• Kafeskuslari.com ailesine hoş geldiniz..

Sizde kafes kuş türünüz hakkında paylaşım yapmak ve soru sormak için üye olunuz.
    Sizde ailede yerinizi alınız...

Korkak Karakterli Kuşu Alıştırma Tavsiyesi

cladiasus

Yeni Üye
Merhaba,

Kasım 2021'de yaklaşık 2-3 aylıkken sahiplendiğim erkek muhabbet kuşum Bulut ile ilgili alıştırma konusunda tavsiyelerinize ihtiyacım var. Şöyle ki kuşum kesinlikle tamamen yabani olmamakla birlikte çok korkak karakterli bir kuş. Ne kadar ilgilensem, üzerine düşsem de gözle görülür bir ilerleme kaydedemedik. Bu 9 aylık süreçte kuşumun alışma süreci ile ilgili olumlu ve olumsuz yanlar şu şekilde.

Olumlu Yanlar: Kuşumu ilk aldığım zamandan itibaren 1 ay içerisinde yavaşça elime alıştırdım. 1.ayın sonunda elimi kafes içerisine soktuğumda parmağıma geliyordu ve dışarı çıkarabiliyordum. Kendini kafes içerisinde okşatıyordu. Şuan hem kendini öptürmesinde hem de parmağıma gelmesinde bir sorun yaşamıyorum. Ancak okşamaya çalıştığımda tedirgin oluyor. Avuç içime yem koyduğum zamanlarda avuç içimden yem yiyor. Gün içerisinde ötmesinde, ağzında bir şeyler geveleyip konuşmaya çalışmasında bir problem yok ve rutin olarak her gün 1-2 defa ötme krizine giriyor. Odada birileri konuşurken veya televizyon sesi açıkken konuşmaya çalışıyor. Kafes içerisinde koyduğum halka oyuncakla nadiren de olsa oynuyor. Kalamar kemiğine dokunmasa da gaga taşını aşındırdığını fark ettim. :)

Olumsuz Yanlar: Her ne kadar kuşu parmağıma alıp kafesten çıkarabilsem de kuş parmağımdayken sürekli tetikte ve tedirgin bir halde durmakta. Yaklaşık 1dk parmağımda durduktan sonra (ki onda bile genelde gerinerek ve sürekli sağa sola bakarak duruyor), ya kafesinin içine veya üstüne geri dönüyor ya da vitrinin tepesine çıkıyor. Böyle yaptığında peşinden gidip parmağımı tekrar uzatıyor ve parmağıma çıkmasını sağlıyorum ancak en ufak bir durumda tekrar gidiyor. Dal darı, marul, ballı kraker gibi muhabbet kuşlarının ölüp bittiği besinleri gerek kafesine gerek avuç içime koyduğumda yediğini görmedim. Ağzına doğru uzattığımda ise kaçıyor. Ben bu nesnelerden korktuğunu düşünüyorum ama 9 ayda hiç mi alışmadı veya kokusu vb. cezbeden bir durum olmadı mı anlamış değilim. Her türlü yolu denedim bu konuda. Heves edip araştırarak en güzel yemi ve oyuncakları aldım. Kafesinde salıncağa kesinlikle çıkmıyordu ve yer kaplamaması için kafesinden kaldırmak zorunda kaldım. Sıcaklarda banyo yapması için ufak bir borcama çok az seviyede su koydum ve kendisini borcamın köşesine kondurdum. Suyu inceliyor hatta içiyor ama ne kadar beklersem bekleyeyim gerek uzakta gerek yakında dursam da suya girdiğini görmedim. Aksine çevresine karşı tedirgin bir şekilde bakmakta. Sürekli konuşmamıza ve kayıt dinletmemize rağmen ağzından henüz net sözcükler çıkmıyor sadece belli belirsiz bir şeyler geveliyor.

