Bir muhabbet kuşu yetiştiricisi olarak yaşadıklarımı düşündüğümde, yenilgiler ve başarılar dolu yıllar görüyorum. Ama asla vazgeçmedim ve sürekli çabam sonunda beni Alman muhabbet kuşu yetiştiriciliğinin zirvesine çıkardı.
Augsburg'da doğdum ve büyüdüm. Önceki yıllarda muhabbet kuşları ve Kanaryalar yetiştiriyordum. Daha sonra Schwarzwald taşındım. Freiburg'un Kuzey Bölgesi Zaahringen'de o zamandan beri eşim ve oğlumla bir aile evinde yaşıyorum. Yaklaşık 35 yıl önce, bir petshop işletmecisi ve bir süs balığı Yetiştiricisiyken, bir arkadaşımla birlikte Schwarzwald’ta bir muhabbet kuşu yetiştiricisini ziyaret ettim. O zamanlar Menekşe( Mor) Alacalısı' nın etkisinde kaldığımı hatırlıyorum ve bende böyle kuşlara sahip olmak ve onları kendim yetiştirmek istiyordum. Aynı gün birkaç Avustralya alacalısı aldım. Ancak birinci, ikinci ve üçüncü kuluçka istenen sonucu vermedi ve çok hayal kırıklığına uğradım. Buna ek olarak, yavrular giderek rengi açılıyordu ve üç çift faktörlü Avustralya Alacalısı geliştirmiştim.
Ama vazgeçmedim ve kalıtım hakkında bilgi aldım. Birkaç yıl sonra eyalet ve Federal gösterilerde ilk grup şampiyonlukları kazandım. Orada elbette o günlerin yetiştiricileriyle de tanıştım ve Nürnberg'den Bay Sperber ile temas kurdum. O zamanlar Bavyera'da orijinal İngiliz muhabbet kuşlarına sahip olan birkaç yetiştiriciden biriydi. Sperber üreticiliği bıraktığında ondan gri tarçın-opal kanat kusurları olan göze çarpmayan bir muhabbet aldım. Erkek verimli değildi ama dolaylı yollardan aynı seriye ait tarçın - opal – gri-yeşil bir erkek aldım,onları çiftleştirdim ve çok iyi yavrular elde ettim. Ve bugün tarçın opalin temelini attım. Daha sonra ünlü yetiştiricilerden daha çok Show kuş satın aldım.
Ayrıca Omerod – Moss soyundan gelen kuşlara ve Doug Saddler kuşlarını eşledim. Ve çok güçlü bir kan hattı dişi elde ettim. Sperbers ve diğer tüm kan hatları yetiştiriciliğimi önemli ölçüde geliştirildi.
Daha 1978'de Recklinghausen'de, AZ-DVV Federal gösterilerinde iki kez Sergiledikten sonra ileri seviyeye atlamayı başardım.
Bir sene sonra, Schwarzberg’in ardından 1979 da Dinslaken ulusal gösterisinde en iyi karşı cins (0.1 Tarçın-Griyeşil australya alacası ) ile derece aldım ve kuşlarıma talepler arttı. Bu dişiyi üçüncü elden edindiğim bir yaşlı Moffath-erkeğiyle eşleştirdim. O benim bugünkü kuşlarımdaki derin temel taşını oluşturmamı sağladı. Kuşlarımda olan “İrilik”ve”Güç”gibi özellikleri bilinçli olarak üretiyorum. Bu yüzden kuşlarıma severek “Herkül”” Big Bull” veya”Rambo” isimleri veririm.
20 senelik yoğun Show muhabbetkuşu yetiştiriciliğimin beni taşıdığı zivede göz kamaştıran kuşlarıma baktığımda gurur duyuyorum.
(Kelimenin tam anlamıyla)Yapbozun birer parçaları gibi haylimdeki ideal kuşlarımı , hoş verimli, yumuşak tüylü Show kuşları olarak yetiştirmeyi gerçekleştirebildim. Başarım bana hak veriyor.
Jo mannes biyografisinden çevirisi yapılmıştır.
Kaynak: Herzlich Willkommen bei JoMannes-Wellensittich.de
Son düzenleme: