• Kafeskuslari.com ailesine hoş geldiniz..

    Sizde kafes kuş türünüz hakkında paylaşım yapmak ve soru sormak için üye olunuz.
    Sizde ailede yerinizi alınız...

Kuşlarda yumurta oluşumu

Mehmet Gürbüz

Müdavim
Yazar
Sponsor
Katılım
27 Tem 2021
Mesajlar
554
Tepkime puanı
1,241
Puanları
93
YUMURTA OLUŞUMU

Ekin kargasının ovaryumunda 25.000’den fazla Folikül bulunmaktadır. Her yıl 5 yada 6 Folikül gelişebilmektedir. Dokuz aylık bir dönemde ekin kargasının folikülü 0,05 mm’den 3,5 mm ye ulaşmaktadır.

Daha sonra ise dört günlük bir süreçte oldukça hızlı bir büyüme ile 14,6 mm ’lik bir boyuta ulaşmaktadırlar.


Bu hızlı artış yağ ve protein sentezinin karaciğerde hızlı bir şekilde gerçekleşmesini gerektirir.

FB_IMG_1665423436211.jpg

Yumurtanın besin maddesi olarak kullanılan kısmında H,7 oranında su, 2,6 oranında yağ. ,6 oranında protein, %1 oranında karbonhidrat ve %1.1 oranında mineral bulunmaktadır (bu oranlar tipik bir tavuk yumurtasından elde edilmiştir). Yumurta, yumurtalık içerisindeki tek bir gonositten oluşur.

Her kuş yumurtalığı kendine özgü sayıda daha önce saptanmış yumurta kabarcığı bulundurur.

Daha sonra Yumurtayı meydana getirecek olan bu kabarcıklar embriyonik evreden sonra artış göstermezler.

Olgunlaşmamış foliküller yumurta sarısı eklendikçe hacimlerini büyütürler. Belirli bir büyüklüğe ulaşınca Folikül patlar ve yumurta titrek tüylü hunilerce alınarak yumurta kanalına iletilir. Yumurta kıvrık ve bükümlü yapıda olan yumurta kanalından inerken serbest dönebilen yumurta sarısı hemen dışındaki çekirdeğin her zaman üstte kalmasını sağlar.

Bu denge. Yumurta sarısının yanlarına bağlanmış ve musin proteininden meydana gelmiş liflerin oluşturduğu şalazın dönme sırasında büklüm yaparak yumurta sarısını sabit tutması ile gerçekleşir.


Yumurta albumini ise üç tip proteinden oluşmuştur. Musin, globulin ve albumin. Albumin bu proteinler arasında en bol bulunandır.

Musin ve globulin ise %10luk kısmı oluşturur. Yumurta kanalının istmus bölgesinde şekillenen iki fibröz kabuk membranı protein yapısında olan keratin içermektedir.

FB_IMG_1665423441752.jpg
Yumurta kabuğunun kalkeri ise uterus duvarından çıkan kollojene benzeyen protein içerikli bir sıvının yumurta zarının üzerine birikmesiyle oluşur. Biriken bu süngerimsi tabakanın üzerinde de çok defa esnek olan kutikula yer alır.


Tipik olarak evcil bir tavuk yumurtasında kabuk, %94 oranında kalsiyum karbonat, %1 oranında magnezyum karbonat, %1 oranında kalsiyum fosfat ve %3 ve 4 oranında proteinden meydana gelir.

Ayrıca kabuk, yüksek miktardaki inorganik molekülleri de içerir.
FB_IMG_1665423444342.jpg

Kuş yumurtasının kalker kabuğu gaz alışverişinin gerçekleşebilmesi amacıyla sık porlarla donanmıştır.

Kabuk oluşumu sırasında uterus bezlerinden kalker macuna salınan renk pigmentleri yumurtanın desenli veya renkli olmasını sağlar. Yumurta pigmentlerinin kimyasal çalışmaları onların kan yada safra pigmentlerinden türediğini göstermektedir. Porfirinler ve mavi-yeşil renkteki siyaninler olmak üzere iki temel yumurta pigmenti bulunmaktadır.

