• Kafeskuslari.com ailesine hoş geldiniz..

Sizde kafes kuş türünüz hakkında paylaşım yapmak ve soru sormak için üye olunuz.
    Sizde ailede yerinizi alınız...

Kuşlarınıza A Vitamini Eksikliğini Nasıl Karşılıyorsunuz?

• Doğal ürünler ile

• Tamamlayıcı Ek Besin Ürünleri ile

• Hem doğal hem de tamamlayıcı ek besin ürünleri ile

Sonuçlar yalnızca oylamadan sonra görülebilir.

Levent T.

Eski Forumcu
Emektar Üye
Kuşlarda A Vitamini Eksikliği

Kafes kuşlarında A vitamini eksikliği (Hypovitaminosis A) çok büyük olumsuz sonuçlara neden olmaktadır. Kafes kuşların hastalıkların başlıca nedenlerinden biri A vitamini eksikliğidir. Kimimiz A vitamini eksikliğini doğal yollar ile kimimiz tamamlayıcı ürünler ile gidermek için karşılar. Çeşitli tohumlar ile beslenen kafes kuşları A vitamini yönünden eksik bir beslenmeye maruz kalıyorlar. Bundan dolayı vitaminleri de içeren pelet yemler üretilmeye başlandı. Ancak sanayide işlenmiş yem türü olduğu için pelet yemlere sıcak bakmıyorum. Pelet yemin belli zamanlarda tedarik sorunu da büyük oluyor. İnternette bile bir bulunuyor bir bulunmuyor. Kuşlarımıza bunu alıştırmak zaten zor. Tohumdan pelete geçip bir de pelet yem bulamazsan büyük bir risk oluyor. Kimse bu riski almak istemiyor. Ayrıca çok dayanıklı bir ürün değil. İçinde her şey var diye sırf pelet yemle tek düzenle beslemek kuşların pek hoşuna gitmeyecektir. Bunun yanında pelet yem içinde şeker, yağ var. Bu yüzden beslenme sağlıklı ve çeşitli olması kuşu daha mutlu eder.

Kuşlar vitamin A yönünden zengin olan meyve ve sebzelerle beslendiklerinde oluşabilecek A vitamini eksikliği engellenebilir. A vitaminin doğal kaynağı meyve ve sebzelerdir. Tohumla yapacağınız beslenme düzenine sebze ve meyveyi de katmanız gerekir. Sadece tohumla beslenme olmaz ve A vitamini yönünden çok eksik kalır. Doğal besinlerin daha çok tercih edilmesi kuşlarımız açısından daha sağlıklı olacaktır.

A vitamini bir antioksidandır. Dokuların oluşumu, gelişimi ve onarımda fayda sağlar. Temel vitaminlerden biridir. Kafes kuşların gelişimi için gereklidir. Kuşların gözleri için son derece önemlidir. Sindirim sistemine faydalıdır. A vitamini kuşların derisine, cere rengine, tüylerin parlaklığına, gaga ve ayak sağlığına yarar sağlar. Ancak fazla A vitamini tüketilmesi de kuşların karaciğerini yorar ve karaciğerlerine zarar vermektedir.

A vitamini eksikliği yüzünden kafes kuşların,
  • Solunum sisteminde bozukluklar,
  • Sindirim sisteminde bozukluklar,
  • Kuşların üreme organlarında bozukluklar,
  • Tüylerinde bozukluklar,
  • Gagalarında bozukluklar,
  • Ayaklarda pullanmalar,
  • Uyuşuk olmasına,
  • Hapşırma,
  • Tüy renklerinde matlaşmasına,
  • Gözlerin şişkin olmasına,
  • Tırnak sağlıklarının bozulmasına,
  • Psikolojik bozukluklarına,
  • Gözlerinde çapaklanmasına,
  • Cilt sağlığının bozulmasına neden olmaktadır.

Böyle durumlarda A vitaminine bağlı hastalıklara neden olmadan kanatlı bir uzmana kuşun gösterilmesi ve hekiminizin kuşunuza uygun bir diyet programı belirlenmesi daha uygun olacaktır.

Peki siz kuşunuza A vitamini eksikliğine ne yapıyorsunuz? Neler veriyorsunuz? Tüm üyelerimizin bu konuda yorum yapmalarını ve yukarıdaki ankette katılmalarını istiyoruz.

Teşekkür ederiz

Şehmus BAKIR

İkon Üye
Yönetici
Yetkili Kurucu
Kurucu Üye
Mentör
Üretici
@Levent T. Abi sen zaten herşeyi yazmışsın ne ekliycez bu yazıya emeğine sağlık 😊 ben c şıkkı diyorum hem doğal ürünler yani sebze, meyve ve tahıllar hemde kuşlar için üretilen hazır katkılar yani tamamlayıcı ek besinler veriyorum👍

Levent T.

Eski Forumcu
Emektar Üye
@Levent T. Abi sen zaten herşeyi yazmışsın ne ekliycez bu yazıya emeğine sağlık 😊 ben c şıkkı diyorum hem doğal ürünler yani sebze, meyve ve tahıllar hemde kuşlar için üretilen hazır katkılar yani tamamlayıcı ek besinler veriyorum👍
Yanlış cevap🤣Mesela Brokoli gibi net cevap bekliyordum...🤣

Mehmet Gürbüz

Tutkulu
Uzman Mentor
Yazar
Kıdemli Üye
Sponsor
FB_IMG_1671802235018.jpg

Abi ara ara kullandındigim bir araç vardı resimleri bulamadım ama aynı şekilde bunu veren arkadaşımdan resmi aldım a Vitamini olarak en yüksek değerlere sahip tek araç var acaba ne olabilir. Soruya soru ile karşılık veren tek milletiz 😂.

bbatuhan

Yeni Üye
Ben pelet yem kullanıyorum memnunum kokusu bira değişik ama yiyorlar.bende forpus olduğu için cignemeli seyleride çok seviyirlar..ama dışardan takviyede mamalara ve suluklara ekliyorum .

Mustafa89

Eski Forumcu
Moderator
Uzman Mentor
Kıdemli Üye
Üretici
Eline saglik abi. Daha cok tamamlayici besinler diyorum malesef çünkü dogal yontemlerle eskisi kadar ilgilenemiyorum işimden dolayi. Sebze meyve veriyorum ama artik daha nadir. Faydali bilgiler icin tesekkurler.

Levent T.

Eski Forumcu
Emektar Üye

Mehmet Gürbüz

Tutkulu
Uzman Mentor
Yazar
Kıdemli Üye
Sponsor
Mehmet hocam merak ettim...😊
Abicim kuzu ciğeri a vitamini açısından bütün gıdalardan önde gelir. Hatta hamilelerin yememesi gereken besinlerin başında gelir yüksek oranlarda a vitamini içerdiği için anne karnındaki cenin ölebilir. Her zaman değil ama ara ara hazırlanıp verilebilir. Eskiden bu kadar pahalı değildi şuan pahalı sakatat ☺

FB_IMG_1672388211131.jpg

Üst Alt