• Kafeskuslari.com ailesine hoş geldiniz..

Sizde kafes kuş türünüz hakkında paylaşım yapmak ve soru sormak için üye olunuz.
    Sizde ailede yerinizi alınız...

Sende Yorum Yap! Kafes Düzeni

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Sygoldex

Aktif Üye
Üretim düşünülüyorsa tek tünekte kuşlar birbirine daha yakın olduğu için tavsiye edilir. Üreticilerde genelde yuvalık ağzını gören tek tünek kullanır. Tecrübeli çiftler için çok önemli değil çift tünek kullanılır. Hareketli kuş tünek olmasada telden tele atlar yine hareket eder. Çfitleşme gerçekleşip yumurta gelince çift tüneğe çıkarılır.
Ben üretim yaparken mutlaka çift tünek kullanıyorum. Tek tünekle üretim olur mu? Olur. Ama ben kuşun sadece çiftleşmesini değil, rahatını da düşünüyorum. Çünkü kuş tüm gün sadece çiftleşmiyor; dinleniyor, hareket ediyor, çevreyi izliyor, bazen eşinden uzaklaşıp kafa dinlemek istiyor. Tek tünek bunların hiçbirine yetmez. Yuvalık önüne tünek koymak zaten standart bir şey. Çiftleşme için yeterli. Ama diğer tünek kuşun günlük konforu için gerekli. Hele ki dişi kuşlar yumurtlamadan önce kendine rahat bir yer ister. Tek tünekle o ortam oluşmaz. "Telden tele atlar” demek bence biraz işin kolayına kaçmak. Tel, tünek gibi desteklemez. Telde durmakla tünek üstünde rahatça oturmak bir değil. Ayak sağlığı, denge, psikoloji açısından tünek çok daha önemli. Kuşun sağdan sola atlaması lazım. Tecrübeli çiftlerde önemli değil denmiş ama bence yanlış. Her kuşun karakteri farklı. Tecrübeli çift bile stresli ortamda üretimden düşebilir. Konforu düşük tutmak yerine, ortamı daha yaşanabilir kılmak bence daha mantıklı. Üretim yapıyorum diye her şeyi minimumda tutmak bana göre değil. Kuş rahat ederse hem daha az problem yaşanıyor, hem üretim daha sağlıklı ilerliyor. O yüzden çift tünek konfor değil, ihtiyaçtır. Bu benim düşüncemdir ve her zaman savunurum.

Sygoldex

Aktif Üye
Ayrıca tek tünek kullanımı uzun vadede ayak sağlığına da zarar verebilir. Özellikle dişi kuş kuluçka döneminde sürekli aynı yerde durduğu için ayak yorgunluğu, baskıdan dolayı tahriş gibi problemler yaşayabiliyor. Farklı kalınlık ve konumdaki iki tünek bu açıdan da çok önemli. Ben her zaman yuva önünde kare tünek, kafesin diğer ucunda da yuvarlak tünek kullanırım. Bunun dışında kuşların eşinden uzaklaşıp kendi başına kalma ihtiyacı da var. Tek tünek olunca sürekli dip dibeler ve bu da stres yaratabiliyor. Çift tünekle beraber kuşlar aralarında mesafe bırakabiliyor, ortam sakinliyor. Zaten doğada da kuşlar tek dalda sabit durmaz; sürekli konum değiştirir, farklı dallara geçer. Kafeste de buna benzer doğal davranışları sürdürebilmesi için birden fazla tünek şart. Çift tünek koyunca zaten kuşun hareketleri değişiyor, bir tünekten diğerine geçiyor, sonra yuvalık önüne geliyor. Tek tünekte ise bu davranışlar kısıtlanıyor. Gözlemleyen biri bu farkı çok net şekilde anlar diye düşünüyorum.

Semiha S.