Pigmentler bir yumurtada tek başına yada birlikte bulunabilirler.

Buna karşılık bazı yumurtalar hiç bir pigment içermeyebilir.

Yumurta bırakma sırasında kuşlar kendi kemik yapısını oluşturan toplam kalsiyumun yaklaşık % 12’sini yumurta kabuğuna iletir.

( Yumurta yapacak kuşlar üretim öncesi bu yüzden iyi bakılmalıdır. ) Tam üretime geçen kuşlara kalsiyum takviyesi ilk yumurtayı gereksiz büyütür ve 2. Yumurta bu kese içinde döner ve yumurta tıkanması kaçınılmaz olur...


Telolesital tipte olan kuş yumurtası besin maddesince çok zengindir. Yumurta sarısı vejetatif kutba yığılmıştır. Yumurta sarısının üst kısmındaki animal kutupta ise çekirdek az bir sitoplazma ile birlikte bir ada gibi görülür.

Yumurta üretiminde mevsimsel değişimler etkilidir. Kuşların 4 dönemi vardır...

Mevsimsel değişimler yumurta bırakma döneminde kanın bazı karakteristik özelliklerine etki eder.

Yumurtlayan kuşlarda kandaki yağ asitlerinin ve nötral yağların miktarı artar.

(kolesterol miktarı değişmez). Kan lipitlerindeki bu yüksek artış yumurtlama süreci öncesinde ve yumurtlama süreci içinde ovaryum hormonlarını uyarır.
bu yüzden kimyasal bazlı takviye edici gıdalar veya takviyeler tehlikelidir.

Kuş yumurtasının şekli ise yumurta kanalının yapısı ve duruş şekliyle ilişkili olarak değişmektedir. Yumurta kanalının çapı ve kaslı duvarı, bununla beraber kaslı organların dağılımı ve bulunuşu muhtemelen yumurta şeklinin belirlenmesinde rol oynamaktadır.

(Eğer yumurta şeklinde bir bozulma söz konusu ise kuşlar üretimden çekilmelidir.)

Pelvis kemiğinin yapısının da yumurta şeklini etkilediğine ilişkin kanıtlar da bulunmaktadır.

Derin pelvik kemere sahip kuşlarda yumurta oval yapıdadır. Aynı zamanda kuşun pelvisi dorsa-ventral olarak yassılaşmışsa bu durum yumurtaya da yansımıştır.


Döllenmiş yumurta içinde yavru gelişimi sürerken kabuktan yavruya iskelet sisteminin güçlenmesini sağlamak amacıyla sürekli olarak kalsiyum geçer. Dolayısıyla inkübasyon süresi içinde kabuk kalınlığı devamlı suretle azalır.

Yani ben kuşlarıma iyi bakıyorum diyen bir kuşçu yavru kaybı yaşıyor ise muhtemelen (............ ) Boşluğa iyi bakıyorsun demekki yazılabilir. Pardon sadece bakmışsın da yazılabilir.

Yavrunun yumurtadan çıkışını takiben vücuda kalsiyum takviyesi amacıyla yumurta kabukları ebeveynlerce yenir.


Evet arkadaşlar kısaca yumurta oluşumu umarım beğenirsiniz..


Bu yazı dizisi tamamen kafeskuşlaricom üyelerine özeldir. Paylaşın fakat kaynak forumun linkini ekleyiniz. belirtin, belirtin diyorum çünkü bu hobiye gerçekten ilgi duyanlar bizleri takip etsin...


Sağlıcakla kalınız
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Levent T.

Eski Forumcu
Emektar Üye
Katılım
25 Kas 2021
Mesajlar
3,795
Tepkime puanı
6,738
Puanları
113
Emeğine bilgine sağlık kardeşim (y) Çok faydalı bir yazı... Teşekkür ederiz...:)
 
Üst Alt