• Kafeskuslari.com ailesine hoş geldiniz..

Sizde kafes kuş türünüz hakkında paylaşım yapmak ve soru sormak için üye olunuz.
    Sizde ailede yerinizi alınız...

Kafes kuşlarında beslenme (Rasyon) ( KARBONHİDRATLAR UCUZ ENERJİ KAYNAKLARI )

Mehmet Gürbüz

Müdavim
Yazar
Sponsor
Kafes kuşlarında beslenme (Rasyon)

Evcil kuşları doğru şekilde beslemek için dengeli miktarda besin sağlanmalı sindirilmeli ve vücuda emilmelidir. Evcil kuşunuzun yediği yiyecek, çeşitli bileşenlerden oluşur ve bileşenler, besinlerden oluşur.

Altı ana besin kategorisi vardır:

(1) su;
(2) proteinler;
(3) karbonhidratlar;
(4) lipitler;
(5) mineraller;
(6) vitaminlerdir.

KARBONHİDRATLAR UCUZ ENERJİ KAYNAKLARI

Yemdeki karbonhidratlar şekerler, nişastalar ve selülozdan oluşur. Selüloz (ham lif olarak sınıflandırılır), karbonhidratların çözünmeyen kısmıdır ve kuşlar tarafından verimli bir şekilde kullanılamaz.
Karbonhidratlar glikolizis ve trikarboksilik asit siklusu Aracılığıyla adenozin trifosfat formunda enerji üretir.

Bu İşlev sırasında glikozun karbondioksit ve suya oksidize Olmasıyla ısı üretimi meydana gelir. Ayrıca glukozdan Glikojen veya yağ sentezi gerçekleşir.
Karbonhidratlar basit şekerler, nişastalar ve ham liften oluşur.

Sebzelerde, meyvelerde, tahıllarda ve baklagillerde bulunan nişastalar ve basit şekerler vücuda enerji sağlar. Ham lif sindirilemezken, gıdanın sindirim sistemi boyunca ve normal dışkılar için yığın halinde hareket etmesini sağlar. Karbonhidratlar, enerji için vücudun her yerine besin sağlayan yakıttır.

Kısa zincirli yağ asitlerinin sentezi sonucu sindirim Sisteminin lümeninde pH düşer ve anaerobik flora popülasyonu artar. Kısa zincirli yağ asitlerinin anti bakteriyel aktivitesi barsaklardaki patojenik bakterilerin Azalmasını sağlar. Bu şekilde barsaklarda enfeksiyonların gelişimi önlenirken gelişen barsak bozukluklarının İyileşmesine yardımcı olur.

( Arkadaşlar bu yüzden hayvansal yağlar örn: tereyağ emdirilmiş tohumlar kuşun gagasindan, kloak'a kadar bütün mikrobiyati düzene sokar) bunu kullanan kuşçu sayısı günden güne artmaktadır.

Diyette yeterli karbonhidrat bulunmadığında glukojenik amino asitler glukoneojenik yolla glukoz sente-zinde kullanılır. Başlıca glukojenik amino asitler alanin,arginin, asparagin, aspartik asit, sistein, glutamik asit,glutamin, glisin, histidin, metionin, fenilalanin, pirolin,Serin, treonin, triptofan, tirozin ve valin’dir. Karbonhidratlar yavrular için esansiyeldir fakat yavrularda karbonhidrat gereksinimi düşüktür.

Gelişmeyen yavrulardan gelişimi yavaş yavrulardan bahsedebiliriz. Normalde 50 çeşit karışım ile mama yapan arkadaşlar dikkatli okusunlar.. ( Ne yaptığını bilen usta kuşçular başımızın tacı )

Karbonhidratlar diyette enerji kaynağıdır ve karaciğerde kolayca yağa dönüştürülür.

Karbonhidratlar Enerji üretiminde kullanılan esas madde olmasına karşın, egzersizi sınırlanmış kuşlar yüksek enerjili diyet almaya devam ederse karaciğerlerinde yağ infiltrasyonu meydana gelir.

(Yağ infiltrasyonu, vücudun bilinen belli yerleri dışında yağın birikmesi veya infiltrasyonu haline denir.)

Kuşlarda yağ enerjidir. Fakat kafes kuşlarında oluşan bu yağlar. Trigliserid olarak geçmektedir. Sağlık sorunudur kısaca.

Kuşlarım yağlanıyor , uçamiyor diyen arkadaşlar !

Kuşlardaki kan glukoz düzeyi memelilerdeki düzeyin birkaç katıdır. Penguenler ve deniz kuşları tüy değişimi, göç ve kuluçkaya yatma gibi uzun süreli açlık Dönemlerine kolay adapte olurlar. Sakalar gibi küçük Evcil kuşlarda kısa süreli açlık durumunda dahi hipoglisemik kollaps ortaya çıkar.

Kuşlarda Endokrin sistem, hormon salgılayan hücreler, endokrin bezler ve bunların salgılarından meydana gelir. Endokrin sistem tarafından üretilerek kana verilen özel kimyasal maddelere hormon denir. Hormonların etkilediği yapılara hedef organ adı verilir.

Hormonlar dolaşım sistemi ile hedef organlara taşınarak ilgili dokulardaki işlevleri düzenlerler. Hormon mu vereceğiz aklınıza gelmesin bu kuşların üretime geçince yavrusunu besleme , yumurtasına yatma gibi üretim zamanı kursağın genişlemesi veya göç etme gibi faaliyetleri düzenler.

Bu yüzden kimyasal vitamin ve araç gereç kullanmak son derece tehlikelidir. Sistemi bozar yaşam kalitesini düşürür. İstenmeyen durumlar yaşanır.

Örnek: Üretim duygusunu tetiklemek için e vitamini vermek gerekir. Bu e vitamini + ( selenyum olmadan çalışmaz. ) Eğer gerektiğinden fazla e vitamini alınır. ise selenyum olmadan üretim verimli olmaz. Veya anaçlar birbirini yemeye yavrularını yemeye başlar.

(Ayrıca üreyen kuşlardan alınan yumurtaların Selenyum durumu gelişen embriyonun antioksidan sisteminin korunması açısından büyük önem taşımaktadır. Genel olarak, yumurtadan çıkma sürecinin oksidatif bir stres olduğu kabul edilir ve embriyonun antioksidan savunmasındaki iyileşme, yumurtadan çıkma kabiliyetini artırabilir.)

Burada şunu anlıyoruz. Anaç kuş tarafından hazırlanan yumurta eğer Ana kuşta eksikliği var ise kalitesiz verimsiz yumurtalar veya hasta yavruların habercisidir. Yüce Allah'ın kurduğu bir düzen bir sistem vardır. Doğal beslenmede sorun çıkmayacaktır. Ama kimyasal girdiği zaman bozulur sonuçları üzücüdür. Burada sadece yavru sağlığıni vurguladık fakat anaç kuşların ömrü bu kimyasallar ile kisalmaktadir.

Karbonhidratlar bitkilerin önemli bir bileşenidir ve yem ve tahıllardaki toplam kuru maddenin% 70-85’ini oluşturur. Kümes hayvanları diyetlerinde karbonhidrat sağlamak için kullanılan bazı bitki kaynakları akdarı sarı darı kızıl darı aspur kuş tohumları ve sorgumdur. Bu yemler tipik olarak karbonhidrat bakımından yüksek ve ham protein bakımından düşüktür.

Arkadaşlar anlatılan sürekli ishal olan kuşların aslında yanlış ve eksik beslenme kaynaklı olduğunu açıkça göstermektedir. Normalde iyi yönde etkilemesi lazım değil mi? ama maalesef sanıldığı gibi değil bunları anlamak kolay değil inanın çok karışık anlamak ve yorumlamak benim senelerimi aldı

Diyet, dekstroz ve diğer kolay sindirilebilir karbonhidratlar gibi kolay kullanılabilen enerji kaynağı içermelidir. Kanarya tohumları, darı, akdarı, mısır ya da soyulmuş yulaf nispeten yüksek miktarda karbonhidrat ve düşük miktarda protein ve yağ içermektedir. Glikoza duyarlıdır kuşlar bu yüzden pancar şekeri son derece tehlikelidir. Bu yüzden üzüm şekeri kullanılmalıdır.

