• Kafeskuslari.com ailesine hoş geldiniz..

Sizde kafes kuş türünüz hakkında paylaşım yapmak ve soru sormak için üye olunuz.
    Sizde ailede yerinizi alınız...

Güncel sorunlar! Ama kursak mantarı demedi...

Sati

Tutkulu
Kıdemli Üye
Herkese merhabalar,

Tabiki kuş ile alakalı ilk veteriner tecrübem oluyor.
Durumu, teşhisi, ve tedaviyi bildireceğim siz değerli üstatlarımın dönüşlerini merakla bekliyor olacağım,
@Şehmus BAKIR @Demet bükay @Burçak A. @Semiha S.
Konuya hakim herkesin yorumunu da rica ederim.

Yaklaşık 2 yaşlarında Erkek Albino Sultan papağanımız geldiğinden beri bi gariplik vardı,
Kur ötüşleri zayıf, pek hareketli değildi, son 1 haftadır pek yem yediğini görmediğimden dolayı da şüphelerim artmaya başladı, gagasını açıyor kusma hareketi gibi hareketler yapıyor ama kusmuyordu, gun içerisinde ağzının içerisinin çok kırmızı olduğunu görmem son nokta oldu ve bu kuşta bir sorun var diyerek bugun veterinere gittik.

Dış Görsel açıdan hiçbir sıkıntısı yok hatta geldiğinde kanat altlarında tüy yoktu deri görünüyordu ama su an bembeyaz fakat hareketlerde azalma, yem yediğini görememe, son zamanlarda aşırı sessizlik normal dahi ötüş yapmamaktaydı, yanındaki dişiyi gagalama (direk saldırı yok, dişi yaklaşırsa 1 tane gaga yiyor), keyifsizlik, garip kusma vari şikayetimiz olduğunu veterinere bildirdik.

Giderken dışkılamıştı zaten, direk dışkıyı mikroskop ile inceledi, iç parazit olduğunu, candida mantarı ve bunun insanlara geçici ve bulaşıcı olduğuna dair bilgiler vererek,
kepeklenme (gerçekten çok fazla ayaklarında dahi var kepeklenme) sorunundan bunun mantar kaynaklı olduğundan da bahsetti, boğazına bakarak felaket kızardığını ki bunu bizde görmüştük zaten, nefes alıp verirken tıkandığını (herhangi bir ses biz duymuyoruz) ve en önemlisi de garip jelimsi bir sıvı ile dolu olduğunu (agzının içi boğazına doğru) bize de göstererek sıvı aldı, sıvının mı dışkımı tam hatırlayamadım şu an ama kültür incelemesi benim için maliyet açısından çok yüksek geldiği için kabul edemedim, o sebeple genel bi antibiyotik ile tedaviye başlayacağımızdan bahsetti ve ilaçları nasıl kullanacağımızı bize anlattı;

Mikostatin sabah akşam 2 damla,
Climox günde 1 damla,
Coc-Cide günde 1 damla
şeklinde tedaviye başladık.

Yem yemesine kesinlikle dikkat etmemiz gerektiğinden bahsettiği ve içme suyu olarak hazır tükettiğimizi bildirdik düzenli olarak sulukları haftalık kaynattığımızdan ve rutin gervit, amin forte, entorobac, zeolit tozu vs vs rutin bakımlarımızdan da bilgilendirdik bunu arkasına su markanızı değiştirin o halde diye bilgi aldık.

Dönüşte kuş bakımlarından anlayan bir arkadaşımıza uğradık, kursak boş imiş, elle besleme maması ile kursağını doldurdu sağ olsun.
93 gram geldi hergün tartmamız gerekiyormuş, azalırsa veteriner hekim ile irtibata geçeceğiz, 1 hafta sonra da kontrole gideceğiz.

Bu kadar temiz ve iyi bakım sonucu bu hayvanın bu duruma gelmesini iyi bakmaya bağlıyorum :D
Başka bir açıklama bulamadım, üretim yapılan bir yerden geldi bu kadar detaylı bakıldığını sanmıyorum, mikroplardan uzaklaştırınca mı bu halde geldi acaba :D

Dönüşlerinizi yorumlarınızı merakla bekliyorum.
Herkese Hayırlı Akşamlar....

Son düzenleme:

Şehmus BAKIR

İkon Üye
Yönetici
Yetkili Kurucu
Kurucu Üye
Mentör
Üretici
Merhaba yani bu durumda biz ne diyebilirizki, teşhis koyulmuş ve tedavi başlamış ilaçlar veriliyor 👍Sadece tavsiye verebilirim ilaçlar ile birlikte besleme yapın hatta elinizde varsa yolladıysak Zeolitli besleme yapın çok faydasını görürsünüz.Kilo kaybı olmaması için önemlidir. Besleme maması da önemli şekerli mamalar mantarları besler arttırır.Mantarın sizinle ilgisi yok bağışıklık ile ilgilidir belkide siz iyi baktığınız için şimdiye kadar görülmedi ve şimdi tüy dönemindeyse bağışıklık düştü ve belirlendi.Çok şifalar diliyorum

Sati

Tutkulu
Kıdemli Üye
Merhaba yani bu durumda biz ne diyebilirizki, teşhis koyulmuş ve tedavi başlamış ilaçlar veriliyor 👍Sadece tavsiye verebilirim ilaçlar ile birlikte besleme yapın hatta elinizde varsa yolladıysak Zeolitli besleme yapın çok faydasını görürsünüz.Kilo kaybı olmaması için önemlidir. Besleme maması da önemli şekerli mamalar mantarları besler arttırır.Mantarın sizinle ilgisi yok bağışıklık ile ilgilidir belkide siz iyi baktığınız için şimdiye kadar görülmedi ve şimdi tüy dönemindeyse bağışıklık düştü ve belirlendi.Çok şifalar diliyorum
Merhabalar Şehmus hocam,
Siz şu an bile çok önemli bir unsurdan bahsettiniz, ilaçlar ile besleme yapın hiç aklıma gelmemişti süpersiniz Allah razı olsun,
Zeolit de var mercimek tanesi kadar elle besleme mamaya ekleyerek verelim, keçi boynuzu tozu da eklesem iyi olur mu ?
Şu an kontrol ettim pek yem yememiş, dün akşama doğru 50 lik sanırsam şırınga dolusu kadar elle besleme yapmıştık, henüz acıkmamış olabilir mi ??

Şehmus BAKIR

İkon Üye
Yönetici
Yetkili Kurucu
Kurucu Üye
Mentör
Üretici
Yok sadece zeolit tozu ekleyin mamaya 👍kursak kontrolü yapın anlarsınız elinizle dokununca

Sati

Tutkulu
Kıdemli Üye
Hocalarım, üstatlarım merhabalar,

Bizim eleman Maşallah la kuvvete illa billah iyi direniyor olarak gözlemliyorum Rabbim en acilinden afiyetlisinden selamete kavuştursun tedavi işleri zor işmiş gerçekten,
- Bogaz kızarıklıgı baya bir azaldı, o garip gaga hareketlerini (açık tutma, kusma vari hareketler) görmüyorum,
- İlaçlar felaket halsizlik verdiği belli, suluğuna amin fort veriyorum tedavi süresince de devam etmeyi düşünüyorum bi sakıncası var mıdır?
- İştahsız dün sabah elle besleme yaptım burnundan mama geldi, yanlış birşeyler yaptığım kesin veterinere ulaşamadım yardımcısı ciğerine kaçırmışsınız ölebilir kötüleşirse getirin dedi, kuş işlerinden anlayan arkadaşım genzine kaçırmışsın ciğerine kaçırsaydın elinde ölmüş olurdu dedi, hangisi doğru söyledi :D
Akşam üstü aynı arkadaşa götürdüm elle besleme yaptırmak için bu sefer kanlı vaziyette biraz kustu.
Akşam dal darı koymuştum yarısını yemiş, tabi şu an ayrılar eşi hepsini yemişti ama elle besleme de yapıldığı için cok acıkmamıştır diye düşünüyorum.
Veterinerde 93 gr gelmişti, dün 91 bugün 92 gr tarttım.
Bugün elle besleme yapmayı düşünmüyorum, az da olsa beslendiğini görebiliyoruz.
Kuş hastalıktan olmasa stresten gidecek Allah korusun.
Stres olaylarında, ortam değişikliklerinde elektrolite diye bir şeyler verildiğini de internette okudum temin edip kullansak mı ?

Yorumlarınızı, yol göstermenizi rica ederim...

Herkese hayırlı günler dilerim.

Burçak A.

İkon Üye
Moderatör
Uzman Mentör
Kıdemli Üye
Merhaba, şu an elektrolit vermeyin, bt amin fortede var zaten onu verebilirsiniz , kursakta yara varsa kanama ondan olur o nedenle elle beslemeyin bir süre ama aç kalmamasına da özen gösterin 🙏

Sati

Tutkulu
Kıdemli Üye
Merhaba, şu an elektrolit vermeyin, bt amin fortede var zaten onu verebilirsiniz , kursakta yara varsa kanama ondan olur o nedenle elle beslemeyin bir süre ama aç kalmamasına da özen gösterin 🙏
Vallahi burçak hocam dal darı yiyor diye eksik etmiyorum onuda fazla yemiyor zaten.

