• Kafeskuslari.com ailesine hoş geldiniz..

Sizde kafes kuş türünüz hakkında paylaşım yapmak ve soru sormak için üye olunuz.
    Sizde ailede yerinizi alınız...

Eş mi, Arkadaş mı?

suyunsesi

Yeni Üye
Merhabalar,
2,5 yaşına yaklaştığını tahmin ettiğimiz, 1,5 yıldır bizde olan bir erkek muhabbet kuşumuz var. 1 yaşında ya da ona yakın zamanlarda edindiğimiz için zor da olsa bir kaç kelime öğretmiş ve ele gelmesini sağlamıştık. Hatta omuzlarımıza gelip, pc başındayken de klavyeme gelip parmaklarımla oynayan bir kuştu. 2 küçük kızımla da gayet oynuyordu. (Biri şu an 7, diğeri 9.5 yaşlarında).
Ancak bir kaç gündür sorunlarımız var.
Şöyle ki; Çocuklarım yaz tatillerinde eşim de çalışmadığından kuşumuzla ilgilenmemiz gayet iyiydi. Ancak çocukların okula başlaması ile birlikte ev kişi sayısında eksilme oldu. Kuşumuz çocukları gün içerisinde çok daha az görür oldu. Hadi dedim eşim evde. Ama O da bu Ocak ayında işe başlayınca, kuşumuz tüm gün evde yalnız kalmak zorunda kaldı :( Buna ailecek ciddi şekilde üzüldük. Biz evde yokken akşama kadar döktüğü tüy sayısında artış görünce çok büyük bir hata yaptık ve bir ufak salıncaklı ayna alıp kuşumuza hediye ettik. :(
Kuşumuz şu son 1 ayda o aynaya alıştı. Hatta son bir kaç gündür de çok ciddi oranda bağlandı ve kusmaya başladı. Ben tabi hemen bir deneme ile aynasını görmediği bir anda alıp sakladım. Kusması ciddi oranda fazlaydı. Aynanın yokluğunu far eder etmez kuşumuz ötmeye başladı. Etrafta uçmaya başladı. Aynasını aradığı çok belliydi. :( Biraz ilgilendik, hatta bayağı ilgilendik. Ötmesi durdu. Ama bizimle eskisi gibi oynamıyor, çağırmalarımıza aldırmıyor, parmağımızı ona uzatmadıkça kendiliğinden gelip üzerine bile çıkmıyor.
Dediğimiz gibi onu sadece akşamları görüyoruz. Ailecek akşama kadar evde yokuz. Neyse, Dün akşam da eve geldiğimizde baktık ki, çıngıraklı topunun deliklerine kusmuş. Topunu kusmukla doldurmuş.
Arkadaşlar, bu durumda tek çıkar yol olarak sanıyorum onun yanına bir kuş daha almalıyım. :( Ancak, yavrulamalarını istemediğimiz için nasıl çözüm bulmalıyım bunu araştırıyorum.
1- Yanına dişi kuş mu almalıyım, erkek kuş mu? Yani arkadaş mı, eş mi almalıyım. Eğer eş alırsam, nasıl seçim yaptırmalıyım, kuşun kendisine mi yaptırmalıyım, süreç nasıl olmalı, yavrulamalarını nasıl engelleyebilirim?
2- Eğer erkek bir arkadaş alırsam, yaşı ne olmalı, nasıl seçmeli, süreç nasıl işler, birbirlerine alıştırma şekli nasıl olmalı?
3- İkinci bir kuşu eve alıştırma, bizim kuşumuza alıştırma, kafes büyütme, yemlik ve sulukların durumu pozisyonu vs... neler yapmalıyım?

Yardımcı olabilirseniz kuşumuzla birlikte çok mutlu oluruz.

FatihB.

Tutkulu
Yavru almak istemiyorsanız yuvalık takmazsınız. Kuşa eşini kendisi seçtirme şansınız var ise kendisi seçerse daha iyi olur. uzun süre kafeste kalacakları için de geniş rahat hareket edebilecekleri bir kafes alırsanız ıyi olur 🙂

Tuğçe G.

Eski Forumcu
Çeviri Ekibi
Kıdemli Üye
Ben olsam dişi alırdım. Kızgınlığa girince hayvanlarında ihtiyaçları oluyor. İlla yuvalık takmanıza gerek yok. Yumurtlarsa atarsınız yumurtları. Her dişi yumurtlayacak diye bir şey de yok yumurtlamayadabilir. Dişi erkekten küçük olabilir bence. Dişilerde genelde eş seçtirme oluyor ama erkek kuşlar için öyle bir durum var mı bilmiyorum.Çift haneli üretim kafesi alabilirsiniz diğer kuşu alırsanız. İkinci bir kuşun sizi çok etkileyeceğini düşünmüyorum. Kuşu aldıktan sonra 10 gün gibi süre karantinada tutun hastalık vs olursa diğer kuşa bulaşmaz. Bu arada eğitim de verirsiniz

suyunsesi

Yeni Üye
Arkadaşlar, verilen cevaplar için çok teşekkür ediyorum.
Bu cuma günü kuşumu alıp, önce veterinere götürdüm. Sağlığı bir gözden geçirildi. :) Gayet sağlıklı olan Kalimero'yu iyi bildiğim bir kuşçu arkadaşa götürdüm.
Ancak elinde bizim kuşun yaşına yakın yetişkin dişi yoktu. Yine de diğer kuşlar içerisinde 4 ila 9 aylık aralıklarında dişi kuşlar vardı. Orada büyük ve temiz bir kafes içerisinde ara bölmeli bir şekilde temassız ve yan yana 1.5 saat kadar tek tek denemeler yaptık. Bir dişi kuş bizim kuş ile çok ilgilendi ve karşılık aldı. Biz de dedik madem böyle, alalım. :) Umarım yanlış yapmamışızdır. Yeni kuşumuzla birlikte yeni ve biraz daha büyük kafes, akıllı yemlik, vitaminler, yeni kum ve yemler ile alışverişi tamamladık. Aldığım yeni dişi kuşumuzu da hemen veterinere götürdüm. Onun da gözden geçirilmesini sağladık. Veteriner arkadaş ile sohbet edip durumu anlattım. Kuşların yan yana konulabileceğini, ikisinin de sağlıklı olduğunu, sorun olmayacağını söyledi. Ben yine de Ctesi ve Pazar günü kuşları iki kafeste ayrı tutarak gözlemledim. Pazar günü öğleden sonra eski kafesi iptal edip, "beni artık bi salın" diye yırtınan kuşları tek kafese serbest bıraktım. :) İnanılmaz bir hızla akşama kadar birbirlerine uyum sağladılar. Kafesin kapısı hep açık. Hatta pazar günü yatmadan önce bizim kuşun dişinin kafasını gagası ile kaşıdığını gördüm. Ona yem yedirdiğini, bir kaç gündür hiç konuşmayan kuşumuzun bizden öğrendiği kelimeleri ona söylediğini, ve dans ettiğini gördüm. :) Şu an ailecek hep birlikte çok mutluyuz. Hepinize tekrar teşekkürler.

Didemkaya

Eski Forumcu
Üretici
Yuvalık yoksa almayı unutmayın 🙂 yuvalık ihtiyacı hissedecek kuslariniz umarım yavruları olur ve sağlıklı bir şekilde hayata tutunur 🙂

suyunsesi

Yeni Üye
Hayırlı OLSUN kuşunuz
Kafesin ağzını açık bırakmayın
Birbirleri ile ilgilenmeleri için bu gerekli
İlk kuşumuz açık kafese ve özgürlüğe ilk günden alışkın olduğu için, kapalı tuttuğum 2 gün içinde kafayı yiyecekti :) Sürekli öttü ve yorulana kadar tüneğinde sağ sol mekik dokudu. Ben her ikisini birleştirdikten sonra da benzer şeyleri yaptı. Hem dişi kuşa karşılık veriyor, ilgileniyor, hem de çıkarın beni diyordu. Gerçi, kafeste ve çevrede hiç oyuncak bırakmadım. Tüm oyuncaklarını kaldırdım. Sonra saldım.
Evin salonunda serbest kaldılar. Erkek nereye uçsa dişi kuş takip etti. O kadar ki, benim koluma kadar takip etti. Profil resmimde görülüyor. Dişi yaş olarak daha ufak ve uysal. Ele çok hızlı alışacak sanıyorum. Tabi ki Erkek ona kaçmayı öğretirse o başka. Çünkü erkek kuşumuz hiç ele gelmeyi sevmiyor. Bildiğiniz kedi misali, sadece kendi isterse geliyor. Elinizi uzattığınızda önce mutlaka kaçıyor.
Ben, birbirlerine hızla alıştıklarını düşünüyorum. Gerekirse, kafese girdiklerinde kapısını daha uzun süreli kapalı tutarım. Ama ben kafeslerini güvenli alan olarak hissetmelerini istediğimden oraya çok müdahil olmak istemiyorum. Bu seferde oraya her girdiklerinde hapis kalacaklarını düşünerek kafeslerini sevmeyecekler, girdiklerinde hep tedirgin olacaklar diye endişe ediyorum. Onlar kafeslerindeyken, ellerimi arkaya bağlayıp yaklaşıyorum. :)
Konuştuğumda burnuma gelip ucuna gagalarını dokunduruyorlar. :)
Neyse, gözlemlemeye devam...

suyunsesi

Yeni Üye
Elimde şu an en net bu var ama, eve gidince daha net bir görüntü yakalamaya çalışırım. Ceresindeki pembelik, sanıyorum gövdesindeki baskın mavi renk yüzünden bizleri şaşırtıyor. Elimle gövdenin mavisini kapattığımda, ceresi beyaz üzerinde daha mavimsi görünüyor. :)
Şu meşhur mavi mi, siyah mı giysi sorunsalı gibi oldu bu bana şimdi :)

1648479250708.png

Feyza T.

Eski Forumcu
Emektar Üye
Elimde şu an en net bu var ama, eve gidince daha net bir görüntü yakalamaya çalışırım. Ceresindeki pembelik, sanıyorum gövdesindeki baskın mavi renk yüzünden bizleri şaşırtıyor. Elimle gövdenin mavisini kapattığımda, ceresi beyaz üzerinde daha mavimsi görünüyor. :)
Şu meşhur mavi mi, siyah mı giysi sorunsalı gibi oldu bu bana şimdi :)

Ekli dosyayı görüntüle 22165
Cere burdan düz renk gibi görünüyor, yani erkek gibi görünüyor. Renginin tonundan ziyade burda önemli olan burun deliklerinin etrafında beyazlık olup olmaması, beyazlık yoksa erkektir, daha net bir cere gördüğümüzde daha net cevap verebiliriz ama şu an erkek gibi bu arkadaş 🥰

Üst Alt