Merhaba
@Mehmet Gürbüz Bey öncelikle kaleminize sağlık. İyi yönde etkiler ama ileri düzeye gelindiğinde o da yine risk teşkil etmez mi?
Makaleyi okuduktan sonra bende de bu soru oluştu. Eğer ilerleyen zaman içinde bir süre sonra grit kum da tehlike teşkil ediyorsa neden birbirimize grit kumu şiddetle tavsiye ediyoruz ve "kafeste her zaman bulunsun" diyoruz? Eğer ki kömür ve toprak, grit kum ile aynı görevleri görebiliyorsa onlar yerine neden grit kum önemle tavsiye ediliyor şuan bunu sorguluyorum kafamın içinde. Kömür ve toprağı forumda okumuştum ama grit önemle tavsiye ediliyor diye grit temin etmiştim. Şimdi hangisini yapmak daha sağlıklı olur bunun düşüncesi kafamın içinde dönüyor
Evet kesinlikle katılıyorum her yerde farklı bilgiler var ne doğru ne değil bilmiyoruz bu makale de gayet güzel açıklanmış ama forumda böyle bir makale varken bilirkişilerin bile diğer konularda grit kum önermesi kafa karışıklığı yapıyor.
@Burçak A. kiminin ihtiyacı vardır kiminin yoktur demiş ona ama her zaman kafeste kalsın ihtiyacı oldukça yenir diyor diğer konularda. Yani öyle canım sıkılınca ara sıra girerim forumlara bakarım çok yazı yazmam ama hiç bir zaman grit kumun sağlık sorunu yaptığını ya da önerilmediğini görmedim, ta ki bu makaleye rastlayana kadar. Benim kafeste de grit kum vardı ama çıkardım normalde kullanmadığım toprağı ve kömürü ekledim ayrı kaplarda kafesin farklı yerlerine koydum topraktan ve kömürden de yedi, meraklı olduğu için tadına baktı diyebilirim. Mesela en basitinden arama motoruna Should grit bird sand be used? yazdığımda
"Papağanlar, muhabbet kuşları, çoğu ispinoz vb. tohumlarının kabuklarını soyarlar, dış kabuğu soyup sadece içteki kısmı yiyip sindirirler. Bu nedenle
kuma ihtiyaç duymazlar . Kümes hayvanları ve güvercinler yiyeceklerini bütün olarak yedikleri için tüm tohumlar vb. tek seferde yutulur, bu nedenle kuma ihtiyaç duyarlar." gibi bir açıklamayla karşılaşıyoruz. Reddit gibi kaynaklarda da yarardan çok zarar verir diyorlar. Hatta direkt grit kuma sövüp sayıyorlar diyebilirim. Yani herhangi bir yabancı kaynağa girdiğimizde bunu kullanmayın papağanlar için değildir deniyor direkt, sadece googlea dediğim cümleyi yazdım önüme 10 kaynak çıktı. Türkiyede herhangi bir veterinere veya petshopa gitsek grit kumu önerirler. Hatta yabancı kaynaklarda eğer grit kumu uzun süre kullandıysa röntgen için veterinerinize götürün diyor.
"We ask you to take note! If you are feeding your parrots grit,
throw it away. If your bird – including little ones like Parakeets and Conures – no matter what the “pet store” told you – has been on this diet for any sustained period, please take him to your avian Veterinarian for an exam and, if necessary, an x-ray."