• Kafeskuslari.com ailesine hoş geldiniz..

Sizde kafes kuş türünüz hakkında paylaşım yapmak ve soru sormak için üye olunuz.
    Sizde ailede yerinizi alınız...

Kuşlarda Bunları Biliyor Musunuz?

K

Kaan Omurtak

Yasaklı
Merhaba arkadaşlar. Herhangi bir kuş türü hakkında edindiğimiz ilginç bilgileri paylaşmak amacıyla bu konuyu açtım. Herkes her gün 1 bilgi paylaşsa 1 bilgi çoğalır ve onlarca bilgi olur. Herkes de yararlanır. Kuşlar hakkındaki -herhangi bir kuş türü hakkında olabilir- ilginç bilgilerimizi paylaşalım. O zaman ilk bilgi benden gelsin.

Muhabbet kuşları da dahil olmak üzere neredeyse bütün papağanlar için “AVOKADO” toxic yani zehirli bir besindir. Avokado ile karıştırılan “MANGO” meyvesi ise zararlı olmayı bırakın aksine kuşlarımız için çok yararlı bir besindir.

AVOKADO
5B42CC90-D243-4172-8C19-A904C13C1784.jpeg :mad::mad::mad: ZARARLI

MANGO
Ekli dosyayı görüntüle 922:love::love::love: FAYDALI

K

Kaan Omurtak

Yasaklı
Doğal hayatlarında yaşayan muhabbet kuşlarının rengi yeşildir. Bizim beslediğimiz ve ürettiğimiz mavi, sarı, gri gibi renklere sahip mutasyonları doğal hayatlarında yani Avustralya’da gözlemleyemezsiniz. Yaklaşık 1850’li yıllarda evcilleştirilmeye başlanan muhabbet kuşlarının üzerinde yapılan uzun süreli gen ve ıslah çalışmaları sayesinde günümüzdeki mutasyonlar elde edilmiştir ve bu da tür içinde büyük bir varyasyona yol açmıştır. Aşağıya doğal ortamında yaşayan ve muhtemelen yuva hazırlığı yapan bir çifti bırakıyorum.
4554D186-DCBC-4557-8262-6F7D3E0FA1EF.jpeg

Şimâl

Tutkulu
Emektar Üye
Konuya bende destek olmak istedim. Keyifli okumalar ☺.

Muhabbet kuşları dakikada ortalama 85 kez nefes alıp verirler. Kalp hızlarıysa biz insanlara göre çok hızlı, dakikada 300 kez kalpleri çarpar insalarda böyle bir olay ölümle sonuçlanırken mubişlerde normlar olarak görülür.

Mubişlerimiz gözümüze ne kadar minnoş ve küçük gözükse de 3000'e yakın veya daha fazla tüyleri vardır.

Mubişlerimiz gözlerini birbirinden çok alakasız yerlere çevirebilir örneğin sağ gözü dağa sol gözü bağa bakabilir buna moneküler vizyon denir.

Mubişlerin uçuşlarında yardım etmesi için hava torbaları ile dolu boş kemiklere sahiptir.

Bir düzine damla kan maalesef mubişlerimizin hayatını riske sokabilir.

İşitme aralıkları 400-20,000 Hz.'dir. İnsanların 20-20,000 aralığındadır.

Bizim geçirdiğimiz hastalıklar gibi birçok hastalığı kapabilirler
Muhabbet kuşları çok hassastır ve uygun bakım olmadan kolayca hastalanabilirler. Hatta, insanların muzdarip olduğu hastalıklara çok benzeyen hastalıklara bile maruz kalabilirler.

Astım, diyabet, depresyon, bronşit ve anemi, hem insanlarda hem de muhabbet kuşlarında olabilir. Ancak endişelenmeyin. Bu, muhabbet kuşlarının aynı hastalıkları insanlara bulaştırabileceği anlamına gelmez.

Son bilgi dışında hepsi kendi bilgi birikimimden. Son bilgiyi ise kısaltarak yazdım.

K

Kaan Omurtak

Yasaklı
Rengi tamamen sarı ya da tamamen beyaz olan kuşların mutasyonu Albino ve Lutino olarak adlandırılmaktadır. Beyaz olanlar Albino, sarı olanlar ise Lutino’dur. Ancak genel algıya göre her beyaz ya da sarı olan kuş Albino ya da Lutino’dur. Oysaki bu çok yanlış bir bilgidir. Bir kuşun albino veya lutino olarak adlandırılabilmesi için gözlerinin kırmızı olması lazımdır. Gözleri kırmızı olmayan tamamen beyaz ya da sarı olan kuşlar DF ya da çift faktörlü spangle olarak adlandırılır. Yani şöyle diyebiliriz:

Tamamen beyaz renkli ve siyah gözlere sahip kuş: Çift faktörlü spangle (DF)
Tamamen sarı renkli ve siyah gözlere sahip kuş: Çift faktörlü spangle (DF)

Tamamen beyaz renkli ve kırmızı gözlü kuş: Albino
Tamamen sarı ve kırmızı gözlü kuş: Lutino

Yanyana duran şirin mi şirin bir adet beyaz DF ve bir adet sarı DF
BD9DBDFA-77E1-4356-8FF8-D81411B7E937.jpeg

Albino (kırmızı gözlü) bir kuş
93444CDA-FE80-48AF-87D5-9DD001B5FC34.jpeg

Lutino (kırmızı gözlü) bir kuş
3876B6ED-3402-4D45-80F8-C0AC870AF549.jpeg

K

Kaan Omurtak

Yasaklı
Muhabbet kuşlarının konuşma yeteneği yoktur. Daha doğrusu hiçbir hayvanın insanlara konuşma yeteneği yoktur. Kuşlarımız bizim onlara öğrettiğimiz kelimeleri ve söz öbeklerini tekrarlayabilirler. Yani “taklit” yetenekleri vardır. Bizim sorularımıza çok mantıklı cevaplar veremezler ve diyaloğa giremezler. Sadece çok çok çok iyi eğitilmiş bazı Kakadular ve Jako papağanları insanlarla basit diyaloglara girip mantıklı cevaplar verebilirler. Ama hiçbir muhabbet kuşu bunu da yapamaz. Büyük papağanlar daha akıllı oluyor haliyle. Özellikle Kakadu’lar bu diyalog konusunda diğer kuşlara göre çok daha yetenekliler.
Şimdi size bir rekordan bahsetmek istiyorum. Taklit yeteneği sayesinde rekor kıran “Puck” isimli bir muhabbet kuşu 1728 tane kelimeyi ezberlemiştir. 1995’te kayda geçen bu kuşun bir videosun alta bırakıyorum. Çok da güzel konuşuyor maşallah.