Eski Forumcu
Moderatör
Uzman Mentör
Kıdemli Üye
Ayrıca tek tünek kullanımı uzun vadede ayak sağlığına da zarar verebilir. Özellikle dişi kuş kuluçka döneminde sürekli aynı yerde durduğu için ayak yorgunluğu, baskıdan dolayı tahriş gibi problemler yaşayabiliyor. Farklı kalınlık ve konumdaki iki tünek bu açıdan da çok önemli. Ben her zaman yuva önünde kare tünek, kafesin diğer ucunda da yuvarlak tünek kullanırım. Bunun dışında kuşların eşinden uzaklaşıp kendi başına kalma ihtiyacı da var. Tek tünek olunca sürekli dip dibeler ve bu da stres yaratabiliyor. Çift tünekle beraber kuşlar aralarında mesafe bırakabiliyor, ortam sakinliyor. Zaten doğada da kuşlar tek dalda sabit durmaz; sürekli konum değiştirir, farklı dallara geçer. Kafeste de buna benzer doğal davranışları sürdürebilmesi için birden fazla tünek şart. Çift tünek koyunca zaten kuşun hareketleri değişiyor, bir tünekten diğerine geçiyor, sonra yuvalık önüne geliyor. Tek tünekte ise bu davranışlar kısıtlanıyor. Gözlemleyen biri bu farkı çok net şekilde anlar diye düşünüyorum.
Siz bildiğiniz gibi yapabilirsiniz. Tek doğru var demiyoruz bizde. Israrda etmiyoruz.
Ama doğayla kafes ortamını kıyas yapmayalım isterseniz. Doğadaki konforun milyonda birini bile sunmadığımız kesin.

Sygoldex

Aktif Üye
Siz bildiğiniz gibi yapabilirsiniz. Tek doğru var demiyoruz bizde. Israrda etmiyoruz.
Ama doğayla kafes ortamını kıyas yapmayalım isterseniz. Doğadaki konforun milyonda birini bile sunmadığımız kesin.
Yanlış bir bakış açısı olduğunu düşünüyorum. Doğadaki konforu birebir sağlayamıyoruz diye tamamen kopmamalıyız. Bu mantıkla yaklaşırsak, kafesi temiz tutmanın, düzenli beslemenin de anlamı kalmaz çünkü doğa zaten farklı bir düzen. Amaç doğayı birebir kopyalamak değil; doğaya en yakın, kuşun en az zarar gördüğü koşulları oluşturmaktır. “Nasıl olsa doğa gibi olamaz” deyip sorumluluğu kenara atmak kolaycılıktır. “Tek doğru yoktur, ısrar etmiyoruz” demişsiniz ama konu bir canlının hayatı olunca bazı doğrular nettir. Ben doğru bildiğim şeyi savunurum. Size karşı değil, konuya karşı yazdım. Ayrıca sizin gibi bilgili biri tarafından mesajlarımın tamamına rağmen bana sadece “doğayla kıyaslama yapmayalım” ve "siz bildiğinizi yapabilirsiniz" şeklinde yanıt verilmesi ise açıkçası beni şaşırttı.

Semiha S.

Eski Forumcu
Moderatör
Uzman Mentör
Kıdemli Üye
Yanlış bir bakış açısı olduğunu düşünüyorum. Doğadaki konforu birebir sağlayamıyoruz diye tamamen kopmamalıyız. Bu mantıkla yaklaşırsak, kafesi temiz tutmanın, düzenli beslemenin de anlamı kalmaz çünkü doğa zaten farklı bir düzen. Amaç doğayı birebir kopyalamak değil; doğaya en yakın, kuşun en az zarar gördüğü koşulları oluşturmaktır. “Nasıl olsa doğa gibi olamaz” deyip sorumluluğu kenara atmak kolaycılıktır. “Tek doğru yoktur, ısrar etmiyoruz” demişsiniz ama konu bir canlının hayatı olunca bazı doğrular nettir. Ben doğru bildiğim şeyi savunurum. Size karşı değil, konuya karşı yazdım. Ayrıca sizin gibi bilgili biri tarafından mesajlarımın tamamına rağmen bana sadece “doğayla kıyaslama yapmayalım” ve "siz bildiğinizi yapabilirsiniz" şeklinde yanıt verilmesi ise açıkçası beni şaşırttı.
Amacınız tartışma yaratmak mı? Bukadar iyi biliyorsanız derdiniz bilgimi ölçmek mi? Gerçekten sizi anlayamadım. Her yazdığım yorumda karşımda duruyorsunuz!! Niyetiniz nedir? Bu arada yazıp yazıp silmeyin herşey görünüyor. Düzenle yapmanız yeterli 👍🏼

Semiha S.

Eski Forumcu
Moderatör
Uzman Mentör
Kıdemli Üye
Kendi bilginize güveniyorsanız buyurun makale yazın hepimiz faydalanalım.

