuşumuzun bizden soğumasına ve güvenini kaybetmesine sebep olacaktır.
WhatsApp Image 2022-11-18 at 13.18.51.jpeg WhatsApp Image 2022-11-20 at 23.43.48.jpeg

Aşağıda bu eğitimle ilgili videomuzu izleyebilir, bunun gibi eğitim videolarını ve daha bir çok şeyi izlemek için kanalımıza abone olabilir, bizi sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz 🌸
Video olarak çekmemizi ve anlatmamızı istediğiniz başka konular varsa, yorumlarda konuşmaktan mutluluk duyarız 😇

Dikkat: Bu yazı, video ve görseller, kafeskuslari.com ailesine aittir. İzinsiz paylaşılamaz.

Levent T.

Eski Forumcu
Emektar Üye
Emeğine bilgine sağlık Feyza kardeşim :) (y)

Şehmus BAKIR

İkon Üye
Yetkili Kurucu
Kurucu Üye
Üretici
Eline emeğine sağlık kardeşim 😊 paylaşım ve görseller için teşekkürler 👍

Üst Alt