Sati

Tutkulu
Kıdemli Üye
Hocalarım merhabalar,
@Demet bükay @Burçak A.
Yeni konu açmaktansa aynı konudan devam etmek istiyorum;
Demet hocam dünkü tüy çekme konusuna istinaden 4 tane kuyruk çektim, baya resimde aldım onları da ekleyeceğim,
1 tane çekecektim baktım hiç hissetmiyor diğer kırıkları da aldım o kadar hızlı çektim ki hanıma çarptı elim az kalsın dul kalıyorduk :D

Hem genel durumdan bahsedeyim, hemde garip bi durum dediğim unsurdan da
- Hala ötmüyor, kızma sesi bile yok, olmaya calışsa bile cok cılız saniye değil sadise şeklinde o da çok kısık
- Yem hala yemiyor (sadece dal darı tüketiyor) kursak besliyoruz sabah akşam (zeolit sabah porsiyonunda veriyoruz) acaba kolaya mı alıştı ? (3 ml onuda 2 postada veriyorum mamayı komple sıktığımda kusuyor)
- Kursaktan beslerken kanlı kusunca bir kaç gün elle beslemedik 90 gr'ma düşmüştü şu an (aç tartıyoruz) 94 gr
- (Elhamdulillah) Hal hareketleri gayet iyileşti, kafa atma hareketleri bile var kafes içinde keyfi yerinde ama bazen kabarıp titriyor nadiren
- Garip kursak hareketleri bitti (kusma vari, üst gagayı alt gaganın içine alması, agzı açık tutma vb), ama boğazı hala kaşınıyor ayağıyla gagasının içerisini kaşımaya çalışıyor gibi bi hareketi var
- Kanat çekilir mi ? kanatlarında da kırık tüyler mevcut ve kanat iyi durumda değil, geldiğinde daha kötüydü kanat altında tüy bile yoktu kıpkırmızıydı
- Gelelim garip duruma uçmaya çalışıyor elimizden kaçıp, kısa kanatını havada tutuyor, video olarak ekliyorum.

Değerli yorumlarınızı ve yol göstermenizi rica ederim.
Gününüz hayırlı ve afiyetli olsun.

Ekli dosyayı görüntüle 90099Ekli dosyayı görüntüle 90100Ekli dosyayı görüntüle 90101Ekli dosyayı görüntüle 90102Ekli dosyayı görüntüle 90103Ekli dosyayı görüntüle 90104Ekli dosyayı görüntüle 90105Ekli dosyayı görüntüle 90106Ekli dosyayı görüntüle 90107Ekli dosyayı görüntüle 90108

Son düzenleme:

Burçak A.

İkon Üye
Moderatör
Uzman Mentör
Kıdemli Üye
O kanadında ağrı var üst kısımda bir sorun var gibi duruyor kanadına röntgen çektirme imkanınız var mı ☺

Demet bükay

İkon Üye
Mod Yöneticisi
Yardımcı Mentör
Şampiyon Üye
Kıdemli Üye

Sati

Tutkulu
Kıdemli Üye

Demet bükay

İkon Üye
Mod Yöneticisi
Yardımcı Mentör
Şampiyon Üye
Kıdemli Üye
Hocalarım çektiririm ctesi kontrolu var, merakımdan soruyorum sizin bölgenizde röntgen ücreti ne kadar alıyorlar kuşlar için?
Ücretler veteriner tarifeleri de yazıyor
Fakülte ücretlendirme bölümünde de yazar, en net ordan öğrenin😊

Sati

Tutkulu
Kıdemli Üye
Adana her açıdan çok kazık bir memleket oldu iyice, 2200 tl olur mu bi röntgen
Vet. fakülteside ceyhan diye bi ilçede 60 km var röntgen çekiyorlar mı onuda bilemiyorum, neyse sonuç olarak uğraşan bi arkadaşa gösterdim bu kanat kırılmış (küçük kemikleri) yanlış kaynamış uçurma bu kuşu acı çekmesin dedi

Demet bükay

İkon Üye
Mod Yöneticisi
Yardımcı Mentör
Şampiyon Üye
Kıdemli Üye
Adana her açıdan çok kazık bir memleket oldu iyice, 2200 tl olur mu bi röntgen
Vet. fakülteside ceyhan diye bi ilçede 60 km var röntgen çekiyorlar mı onuda bilemiyorum, neyse sonuç olarak uğraşan bi arkadaşa gösterdim bu kanat kırılmış (küçük kemikleri) yanlış kaynamış uçurma bu kuşu acı çekmesin dedi
Varsayım olmaz, daha öncede kanat böyle miydi? fakülte çeker rontgen vardır

Sati

Tutkulu
Kıdemli Üye
Hocam bana geldiğinde (3-4 ay olmuştur) daha kötüydü, hepsinin kanadı uzadı bununki bi türlü uzamak bilmedi demek bu sebeple uzamıyor sanırsam.
Bt Amin Fortu haftada 2 bu da içti, kuyrukları da gördünüz zaten ölü diye onlarda değişmiyormuş süpürge gibiydi oğlumun kuyruklar :D, saolun yeni bilgiler kaptık sizden.

Uça bilmesini çok isterdim de birazdan yemeğini vereceğim kanadı detaylı çekeyim. Çok kez darbe alıp alıp iyileşmiş gibi incinme olsa 3-4 ay süresinde iyi olurdu galiba.

Son düzenleme:

Sati

Tutkulu
Kıdemli Üye
Kanadı yok diye hiç uçurmadık ilk defa mama verirken dun uçmaya calıstı o da elimizden kaçarak o sebeple farkettik bu durumu.

Üst Alt