• Kafeskuslari.com ailesine hoş geldiniz..

Sizde kafes kuş türünüz hakkında paylaşım yapmak ve soru sormak için üye olunuz.
    Sizde ailede yerinizi alınız...

Veteriner! 5 Yaşındaki Dişi Kuşumda Tüy Dökümü ve Solunum Sıkıntısı

diegolugano

Yeni Üye
Merhaba arkadaşlar,

5 yaşında, dişi bir muhabbet kuşum var. Bugüne kadar kronik veya ağır hiçbir hastalık geçirmedi. Ancak şu an hem beni endişelendiren hem de kafamı karıştıran bir durumun içerisindeyim.

Süreç ve Belirtiler:
  • Tüy Dökümü: İki üç gün önce kuşum normal bir tüy dökümüne girdi.Ara sıra kendini kaşınıyor.
  • Solunum Sıkıntısı: Dün akşamdan hemen sonra bu sabah çok belirgin bir şekilde nefes almada zorlanıyor gibiydi. Şu an nefesi sabaha göre biraz daha düzgün ancak ara sıra hapşırıyor ve burnunu sürekli kafes tellerine sürtüyor.
  • Kuyruk Hareketi: Kuş tünekte dururken, her nefes alıp verdiğinde kuyruğu ritmik olarak hafif-orta şiddette aşağı yukarı sallanıyor.
  • Genel Durum / Enerji: Kuşumun dışkısı tamamen normal durumda. Enerjisi, iştahı yerinde; parmağımı uzattığımda gayet sert ve güçlü bir şekilde ısırıyor, saldırıyor. Aşırı bir kabarma veya tüneme halsizliği yok.
Şu Ana Kadar Yapılanlar ve Takviyeler:
  • Dün suluğuna Röhnfried Gerwit-W (multivitamin) vermiştim.
  • Bugün ise Röhnfried Bt-Amin Forte koymuştum ancak karaciğeri çok yormamak adına şu an suluğunu döküp yerine sade su koydum. Ayrıca kafesine dal darı astım.
  • Elimde buhar makinesi de var onun bulunduğu odada bi 30-45dk çalıştırdım.
  • Elimde ayrıca Röhnfried Entrobac (probiyotik) bulunuyor.
  • Kuşa kekik çayı fısfısından yapıp burun kısmına sıktım. Kafesin 3 tarafı örtülü, odası esintisiz ve ılık.
Kritik Sorum (Veteriner Durumu): Bölgemizde kanatlı uzmanı veteriner hekim yok. Durumu bir veterinere gidip anlattığımda kuşu görmeden Baytril antibiyotik verdi ve yarım suluğa 1 damla kullanmamı söyledi. Ancak kuşun enerjisinin bu kadar yüksek olması, dışkısının normal olması sebebiyle bu kadar ağır bir antibiyotiğe (Baytril) hemen başlamak konusunda çok kararsızım. Kuşun durumunun tüy dökümü stresi ve tüy tozlarından kaynaklı bir tıkanıklık mı, yoksa ciğere inen bir enfeksiyon mu olduğunu ayırt edemiyorum.

Sizce bu klinik tabloya göre Baytril tedavisine hemen başlamalı mıyım? Yoksa bir süre daha sade su, kekik buharı ve vitamin/probiyotik döngüsüyle gözlemde mi kalmalıyım?

Değerli yorumlarınız ve yönlendirmeleriniz için şimdiden çok teşekkür ederim.

Bu hapşırdığı,nefes alırken zorlandığı anlar = Watch Kus 2 | Streamable
Bu da hapşırmadığı zamanki normal hali = Watch Kus 1 | Streamable

20260606_221929.jpg 20260606_225435.jpg

diegolugano

Yeni Üye
Güncelleme: Arkadaşlar kuş geceyi baya gözlemlediğim kadarıyla zor geçirdi gagasını tellere sürdü zor nefes aldı vik vik diye ses çıkardı şimdi ise nasıl oluyorsa iyi gözüküyor.Tüy dökümüne devam ediyor düne göre bile iyi diyebileceğim seviyede ötüyor ama geceki hali beni dediğim gibi çok korkuttu bu kadar keskin bir dönüşün sebebi nedir normal mi sizce?Baytril'i veteriner yarım suluğa bir damla olarak kullan demişti öyle mi kullansam acaba?

Aslı Ö.

İkon Üye
Moderatör
Uzman Mentör
Kıdemli Üye
Editör
Merhaba videoda elzem bir sorun varmış gibi durmuyor. Baytril yarım suluğa bir damla az olur ama ben olsam şuan için hemen antibiyotiğe başlamazdım. Ama tabi siz yanında olduğunuz için daha iyi bilirsiniz. Nefes açıcı takviye neftor gibi denerdim gece ses artıyorsa hava kesesi akarlarına karşı ense damlası da yaptırırdım ayrıca iyot takviyesi de denenebilir.

diegolugano

Yeni Üye
Merhaba videoda elzem bir sorun varmış gibi durmuyor. Baytril yarım suluğa bir damla az olur ama ben olsam şuan için hemen antibiyotiğe başlamazdım. Ama tabi siz yanında olduğunuz için daha iyi bilirsiniz. Nefes açıcı takviye neftor gibi denerdim gece ses artıyorsa hava kesesi akarlarına karşı ense damlası da yaptırırdım ayrıca iyot takviyesi de denenebilir.
Veteriner zaten sulukta ki su yarimdan az olsun demisti ama ben ağır kaçabileceğinden korktuğumdan dolayı yarım yapayım dedim.Dediğim gibi bende şu anda bişey kestiremedim geceleyin kesinlikle antibiyotiğe başlayayım kuş zor nefes alıyor gecenin %60'ni ses ve ağzı açık geçirdi derken sabah şimdi kuş gayet enerjik duruyor yanıltıcı bir durum mu yoksa düzeldi mi çok kararsızım.Ayrıca buhar makinesi hakkında düşünceleriniz nedir acaba işe yarar mı ve sizin son kararınızıda merak ediyorum tabiki antibiyotik yerine probiyotik,b vitamini ile mi devam etsem çünkü normal bir şekilde tüy de döküyor sonuçta.

Aslı Ö.

İkon Üye
Moderatör
Uzman Mentör
Kıdemli Üye
Editör
Veteriner zaten sulukta ki su yarimdan az olsun demisti ama ben ağır kaçabileceğinden korktuğumdan dolayı yarım yapayım dedim.Dediğim gibi bende şu anda bişey kestiremedim geceleyin kesinlikle antibiyotiğe başlayayım kuş zor nefes alıyor gecenin %60'ni ses ve ağzı açık geçirdi derken sabah şimdi kuş gayet enerjik duruyor yanıltıcı bir durum mu yoksa düzeldi mi çok kararsızım.Ayrıca buhar makinesi hakkında düşünceleriniz nedir acaba işe yarar mı ve sizin son kararınızıda merak ediyorum tabiki antibiyotik yerine probiyotik,b vitamini ile mi devam etsem çünkü normal bir şekilde tüy de döküyor sonuçta.
Kuşların kilosuna ağırlığına göre dozaj belirlenir takviyelerin bile fazla dozajı ağır gelir sadece baytril a has bir şey değil. Merak etmeyin dozaj aşımı olmazsa ağır gelmez. Bu nefes problemi yeni başlayan bir durum galiba. O zaman tüy dönemini atlatın. Biraz gözlemleyin. Kuşta solunum problemi varsa buhar makineleri o an için rahatlatır ama asıl sorunu çözmez. Gözlemleyin dediğim gibi nefes problemi rahatsız edecek derecede belirginleşirse o zaman antibiyotik kullanırsınız.

diegolugano

Yeni Üye
Kuşların kilosuna ağırlığına göre dozaj belirlenir takviyelerin bile fazla dozajı ağır gelir sadece baytril a has bir şey değil. Merak etmeyin dozaj aşımı olmazsa ağır gelmez. Bu nefes problemi yeni başlayan bir durum galiba. O zaman tüy dönemini atlatın. Biraz gözlemleyin. Kuşta solunum problemi varsa buhar makineleri o an için rahatlatır ama asıl sorunu çözmez. Gözlemleyin dediğim gibi nefes problemi rahatsız edecek derecede belirginleşirse o zaman antibiyotik kullanırsınız.
Tamamdır o zaman sabah suluğunda baytril vermistim ondan biraz da içti bugünü artık o suyla bitirip yarın sabah probiyotik ile devam etmem mantıklı olur değil mi?Ve evet nefes problemi dün başladı diyebiliriz dün gün içinde az az yapıyorken dediğim gibi gece neredeyse zirve yaptı gecenin bi %60'sını vikvikleme ve ağzını acık bırakmayla geçirdi.Ne gariptirdir de şimdi neredeyse enerjik duruyor kuyruğunu az sallıyor sadece ara sıra aksırıyor.

(Ayrıca ne olur ne olmaz diye yapay zekaya da sormustum bu kuşun gece oyleyken simdi enerjik olmasini o ise durumu kusların savunma mekanizmasinin boyle olduğu tamamen aldaticı bisey olduğundan bahsedip antibiyotik kullan diye tavsiye etti tabi bende güvenemedim.)

Aslı Ö.

İkon Üye
Moderatör
Uzman Mentör
Kıdemli Üye
Editör
Tamamdır o zaman sabah suluğunda baytril vermistim ondan biraz da içti bugünü artık o suyla bitirip yarın sabah probiyotik ile devam etmem mantıklı olur değil mi?Ve evet nefes problemi dün başladı diyebiliriz dün gün içinde az az yapıyorken dediğim gibi gece neredeyse zirve yaptı gecenin bi %60'sını vikvikleme ve ağzını acık bırakmayla geçirdi.Ne gariptirdir de şimdi neredeyse enerjik duruyor kuyruğunu az sallıyor sadece ara sıra aksırıyor.

