• Kafeskuslari.com ailesine hoş geldiniz..

Sizde kafes kuş türünüz hakkında paylaşım yapmak ve soru sormak için üye olunuz.
    Sizde ailede yerinizi alınız...

Soru! Forpus Papağanı Yumurtlama Süreci

tugrulll

Yeni Üye
Merhabalar,

Geçtiğimiz hafta forpuslarım yumurtlamıyor diye bir sorum olmuştu. Tavsiyeler üzerine yaptıklarımla kuşlarım kuluçkaya yattı ve çarşamba günü ilk yumurtamızı aldık akşam.

Bugün cumartesi, dişi kuşumun popo bölgesi şiş ve ilk yumurtadan itibaren günün 3,5/4 yuvalıkta geçiriyor. Fakat yeni yumurta yok.

Forpuslar kaç gün arayla yumurtluyor? Yumurta sıkışma ihtimalinden dolayı dişi kuşum için endişelenmeli miyim? Bilenler aydınlatırsa sevinirim.

Ayrıca yuvalığın bakma yerinden açıp bakmıyorum rahatsız olurlar diye, fakat bakmam gerekiyor mu takip etmek için?

Yanıtlar için Teşekkür ederim..

Ekli dosyalar

Demet bükay

İkon Üye
Mod Yöneticisi
Yardımcı Mentör
Şampiyon Üye
Kıdemli Üye
Merhabalar,

Geçtiğimiz hafta forpuslarım yumurtlamıyor diye bir sorum olmuştu. Tavsiyeler üzerine yaptıklarımla kuşlarım kuluçkaya yattı ve çarşamba günü ilk yumurtamızı aldık akşam.

Bugün cumartesi, dişi kuşumun popo bölgesi şiş ve ilk yumurtadan itibaren günün 3,5/4 yuvalıkta geçiriyor. Fakat yeni yumurta yok.

Forpuslar kaç gün arayla yumurtluyor? Yumurta sıkışma ihtimalinden dolayı dişi kuşum için endişelenmeli miyim? Bilenler aydınlatırsa sevinirim.

Ayrıca yuvalığın bakma yerinden açıp bakmıyorum rahatsız olurlar diye, fakat bakmam gerekiyor mu takip etmek için?

Yanıtlar için Teşekkür ederim..
Merhaba hayırlı uğurlu olsun inşallah 🤗🤲
Sağlıklı büyüsünler 🤗🤲
2 gün ara ile yumurta yapar bazen günde 1
Günde 1 defa bakın lütfen, Allah korusun yumurta kırılır kenara atar görmek gerek

tugrulll

Yeni Üye
Çok teşekkür ederim yanıtınız ve güzel dilekleriniz için. 🙏🏻

Bu akşam 3. akşam olacak ilk yumurtadan sonra. Bakalım bu akşam yumurtlayacak mı. Yumurta sıkışması olmasından korkuyorum. Kafesi ve yuvalığı inceliyorum şükürler olsun kırık bir yumurta yok.

Demet bükay

İkon Üye
Mod Yöneticisi
Yardımcı Mentör
Şampiyon Üye
Kıdemli Üye
Çok teşekkür ederim yanıtınız ve güzel dilekleriniz için. 🙏🏻

Bu akşam 3. akşam olacak ilk yumurtadan sonra. Bakalım bu akşam yumurtlayacak mı. Yumurta sıkışması olmasından korkuyorum. Kafesi ve yuvalığı inceliyorum şükürler olsun kırık bir yumurta yok.
Rica ederim, kabarma kafes tabanına inme halsizlik görürseniz mutlaka veteriner hekim görmeli inşallah sağlıkla yumurtlar

MiraTurk

Yeni Üye
Merhabalar,

Benim de benzer bir durumum var.
1. yumurta 28/29.06.2026'da geldi.
2. yumurta 30.07.2026'da geldi.

3. yumurta hala gelmedi. Karnı şiş. Sizde durum nasıl oldu. Kafes dibine inme, hareketsizlik vs. yok. Zamanının çoğunu yuvalıkta geçiriyor. Çok nadir dışarıya çıkıyor iki zıplıyor, ben yaklaşınca yuvalığın ağzına gidiyor.

Şuan Sıcaklık 28, Nem 68. Çok rahatsız etmiyorum. Su, yem günlük değişiyorum. Mama takviyesi yapıyorum. Gaga taşı, kuş kumu mineralli ve kalamarları var.

Her yerde 2 gün aralığıyla yaparlar sonrası tehlikeli yazıyor. Bu kesin bir durum mudur? Tecrübesi olanlar bilgi verebilirse çok sevinirim.

MiraTurk

Yeni Üye
3. Yumurta 05.07.2026'da geldi. Bizim için çok stresli bir bekleyiş oldu..

Demet bükay

İkon Üye
Mod Yöneticisi
Yardımcı Mentör
Şampiyon Üye
Kıdemli Üye
3. Yumurta 05.07.2026'da geldi. Bizim için çok stresli bir bekleyiş oldu..
Merhaba ilk 2 yumurtayı kontrol edebilirsiniz, 6. Günden sonra kalp atışı belli olur damarlar netleşir
Flaş üzerinde yumurtaya bakabilirsiniz, fotoğraf paylaşabilirsiniz🤗

tugrulll

Yeni Üye
Süreçle alakalı bir güncelleme paylaşmak istiyorum ilk defa yaşayacakları da bilgi vermek açısından.

Forpus papağanlarımın ilk kuluçka deneyimiydi. Total dört yumurta yumurtladı. İlk yumurtadan sonra ikinci yumurta iki gün sonra geldi. İkinci yumurtadan sonra üçüncü yumurta üç gün sonra geldi. Üçüncü yumurtadan sonra ise dördüncü yumurta dört gün sonra geldi. Yani bu tamamen ortamın sıcaklığı kuşların stres faktörü vesaire farklı durumdan kaynaklı olarak değişebilen bir süreymiş, yani internette yazıldığı gibi iki günde bir kesin yumurtlayacak diye bir durum söz konusu değil.

Üçüncü yumurtayı yem yerken maalesef kafesin dibine yumurtlayıp düşürdüğü için kırıldı. Dördüncü yumurta ise yine yuvalıktan çıkarken nasıl yaptığını anlamadığım bir şekilde ona yapışıp kafesin dibine düşerek kırılmış o şekilde buldum. İki yumurtamız kalmıştı ondan sonra yumurtlama süreci durdu ve iki yumurta için 21 günlük kuluçka süreci başladı. Yedinci gün yumurtaları alıp telefon flaşıyla kontrol ettiğimde damarlanmalar oluşmaya başlamıştı bu durum beni mutlu. Fakat 18. güne geldiğimde hala bir çatlama vesaire falan olmadığı için merak Edip baktığımda yine flaş’la yumurtaların gelişimini durduğunu gördüm. Yedinci günle 18. gün arası hiçbir şekilde rahatsız etmedim, o zamanlar bakmadım ama ya muhtemelen ilk kuluçkaları olduğu için yanlış oturma ya da ilk kuluçka‘dan kaynaklı olarak yumurtalar gelişmemişti 21. güne kadar bekledim bugün 25. gün ve artık yumurtaların gelişmediğinden de emin olduktan sonra kuşlar daha fazla yorulmasin diye karanlıkta onların görmeyeceği bir anda yumurtaları yuvalıktan aldım.

İlk kuluçka sürecinde böyle şeyler gayet normalmiş. Şimdi papağanlarımı yaklaşık üç ay kadar dinlendirdikten sonra tekrardan bir kuluçka süreci izlemeyi düşünüyorum. Aynı zamanda tüy değişimi de yapmaları gerekiyor onların sağlığı açısından. Merak ettiğiniz şeyler varsa bu süreç hakkında yorumlayabilirim.

Demet bükay

İkon Üye
Mod Yöneticisi
Yardımcı Mentör
Şampiyon Üye
Kıdemli Üye
Süreçle alakalı bir güncelleme paylaşmak istiyorum ilk defa yaşayacakları da bilgi vermek açısından.

Forpus papağanlarımın ilk kuluçka deneyimiydi. Total dört yumurta yumurtladı. İlk yumurtadan sonra ikinci yumurta iki gün sonra geldi. İkinci yumurtadan sonra üçüncü yumurta üç gün sonra geldi. Üçüncü yumurtadan sonra ise dördüncü yumurta dört gün sonra geldi. Yani bu tamamen ortamın sıcaklığı kuşların stres faktörü vesaire farklı durumdan kaynaklı olarak değişebilen bir süreymiş, yani internette yazıldığı gibi iki günde bir kesin yumurtlayacak diye bir durum söz konusu değil.