Protein konusuna tekrar göz atmakta fayda vardır arkadaşlar.

Verilen mamalar kuş keklerine dikkat etmeniz gerekiyor arkadaşlar . Sindirim buğday kullanılmış mamalar ile veya farklı mayalar ile hazırlanmış sindirimi zor mamalardır. tehlikeye davetiye çıkarır. Akşam mama veren arkadaşlar sabahına kafes tabanından toplarsınız kuşları Allah korusun mama Sindirimi kolaylaştıran nohut unu ile hazırlanan mamalar daha iyi olacaktır.

Mama yedirme taktikleri vardır. Pek masum değildir. Kuşlar mamada ne ararlar ? Bunları fazla açmıyorum dediğim gibi mamanın içeriği çok önemlidir. Bir dizi hastalıklar kuşların yakasını bırakmaz Alışkanlık durumu söz konusudur. Şartlandırma durumu vardır.

Arkadaşlar asla sizden birşey sakladığımı düşünmeyin içimizde iyi de var kötülerde var . Bir çok konu elbette saklı ve gizli kalması herkes için iyi olacaktır. Yoksa yarın bu kötü arkadaşlar seni beni bizi kandıracaklar. Bu camia buna müsait ne yazikki

Probiyotikler: Bunlar belirli gıdalarda veya takviyede bulunan canlı bakterilerdir. Kanatlı sağlığına çok sayıda fayda sağlayabilirler. ( Elde etmek ve saklamak zordur. ) Ayrıca sürekli probiyotik verilir ise kuşlarda ani kasılmalar ve felçler görünür. Sonucu üzücüdür..

Prebiyotikler: Bu maddeler, canlıların sindiremediği karbonhidrat türlerinden (çoğunlukla lif) oluşur. Bağırsaklardaki faydalı bakteri bu lif ile beslenir. Ayrıca bu bakterilerin yakıtı doğal ucuz bir aracı vardır. dağılmaması adına yarıda bıraktım arkadaşlar bu da ayrı bir konu olarak işlenmeli

Dikkat: Bu yazı kafeskuslaricom'a aittir ve özeldir. İzinsiz paylaşılamaz.

The Search

Eski Forumcu
Medya Sorumlusu
Teknik Ekip
Kıdemli Üye
Akvarist
Bilgi yağıyor mübarek maşallah hocam

Kübra Ö.

Eski Forumcu
Yazar
Kıdemli Üye
Üretici
Emeğinize sağlık. :)

Aklıma takılan bir kaç şey var.

Kimyasal vitaminden kasıt hazır satılan vitaminler mi? Gerwit, avisol, avicare gibi...
Probiyotik ve vitamin düzenli olarak haftalık kullanıyoruz. Her kuş her meyve sebzeyi yemediği için doğal yoldan vitamin alamıyor. Şahsen benim kuşlarım hiç yemiyor. O yüzden mamaya katıyorum ordan yerlerse.

Diğer konu 50 çeşit mama mı yoksa tohum karışımı yem mi? Mama nın çeşitliği az mı olması gerekiyor?

Hayvansal yağ konusunda tereddütlüyüm açıkcası. Bize bile zararı dokunuyor yeri geldiğinde. O yüzden bitkisel yağ kullanıyorum, çörekotu yağı, zeytinyağı gibi...

Probiyotik dışında prebiyotiğide düzenli olarak vermek mi gerekiyor?

Son düzenleme:

Mehmet Gürbüz

Müdavim
Yazar
Sponsor
Emeğinize sağlık. :)

Aklıma takılan bir kaç şey var.

Kimyasal vitaminden kasıt hazır satılan vitaminler mi? Gerwit, avisol, avicare gibi...
Probiyotik ve vitamin düzenli olarak haftalık kullanıyoruz. Her kuş her meyve sebzeyi yemediği için doğal yoldan vitamin alamıyor. Şahsen benim kuşlarım hiç yemiyor. O yüzden mamaya katıyorum ordan yerlerse.