Biraz fazla uzattıysam affola ancak her kuşun bir karakteri olduğu aşikar. Benim kuşum da sanırım korkak karakterli bir kuş. Sahiplenmeden önce yaşadığı bir durum mu yoksa ben mi bir yanlış yaptım bilmiyorum. Daha öncesinde çok oyuncu, konuşkan kuşlar beslemiştim ve çok iyi bağ kurmuştum. Öyle ki karanlıkta olsa bile beni odama kadar takip edip üzerime konacak kadar beni seven bir kuşum vardı. Şimdiki kuşumla da bu aşamaya geçebilmek için ne yapmalıyım ? Nasıl bir yol izlemeliyim ? Eğitim konusunda bilgili arkadaşlarım destek olursa memnun olurum.

Şehmus BAKIR

İkon Üye
Yetkili Kurucu
Kurucu Üye
Üretici
Merhaba ailemize hoş geldiniz 😊
Mümkünse kuşunuzun videosunu görebilirmiyiz 👍 streamable com dan ekleyin bakalım

cladiasus

Yeni Üye
Merhaba Şehmus Bey, hoşbuldum. :)

Ufak bir video çektim. Söylediğim şekilde kafesten elime gelmesinde bir problem yok, öptürmede de yok ancak gözü direkt kafesi arıyor ve dönmek istiyor. Kafesi saklıyoruz bazen gitmemesi için. Videoyu fazla uzatmamak için hemen sevmeye çalıştım ve kaçtı. Normalde biraz daha fazla durabiliyor parmağımızda. Sanki kafesi güvenli bir ortam bellemiş ve bizden kaçmak için bir sığınak edinmiş gibi davranıyor. :( Daha detaylı bir video isterseniz çekebilirim.

Didemkaya

Eski Forumcu
Üretici
Kuş kafesini benimsemiş hemde fazlasıyla. Kuşu ne zamandır kafes dışına cıkarmaya calışıyorsunuz yeni mi yoksa aylardır bu problemi yaşıyor musunuz ? Çünkü kuş sanki uzun zamandır kafes dışına cıkmıyor gibi bir izlenim veriyor

cladiasus

Yeni Üye
Kuş kafesini benimsemiş hemde fazlasıyla. Kuşu ne zamandır kafes dışına cıkarmaya calışıyorsunuz yeni mi yoksa aylardır bu problemi yaşıyor musunuz ? Çünkü kuş sanki uzun zamandır kafes dışına cıkıyor gibi bir izlenim veriyor
Kuş yaklaşık 9 aydır bizimle birlikte. Kafesinin kapağını açık bıraktığımda kapağın üzerine çıkıp bazen çevreyi izliyor bazense odanın içinde tur atıp kafesine dönüyor. Ama dediğiniz gibi çok seviyor kafesini. İlgi alakayı da eksik etmiyoruz oysa ki. Tek sorun bu da değil yukarıda belirttiğim çeşitli cisimlerden ve yemlerden de korkuyor.

Didemkaya

Eski Forumcu
Üretici
buna benzer benimde bir kuşum vardı hatta bana 6 aylıkken geldi ve korkak bir kuştu, ve asla konuşmasını bile bilmiyordu. 1 hafta sonrasında yavaş yavaş konuşmaya başladı ve tüm korkusunu yendi arsız bir kuş oldu :ROFLMAO:

Didemkaya

Eski Forumcu
Üretici
önceki ortamından kaynaklı olabilir , eğer çok fazla kuşların olduğu bir yerden geldiyse arkadaş istiyor olabilir. Çünkü eğer herşeyi yaptıgınız halde dal darı veya başka şeylere olan korkusunu yenmekte güçlük çekiyorsa ona bir arkadaş gerekecek, çünkü başka bir kuşun yaptığı hareketlere göre uyum sağlayacak.

cladiasus

Yeni Üye
önceki ortamından kaynaklı olabilir , eğer çok fazla kuşların olduğu bir yerden geldiyse arkadaş istiyor olabilir. Çünkü eğer herşeyi yaptıgınız halde dal darı veya başka şeylere olan korkusunu yenmekte güçlük çekiyorsa ona bir arkadaş gerekecek, çünkü başka bir kuşun yaptığı hareketlere göre uyum sağlayacak.
açıkçası arkadaş konusu son çare olarak düşündüğüm bir konu. kuşun bu tedirginliğini kırabilecek başka bir yol olabilir diye düşünüyorum. arkadaş bulduktan sonra onu benimserse bu sefer hiç ilgili olmayabilir. bu yüzden düşünmüyorum ilk etapta.