Sygoldex

Aktif Üye
@Semiha S.
Tartışma yaratmak gibi bir derdim yok. Ama biri bir şey yazıyorsa, karşılığında fikrim varsa yazarım. Bunu kaldıramıyorsanız, forumda yorum yapmayın. Her yazılanı onaylamak zorunda değilim. Yanlış bulduğum bir şeye sessiz kalmamı bekliyorsanız, kusura bakmayın, o bana uymaz. "Her yazdığımın karşısındasınız” demişsiniz. Kusura bakmayın ama yazdıklarınızın çoğu benim gözüme eksik ya da hatalı geldiyse ne yapayım? Gözümü mü kapatayım? Bilginize mi saygı duyalım yoksa dokunulmazlık mı ilan edelim? Karşıt fikirlerimi size sunarak bilgi paylaşımı yapmaya çalışıyorum. Siz de bilgi tartışımı yapmak yerine burda beni eziklemeye alaylamaya çalışıyorsunuz. Bir önceki mesajınızda "siz istediğiniz gibi yapın" demeniz de bunların bir örneği. “Makale yazın da faydalanalım” demişsiniz, alayla. Ne alaka anlayamadım size her karşı gelen veya size her soru soran kişiye böyle mi cevap veriyorsunuz? Bu mesajı yazarken neyinize güvenerek ne düşünerek yazdınız çok merak ediyorum. Herkes sizin fikirlerinize uymak zorunda mı? "FORUM" denilen platformlar karşılıklı tartışıp bilgi edinmek için değil mi? Siz önce fikir eleştirilince panik yapmamayı öğrenin. Bilgiye bu kadar alerjiniz varsa, eleştiri gördüğünüz her yerde niyet sorgulamaya giderseniz bu platformda kimse bir şey yazamaz. Bu işler “ben söyledim oldu” kafasıyla yürümez. Burada fikir konuşuluyorsa, karşı fikir de gelir. Fikirlerinize güveniyorsanız savunursunuz. Güvenmiyorsanız da üstüme gelmeyin. Bilgiye karşı bu kadar savunmada olan birinden öğrenilecek bir şey de olmaz.

Sygoldex

Aktif Üye
Bu arada her farklı görüşe “niyetin ne?”, “karşımda duruyorsun” diye tepki vermek, tartışmayı kaldıramamakla ilgilidir. Forumda yazmış olduğunuz her şeye alkış bekliyorsanız, yanlış yerdesiniz.
Ben burada kimseyi memnun etmek için değil, doğru bildiğimi yazmak için varım. Hoşunuza gitmiyorsa okumazsınız, ama susturamıyorsunuz da.

Ben size o doğru değil bu doğru dediğim zaman, "tartışma mı arıyorsun?", "makale yazda bilgilenelim", "siz istediğinizi yapabilirsiniz" gibi değişik ve gereksiz cevaplar vermek yerine, "ben öyle düşünmüyorum" diyebilirsiniz en basitinden. Ben burada size gelmişim açıklama yapıyorum işte "bu böyledir bence böyle olmalı" gibisinden. Siz de bana makale yazın bilginelim diyorsunuz. Hadi onu geçtim böyle bir konunun arasında neden "yazıp yazıp silmeyin herşey gözüküyor" gibi birşey söylüyorsunuz? Egonuzu veya bilirkişiliğinizi ortaya koymak için mi?Saygımı koruyarak karşıt fikirlerimi düzgün ve samimi bir şekilde belirtmeme rağmen aldığım cevaplara bak. Gerçekten gülünç bir durum.

Son düzenleme:

Sygoldex

Aktif Üye
Bu konuyu baştan aşağı okuyan biri zaten durumu az çok anlayacaktır. Burada ben SAYGILI bir şekilde fikirlerimi savunurken forumun moderatörü gelip bana çok biliyorsanız makale yazın diyor. Moderatör olmanız fikirlerinize dokunulmazlık kazandırmaz. Hatalı bir bilgi paylaştığınızda eleştirilmeniz gayet normal. Forumda yetki sahibi olmak, her yazdığınızın doğru kabul edilmesi anlamına gelmiyor.
Ben burada insanlara yaranmak için değil, doğru olanı söylemek için yazıyorum. Siz de fikrinize güveniyorsanız savunursunuz, kişiselleştirip niyet sorgulamak yerine. Moderatörsünüz diye kimse itiraz etmeyecek, kimse eleştirmeyecek diye bir kural yok. Bu platform tartışma ve fikir alışverişi içindir. Eleştiriye tahammül yoksa moderasyon ayrı, fikir beyanı ayrı tutulmalı.

Semiha S.

Eski Forumcu
Moderatör
Uzman Mentör
Kıdemli Üye
Bu arada her farklı görüşe “niyetin ne?”, “karşımda duruyorsun” diye tepki vermek, tartışmayı kaldıramamakla ilgilidir. Forumda yazmış olduğun her şeye alkış bekliyorsanız, yanlış yerdesiniz.
Ben burada kimseyi memnun etmek için değil, doğru bildiğimi yazmak için varım. Hoşunuza gitmiyorsa okumazsınız, ama susturamıyorsunuz da.

Ben size o doğru değil bu doğru dediğim zaman, "tartışma mı arıyorsun?", "makale yazda bilgilenelim", "siz istediğinizi yapabilirsiniz" gibi değişik ve gereksiz cevaplar vermek yerine, "ben öyle düşünmüyorum" diyebilirsiniz en basitinden. Ben burada size gelmişim açıklama yapıyorum işte "bu böyledir bence böyle olmalı" gibisinden. Siz de bana makale yazın bilginelim diyorsunuz. Hadi onu geçtim böyle bir konunun arasında neden "yazıp yazıp silmeyin herşey gözüküyor" gibi birşey söylüyorsunuz? Egonuzu veya bilirkişiliğinizi ortaya koymak için mi?Saygımı koruyarak karşıt fikirlerimi düzgün ve samimi bir şekilde belirtmeme rağmen aldığım cevaplara bak. Gerçekten gülünç bir durum.
Gerilmeyin sakin olun. Sesiniz buraya kadar geldi ☺

fikriniz varsa tartışmaya çevirerek değil sizde ayrı bir yorumda fikrinizi belirtirsiniz.
Formu çok yanlış anlamışsınız. Burası tartışma yeri değil.

Dediğim gibi tek doğru yok. Ben bugüne kadar öyle değil böyle diye kimseye karşıt görüş sunmadım. Deniymlediğim konuda fikrimi beyan ederim. Uygulamak isteyen uygular. Denyimlemediğim hiçbirşeydede görüş belirtmem.

Konuyu sabote edip amacından çıkartmayın. Bu konuyuda lütfen daha fazla uzatmayın.

Sygoldex

Aktif Üye
Bakın tekrardan söylüyorum, ben burda kesinlikle tartışma çıkarmadım. Bana birdaha her mesajınızda tartışma çıkarmayın demeyin. Sesimin oraya kadar gelmesine sevindim ama bakıyorum ki iyi dinlemiyorsunuz :D Ben tekrardan olayı açıklayıp uzatmak istemiyorum. EN BASİTİNDEN ben size "neden tek tünek kullanımını öneriyorsunuz? "sorusunu sormuşum. Size "tek tünek kullanmayın kesinlikle kullanılmaz siz bilgisizsiniz, ben çok bilgiliyim" gibi bir şeyde demedim. Ondan sonra siz de *şu yüzden kullanılır bu yüzden kullanılır" diyerek bana açıklama yaptınız. Bende sizin yapmış olduğunuz açıklamaya "bence şu sebepten dolayı çift tünek daha iyidir" gibisinden biraz uzun olan bir açıklama yaptım. Bunun üstüne ben sizden güzel bir karşılık beklerken siz bana özgüvenli bir şekilde "tartışma çıkartmayın" "Çok biliyorsanız makele yazın" gibi ASIL TARTIŞMAYI çıkartan sözleri söylediniz. Tamam her şeye anlam verdim. Tek anlam veremediğim şey, bana neden güzelce açıklama yapmak yerine "çok biliyorsanız makale yazın" dediniz? Bence tartışmayı çıkartan şeyler benim yapmış olduğum tek tünek kullanımını kötüleyen açıklamalar değil, sizin karşıt fikiri kaldıramayıp yazdığınız SAYGI DOLU mükemmel cümleler.
Sesimin buraya kadar gelmesi sizi bu kadar rahatsız ettiyse, söylediklerimin doğruluğuyla ilgili biraz düşünmenizi tavsiye ederim. Forumda fikrimi belirttiğim her yorum, gayet açık ve somut şekilde konuya odaklıydı. Tartışma yaratma gibi bir niyetim yok, ama bu platform sadece “deneyim aktarma” yeri değil. Yanlış veya eksik bir bilgi varsa, elbette karşı görüş de yazılır. Aksi takdirde burası fikir alışverişi değil, tek taraflı bir ilan panosuna döner.
“Forum tartışma yeri değil” demeniz ilginç. O zaman neden yorumlara açık? Neden altına cevap hakkı tanınıyor? Forum dediğiniz şey, zaten fikirlerin çarpışıp doğruların süzüldüğü bir yerdir. Eğer her farklı görüş sizi “konuyu sabote etmek” gibi hissettiriyorsa, bu da benim sorunum değil.
Ben fikrimi yazdım, sizinkine katılmadım diye bu kadar kişisel almanız üzücü. Ama madem bu kadar rahatsız oldunuz, burayı uzatmamak adına burada bırakıyorum. Zaten söylediklerim gereken yere ulaşmıştır. Bir dahakine oraya kadar gelen sesimi iyi dinleyin derim.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...