• Kafeskuslari.com ailesine hoş geldiniz..

Sizde kafes kuş türünüz hakkında paylaşım yapmak ve soru sormak için üye olunuz.
    Sizde ailede yerinizi alınız...

Aşırı tüy dökümü ve ısırma

ozlmyldz

Aktif Üye
Merhabalar, kuşum 3 aylık erkek. Bir haftadır küçük tüylerini dökmeye başladı. Multivitamin ve yulaf takviyesi yapıyorum. Bu süreçte çok asabi, inanılmaz ısırıyor bulduğu her şeyi ve beni de. Burnumu, parmağımı koparırcasına ısırıyor. Hiç böyle bir kuş değildi. Kafasında çok fazla tüy tüpçüğü var bu kadar tüy dökmesi normal mi? Bir şeyler ters mi gidiyor emin olamadım. Asabiliğini nasıl aşabiliriz?

ozlmyldz

Aktif Üye
Tüy döneminde huysuz olurlar normal merak etmeyin
Teşekkür ederim. Görüntüsünde bir tuhaflık yok değil mi? Önceki kuşumu çok ani kaybettim büyük travma ve üzüntü yaşadım. Şimdi üzerine titriyorum da.

ozlmyldz

Aktif Üye
Kuşlar 3-6-9 aylık olduklarında tüy dökerler 9 aylıkken döktüğü tüy sonrası kuşun kalıbı iyice oturur sonraki aşamalarda mevsimsel stres vs gibi durumlarda dökülür bu süreç onlar için yıpratıcı ve yorucu geçmektedir ısırma tepkiside gayet normaldir.
B vitamini takviyesi ve aşırıya kaçmamak şartıyla yulaf verebilirsiniz.
Çok teşekkür ederim geri dönüşünüz için. Kafesten çıkarmamak daha mı iyi olur sizce? Çok sinirli çünkü.

ozlmyldz

Aktif Üye
B vitamin olarak ne önerirsiniz? Ve suya damlatmak mı gerekir? Ben ağızdan bir damla multivitamin veriyorum ama bu aralar hiçbir şekilde ağzını açmıyor verip veremediğimden emin olamıyorum.

Şehmus BAKIR

İkon Üye
Yetkili Kurucu
Kurucu Üye
Üretici
Ağızdan fazla olur yarım suluga 10 Damla şeklinde verin haftada bir kez verseniz yeterlidir avisol b olabilir az kuşlar için 👍

Meri

Eski Forumcu
Kıdemli Üye
B vitamin olarak ne önerirsiniz? Ve suya damlatmak mı gerekir? Ben ağızdan bir damla multivitamin veriyorum ama bu aralar hiçbir şekilde ağzını açmıyor verip veremediğimden emin olamıyorum.
Ben bt amin forte B vitamini kullanıyorum tüy döneminde, haftada 2 kez. Suluğuna damlatarak. Yulaf iyi geliyor ama kontrollü kullanmak gerekiyor yoksa tüyden çıkamıyor. Eğer yeminin içine yulaf karışıksa ayıklayıp haftada 1 tatlı kaşığına denk gelecek şekilde vermek daha iyi.

ozlmyldz

Aktif Üye
Çok fazla tüy dökmeye başladı, yeminin içinde de az olsa da yulaf var sanırım. Normal mi sizce sabahtan bu yana bu kadar tüy dökmesi? Veterinere götürmeyi düşünüyorum açıkçası.

Furkanmurat

Eski Forumcu
Kıdemli Üye
Çok fazla tüy dökmeye başladı, yeminin içinde de az olsa da yulaf var sanırım. Normal mi sizce sabahtan bu yana bu kadar tüy dökmesi? Veterinere götürmeyi düşünüyorum açıkçası.
Ek takviye veriyormusun ? Vitamin vs

Meri

Eski Forumcu
Kıdemli Üye
Veterinere götürdünüz mü? Bizde de aynı sorun tekrar başladığı için merak ettim.

Furkanmurat

Eski Forumcu
Kıdemli Üye
Aşırı derecede sık sık vitamin vermeyin tüy dökmeye başlar hayvan. Fazla nijer veriyorsanız bu durum olur ama yetişkinlik tüyü çıkarıyor gibi geldi bana biotin kullanın bazı kuşlar böyle fazla döküyor bazısı hiç denecek kadar az tüy dönemine giriyor olur ustamında dediği gibi bt amin fort olur avisol b vs verebilirsin. Yulaf, banyo (kışın önermiyorum pek ev şartları sıcaksa olabilir)

ozlmyldz

Aktif Üye
Veterinere götürdünüz mü? Bizde de aynı sorun tekrar başladığı için merak ettim.
Henüz götüremedim. Minik tüylere ek olarak büyük kanat/kuyruk tüylerini de dökmeye başladı. Vitaminini veriyorum, az yulaf veriyorum, bugün banyosunu da yaptırdım ama özellikle baş çevresindeki tüyleri çok döküldü.

Meri

Eski Forumcu
Kıdemli Üye
Henüz götüremedim. Minik tüylere ek olarak büyük kanat/kuyruk tüylerini de dökmeye başladı. Vitaminini veriyorum, az yulaf veriyorum, bugün banyosunu da yaptırdım ama özellikle baş çevresindeki tüyleri çok döküldü.
Ben aynı durumla alakalı veterinere gittim haftasonu, yavruluk tüylerni döküyor dedi. Dipleri beyaz olan tüyler hep dökülecek sorun yok dedi. 9. ayda falan oturuyormuş sanırım bunların tipi ☺

ozlmyldz

Aktif Üye
Sizinki kaç aylık? Benimki şu an 3,5 aylık. Ve bu tüy dökümü ne kadar sürer acaba?

Meri

Eski Forumcu
Kıdemli Üye
Sizinki kaç aylık? Benimki şu an 3,5 aylık. Ve bu tüy dökümü ne kadar sürer acaba?
Benimki 5-6 aylık civarı. Ben de tam anlamadım ama 3-6-9. aylarda tüy dökümü oluyor diye bişi okumuştum o yüzden herhalde bir kaç ay daha böyle devam edecek diye düşünüyorum.

Furkanmurat

Eski Forumcu
Kıdemli Üye
Aşırı vitamin kullanımı olursada hayvan tüy döker hemde çok ciddi miktarda o yüzden fazla yükleme yapmakta iyi değil