Didemkaya

Eski Forumcu
Üretici
o halde bir süre zamana bırakın, ve kafeste dal darı kalsın. korktuğu için çıkarmak düşüncesine girmeyin

Levent T.

Eski Forumcu
Emektar Üye
Yüksek sesten uzak tutulmalı ve ani hareketlerde bulunmayın… kuşun bir sahibi olmalı ilk önce ona alışmalı… ilk etapta birden fazla kişiden kuş ürkebilir… Kuş kafesteyken sahibi kafese yakın alçak ve güzel bir ses tonuyla kuşuyla konuşmalı… Kuş ilk önce size güven sağlamalı…

cladiasus

Yeni Üye
o halde bir süre zamana bırakın, ve kafeste dal darı kalsın. korktuğu için çıkarmak düşüncesine girmeyin
kafeste dal darı yaklaşık 2 hafta bırakmama rağmen dokunmayınca bir zeminin üzerine kırarak almasını istedim. ona da yanaşmadı. genel anlamda her türlü harekete karşı fazlasıyla hassas ve tedirgin davranıyor. zaten videodan da anlaşılıyordur.

cladiasus

Yeni Üye
Yüksek sesten uzak tutulmalı ve ani hareketlerde bulunmayın… kuşun bir sahibi olmalı ilk önce ona alışmalı… ilk etapta birden fazla kişiden kuş ürkebilir… Kuş kafesteyken sahibi kafese yakın alçak ve güzel bir ses tonuyla kuşuyla konuşmalı… Kuş ilk önce size güven sağlamalı…
Levent Bey kesinlikle ani hareketlerle korkutmadık. aksine dediğiniz şekilde ilgilenildi. bu tarz konuları hem araştıran hem de daha öncesinde de kuş besleyen biri olarak bu konularda zaten genel bir bilgim var. ancak kuşumun karakteristik yapısı çok farklı ve bu yapıyı kıramadım. evde ailecek yaşandığı için ve ben gün içerisinde işte olduğum için ister istemez başka insanlar da ilgilenebiliyor. keza 9 ay geçtiği için de gerek bana gerekse ilgilenen diğer insanlara, parmak uzatıldığı taktirde geliyor. ama tercih hakkını kafesten veya vitrinden yana kullanıyor :(

furricanee

Paylaşımcı
Levent Bey kesinlikle ani hareketlerle korkutmadık. aksine dediğiniz şekilde ilgilenildi. bu tarz konuları hem araştıran hem de daha öncesinde de kuş besleyen biri olarak bu konularda zaten genel bir bilgim var. ancak kuşumun karakteristik yapısı çok farklı ve bu yapıyı kıramadım. evde ailecek yaşandığı için ve ben gün içerisinde işte olduğum için ister istemez başka insanlar da ilgilenebiliyor. keza 9 ay geçtiği için de gerek bana gerekse ilgilenen diğer insanlara, parmak uzatıldığı taktirde geliyor. ama tercih hakkını kafesten veya vitrinden yana kullanıyor :(
Abi muhabbeti bırak sultan papaganı al ,10 numara hayvanlar.şunun tipe bakın😂.Daha geleli 1 hafta oldu sanki yıllardir sahibiyim odaya girdigim anda kafesinden çıkıp üzerime uçuyor sevmem icin 😁

Didemkaya

Eski Forumcu
Üretici
Abi muhabbeti bırak sultan papaganı al ,10 numara hayvanlar.şunun tipe bakın😂.Daha geleli 1 hafta oldu sanki yıllardir sahibiyim odaya girdigim anda kafesinden çıkıp üzerime uçuyor sevmem icin 😁
maşallah yavrular her zaman böyle olur asıl problem büyüdüğü zaman başlayacak 😂