• Kafeskuslari.com ailesine hoş geldiniz..

Sizde kafes kuş türünüz hakkında paylaşım yapmak ve soru sormak için üye olunuz.
    Sizde ailede yerinizi alınız...

Sende Yorum Yap! Alexander Papağanı Bakım Rehberi

Rob_Roy

Yeni Üye
Merhabalar,

2,5 yaşında bir Alexander Papağanı sahiplendikten sonra, bu işlerin acemisi olarak eksik olmayın forumdan çok faydalandım. Pek çok sorum oldu ve herkes elinden geldiğince sabırla kafamdaki soruların giderilmesinde yardımcı oldu.

Edindiğim bilgilerden sonra şöyle bir haftalık rutin oluşturdum. Tecrübeli arkadaşların eleştiri ve önerilerine de açığım, bu yüzden paylaşmak istedim.

• 45x45x60 üstü açılabilen bir kafes kullanıyorum. Kafesin kapıları gündüz açık, akşam saat 21:00 da uyku için kafese giriyor ve kapılar kapanıyor. Daha büyük bir kafes gönül ister ama bakalım o da zamanla.
  • Doğal ağaç tünekler, kıvrılabilir ip tünekler var bunları değişimli kullanıyorum.
  • Paslanmaz çelik yem ve su kapları var, vitaminler için ayrıca bir toprak kabı suluk olarak kullanıyorum.
  • Yemlik ve suluklarını her gün çıkarıp, beyaz sirkeli sıcak suda yıkıyorum. Sabah yem ve suyunu tazeleyip kafesine koyuyorum.
  • Kafes tabanı ızgaralı, ızgara altına mısır granülü seriyorum. İki günde bir alkolsüz ıslak mendille kafes ızgarasını silip, tabana dökülen pislikleri de elle temizliyorum.
  • Versela-Laga papağan yemi veriyorum ana yem olarak.
  • Pazartesi - BT Amin Forte, Çarşamba - Gervit W, Cuma - Entrobac suyuna karıştırarak veriyorum.
  • Salı ve Perşembe günleri elma,havuç,kapya biber, dereotundan oluşan meyve salatasına, beautiful food yumurta kabuğu tozu karıştırarak veriyorum.
  • Kafesinde kalamar kemiği ve mineral blok yok, bunları istemedi. Bunun yerine doğal kaya tuzu tedarik ettim. Bunu toprak bir kapta kafeste sürekli bulundumayı, mineral ihtiyacını bu sayede karşılamayı düşünüyorum.
  • Cumartesi, detaylı kafes temizlik günü. Tüm kafes ekipmanlarını söküp, önce pislik kalıntılarından temizleyip, daha sonra buhar makinası ile temizleyip kurulayarak, yeni ekipmalar ve mısır granülü ile kafesi tekrar toparlıyorum.
  • Haftada 2 gün ılık su ile sprey banyo yaptırıyorum.
  • Hava durumu müsaade ettikçe kafesi pencereyi açarak fransız balkonun önüne koyup, bir 15-20 dk.güneş ışığından faydalandırmak istiyorum.
  • Parazitlere karşı zimec edindim. ilk dozu zor da olsa uyguladım. Ay sonu 2.dozu uygulayıp, 6 ayda bir tekrarını sağlamayı düşünüyorum.
  • Sabah bizimle uyanıyor, kahvaltısını yapınca güzel sesler, şirinliklerle kendini kafesten aldırıyor. Elimizden ziyade hemen omuzumuza konuşlanıyor. Onunla konuşuyoruz havadan sudan, kafasını eğip bizi dinliyor.
  • Gündüz evde değiliz, TV veya klasik müzik açıp evde bırakıyoruz.
  • Akşam gelince de sabahkine benzer bir durumla kendisini kafesten aldırıyor. ilgileniyoruz bir süre.
  • Yalnız yatmaya yakın yani saat 20:00 gibi, bayağı bir acıkmış gibi, yemlikten uzun uzun yem yiyor.
  • Bu arada suluktaki suyu sürekli pisletiyor, yani ya yemleri onun içinde ıslatıyor, ya çekirdek kabuğu düşürüyor, ya tüy düşüyor, günde 2 kez suyunu değiştiriyoruz.
  • Aklıma gelenler bunlar, varsa eleştiri ve önerilerinize açığım. Şimdiden teşekkürler.

Burçak A.

İkon Üye
Moderatör
Uzman Mentör
Kıdemli Üye
Gayet iyi bakıyorsunuz, emeğinize sağlık sadece sebze yediği için gerviti ayda bir kez verebilirsiniz 🌸 Kalamar kemiği de olmazsa olmaz bunu mutlaka kafesinde bulundurun, kaya tuzu kalsiyumu tek başına karşılayamaz ☺

Üst Alt