• Kafeskuslari.com ailesine hoş geldiniz..

Sizde kafes kuş türünüz hakkında paylaşım yapmak ve soru sormak için üye olunuz.
    Sizde ailede yerinizi alınız...

Dişi kuşum yuvada debeleniyor

Serhat1905ss

Yeni Üye
Selamlar. Bir dişi bir erkek muhabbet kuşlarım var 7-8 aydır bendeler. Kafesleri büyük yuvalıkları biraz küçük. Dişi kuşumun 4 yumurtası oldu ve üzerine sorunsuz yattı. Dort gün önce ilk yavrusu akşam saatlerinde çıktı. Yavru çıkmasıyla beraber dişi kuş yuvalıkta kanat çırpar gibi hareketler yapıp sağa sola dönüp durdu. Bu akşam saatlerinde yavru dogdugunda basladi ve ne yaptiysam durduramadim gece saat 2 civarina kadar devam etti. Yavruyu ezecek diye korkuyordum. Sabah ola hayrola dedim. Sabahinda aksama kadar erkek kusla beraber yavruya yem yedirdiler. Aksama kadar dişi yuvalikta hic sorun çıkartmadı. Aksam olunca tekrar debelenip durdu ve sabahinda yavru öğleden sonra ölmüştü. Ama sabah yine rahat duruyordu yuvalikta. O aksam yavrusu cikmadi ve yine sorunsuz yatiyordu. Ertesi aksam bir yavru daha cikti ve dişi kuş yine basladi debelenmeye. Aksam erkek uyudugu icin mudahale etmiyor zaten. Ben artik canım sıkıldı yuvaligi aldim güzel temizledim. Temizlerken dişi kafeste öyle beni izledi. ( yuvalikta folluk yok zeminde de yumurtalari sabit durmasi icin oyuk da yok ) yuvaligi taktim gene debeleniyor kanat cirpiyor gibi yapiyor saga sola donuyordu. Tekrar yuvaligi aldim kartonun ortasini keserek yuvaligin zemine koydum yumurtalae ve yavru sabit durabilsin diye. Tekrar taktim yuvalgi. Bu karton nerden geldi diye biraz şaşırdı duraksadi yani kuşum. Yarim saat sonra tekrar debelenmeye basladi. Sabahinda yine sorunsuz bi sekilde yavruyu beslediler. Bende aksam yine yaparsa diye gittim buyuk yuvalik aldim degisecektim ama yeni kokusu oluyor ya oyüzden istemez diye korktum degistirmedim ve aksam oldu. Yani bu akşam. Hava kararmaya baslayinca yine debelenmeye basladi disi içerde. Ve bu saat oldu hala debeleniyor. Ilk yavru neyden öldü tam emin olmasam da bu debelenmelere dayanamadi diye düsünüyorum ve bu yavru da dayanamaz diye korkuyorum. Nereye baksam çözüm bulamadim. Basina boyle bisey gelmis olan yardimci olsun lütfen

Serhat1905ss

Yeni Üye
Dişi yaklaşik 20-25 gündür yuvalikta yumurtalara yatti. Sorunsuz. Ilk yavrusu cikti ve aksaminda yuvalikde boyle debelenip durdu. Özetlemek gerekirse aksamlari ve yavrusu varken debeleniyor. Yavru yumurtadayken sorun olmuyor. Anlatabildimmi bilmiyorum

Çiftın uyumuyu beğeniyorum. Örneğin Gundüzleri dişi yuvadan cikinca erkek kuş fazla disarda kalmasina izin vermiyor yuvaliga gonderiyor

Erkek kusta aşırı kaşınma yok ama disi kuşum yuvalıktan çıkınca yani normalden biraz fazla kaşınıyor gibi geliyor bana. Erkek de onu gorunce oda kaşınıyor. Ben bu durumu yuvalikta kaşınamıyor o yüzden dısarı çıkınca ağız tadıyla bi kaşınayım diyor dişi kuş diye yorumluyorum.

Kafes fotosu atayim ama dişi kuşm şuan bir yavru ve bir yumurtasinin üzerine yatıyor yuvalikta. Erkek de uyuyor

Serhat1905ss

Yeni Üye
parazitler aksam aktif olur ama ilk yavrusu ciktiginda bu debelenmeyi yapti. O yavru ölünce bi aksam sadece yumurtalari vardi ozaman yapmadi. Ikinci yavru bu aksam cikti ve yine debeleniyor. Yani yavru yokken sorun olmuyor. Acaba yavrusunu parazit felan mi saniyor ki ?

Serhat1905ss

Yeni Üye
Akşamları odanin ışığı açık oldugunda da debelenip duruyor. Yuvaligin arkasini acip bakiyorum beni goruyor gene devam ediyor. Bu yavrudan korkma ihtimalini yok saymasa da biraz düşürüyor. Yanı Işığın faydasını görebilceğimizi zannetmiyorum.
Kuşlar 7 8 aydir bendeler ve dişinin ilk kuluçkası.

Sabah parazit durumunu kontrol edip olsa da olmasa da ilaçlayacağım. Yardımcı olduğunuz için çok teşekkür ederim. Sizi bilgilendireceğim

Serhat1905ss

Yeni Üye
Peki şunu sorayım. Parazitten kaynaklaniyorsa bu durum. Yavru olsun olmasın her akşam debelenmesi gerekmezmiydi. Dedigim gibi. 4 yumurtasının ilki çiktı. Yavru iki akşam yaşadı. Dişi iki aksam da debelendi. Yavru öldü üç yumurtası kaldı. Yavru ölünce üç yumurtaya aksam sabah sorunsuz yatti. Bu akşam ikinci yavrusu çıktı ve gene debelenmeye başladi. Bitten kaynakli olsa yavru ölunce de debelenmez miydi? Bu kafami karistiriyor sizin dediginiz gibi acemilik mi acaba diye düşündürüyor. (Şuan hala yuvalikta debeleniyor bu saate uyu artık)

Serhat1905ss

Yeni Üye
Çok çok teşekkür ediyorum yardımcı olduğunuz için. Değişen bişey olursa bilgilendiririm 👋

Şehmus BAKIR

İkon Üye
Yetkili Kurucu
Kurucu Üye
Üretici
Ailemize hoşgeldiniz
Bit ilacı kullanın
Yuvaligi değiştirin
Ve en önemlisi sabır biraz yükseğe koyun ve hiç dışarı salmayin bir dahaki kuluçkayi bizimle paylaşırsanız seviniriz

Serhat1905ss

Yeni Üye
Bugün ikinci yavru da öldü. Öğlen saatlerinde baktım kursağı boştu. Yem yedirirken elimde öldü.

Dun aksam bu saatlerde yuvalıkta debelenip duran kuş şuan sessiz sedasız kalan tek yumurtasına yatıyor. Akıl sır erdiremiyorum.

Bugün büyük yuvalık aldım yuvalığı değişeceğim şimdi. Çünkü son kalan yumurta da çıkarsa ve yine debelenirse dişi kuş, en azından yuvalık geniş olsun ki yavru çok hırpalanmasın diye.

Serhat1905ss

Yeni Üye
Son kalan yumurtadan çıkıcak olan yavru da o daracık yuvalıkta dişinin debelenmelerine dayanamayacağını düşündüğüm için yuvalığı değiştirdim dün akşam. Kalan yumurtanin dolu olmadiğini düşünmemin de bunda biraz etkisi oldu.
Yuvaligi degiştigimde dişi kuş biraz zor da olsa içeriye girdi bir kac sefer girdi 10-15 dk kalıp kalıp çıktı. Sonrasinda çıkıp tüneğe oturdu. Akşam olduğu için erkek kuş uyuklar vaziyetteydi o yüzden dişiyi içeri göndermek akĺina gelmedi ve dişi sabaha kadar dışarda durdu.

Ben yuvaligi degisirken bunlari göze aldım çünkü gecenin geç saatlerine kadar, hatta sabaha kadar yuvalikta debelenmeleri benim sinirlerimi bozdu, dişinin uyumaması yavrunun altında can çekişdiğini düşünmem, bütün hevesimin umudumun kırılması... bunlardan dolayi herseyi gòze almıştım oyüzden keşke değişmeseydin demenizi istemem.

Sabah olduğunda erkek dişiyi yuvalığa göndermek istedi. Dişi kuş gitmedi erkek ısrar etti. Bazen içeriye girdi dişi. Bazen erkek girdi. Özet olarak aralarinda bi tartişma kavga oldu. Zaman ilerledikçe bu kavga şiddetlendi ve birbirlerine zarar vereceklerdi. Benim yedek kafesim var. Dişiyi alıp yedek kafese koydum ayırdım yani ikisini birbirinden. Erkekgin oldugu kafestende yuvaligi çikarttim. 3-4 saat sonra erkek yuvaligi aramaya başladı. Bende artik yumurta yok anlasin diye boş yuvaligi taktim. Erkek yuvaliga bakti ve bi süre sonra dişiye seslenmeye başladı. Yuvaligi takana kadar birbirlerine bakmiyorlardi bile. Şimdi dişiyi çagırıyor, barıştıklarını düşünüyorum ama yarina kadar ayrı tutacagim ikisini de.
Şimdi ayni odada birbirlerini görüyorlar fakat ayrı kafesteler. Sonuç olarak kuluçka dönemimiz bitti.

Kalan tek yumurtaya da elektrikle bakiyorum içi boş gibi gorunuyor. Şuana kadar yavru oluşmasi lazimdi dişi 21 gundur üzerinde yatiyordu çunkü. Yinede emin olmadigim icin yumurtayi tanidigim bir petsşhop sahibine goturdum hazirda yatan bir çiftin altina versin diye.

Bu dönemimiz böyle gecti ilgi alakanız için çok teşekkür ediyorum

Serhat1905ss

Yeni Üye
Selamun aleykum arkadaşlar. Ikinci kuluçka dönemimiz de bitmek üzere. Şuana kadar ki gözlemlerimi paylaşmak istiyorum.

İlk kuluçkamiz bitmeden yuvalığı büyütmüstüm zaten biliyorsunuz. Yuvalık değişimiyle ilk dönemimiz bitmişti. Bitince dişiyi farkli bir kafese alarak 5 gün kadar erkek kuştan ayırdım. Sonra tekrar birleştirdiğimde fazla zaman geçmeden ikinci kuluçka dönemi başladı. Bu sefer dişi kuşum 6 yumurta yaptı. Ve hepsine sorunsuz yattı. Ben bu dönemde hiçbir şekilde kuşlarıma karışmadım. Ve ilk yavrumuz çıktığında dişi yuvalıkta akşamları gene debelenmeye başladı.önceki dönemde olduğu gibi sık sık sabahlara kadar degildi. Baya bi azalma vardı. Sonra ikinci yavru da çıktı. Ikinci çiktikdan sonra ilk yavru öldü. Dişi kuş yuvalıkta çok nadir debeleniyordu ve yuvalik buyuk oldugu için yavruyu da çok rahatsız etmediğini düşünüyorum. Üçüncü yavru da geldi ve daha da yavru çıkmadı diğer üç yumurta boş veya bozuktu bilmiyorum. Bir kac gun sonra bir yavrumuz daha öldü. Ben çaktırmadan bakip yavrular yaşıyormu diye kontrol ettim öleni de hemen degil bi gün sonra yuvalıktan aldım başka müdahale etmemeye çalıştım. Diğer 3 boş yumurta yuvalıkta hala duruyor kendisi atar diye bekliyorum ben karışmıyorum. Sonuç olarak bir yavrumuz baya büyüdü ve tüylenmeye başladı yuvalığın girişinden kafasını uzatıp bakıyor okadae büyüdü yani.

Sonuç 6 yumurta 3 boş 2 ölü 1 başarı.

Iki kuluçka doneminde de hiç bit parazit ilacı tozu vs kullanmadım.
Yumurta yemi de yaptım ama hiç yemediler bende yapmayı bıraktım
hazır yumurta maması vardı ondan da pek yemediler.
Devamlı dal darı astim kafese
Kefese iki suluk takıp birine sade, birine veterinerden aldıgım vitamin tozlu su koydum
Yuvaliğı kuluçka başlamadan önce temizlemistim ve hala öyle duruyor hiç ellemedim
Kafesin çekmecesini silkeledim temizledim iki kez

Baska birinin de başina gelirse böyle bir durum belki işine yarayacak birşeyler bulabilir burda diye sonucu da detayli şekilde paylaşmaya çalıştım. 👋

Yusuf Kürşat Akkuş

Eski Forumcu
Kurucu Üye
Kuşlarınızın bit kontrolünü yapmalısınız dişi kuş yuvada sizin dediğiniz debelenme hareketini yapıyorsa bitler huzursuz ediyordur silkeleneeek kendinden uzaklaştırmaya çalışıyor

Üst Alt