Evet vazelinin içinde petrol jelatini var. Ama rafine edilmiş bir üründür. Çok az miktarda dıştan kullanmak genelde zarar vermez. Hatta çok ilerlemeyen mantar vakalarında vazelinin tedavi edici özelliği de var. Ben bu zamana kadar vazelin den sorun yaşayan kuş görmedim. Tabikide kullanmak istemeyen kullanmaz.
Bakımına destek olduğum ( kuşlarım hariç)gerek kendi hayvanlarım gerekse sokak hayvanlarında dediğiniz gibi faydasını gördüm herhangi bir yan etki olmadı ve bizim kullandığımız ,üretim fabrikasında çalışan bir tanıdık vesilesiyle aldığımız katkısız kokusuz olandı. Keza söz ettiğiniz ;
Petrol jelatini (petrolatum) günümüzde birçok onarıcı bakım ve nemlendirici krem içerisinde kullanılıyor: Bepanthen/Bepanthol/CeraVe/Neutrogena vesair.Rafine meselesine takılmamıza da gerek yok çünkü Avrupa Birliği, rafine etme geçmişinin tamamı bilinmiyorsa petrolatumu yasaklamıştır.Yani Rafine süreç konusunda temkinli davranılıyor vesair vesair işte.
Zannımca dikkat edilmesi gerekilen kullanılan ürünün kuş üzerinde yan etki oluşturabilecek yoğun kimyasal içerikte olmaması . Ziraa gerek forumda önerilen takviyeler gerekte güvenilir sitelerde bulunan takviyelerin içeriği bitkisel bazlı olması gibi.
Lakin dediğim gibi kuşlarda hiç kullanmadım. Forumda kokusuz olanını tavsiye edildiğini okudum .