Diğer konu 50 çeşit mama mı yoksa tohum karışımı yem mi? Mama nın çeşitliği az mı olması gerekiyor?

Hayvansal yağ konusunda tereddütlüyüm açıkcası. Bize bile zararı dokunuyor yeri geldiğinde. O yüzden bitkisel yağ kullanıyorum, çörekotu yağı, zeytinyağı gibi...

Probiyotik dışında prebiyotiğide düzenli olarak vermek mi gerekiyor?

Evet Hocam şişelerde olan tüm vitaminler kimyasal formdadir. Kafeslerin küçük olması uçuş alanının kısıtlı olması bu vitaminlerinin faydadan çok zarar verdiğinin en büyük kanıtıdır.
Kuşlarda alışkanlık durumu söz konusudur. Yıllık 4 dönemi vardır kuşların belkide yanlış zamanda yanlış besinler veriyoruz. İklim rakım mevsimler ve kuşların kendi içindeki değişimleri kaçırıyoruz. Diyelim

Mamanın standart Optimum yarar sağlayacak ve Sindirimi rahat olan mamalar tercih edilmelidir.

Hayvansal yağlar olmadan bir çok şey eksik kalacaktır... Şöyle bir örnek vereyim 150 -200 sene geriye gidiniz. kanser vakası yok Türkiye'de çok az veya endüstriyel tarım girdiğinden beri hazır gıdalar girdiğinden beri kanser vakaları patlamış durumda emin olun bitkisel yağlardan daha güvenli hayvansal yağlar burada zaman çok önemli ☺. 50 yaşına kadar keçiyi 50 yaşından sonra ise keçinin yediği otu yemek lazım tabiri caizse ☺
Çörek otu çok yerinde olur tabiki

Probiyotik, prebiyotikler konusunu anlatacağım hocam biz canlı flora bakteri eklemek yerine besleyecegiz ve sorun çıkmayacak yeniden sağlam olan duvarı yıkıp tekrar yapmak mı daha kolay yoksa bu duvarı biraz bakım ile ayakta tutak mi daha kolay olur verdiğim örnekler biraz farklı gelebilir.

Bu kuşların sindirim sistemlerini çok iyi anlamak gerekiyor değerli yorumunuz için çok teşekkür ederim gerçekten sevindim böyle sorulara ver yorumlara sağlıkla kalın inşallah

Feyza T.

Eski Forumcu
Emektar Üye

Evet Hocam şişelerde olan tüm vitaminler kimyasal formdadir. Kafeslerin küçük olması uçuş alanının kısıtlı olması bu vitaminlerinin faydadan çok zarar verdiğinin en büyük kanıtıdır.
Kuşlarda alışkanlık durumu söz konusudur. Yıllık 4 dönemi vardır kuşların belkide yanlış zamanda yanlış besinler veriyoruz. İklim rakım mevsimler ve kuşların kendi içindeki değişimleri kaçırıyoruz. Diyelim

Mamanın standart Optimum yarar sağlayacak ve Sindirimi rahat olan mamalar tercih edilmelidir.

Hayvansal yağlar olmadan bir çok şey eksik kalacaktır... Şöyle bir örnek vereyim 150 -200 sene geriye gidiniz. kanser vakası yok Türkiye'de çok az veya endüstriyel tarım girdiğinden beri hazır gıdalar girdiğinden beri kanser vakaları patlamış durumda emin olun bitkisel yağlardan daha güvenli hayvansal yağlar burada zaman çok önemli ☺. 50 yaşına kadar keçiyi 50 yaşından sonra ise keçinin yediği otu yemek lazım tabiri caizse ☺

Probiyotik, prebiyotikler konusunu anlatacağım hocam biz canlı flora bakteri eklemek yerine besleyecegiz ve sorun çıkmayacak yeniden sağlam olan duvarı yıkıp tekrar yapmak mı daha kolay yoksa bu duvarı biraz bakım ile ayakta tutak mi daha kolay olur verdiğim örnekler biraz farklı gelebilir.

