- Hastalık Belirtileri
-
Lekeli ve sulu dışkı, dışkıda öğütülmemiş yem, çok su içme durumu yem yerken gagasını öne uzatarak yeme veya yem yiyip hemen ardından su içme , yem yerken kafesi kemirme
Yeni belirtiler dışkının anüs çevresinde kalması, arada sırada bir şey varmış gibi hızla ayağını hareket ettirmesi
Muhabbet Kuşum Kivi’nin Dışkı Problemi Hakkında Yardımınızı Rica Ediyorum
Merhaba,
9 yaşındaki erkek muhabbet kuşum Kivi, yem yerken sürekli su içiyor. Yem yerken gagasını öne uzatıyor ve bugün suyunu değiştirirken fark ettim ki dün koyduğum suyu oldukça fazla içmiş. Ayrıca dışkısında öğütülmemiş yem parçaları gördüm. Dışkısı hem sulu hem de lekeli. Sanki yediği yemleri sindiremiyor, öğütemiyor gibi.
Bu durum yaklaşık 7–8 yaşından beri var. Daha önce bu konuda bir veteriner tavsiyesiyle Baytril kullanmıştım fakat işe yaramamıştı. O zamanlar bu forumdan haberim yoktu, başka bir forumda sormuştum. Orada bana Bactrim ve sonrasında Triflucan önerildi. Limon isimli kursak mantarı olan kuşuma Triflucan verirken, Kivi’ye de önlem amaçlı verdim. Şimdiye kadar uyguladığımız tedavi sürecini aşağıda detaylıca paylaşıyorum:
Tedavi Süreci ve Kullanılan İlaçlar
Nisan 2023
Haziran 2023
Mart 2024
Şimdi sizlere, diğer evladım Kivi için danışmak istiyorum:
Limon'da yıllardır kursak mantarı var.. Bu yüzden Kivi’ye tekrar Triflucan versem mi? diye düşünüyorum.
Ama Kivi şu anda tüy döneminde. Bu dönemde Triflucan gibi ilaçlar vermek onu daha da yorar mı, bilmiyorum.
Alternatif olarak, probiyotik versem mi diye düşündüm.
Fakat forumda @Burçak A hocamın da dediği gibi, mantar ihtimali varsa ve probiyotik laktoz veya glikoz içeriyorsa, bu durum mantarı artırabilir diye endişeleniyorum.
*Yanına gidip onu çektiğimi fark edince sustu: Watch Kivi 27 Haziran | Streamable 1.11 de kaantları titriyor gibi. neden olabilir
Yakından:
Uzaktan:
Konuşurken:
Az önce yanına gidip video çektiğimde bir ara kanadının titrediğini fark ettim :
Watch Kivi kanatta titreem 1.11 - 1.18 arası | Streamable
en sonda da az önce videosunu çekerken bana uçup bıraktığı sürpriz bombayı ekledim. Bu sefer dışkı sıvılı değildi ve öğütülmemiş yem yoktu . Fakat kafeste hep buraya eklediğim fotoğraftaki gibi dışkılıyor.
Az önce fark etmiştim kafesten çıkardığımda hapşırmıştı. Şimdi omzumdayken iki sefer daha hapşırdı. Bu neden olabilir?
Şimdi, 22.49 da elime yemli dışkı yaptı
fotoğrafı ekledim.
Az önce yem yemesinde az fark ettim düne kadar böyle bir şey yoktu. Normalde iki yemliğinden de iştahla yerde şimdi nedense tek yemlikten yemiş
(saat00.58)
Son olarak Kivi arada sırada ayağında tik varmış, bir şey varmış gibi hızla ayağını hareket ettirmesi neden olabilir? Bu neden kaynaklanıyor olabilir?Her zaman yapmıyor bunu az önce dal darı vermek için kafesine yaklaştığımda yaptı. Neden olabilir? Bu arada takviyeler konusunda bir bilgim yok. Bu konuda bilgi verirseniz çok sevinirim.
Şimdiden herkese gönülden teşekkür ederim.
Kivi için yardımınıza, tecrübelerinize ve yönlendirmelerinize çok ihtiyacım var. Değerli bilgilerinizi ve deneyimlerinizi paylaşırsanız çok sevinirim.