Üçüncü yumurtayı yem yerken maalesef kafesin dibine yumurtlayıp düşürdüğü için kırıldı. Dördüncü yumurta ise yine yuvalıktan çıkarken nasıl yaptığını anlamadığım bir şekilde ona yapışıp kafesin dibine düşerek kırılmış o şekilde buldum. İki yumurtamız kalmıştı ondan sonra yumurtlama süreci durdu ve iki yumurta için 21 günlük kuluçka süreci başladı. Yedinci gün yumurtaları alıp telefon flaşıyla kontrol ettiğimde damarlanmalar oluşmaya başlamıştı bu durum beni mutlu. Fakat 18. güne geldiğimde hala bir çatlama vesaire falan olmadığı için merak Edip baktığımda yine flaş’la yumurtaların gelişimini durduğunu gördüm. Yedinci günle 18. gün arası hiçbir şekilde rahatsız etmedim, o zamanlar bakmadım ama ya muhtemelen ilk kuluçkaları olduğu için yanlış oturma ya da ilk kuluçka‘dan kaynaklı olarak yumurtalar gelişmemişti 21. güne kadar bekledim bugün 25. gün ve artık yumurtaların gelişmediğinden de emin olduktan sonra kuşlar daha fazla yorulmasin diye karanlıkta onların görmeyeceği bir anda yumurtaları yuvalıktan aldım.

İlk kuluçka sürecinde böyle şeyler gayet normalmiş. Şimdi papağanlarımı yaklaşık üç ay kadar dinlendirdikten sonra tekrardan bir kuluçka süreci izlemeyi düşünüyorum. Aynı zamanda tüy değişimi de yapmaları gerekiyor onların sağlığı açısından. Merak ettiğiniz şeyler varsa bu süreç hakkında yorumlayabilirim.
Merhaba ilk olduğu için acemilik çok normal, dinlenip güçlensinler sağlıklı kuluçka olur

MiraTurk

Yeni Üye
@tugrulll dönüşünüz ve detaylı bilgilendirmeniz için teşekkür ediyorum. Benim erkek kuşum 2 ay dişi kuşumdan küçük. Sizinkilerin ilk kuluçka yaşları nedir merak ettim. Ayrıca bende son durumu olabildiğince aktarayım.

İlk kuluçka dönemi:
  • Erkek kuş: 8 Aylık
  • Dişi kuş: 10 Aylık
  • Ortalama sıcaklık: 26-29 derece
  • Ortalama nem: 49-60

Folluk takma dönemi:
Haziran ayında değişik değişik haller görünce folluk takma durumunda kaldım. Değişik haller ise erkek kuşum ilk geldiğinde dişi kuşum beslemişti. Böyle güzel bir ses çıkartıyorlardı. O seslerden duymaya başladım, dişi kuş erkek kuşu çok sıkıştırıyordu üstüne çıkıyordu. Dişi kuşum böyle mazlum mazlum bekliyordu kenarlarda. Bende yuvalığa ihtiyacı olduğunu düşünüp aldım.

Yumurtlama dönemi:
Talaş ile hazırladığım folluğa:
  1. 28.06.2026
  2. 30.06.2026
  3. 05.07.2026
  4. 07.07.2026
  5. 10.07.2026
  6. 12.07.2026
tarihlerinde yumurta geldi. Yumurtaları noktalı olacak şekilde numaralandırdım. Yumurta döneminde kum taşı, suya vitamin damlatma ve mama takviyesi yaptım. Olabildiğince doğal akışında olsun diye tüm süreci dişi forpusuma bıraktım.

Yumurtadan çıkma dönemi:
Bugün itibariyle (21.07.2026) yumurtalarda bir hareket olmayınca boş/dolu kayıp var mı yok mu diye bakmak istedim ve araştırma yaptım. İlk yumurtanın dip kısmında hafif sarı bir tabaka ve gerisi boş olacak şekilde gördüm. 2. yumurtada aynıydı. İnternetten biraz araştırdım forumdaki bir paylaşımda kızgınlık yumurtası görseli atılmıştı, aynısı olduğunu fark ettim. Diğerlerini de kontrol edince hepsinin aynı olduğunu gördüm. Bugün yumurtaları kuşumun daha fazla yorulmaması için aldım. Şuan bir yumurtası daha var beklediğim, onuda kontrol ettikten sonra yuvalığı kaldıracağım.

Açıkçası üzüldüm ama içinde oluşmuş olsaydı ve kaybetseydim daha üzüleceğimi düşündüm. Bende çok tecrübesizim ilk defa deneyim yaşıyorum. Siz değerleri forum üyelerinden ve geçmiş yazışmalardan çok faydalanıyorum.

Bundan sonra kuluçka döneminde dikkat edeceğim hususlar:
  • Yumurta olur olmaz 5 - 7 gün içerisinde boş/dolu olduğunu kontrol edeceğim.
  • Ayrıca hep köşeye götürüyordu yumurtaları onun yerine folluğun ortasına kendim koyacağım ve ara ara yumurtaları hareket ettireceğim/çevireceğim.