Bu kuşların sindirim sistemlerini çok iyi anlamak gerekiyor değerli yorumunuz için çok teşekkür ederim gerçekten sevindim böyle sorulara ver yorumlara sağlıkla kalın inşallah
Hocam peki meyve/sebze tüketmeyi reddeden kuşlara kimyasal dışında nasıl verebiliriz var mıdır bir yolu? Ayrıca hayvansal gıda olayına katılıyorum fakat bu kuşlar bizler gibi değil, kendi doğalarında et yemiyorlar bazı türlerin yediği solucan vs dışında

Mehmet Gürbüz

Müdavim
Yazar
Sponsor
Hocam peki meyve/sebze tüketmeyi reddeden kuşlara kimyasal dışında nasıl verebiliriz var mıdır bir yolu? Ayrıca hayvansal gıda olayına katılıyorum fakat bu kuşlar bizler gibi değil, kendi doğalarında et yemiyorlar bazı türlerin yediği solucan vs dışında

Hocam bunları anlatıyorum tek tek yarın bir başka konuda bunları işleyeceğiz. Hayvansal yağlar ve gıdalar kırmızı eti kapsamazlar hocam ama örnekleri çok fazla tabiki paylaşacağız. Larva, termit doğasında çok fazla böcek var biz bunları zaten sağlayamayiz fakat yardımcı olacak bir çok şey verebiliriz . Hazirlayabiliriz . İhtiyacı karşılamak adına

Feyza T.

Eski Forumcu
Emektar Üye
Hocam bunları anlatıyorum tek tek yarın bir başka konuda bunları işleyeceğiz. Hayvansal yağlar ve gıdalar kırmızı eti kapsamazlar hocam ama örnekleri çok fazla tabiki paylaşacağız. Larva, termit doğasında çok fazla böcek var biz bunları zaten sağlayamayiz fakat yardımcı olacak bir çok şey verebiliriz . Hazirlayabiliriz . İhtiyacı karşılamak adına
Tamamdır o zaman beklemedeyim teşekkürler :)

Kübra Ö.

Eski Forumcu
Yazar
Kıdemli Üye
Üretici

Vitamin konusunda benim kuşlarım kuluçka dönemi dışında sürekli salık durumda oldukları için bir sorun yok o zaman. :)

Bu konuda hangi mamaları tavsiye ediyorsunuz peki? Ben cede ve beautiful food kullanıyorum.
Mevsime göre sebze koyuyorum mamaya.

Diğer konuları merakla bekliyorum o zaman. 🤗

Şehmus BAKIR

İkon Üye
Yetkili Kurucu
Kurucu Üye
Üretici

GDO 👍

Emre A.

Tutkulu
@Mehmet Gürbüz bey yazı için teşekkürler, kuşu aldığımızdan beri gervittir, probiyotiktir bu tarz kimyasallarla vitamin ihtiyacını karışlıyoruz. Fakat şahsımca bence de bunların kullanılması çok yanlış. (Hasta iken verilen ilaçtan bahsetmiyorum.) Şuana kadar bu ek kimyasal sayılacak katkıları verdik ve direkt bunları kesip düzenli mevsiminde meyve sebze ile bunu ne kadar karşılayabiliriz? ve birden bu kimyasalı kesmek doğru mu? Veyahut siz nasıl bakıyorsunuz?

İkinci sorum ise pelet yemler hakkında sizin ne düşündüğünüzü merak ediyorum. Veteriner hekimler bu pelet yemlerin kullanılması tarafında

Mehmet Gürbüz

Müdavim
Yazar
Sponsor
@Mehmet Gürbüz bey yazı için teşekkürler, kuşu aldığımızdan beri gervittir, probiyotiktir bu tarz kimyasallarla vitamin ihtiyacını karışlıyoruz. Fakat şahsımca bence de bunların kullanılması çok yanlış. (Hasta iken verilen ilaçtan bahsetmiyorum.) Şuana kadar bu ek kimyasal sayılacak katkıları verdik ve direkt bunları kesip düzenli mevsiminde meyve sebze ile bunu ne kadar karşılayabiliriz? ve birden bu kimyasalı kesmek doğru mu? Veyahut siz nasıl bakıyorsunuz?

İkinci sorum ise pelet yemler hakkında sizin ne düşündüğünüzü merak ediyorum. Veteriner hekimler bu pelet yemlerin kullanılması tarafında

Rica ederim hocam, kuşları alıştırmak ve sistemi kurmak çok önemli dışa bağımlılığı kesmemiz gerekir. Bir çok arkadaşım var bu konuda çok iyi yerlere geldiler çok daha iri çaplı kuşlar uretmekteler gerwit nedir ? sadece marka . Kuşları bunlara alıştırmamak gerekir. Çevresel faktörler bunlar ne yazık ki biz ne besliyoruz ne yapmalıyız... Hobi olacak değil mi bu iş veya ticari adına ne derseniz deyin olan parayı takviye ilaca verdiğinizde elinizde tüy ve kuş dışkısindan başka birsey kalmaz lütfen yanlış anlamayın bu yazdığımi... ..

4 dönemi anlatacağım hocam ilerleyen zamanlarda

Palet yabancı menşeli yemlerin içine bakın eski kandillere yakıt olarak bile kullanabilirsiniz yakıt nedir solventler yanıcı maddeler içerik olarak araştırma yapınız bütün kodları ve içeriği araştırın beni anlayacaksınız. ☺

Şehmus BAKIR

İkon Üye
Yetkili Kurucu
Kurucu Üye
Üretici
Mehmet güzel hoş diyorsun kardeşim bizde doğallıktan yanayız ama şöyle bir durum var birincisi meyve ve sebzeleri kendimiz bile yemeğe çekinir olduk hem hormon hemde fiyatlar almış Başını gitmiş 😅 ikincisi burada bir çoğumuz çalışıyoruz ve okuyoruz Sabah iş veya okul akşam gel yorgunluk kuşa hangi vakitte meyve,sebze salatası yapcan mamayı bile hazır alıp veriyoruz.Ben kendimden anlatayım çok uzağa gitmeye gerek yok bundan 5 yıl önceye kadar kuşlarima kekimi kendim yapıyordum ve sebze, meyve salatası un kurdu,morio bunlarla besleyen birisiydim ama artık bunları vermek için ne zaman ne bütçe var bir çift kuşum bile olsa inan yine çekinirim 😂 Açıkçası şuan gerwit ve entrobac dan başka bir katkı vermiyorum hayvanlarıma bide üretim zamanı nekton e ve s bide mamaya msa veririm ama ben etrafımda üretici arkadaşlarimi görüyorum raflarini katkılarla doldurup haftanın her gününu sulara dolu geçirirler hayvanlar sade suyun tadını unutuyorlar😅 ağlanacak halimize gülüyoruz malesef 😔 Emre'nin son sorusuna daha önce başka konularda verdiğim aynı cevabı vermek istiyorum pellet yemleri ben hiç Uygun görmüyorum neden mi çünkü Mehmet in dediği gibi içeriğinin kimyasallarla dolu ve ayrıca ne olduğunu bilmiyorum yemler en azından hayvanın kabuğunu soydugunu görüyoruz bu yüzden içimiz rahat bu yüzden tohumlarla beslemeyi daha sağlıklı görüyorum 😊 Paylaşımlarını okuyorum ve katıldığım çok konular olduğu kadar katılmadığımda bircok konular var sadece Rasyonlarini bitirmeni bekliyorum bu konuda saygı duyuyorum en sonunda işin zor kardeşim 😂 Hepimizin sana çok sorusu var umarım cevapsız bırakmazsin 😜 ama görüyorum yardımcı oluyorsun cevaplar verip bilgilendiriyorsun bu benim çok hoşuma gidiyor iyiki bizimlesin iyiki seni tanıdım kardeşim umarım böyle devam ederiz @Mehmet Gürbüz 🥰

Üst Alt