Evlatlarımızın sağlığı her şeyden önemli...
@Şehmus BAKIR hocamda bakıp yorumlarsa çok sevinirim.Yorumunuz ve desteğiniz çok önemli.
Diğer kuşumu kaybettikten sonra gerçekten korkmaya başladım. Durumu analiz edip gerekli tedaviyi en kısa sürede uygulayıp yavruma destek olmak en büyük arzum.
Merhaba,
9 yaşındaki erkek muhabbet kuşum Kivi, yem yerken sürekli su içiyor. Yem yerken gagasını öne uzatıyor ve bugün suyunu değiştirirken fark ettim ki dün koyduğum suyu oldukça fazla içmiş. Ayrıca dışkısında öğütülmemiş yem parçaları gördüm. Dışkısı hem sulu hem de lekeli. Sanki yediği yemleri sindiremiyor, öğütemiyor gibi.
Bu durum yaklaşık 7–8 yaşından beri var. Daha önce bu konuda bir veteriner tavsiyesiyle Baytril kullanmıştım fakat işe yaramamıştı. O zamanlar bu forumdan haberim yoktu, başka bir forumda sormuştum. Orada bana Bactrim ve sonrasında Triflucan önerildi. Limon isimli kursak mantarı olan kuşuma Triflucan verirken, Kivi’ye de önlem amaçlı verdim. Şimdiye kadar uyguladığımız tedavi sürecini aşağıda detaylıca paylaşıyorum:
Tedavi Süreci ve Kullanılan İlaçlar
Nisan 2023
- 20 Nisan: Limon ve Kivi’ye ilk kez Triflucan verdim. Limon’un suluğuna 8 damla, Kivi’ye 4 damla.
- 28 Nisan: Kivi’ye ikinci kez Triflucan verdim (dışkısındaki öğütülmemiş yem nedeniyle) – 8 damla.
Haziran 2023
- 23–28 Haziran: 5 gün boyunca Kivi’ye Baytril verdim.
- 1 Ocak: Kivi’ye 4 damla Triflucan verdim (önlem amaçlı).
- 2 Ocak: Kivi’yi veterinere götürdüm (solunumda vik vik sesleri ve uçuş sorunu nedeniyle).
Ancak veteriner yeterince bilgi sahibi değildi. Bana sadece Vitaform ve Forminal önerdi.
Forumda danıştığım yönetici, vikleme sesinin hava kesesi akarlarından kaynaklanabileceğini, bu ilaçların yeterli olmayacağını, doksisiklin etken maddeli ilaçların ve ivermektin içeren ense damlalarının daha etkili olacağını söyledi. - Doksisiklin içeren Levadoks temin ettim.
- 21–22 Ocak: Günde 1 damla ağızdan verdim.
- 23–25 Ocak: Günde 2 damla ağızdan verdim.
Bu ilaç sayesinde vikleme sesi belirgin şekilde azaldı. Şu an hâlâ uçarken çok havada kaldıysa yorulup hafif ses çıkarıyor ama genel olarak hareketli ve keyifli. Dışarı çıkınca da uçuyor.
- Forumda taban kağıdının aşırı ıslak olduğunu söyledim. Yönetici, bunun böbrek sorunlarına işaret edebileceğini söyledi.
- Kuşun kafes kemirme huyunun olduğunu söyledim. Yönetici paslı kafeslerin de organ sorunlarına neden olabileceği uyarısını yaptı.
- Baytril %2,5 kullanmam önerildi. Veterinerde bu ilaç olmadığından veteriner Enrocid %20verdi.
- 18 Şubat: 2 damla suluğa damlattım ve 3 gün kullandım.
Ancak dışkıdaki lekelenme geçmedi. Bu nedenle başka bir sorun olabileceğinden şüphelendik.
- 18 Şubat: 2 damla suluğa damlattım ve 3 gün kullandım.
- 29 Şubat: Koksidiyoz ihtimali değerlendirildi. Yönetici, Sulphamazethine veya Bactrim önerdi.
Mart 2024
- 22 Mart: Sulphamazethine fayda etmedi. Lekeli dışkı devam etti.
Şimdi sizlere, diğer evladım Kivi için danışmak istiyorum:
- Hâlâ dışkısında öğütülmemiş yem var.
- Dışkı sulu ve lekeli.
- Yem yerken suluğundan su içiyor. Hatta bence fazla su içiyor.
- Kuş kumu yemiyor bir türlü alıştıramadım. Mineral blok kafesinde asılı fakat ilgilenmiyor.
- Neşesi yerinde, uçuyor, dışarı çıkınca keyifli.
- Fakat bu dışkı problemi bir türlü düzelmedi.
- Kivi Limona( kursak mantarı olan kuşum) yem kustu ve onunla sürekli temas halindeydi.
- Az önce dışkısının poposuna yapıştığını fark etttim. Sıvı şekilde değil, olması gerektiği formda gibi. Vefat eden kuşumda da böyle bir problem yaşamıştık
Limon'da yıllardır kursak mantarı var.. Bu yüzden Kivi’ye tekrar Triflucan versem mi? diye düşünüyorum.
Ama Kivi şu anda tüy döneminde. Bu dönemde Triflucan gibi ilaçlar vermek onu daha da yorar mı, bilmiyorum.
Alternatif olarak, probiyotik versem mi diye düşündüm.
Fakat forumda @Burçak A hocamın da dediği gibi, mantar ihtimali varsa ve probiyotik laktoz veya glikoz içeriyorsa, bu durum mantarı artırabilir diye endişeleniyorum.
- Bu bozuk dışkı sorununu nasıl çözebilirim?
- Probiyotik mi vermeliyim, yoksa tekrar Triflucan’a mı başlamalıyım?
- Tüy döneminde hangi yol en doğru ve en az yıpratıcı olur?
- Az önce dışkısının anüsünde kaldığını fark ettim daha önceden vefat eden kuşumda da oluyordu bu. Bu durum Allah korusun Kivide konusunda bize belirti mi veriyor?
- Ayrıyetten Kivi suluğuyla oynayıp kur yapıyor suluğun içinde genelde yem oluyor. Bu olumsuz bir durum değil demi?
*Yanına gidip onu çektiğimi fark edince sustu: Watch Kivi 27 Haziran | Streamable 1.11 de kaantları titriyor gibi. neden olabilir
Yakından:

Watch Kivitom konuşması 27 haziran | Streamable
Watch "Kivitom konuşması 27 haziran" on Streamable.
streamable.com
Az önce yanına gidip video çektiğimde bir ara kanadının titrediğini fark ettim :
Watch Kivi kanatta titreem 1.11 - 1.18 arası | Streamable
en sonda da az önce videosunu çekerken bana uçup bıraktığı sürpriz bombayı ekledim. Bu sefer dışkı sıvılı değildi ve öğütülmemiş yem yoktu . Fakat kafeste hep buraya eklediğim fotoğraftaki gibi dışkılıyor.
Az önce fark etmiştim kafesten çıkardığımda hapşırmıştı. Şimdi omzumdayken iki sefer daha hapşırdı. Bu neden olabilir?
Şimdi, 22.49 da elime yemli dışkı yaptı
Az önce yem yemesinde az fark ettim düne kadar böyle bir şey yoktu. Normalde iki yemliğinden de iştahla yerde şimdi nedense tek yemlikten yemiş
Son olarak Kivi arada sırada ayağında tik varmış, bir şey varmış gibi hızla ayağını hareket ettirmesi neden olabilir? Bu neden kaynaklanıyor olabilir?Her zaman yapmıyor bunu az önce dal darı vermek için kafesine yaklaştığımda yaptı. Neden olabilir? Bu arada takviyeler konusunda bir bilgim yok. Bu konuda bilgi verirseniz çok sevinirim.
Şimdiden herkese gönülden teşekkür ederim.
Kivi için yardımınıza, tecrübelerinize ve yönlendirmelerinize çok ihtiyacım var. Değerli bilgilerinizi ve deneyimlerinizi paylaşırsanız çok sevinirim.

Evlatlarımızın sağlığı her şeyden önemli...

@Şehmus BAKIR hocamda bakıp yorumlarsa çok sevinirim.Yorumunuz ve desteğiniz çok önemli.

Ekli dosyalar
-
321.1 KB Görüntüleme: 5
-
160 KB Görüntüleme: 6
-
101 KB Görüntüleme: 3
Son düzenleme: