• Kafeskuslari.com ailesine hoş geldiniz..

Sizde kafes kuş türünüz hakkında paylaşım yapmak ve soru sormak için üye olunuz.
    Sizde ailede yerinizi alınız...

Soru! Hayvansal yağ konusunda fikriniz nedir?

Nur~

Yeni Üye
Herkese hayırlı akşamlar olsun öncelikle 🙂

Hauvansal yağ konusunu bilen, kuşuna yağ veren çok az insana rastladım doğrusu. Bende bir süre öncesine kadar faydalarını, neden gerekli olduğunu, hayvansal yağın ne olsuğunu bilmiyordum aslında. Ama sağolsun kanatlılar konusunda veterinerlere taş çıkaran birinin (bilen bilir ismi Mehmet Gürbüz'dür) verdiği bilgiler sayesinde ben de öğrenmiş ve kuşlarımın diyetine eklemiştim.

Peki acaba sizlerin hayvansal yağ konusundaki fikriniz nedir?
Veriyorsanız hangi hayvansal yağı veriyorsunuz?

Bahar Y.

Müdavim

Hauvansal yağ konusunu bilen, kuşuna yağ veren çok az insana rastladım doğrusu. Bende bir süre öncesine kadar faydalarını, neden gerekli olduğunu, hayvansal yağın ne olsuğunu bilmiyordum aslında. Ama sağolsun kanatlılar konusunda veterinerlere taş çıkaran birinin (bilen bilir ismi Mehmet Gürbüz'dür) verdiği bilgiler sayesinde ben de öğrenmiş ve kuşlarımın diyetine eklemiştim.

Ben kuşların bağırsaklarının öylesine ağır bir yağı sindirebileceğini düşünmüyorum, verenlere saygım var ama bazı insanlar bile yağlardan rahatsız oluyorken minicik bedene sahip canlıya onu vermek bana göre değil :)

Rodiena

Eski Forumcu
Kıdemli Üye
Yardımsever üye
Ben doğal ortamlarında dahi hayvansal yiyeceklerden uzak durduklarını düşünüyorum.

Nur~

Yeni Üye
Ben doğal ortamlarında dahi hayvansal yiyeceklerden uzak durduklarını düşünüyorum.
Papağanlar (ve ispinoz, kanarya, saka gibi doğa kuşları) omnivor canlılardır. Doğadaki besinlerinde börtü böcek önemli bir yere sahiptir. Tükettikleri bazı böcek türlerinin vücutları hayvansal yağ kaynağıdır. Bu sayede doğadaki kuşlar hayvansal yağ ihtiyaçlarını karşılarlar. Ama malesef bu tür böcekler canlı yem olarak kullanılamıyor 😕. Bu yüzden ayrıca bir hayvansal yağ takviyesi gerekli.

Furkanmurat

Eski Forumcu
Kıdemli Üye
Yağ karaciğeri yorar rahatsızlık verir. Kullanmaya gerel yok doğallık en güzeli

Nur~

Yeni Üye
Yağ karaciğeri yorar rahatsızlık verir. Kullanmaya gerel yok doğallık en güzeli
Peki yağda çözünen vitaminler konusundaki fikriniz nedir?

Ölçüsünde verildiğinde sorun olmuyor. Ben o kadar uzun süre tecrübe etmedim gerçi, ama uzun yıllardır hayvansal yağ kullan üreticilerden biliyorum.

Nur~

Yeni Üye
Birde tabiki kuşun tercih ettiği besin her zaman sağlıklı olmuyor, bunu biliyorum. Ama önünde sade yem ve hayvansal yağ emdirilmiş yem olduğu zaman kuş hayvansal yağı seçiyor 🤷🏻‍♀️🤔

Levent T.

Eski Forumcu
Emektar Üye
Bence kuşun ana besin kaynakların en iyisini ve en kalitesini onlara sunmalıyız... Bunun dışındakiler bilimsel olarak daha kanıtlanmış değildir... Dolayısıyla kuşlarımızı riske atmayalım...

Tuğrul Bey

Eski Forumcu
Emektar Üye

Hayvansal yağ tabiki verilebilir. Özellikle tüy yolan kuşlarda etkenlerden biri olabiliyor. Enerji ihtiyacını karşılar ama enerjiyi yakmayan bir kuşa hayvansal yağ verilmesi ne sıklıkla verilmesi tartışılır. Bir diğer husus kasap işi değil bunların kuşlar için gerekli suzekten geçirilmiş gerekli işlemleri yapılmış ürünler olması onemli. Doğadaki kuşlarda ki bağırsak florasi kesinlikle evinizdeki kusunuzla yan yana getirilmeyecek şekilde işler. Topraklardan yosunlu sulardan vs cok yararlı ve canlı bakteriler mikroorganizmalar alabilirler. Ama ev ortamındaki kuslarimiz bu denli bir sistemin içinde olmadıkları için dediğim gibi herşeyin daha steril olması onemli

Nur~

Yeni Üye
Bence kuşun ana besin kaynakların en iyisini ve en kalitesini onlara sunmalıyız... Bunun dışındakiler bilimsel olarak daha kanıtlanmış değildir... Dolayısıyla kuşlarımızı riske atmayalım...
Ben yağın (bilhassa hayvansal yağın) ana besinleri arasında olduğunu düşünüyorum zaten 🙂. Bilimsel olarak hayvansal yağ hakkında yazılan yazılar mevcut, ama ben malesfe kaydetmeyi unuttum 🙁. Ve risk, tabiki almayı isteyebileceğim en son şey 😊. Zararı olduğuna dair en ufak fikrim olsa kuşlarıma asla vermem.

Nur~

Yeni Üye
Hayvansal yağ tabiki verilebilir. Özellikle tüy yolan kuşlarda etkenlerden biri olabiliyor. Enerji ihtiyacını karşılar ama enerjiyi yakmayan bir kuşa hayvansal yağ verilmesi ne sıklıkla verilmesi tartışılır. Bir diğer husus kasap işi değil bunların kuşlar için gerekli suzekten geçirilmiş gerekli işlemleri yapılmış ürünler olması onemli. Doğadaki kuşlarda ki bağırsak florasi kesinlikle evinizdeki kusunuzla yan yana getirilmeyecek şekilde işler. Topraklardan yosunlu sulardan vs cok yararlı ve canlı bakteriler mikroorganizmalar alabilirler. Ama ev ortamındaki kuslarimiz bu denli bir sistemin içinde olmadıkları için dediğim gibi herşeyin daha steril olması onemli
Her kuşun diyeti bu yüzden kendine özgü olmalı. Çünkü hepsinin yaşayışı aynı değil. Kimisi geniş uçuş alanlarına sahip, soğuk yerlerde yaşayan kuşlar. Kimisi ise minik kafeslerde beslenen, tünekten tüneğe zıplayan kuşlar. Bu durumlarda kararında verilmesi çok önemli oluyor.

"Kuşlar için gerekli süzekten geçirilmiş" derken de çok doğru noktaya parmak bastınız gerçekten 😀. Yurt dışında satılan profesyonelce hazırlanmış ürünler var lakin Türkiye de ulaşma ihtimali yok malesef 😕. Bu yüzden ev ortamında beslenen kuşlar için en uygun şekilde hazırlama, en doğru şekilde verme durumunda kalıyoruz. Bu konuda da inşAllah yanlış yapmıyoruzdur 😅

Şehmus BAKIR

İkon Üye
Yetkili Kurucu
Kurucu Üye
Üretici
Benim fikrimce belirli bir ölçüde ve yararlı bakterilerle birlikte verilebilir..öyle sade verilerek kuşların bağırsaklarini zedeler diye düşünüyorum.ayrica her kuşa değilde yani hasta kuşa ,tuydeki kuşa zayıflamış güçsüz kuşa verilebilir.. hayvansal yağlardansa canlı yemler verilmesini daha uygun görüyorum

Tuğrul Bey

Eski Forumcu
Emektar Üye
Türkiye'de de bulabileceğiniz animal oil veya oilmix tarzı ürünler mevcut. Her canlı gibi kuşların sistemide sadece tek düze çalışmıyor. Tohum dediğiniz şeylerin hepsinde kendine özgü karbonhidrat yağ mineral protein vs şeyler var. Kuşlar için hali hazırda satılan çok iyi hayvansal yağlari içinde barındıran protein zengini mamalar var. Tabiki dediğiniz gibi herşey kuşun anotomisi ve yaşadığı ortamla alakalı 30 cm kafesteki bir kuşa gerekli alanı tanimazsaniz sadece tohum ilede karaciğer ve kalp rahatsızlığına yakalanması kaçınılmaz olur.

Nur~

Yeni Üye
Türkiye'de de bulabileceğiniz animal oil veya oilmix tarzı ürünler mevcut. Her canlı gibi kuşların sistemide sadece tek düze çalışmıyor. Tohum dediğiniz şeylerin hepsinde kendine özgü karbonhidrat yağ mineral protein vs şeyler var. Kuşlar için hali hazırda satılan çok iyi hayvansal yağlari içinde barındıran protein zengini mamalar var. Tabiki dediğiniz gibi herşey kuşun anotomisi ve yaşadığı ortamla alakalı 30 cm kafesteki bir kuşa gerekli alanı tanimazsaniz sadece tohum ilede karaciğer ve kalp rahatsızlığına yakalanması kaçınılmaz olur.
Bahsettiğiniz ikinci ürünü de zamanında incelemiştim, hayvansal yağ olarak yetersiz bir içeriği var benim görüşüm. Ama Animal Oil isimli ürünü sizin söylemniz üzere araştırdım. Tercih ve tavsiye edebileceğim bir ürünmüş gerçekte. Ben ilk öğrendiğim zaman nasıl verilebileceği de anlatıldığından pek ürün arayışına girmemiştim. Sayenizde güzel bir ürünle tanışmış oldum 😄.
Zaten şunu illa bu şekilde vermek gerekiyor demiyorum ben. Dediğiniz tarzda hazır ürünler kullanılabilir, belli işlemlerde geçip evde hazırlanan hayvansal yağlar kullanılabilir... Ama sizin görüşünüz de çok doğru; herşey kuşun anatomisine göre değişiyor.

Kübra Ö.

Eski Forumcu
Yazar
Kıdemli Üye
Üretici
Hayvansal yağı siz nasıl nasıl veriyorsunuz?

Hayvansal yağın bitkisel yağdan daha iyi olduğunu ya da tam tersi bitkisel yağın hayvansal yağdan daha iyi olduğunu savunanlar var.

İnsan hangisine inanacağını şaşırıyor bazen. :)

Tuğrul Bey

Eski Forumcu
Emektar Üye
Durumu sadece hayvansal yaga indirgemekte doğru bir tercih değil bitkisel yağlarin da çoğunun kuşlara ve yapılarına kattığı çok özel şeyler var. Sadece hayvansal yaga bağlı bir programda kuşa kazandiracagi fayda kısıtlı oluyor her bir yağın taşıdığı farklı bir aminonasit sentezi olabilir. Burada bunu sıralayacak kadar bilimsel konusamasamda bu böyledir. Kararında ve geniş. Bir menü her zamn iyidir😊😊

AlicanG

Paylaşımcı
Bu hayvansal yağdan kasıt nedir kuyruk yağı mı yada tereyağı mı?

Tuğrul Bey

Eski Forumcu
Emektar Üye
Kuşlara süt ürünü verilmesi doğru değil sindirim sel problemlere neden olur.

AlicanG

Paylaşımcı
Hiçbir hayvansal yağ muhabbet ve çoğu kafes kuşu için uygun değildir.Zaten yağ ihtiyacını tohumlardan diğer bitkilerden,börtü böcekten karşılıyor yada gerekli yağı oluşturup depo edebiliyor.İnsan bu konuda çok gelişmiş bir sindirim sistemine sahip ve piramidin en üstündeki bir canlı ile kuşları bir tutmayın.Bu konularda bilimsel araştırmalara alınan sonuçlara bakmak lazım.

Levent T.

Eski Forumcu
Emektar Üye
Bence biz ilk önce basit ve yaşamsal uygulamaları tam yerine getirelim...