• Kafeskuslari.com ailesine hoş geldiniz..

Sizde kafes kuş türünüz hakkında paylaşım yapmak ve soru sormak için üye olunuz.
    Sizde ailede yerinizi alınız...

Makale Kakadu Papağanı Üretim

Didemkaya

Eski Forumcu
Üretici
*** Kakadu Papağanı Üretimi***

kakadu-papagani.jpg

Doğal Ortamda ;

*Doğal ortamda genellikle Kakadular için kuluçka makinesi geçerli değildir.
*Onlar zaten genellikle ağaç kavuğuna ve ormanlık bölgelerde ağaçların olmadığı el değmemiş yerlerde yuva yapmayı tercih ederler.
*Genellikle tek bir yavru yetiştirmeyi tercih ederler.
*Yumurtadan çıkan yavru sağlıklıysa büyütürler, sağlıklı değilse ikinci yavruyu büyütmeyi tercih ederler.
*Yavrular 2-3 hafta süre içinde anne ve babalarının yaptığı hareketleri izleyerek sürüye katılır ve uyum sağlar.
*Kendi yumurtalarına doğada zarar veremezler. Çünkü Kakaduların birçok türünün nesli tükenmek üzere ve sürü halinde ilerledikleri için ve soylarını türetebilmeleri için yavrularına ihtiyaçları vardır. Onlar kalabalık şekilde hareket etmeyi tercih eden Papağan türlerindendir.
*Hem doğada hemde ev üretiminde kuluçka süreleri aynıdır.

cockatoo-parrot-bird-sulphur-crested-thumb.jpg
1663401050097.png

Ev Ortamında Üretim;

549c731b5409f77390d6d7dc941fa592.jpg7db39ca4a6e903368ced027ee5566e5b.jpg

*Genellikle en çok Kakadu üretimini yapan ülkeler Hollanda Ve Belçikadır.
*Kakaduların kuluçka süresi 27 gündür, fakat bu 30. günde de yumurtadan çıktığı görülmüştür. Tek önemli noktalardan birisi de 30. gün yumurtadan çıkış olarak son gündür. Örneğin; 31. gün veya bir hafta sonra yumurtadan yavrunun çıkması beklenmez.
*Papağanlarda genellikle 2 çeşit üretim gerçekleşsede Kakadu için aynı şeyi söylemek mümkün değildir. Kakaduların üretimini yapmak için kuluçka makinesine ihtiyaç vardır.
Bunun sebebi Kakaduların yaptığı yumurtayı kırmasıdır. Kırmasını önlemek için yumurtayı yaptığı an alıp kuluçka makinesinin içine yerleştirmek gerekir.
*En zor üretimi yapılan Papağanlar arasında yer almaktadır.
*Genellikle yılda 1 kere üretimini yapabilirsiniz. Bu 2 kere yapamayacağınız anlamına gelmez. Sadece kuluçka makinesinin önceki ayarladığınız şekilde sabit nem ve ısısını ayarladığınız sürece 2 kez kuluçka gerçekleştirebilirsiniz.
*Türkiye 'de yapılan üretimde genellikle Kakaduların yaptığı yumurta sayısı en fazla 3 tür. Yumurta sayısı olarak az ve kuluçka makinesinden yumurtanın çıkıp çıkamayacağı bile şans meselesine kalmıştır.
*Hollanda ve Belçika gibi profosyenel üretimi gerçekleşen yerlerde Kakaduların yaptığı yumurta sayısı en fazla 4 tür. Maximum sadece 4 yumurtadan 2 yavru çıkmaktadır.
*Oldukça maaliyeti yüksek olan Kakaduları Üretmek için ve sahiplendirmek istiyorsanız en az 30-40 çift Kakaduya sahip olmanız gerekmektedir.
*Kakadu Familyası, bizim ürettiğimiz muhabbet kuşları veya sultan papağanı gibi değildir. Fazla meşakat isteyen bir üretim olmakla birlikte maddi imkanları fazla olan insanların bu üretimi yapması daha iyi olacaktır.
*Kakadular yerli üretim olarak henüz piyasaya sürülmemiştir ve bunu üreten türkiyede çok az insan vardır.
*Kuluçka makinesinden çıkan yavruların hemen yeme düşmesini beklememek gerekir.

Önemli Not

*Kuluçka Makinesinden yavru çıkarmak her ne kadar kolay gibi görünsede Kuşların Yumurtaları için fazlasıyla riski vardır. Kuluçka makinesini kullandığım için söylemek gerekirse, Kuluçka Makinesini kullanmadan önce ilk önce makinenin dezenfekte edilmesi, makinenin 1 gün boş bir şekilde çalıştırılması ve makinedeki ısının,
37'2 derece sabit kalması ve nemin de 63 derecede olması gerekmektedir. Bunların düzenli ayarlanmaması sonucunda Kuluçkaya konulan yumurtalarda başarısızlık meydana gelecektir.

En önemli püf nokta ; Kuluçka makinesinden çıkarılan yavruya şekerli su verilir ve 12 saat sonra mama takviyesi yapılır. Kuluçkadan çıkan yavruya ilk aşamada besleme maması vermek kesinlikle yanlıştır. Öncelik 1 şırınga şekerli su vermek 12 saat süre geçtikten sonra besleme maması takviyesi yapmaktır.

