• Kafeskuslari.com ailesine hoş geldiniz..

    Sizde kafes kuş türünüz hakkında paylaşım yapmak ve soru sormak için üye olunuz.
    Sizde ailede yerinizi alınız...

Makale Buğday ve Tohum Çimlendirme

Mehmet Gürbüz

Müdavim
Yazar
Sponsor
Katılım
27 Tem 2021
Mesajlar
554
Tepkime puanı
1,241
Puanları
93
Merhaba arkadaşlar işlerden fırsat buldukça kısım, kısım güncelleme yapacağım konu bildirimlerini lütfen açıp takip ediniz. bu anlatacağım çimlendirme konusunu baska hiç bir yerde bulamazsınız. ☺☺

FB_IMG_1664539597440.jpg



TOHUM ÇİMLENDİRME


Öncelikle ÇİMLENDİRME nedir.

Suda tohumları beklettiğimizde ya da ısı ve oksijen oranı doğru bir ortamda

dinlendirdiğimizde uyanırlar. Tohum üzerindeki koruyucu kabuk çatlatır ve filize dönüşür.

Bu işleme tohum çimlendirme veya filizlendirme denir.

Çimlendirme anti besinleri etkisizleştirir.

Doğada her şey hayatta kalmak üzerine programlanmıştır. Bu durum tohumlardada geçerli.

Anti besin bulundukları gıda içerisindeki vitamin, mineral ve diğer birçok öğenin kullanılmasını engeller.

Bu durum günümüzdeki vitamin ve mineral eksikliklerinin çoğundan sorumludur.




Tohumlarda bulunan anti besinlerden olan fitik asit; kalsiyum, demir, çinko, magnezyum gibi önemli minerallerin emilimini engeller. Ayrıca fitik asit sindirim sistemi üzerindeki proteinleri parçalayan enzimleri etkisiz hale getirerek proteinlerin kullanımını engeller.

Çimlendirme (filizlendirme) işlemi sonucunda bu olumsuz durum tamamen değişir. Çünkü çimlenen tohumlar artık diğer hayvanları tehlike olarak görmez ve içeriğini tamamen değiştirerek savunmadan çok büyümeye odaklanır.


Çimlendirme (filizlendirme) işlemi, Demir, kalsiyum ve çinko emilimini %50 oranında arttırır, Sindirime zarar veren lektin, tanin gibi öğeleri azaltır, Tohum içi vitamin C, E, beta karoten ve folat düzeyleri artar.



Sonuç olarak tohumları çimlendirmek içerisindeki besinleri tam olarak kullanmak için oldukça iyi bir yoldur.

Çimlendirme Lif düzeyini arttırır.


Birçok tohum içerisinde önemli miktarda lif bulundurur. Bu lif profili özellikle kepeği alınmamış ürünlerde daha fazla. Çimlendirme ile beraber oluşan filizler ciddi miktarda bitki hücresi içerir ve bu hücrelerin duvarları önemli miktarda lif ihtiva eder.


Çimlendirme glüten düzeyini azaltır

Glütensiz beslenme düzeni oldukça zor. Çünkü günlük hayatta kullanılan birçok besin gluten ihtiva eder. Ama bu besinleri tüketmek imkansız değil çünkü çimlendirme yöntemi tohumların içerisinde bulunan glüteni ciddi miktarda azaltır.


Toparlayacak olursak

Tohum içerisinde bulunan ve vitamin, mineral emilimini engelleyen Antibesin düzeyini düşürür. Tohum içerisinde bulunan vitamin düzeylerini (özellikle C ve folat) arttırır. Tohum içerisinde bulunan protein ve diğer makroların daha iyi emilmesini sağlar. Tohumun antioksidan profilini geliştirir. Tohumun lif miktarını arttırır. Tohum içerisinde bulunan glüten ve diğer alerjenlerin düzeyini azaltır.

Çimlendirme (filizlendirme) tüketeceğiniz besinler üzerinde oldukça olumlu etkilere sahip bir yöntem. Bu teknik ile besinleri daha besleyici ve daha az zararlı hale getirebilirsiniz.

Çimlendirilmiş tohumlar

*Tohumları iyice yıkayın

*24 saat oda ısısında su içinde bekletin

*Daha sonra suyu süzüp süzgece alın

*Üzerine nemli hava alabilen bir bez serip 24 saate bu şekilde bekletin ara ara suya daldırıp çıkarın

*Ertesi gün filizlenme başlamış olacak. Filizler biraz patlayınca tüketebilirsiniz.

Çimlendirme için bir su hazırlayacağız arkadaşlar bunu anlatacağım



Çimlendirme sırasında tohumda bir enerji açığa çıkar, bu enerji tohum fazla filizlenmeden tüketilir ise daha iyi olur. Tarla ekili arızilerde yaban kuşları bu filizlerin tohumlarına odaklıdır. Topraktan söker tohumu yerler.

Buğday filizinin 100 gramında 153 kalori, 6 gram protein, 31 gram karbonhidrat, 7 gram şeker var. Yağ, kolesterol yok. %47.8’i su, glisemik endeksi de 23, yani gayet düşük.

Filizlendirme gıdanın besin yoğunluğunu arttırdığından buğday filizleri vitamin, mineral, antioksidan bakımından çok zengin. Filizlendiklerinde buğdayların E vitamini içeriği %300, C vitamini %600, B vitaminleri %20-%1200’e kadar yükselebiliyor.


İçindeki kanser önleyici vitamin olarak bilinen B17 vitamini de filizlenmemiş tohuma göre %100 artıyor. Protein içeriği de %300 artış gösteriyor.


Buğday çimlendirmesi besin değerleri


B1 %15

B2 %9

B3 %15

B5 %9

B6 %13

Folik asit %10

Demir % 12

Magnezyum %21

Fosfor %20 Çinko %11 var.




Üstelik manganez ve selenyum açısından çok cömert…

Manganez ’in %93’ünü, Selenyumun ‘da %61’ini buğday filizinden alabiliyoruz.



Manganez antioksidan, vücutta protein sentezlenmesinde, sindirimde ve besinlerden enerji üretilmesinde görev alıyor, kemiklerin büyümesi ve gelişmesi ile bağ dokuları için gerekli bir mineraldir.

Eksikliği sürekli yorgunluk, hafıza problemleri, kısırlık, kilo kaybı, özellikle gelişen canlılarda ayrıca insanlarda büyüme geriliği ve gelişim bozuklukları, kemik ve kıkırdaklarda anormal oluşumlar, saçlarda beyazlaşma ve saç uzamasında yavaşlamaya neden olabilir. Ayrıca diyabet ve pankreas bozuklukları görülebilir.



Selenyum, vücutta az miktarda bulunan temel bir mineral. Özellikle E vitamini ile birleştiğinde antioksidan olarak çalışıyor ve hücre yapısına zarar veren serbest radikallere karşı koruma sağlıyor. Vücudumuzda bulunan serbest radikaller hücre yapısı dışında DNA’ya zarar verebilir, kalp hastalıkları ve kanser türleri dahil olmak üzere çeşitli hastalıklara zemin hazırlar. Selenyum gibi antioksidanlar serbest radikalleri nötralize ederek zararlarını en az düzeyde tutar.



Çimlendirme küflenmemesi ve bozulmaması için

Kül suyu, meşe odunun yakıldıktan sonra geriye kalan külün su ile karıştırılıp, süzülmesinden elde edilir. Bu küllü suyu kullanmak gerekir.

Mangal yaptığınızda orjinal meşe odunundan imal edilmiş kömür kullandığınizda bu küllü suyu elde edebilirsiniz..



BASİT BİR ÇİMLENDİRME DÜZENEĞİ NASIL YAPILABİLİR


Bir biri içine girebilen biri delikli, 2 kap ve birkaç parça mangal kömürü veya külü gereklidir.

Tohumlar 24 saat ıslatıldıktan sonra.

En azından günde 2 defa yarım saat külü & kömürlü suya daldırılıp, çıkartılır.

Tohumların oksijensiz kalıp ölmeleri önlenir. Böylece hem daha çabuk hemde hiç bir tohum zayi olmadan çimlendirme başarıya ulaşır. Kömür antifungal etkiye sahiptir. Doğal aşındırıcıdir. Kursakta mayalaşma ve mantarlaşmayi önler

FB_IMG_1664548379541.jpg


FB_IMG_1664548381661.jpg


FB_IMG_1664548383839.jpg


FB_IMG_1664548386233.jpg


FB_IMG_1664548439206.jpg

FB_IMG_1664548444183.jpg

FB_IMG_1664548446383.jpg

Bu işlemlerin sonunda tohum çimlerini
istediğiniz seviyeye kadar, bozulma ve kokuşma yapmadan büyütebilirsiniz. Naçizane tavsiyem fazla uzatmadan yeşil kısım kendini belli etmeden vermenizdir. Hem kuşlara hemde sizlere afiyet ,şifa olsun

Dikkat: Bu yazı kafeskuslaricom'a aittir ve özeldir. İzinsiz paylaşılamaz.

 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Şehmus BAKIR

İkon Üye
Yetkili Kurucu
Kurucu Üye
Üretici
Katılım
20 Ağu 2018
Mesajlar
19,762
Tepkime puanı
26,753
Puanları
113
Yaş
41
Konunun başlığını düzenledim ve sabitledim kardeşim 😊 takipteyiz 😍
 

Benzer konular

Üst Alt