• Kafeskuslari.com ailesine hoş geldiniz..

Sizde kafes kuş türünüz hakkında paylaşım yapmak ve soru sormak için üye olunuz.
    Sizde ailede yerinizi alınız...

Kuluçka Dönemi Ayırma Yöntemi

Demet bükay

İkon Üye
Mod Yöneticisi
Yardımcı Mentör
Şampiyon Üye
Kıdemli Üye
hocam ben çimlendirmeyi bıraktım neyi yanlış yaptıysam kap inanılmaz kötü kokuyordu. buğdaylar lapa lapa oldu birbirine bir tık yapıştı. sizce sorun ne olmuş olabilir
Merhaba bende çimlendirme çok yaptım
Bir gece su içinde buğdaylar kaldı
Ertesi gün kaplara peçete serdim fısfısladım ve tek sıra halinde serdim, tekrar peçete serdim üzerine, fısfısladım, kapağı kapattım
Koltuk altında beklettim güneş görmedi
Peçete kurudukça fısfıs yaptım
Çok su çürütür, 3 gün içinde çimlenme oluyor
Daha sonrada kaynattım ve buzdolabında poşetledim, hiç sıkıntı yaşamadım 😊
Buğdayı petshoptan aldım

efeyilmazbursa

Aktif Üye
Merhaba bende çimlendirme çok yaptım
Bir gece su içinde buğdaylar kaldı
Ertesi gün kaplara peçete serdim fısfısladım ve tek sıra halinde serdim, tekrar peçete serdim üzerine, fısfısladım, kapağı kapattım
Koltuk altında beklettim güneş görmedi
Peçete kurudukça fısfıs yaptım
Çok su çürütür, 3 gün içinde çimlenme oluyor
Daha sonrada kaynattım ve buzdolabında poşetledim, hiç sıkıntı yaşamadım 😊
Buğdayı petshoptan aldım
ben ağzı açık kapta karanlıkta 1 gün beklettim. sonra tepsiye koydum yalnız sanırım hata yaptık çünkü buğdaylar çok olduğu için yayamadım üst üste geldiler ve fısfıs işini biraz abarttım galiba çok sık aralıklarla fısfısladım. Suda beklettiğimiz sonra üzerine peçete koyup fısfısladığımız aşamalarda benim kabın ağzı hep açıktı. Bu arada buğday evde vardı onu kullandım petshoptan mı almalıyım?

efeyilmazbursa

Aktif Üye
Takma kafaya. Ben bunu ilk seferde güzel yapan görmedim daha. zamanla öğrenirsin.

Elindeki buğday işlenmemiş buğday mı? Fotoğrafını atabilir misin kuru halinin. Bilmediğin için aşurelik buğday vermiş olabilirler. İşlenmemiş buğday deyince sattığı malı bilmeyen insanlarla tanıştım.

Karanlıkta beklettin mi ilk gün 24 saat su içinde tutarken?

Eğer 24 saat karanlıkta su içinde bekletmiş olmana rağmen hiç beyaz bir patlak vermediyse aldığın tohum işlenmemiş ama zamanı geçmiş olabilir. Vardı benim evde de böyle 1kilo buğday. 5 kere falan denedim olmadı. Senlik bir şey olmayabilir yani.

6-7 saatte bir suyunu tazeleme olayını yapıyorsun diye hatırlıyorum. azcık da olsa beyaz patlak verdiyse nem yerine su içinde kaldıysa filizlenmek yerine çürümüş olabilir.

6-7 saatlik süreyi unutup kaçırdığın bir zaman dilimi olduysa bir dahakine şöyle yapabilirsin. buğdayların 24 saatlik suda beklemesinden sonra suyunu süzdüğünde bir süzgeç içine al. süzeğin altına tas gibi bir şey koy. içinde azcık su olsun. Buğdayın alttan gelen suyun nemini alırken süzek içinde olduğu için fazla su ile temas edip çürümez böylece. Yine 6-7 saat karanlıkta dursun ara dönemlerde yine.

Birde suyunu süzdürürken üzerinde bir köpük çıkar. O köpüğü iyice gidermeye çalış.
şimdi petshoptan aldım buğdayı 1 gün suda bekleteceğim. suyun sıcaklığı nasıl olsun? bir de suda bekletme ve sonraki nemli bırakma sürecinde buğdaylar kapalı kutuda mı olmalı ortam karanlık mı olmalı

Şahin_tutuş

Paylaşımcı
biraz ılık bir su yapabilirsin 24 saat karanlıkta brkletmek için. Üzerine bir bez geçirip karanlıkta bırakman yeterli. Bu işlem öncesi güzelce bir yıkayıp tozdan kirden arındırmayı unutma.

Sonrasında da aynı aslında. cam bir kavanoza koyarsan mantarlaşma riski en aza iner. üzerine bez geçirip lastikle falan lağat karanlığa koy suyunu süzdükten sonra. 6 saatte bir de suyunu tazelemen yeterli. uvundan patlak verdiğinde kuşa ver girsin. iyice yıkayıp. mantardan arındırmak için son bir kez sıcak sudan geçirme gibi bir uygulama var ama onu ben denemedim hiç. Kokmasın da buğday.

Demet bükay

İkon Üye
Mod Yöneticisi
Yardımcı Mentör
Şampiyon Üye
Kıdemli Üye
şimdi petshoptan aldım buğdayı 1 gün suda bekleteceğim. suyun sıcaklığı nasıl olsun? bir de suda bekletme ve sonraki nemli bırakma sürecinde buğdaylar kapalı kutuda mı olmalı ortam karanlık mı olmalı
Merhaba bu gece suda kalsın iyce kahverengi suyunu atsın içinde kabuklu olanlar var iyce yıkayın suyu değiştirin, süzün
Yarın, Kapaklı plastik kaplar var içine koyun, peçete serin çok az su peçete nemlensin o kadar
Üzerine peçete kapatın, tekrar nemlendirin kapağı kapatın güneş görmesin koltuk altına koyun

Demet bükay

İkon Üye
Mod Yöneticisi
Yardımcı Mentör
Şampiyon Üye
Kıdemli Üye
Sonrasında ben haşlıyorum ve buzdolabında saklıyorum

Şahin_tutuş

Paylaşımcı
Sonrasında ben haşlıyorum ve buzdolabında saklıyorum
Besin değerinden kaybetmiyor mu öyle? Bilmediğimden soruyorum. Oluyorsa ben de öyle yapayım bol hazırlayıp. Haftada bir versem 3-4 gün zaten çimlenmesi falan sürüyor. sürekli evde elimde tasla dolaşıyorum. 😂😂

Derin dondurucu kısmı mı yoksa normal kısmı mı onu anlamadım yalnız. Bir de normal kısma koyuyorsak ne kadar süre kullanılabilir?

Demet bükay

İkon Üye
Mod Yöneticisi
Yardımcı Mentör
Şampiyon Üye
Kıdemli Üye
Besin değerinden kaybetmiyor mu öyle? Bilmediğimden soruyorum. Oluyorsa ben de öyle yapayım bol hazırlayıp. Haftada bir versem 3-4 gün zaten çimlenmesi falan sürüyor. sürekli evde elimde tasla dolaşıyorum. 😂😂

Derin dondurucu kısmı mı yoksa normal kısmı mı onu anlamadım yalnız. Bir de normal kısma koyuyorsak ne kadar süre kullanılabilir?
Çimlenmiş oluyor, derin dondurucuda saklıyorum
Yalnız kızgınlaştırır bilginiz olsun
Küçük poşetlerde saklıyorum tek kullanımlık 😊

Şahin_tutuş

Paylaşımcı
Çimlenmiş oluyor, derin dondurucuda saklıyorum
Yalnız kızgınlaştırır bilginiz olsun
Küçük poşetlerde saklıyorum tek kullanımlık 😊

Bilgilendirme için teşekkürler. Bunu deneyeceğim. İlk yumurtanın çıkmasına 3-4 gün kaldı. Bu yüzden ben de az az yapıp veriyorum. Aslında yumurtaya yatan kuşları da çok beslememek lazım ama bazen ipin ucunu kaçırıyorum. Sonra erkek dört dönüyor kafeste. Salıyorum erkeği 5-10 dakika. İyice azıtıp yumurtalara falan zarar vermesin diye. 😂 Normalde programımın dışına çıkmam ama pazara brokoli gelmiş, brokoli haşlayıp verdim. 5 dakika falan buharda haşladım. Benden iyi besleniyorlar valla. 😂Onların sayesinde ben de brokoli. haşlanmış yumurta falan yiyorum. 😂

efeyilmazbursa

Aktif Üye
biraz ılık bir su yapabilirsin 24 saat karanlıkta brkletmek için. Üzerine bir bez geçirip karanlıkta bırakman yeterli. Bu işlem öncesi güzelce bir yıkayıp tozdan kirden arındırmayı unutma.

Sonrasında da aynı aslında. cam bir kavanoza koyarsan mantarlaşma riski en aza iner. üzerine bez geçirip lastikle falan lağat karanlığa koy suyunu süzdükten sonra. 6 saatte bir de suyunu tazelemen yeterli. uvundan patlak verdiğinde kuşa ver girsin. iyice yıkayıp. mantardan arındırmak için son bir kez sıcak sudan geçirme gibi bir uygulama var ama onu ben denemedim hiç. Kokmasın da buğday.
suyunu tazele derken fısfıs mı sıkıyorsunuz hocam bir de kavanozun kapağını kapatsam direkt nasıl olur

Şahin_tutuş

Paylaşımcı
Kimi fısfıs sıkıyor bez eğer nemi tutan bezse kimi sudan geçiriyor. Kavanozu direkt kapatmıyor kimse. Sanırım bitki oksijen alabilsin diye. Unutma o doğmaya çalışan bir canlı aslında.

Şahin_tutuş

Paylaşımcı
İnternetten buğday çimlendirme videolarını da izleyebilirsin. Kafana tam oturmadı senin yazıyla.

Demet bükay

İkon Üye
Mod Yöneticisi
Yardımcı Mentör
Şampiyon Üye
Kıdemli Üye
Bilgilendirme için teşekkürler. Bunu deneyeceğim. İlk yumurtanın çıkmasına 3-4 gün kaldı. Bu yüzden ben de az az yapıp veriyorum. Aslında yumurtaya yatan kuşları da çok beslememek lazım ama bazen ipin ucunu kaçırıyorum. Sonra erkek dört dönüyor kafeste. Salıyorum erkeği 5-10 dakika. İyice azıtıp yumurtalara falan zarar vermesin diye. 😂 Normalde programımın dışına çıkmam ama pazara brokoli gelmiş, brokoli haşlayıp verdim. 5 dakika falan buharda haşladım. Benden iyi besleniyorlar valla. 😂Onların sayesinde ben de brokoli. haşlanmış yumurta falan yiyorum. 😂
Brokoliyi çiğ verebilirsiniz, doğada haşlama olmuyor😊👍

Demet bükay

İkon Üye
Mod Yöneticisi
Yardımcı Mentör
Şampiyon Üye
Kıdemli Üye
Kimi fısfıs sıkıyor bez eğer nemi tutan bezse kimi sudan geçiriyor. Kavanozu direkt kapatmıyor kimse. Sanırım bitki oksijen alabilsin diye. Unutma o doğmaya çalışan bir canlı aslında.
Bez yerine kağıt havlu kullanın hava alsın buğday lar, çürüme bu yüzden olabilir

efeyilmazbursa

Aktif Üye
Bez yerine kağıt havlu kullanın hava alsın buğday lar, çürüme bu yüzden olabilir
İşlenmemiş buğdayı kapalı saklama kabında akşam ılık suya koydum. Birazdan iyice yıkayacağım sonra tekrardan kabın tabanına kağıt havlu sereceğim, buğdayları üst üste gelmeyecek şekilde yayacağım sonra üstlerine tekrar kağıt havlu ereceğim ve bu üstteki havluya fısfıs yapacağım doğru mudur? ben hep direkt buğdaylara fısfıs sıktım belki yanlışım oradadır. bir de buğdayları serdiğim kabın kapağı kapalı mı olmalı en önemli sorum bu. karanlık dolapta tutuyorum.

Demet bükay

İkon Üye
Mod Yöneticisi
Yardımcı Mentör
Şampiyon Üye
Kıdemli Üye
İşlenmemiş buğdayı kapalı saklama kabında akşam ılık suya koydum. Birazdan iyice yıkayacağım sonra tekrardan kabın tabanına kağıt havlu sereceğim, buğdayları üst üste gelmeyecek şekilde yayacağım sonra üstlerine tekrar kağıt havlu ereceğim ve bu üstteki havluya fısfıs yapacağım doğru mudur? ben hep direkt buğdaylara fısfıs sıktım belki yanlışım oradadır. bir de buğdayları serdiğim kabın kapağı kapalı mı olmalı en önemli sorum bu. karanlık dolapta tutuyorum.
Merhaba, evet doğru😊fıs fıs yaparken açın ve tekrar kapatın
Dolap yerine güneş görmeyen bir yerde olur

efeyilmazbursa

Aktif Üye
Merhaba, evet doğru😊fıs fıs yaparken açın ve tekrar kapatın
Dolap yerine güneş görmeyen bir yerde olur
Sanırım bu sefer oluyor. Dün akşam iyice yıkadım buğdayları sonra kabın tabanına kağıt peçete serdim ve buğdayları üst üste gelmeyecek şekilde dizdim. Zaten alttaki peçete buğdaylardan dolayı nemlendi. Sonra üstlerine de peçete serip 4-5 fısfıs sıkıp kapattım kabı. Gece yatarken 2 fısfıs yaptım. Sabah uyandığımda da 2-3 fısfıs yaptım. Koku yok denecek kadar az. Buğdaylarda beyaz çıkıntı baş vermiş. İlk yapışımda 15-20 kere fısfıs yapıyordum birkaç saatte bir sanırım oradan orun yaşadım. Şimdi beni en çok düşündüren şey kuşlar bunu yemezse çıldırırım :D kendileri yem ve daldarı dışında hiçbir şey yemiyorlar çünkü...

Demet bükay

İkon Üye
Mod Yöneticisi
Yardımcı Mentör
Şampiyon Üye
Kıdemli Üye
Sanırım bu sefer oluyor. Dün akşam iyice yıkadım buğdayları sonra kabın tabanına kağıt peçete serdim ve buğdayları üst üste gelmeyecek şekilde dizdim. Zaten alttaki peçete buğdaylardan dolayı nemlendi. Sonra üstlerine de peçete serip 4-5 fısfıs sıkıp kapattım kabı. Gece yatarken 2 fısfıs yaptım. Sabah uyandığımda da 2-3 fısfıs yaptım. Koku yok denecek kadar az. Buğdaylarda beyaz çıkıntı baş vermiş. İlk yapışımda 15-20 kere fısfıs yapıyordum birkaç saatte bir sanırım oradan orun yaşadım. Şimdi beni en çok düşündüren şey kuşlar bunu yemezse çıldırırım :D kendileri yem ve daldarı dışında hiçbir şey yemiyorlar çünkü...
Kapağı açarken koku olabilir👍çok normal
Kurusun gözlemleyin fıs fıs yapın çok suyu sevmez
Çimlenme olunca ben 10-15 dk kaynattım

Şahin_tutuş

Paylaşımcı

Yerler valla. İçgüdüsel mi ne çok seviyorlar. Çok deli su sıkmana gerek yok zaten anlamışsın. Saatte bir fısfıs fazla geliyor. İnsan yapa yapa alışıyor.

efeyilmazbursa

Aktif Üye
Yerler valla. İçgüdüsel mi ne çok seviyorlar. Çok deli su sıkmana gerek yok zaten anlamışsın. Saatte bir fısfıs fazla geliyor. İnsan yapa yapa alışıyor.
Çok teşekkür ederim demet hanıma da size de. Çimlendirme bittikten sonra sirkeli suda mı dezenfekte edeyim. Ne kadar suya ne kadar sirke koymalıyım ya da tamamen sirkeye mi basmalıyım?

Üst Alt