Şehmus BAKIR

İkon Üye
Yetkili Kurucu
Kurucu Üye
Üretici
Üretmeyi düşünmek bile hayal oldu 😅 emeğine sağlık kardeşim 😊

Didemkaya

Eski Forumcu
Üretici
Üretmeyi düşünen ben yeterli bilgiyi edindikten sonra vazgeçtim :ROFLMAO:

Feyza T.

Eski Forumcu
Emektar Üye
Eve bir tane alıp beslemek hayaldi, üretmek ise... 🤣🤣

Serkhan79

Eski Forumcu
Üretici
bilgiler için teşekkürler, emeğine sağlık

ileride papağan üretmek istersem daha renkli, maliyetsiz ve kolay bir papağan türünü seçerim.
jako üreten birini takip ediyorum, gerçekten çok meşakatli ve uzun sürren süreçler.

Didemkaya

Eski Forumcu
Üretici
herkese teşekkürler:)

Feyza T.

Eski Forumcu
Emektar Üye
hayaller kakadu, hayatlar sultan papağanı :ROFLMAO: :ROFLMAO:
Kız boşver zaten sultan da kakaduların alt sınıfındanmış, ben boşuna mı taktım kafayı sultana :D Hatta ilk kuş almak istediğimizde eşim sultan papağanı alalım çok güzeller demişti, yok be istemem dedim normal mubiş neyimize yetmiyor dedim, şimdi o direk kuş bakmak istemiyor ben sultana taktım kafayı :D

Feyza T.

Eski Forumcu
Emektar Üye
bilgiler için teşekkürler, emeğine sağlık

ileride papağan üretmek istersem daha renkli, maliyetsiz ve kolay bir papağan türünü seçerim.
jako üreten birini takip ediyorum, gerçekten çok meşakatli ve uzun sürren süreçler.
Hocam bir de böyle kakadu jako gibi papağanları evcil olsun diye özellikle elde besliyorlar, daha tüylenmeden gelip kendini sevdiriyor çok şekerler ama dediğiniz gibi zor, uğraşlı. Gece falan kalkıp besleme yapmak gerekir muhtemelen

Serkhan79

Eski Forumcu
Üretici
Hocam bir de böyle kakadu jako gibi papağanları evcil olsun diye özellikle elde besliyorlar, daha tüylenmeden gelip kendini sevdiriyor çok şekerler ama dediğiniz gibi zor, uğraşlı. Gece falan kalkıp besleme yapmak gerekir muhtemelen
evet, benim bir forpus üretici arkadaşım forpus yavrularını el besleme yapıyor.
ele alışkın yavruları hem daha çabuk hem de biraz daha yüksek fiyata sahiplendiriyor.

Feyza T.

Eski Forumcu
Emektar Üye
ele alışkın yavruları hem daha çabuk hem de biraz daha yüksek fiyata sahiplendiriyor.
Çünkü ülkece hazıra konmayı seviyoruz 🤷‍♀️🤷‍♀️ ben uğraşmayayım emek vermeyeyim o direk bana gelsin. Utanmasalar ben oturayım da kuş beni sevsin kaşısın diyecekler 🤣🤣

Emre A.

Tutkulu
Hoş bir papağan türü bir ara bende merak salmıştım alayım diyordum ama çok masraflı maalesef. Bizim bakımla daha masraflı oluyor orası ayrı konu :D

Feyza T.

Eski Forumcu
Emektar Üye
Hoş bir papağan türü bir ara bende merak salmıştım alayım diyordum ama çok masraflı maalesef. Bizim bakımla daha masraflı oluyor orası ayrı konu :D
Daha masraflı oluyoruz ama daha sağlıklı yetiştiriyoruz hocam bir de o açıdan bakmak lazım :)

Kübra Ö.

Eski Forumcu
Yazar
Kıdemli Üye
Üretici
Büyük papağanları daha yeme düşmeden satıyorlar mesela. Alan kişi elle besleme yaparak büyütüyor.

Bende yavrulardan birini elle besleme yaparak büyüttüm, annesi beslemediği için. Daha önce elme besleme yapılan kuşların daha evcil olduğunu duymuştum ama birebir tecrübe etmiş oldum. Diğerleriyle aynı ortamda olduğu için çok evcil olmasada kendisini sevdiriyor, bana geliyor,benden korkmuyor. Bu yönden alıcılara da daha cazip geliyordur ama bana göre yanlış bir tutum bence.

Feyza T.

Eski Forumcu
Emektar Üye
Büyük papağanları daha yeme düşmeden satıyorlar mesela. Alan kişi elle besleme yaparak büyütüyor.

Bende yavrulardan birini elle besleme yaparak büyüttüm, annesi beslemediği için. Daha önce elme besleme yapılan kuşların daha evcil olduğunu duymuştum ama birebir tecrübe etmiş oldum. Diğerleriyle aynı ortamda olduğu için çok evcil olmasada kendisini sevdiriyor, bana geliyor,benden korkmuyor. Bu yönden alıcılara da daha cazip geliyordur ama bana göre yanlış bir tutum bence.
Annesi büyütmeyen yavrular daha çok hasta oluyorlar bağışıklığı düşük oluyor diye biliyorum

mertmert123

Yeni Üye
Merhaba ducorps kakaduyla goffin kakadu eşleşir mi bilginiz var mı

siyaha

Yeni Üye
Bu konunun Monk versiyonu da olsaydı keşke... ☺
Emeğinize sağlık.