(Ayrıca ne olur ne olmaz diye yapay zekaya da sormustum bu kuşun gece oyleyken simdi enerjik olmasini o ise durumu kusların savunma mekanizmasinin boyle olduğu tamamen aldaticı bisey olduğundan bahsedip antibiyotik kullan diye tavsiye etti tabi bende güvenemedim.)
Antibiyotiğe başlayıp kesilmez direnç kazanır. Yani bir sonraki baytril kullanımızda etki gücü eskisi gibi etkili olmayabilir. Madem nefes sorunu var ilk video benim gözümden kaçmış çok belirgin kuyruk sekmesi var devam edin beş veya yedi gün boyunca.

diegolugano

Yeni Üye
Antibiyotiğe başlayıp kesilmez direnç kazanır. Yani bir sonraki baytril kullanımızda etki gücü eskisi gibi etkili olmayabilir. Madem nefes sorunu var ilk video benim gözümden kaçmış çok belirgin kuyruk sekmesi var devam edin beş veya yedi gün boyunca.
Tamamdır çok teşekkür ederim.O zaman şu anda yarım suluğa şırınganın iğneli ucundan 1 damla baytrill + kafesinde daldarı şeklinde devam ediyorum.Bazıları bu süreçte kuş kumunu falan çıkarın demis kafesten o yüzden çıkardım kafesten.Onun harici günde 2 kere 20-25 dk buhar makinesi çalıştırıyorum.Kekik çayı spreyi de uygulamayı planliyorum.Kuş şu anda enerjik gibi umarım iyiye işarettir.Başka yapabileceğim bir şey var mı sizce?Ve en önemlisi baytril dozajı ve kendisi hakkındaki düşünceniz nedir iyi gelir mi? (Bu arada damlayi sırıngadan damlatiyorum iğneli ucundan veya düz iğnesiz ucundan damlatmam farkeder mi)

Aslı Ö.

İkon Üye
Moderatör
Uzman Mentör
Kıdemli Üye
Editör
Tamamdır çok teşekkür ederim.O zaman şu anda yarım suluğa şırınganın iğneli ucundan 1 damla baytrill + kafesinde daldarı şeklinde devam ediyorum.Bazıları bu süreçte kuş kumunu falan çıkarın demis kafesten o yüzden çıkardım kafesten.Onun harici günde 2 kere 20-25 dk buhar makinesi çalıştırıyorum.Kekik çayı spreyi de uygulamayı planliyorum.Kuş şu anda enerjik gibi umarım iyiye işarettir.Başka yapabileceğim bir şey var mı sizce?Ve en önemlisi baytril dozajı ve kendisi hakkındaki düşünceniz nedir iyi gelir mi? (Bu arada damlayi sırıngadan damlatiyorum iğneli ucundan veya düz iğnesiz ucundan damlatmam farkeder mi)
İğneli ucu çıkarın normal şırınganın plastik ucundan damlatın. Kafeste kalamar kemiği grit kum mineral blok ne varsa çıkartın antibiyotiğin emilimini azaltır. Tedavi bitince takarsınız. Evet buhar makinasıda rahatlatır. Tedavi bitimi sonrası mutlaka yararlı bakterileri geri kazanmak için probiyotik takviyesi yapın. Şunu da belirtmek isterim kuşta enfeksiyona bağlı bakteriyel bir solunum problemi varsa kullandığınız antibiyotik işe yarar. Ama solunumu zorlayacak bir çok sebep var sadece bakteriyel durumda olmayabilir. En başta belirttiğim gibi hava kesesi akarları karaciğer büyümesi vs siz antibiyotik kullanarak enfeksiyon ihtimalini elemiş olacaksınız. Çok geçmiş olsun 🌸

diegolugano

Yeni Üye
İğneli ucu çıkarın normal şırınganın plastik ucundan damlatın. Kafeste kalamar kemiği grit kum mineral blok ne varsa çıkartın antibiyotiğin emilimini azaltır. Tedavi bitince takarsınız. Evet buhar makinasıda rahatlatır. Tedavi bitimi sonrası mutlaka yararlı bakterileri geri kazanmak için probiyotik takviyesi yapın. Şunu da belirtmek isterim kuşta enfeksiyona bağlı bakteriyel bir solunum problemi varsa kullandığınız antibiyotik işe yarar. Ama solunumu zorlayacak bir çok sebep var sadece bakteriyel durumda olmayabilir. En başta belirttiğim gibi hava kesesi akarları karaciğer büyümesi vs siz antibiyotik kullanarak enfeksiyon ihtimalini elemiş olacaksınız. Çok geçmiş olsun 🌸
Çok teşekkür ederim yardımcı olduğunuz için ben tüy dökümüyle alakalı bir durum olduğunu düşünüyorum herhalde bünyesi zayıflayınca hastalandı gibi.Sizi de çok soru yağmuruna tuttum kusura bakmayın ama şırıngayı iğnesiz damlatmaya çalışınca da fazla taşabilir diye korkuyorum iki türlüde sonuçta bir damla sayılmiyor mu?

Aslı Ö.

İkon Üye
Moderatör
Uzman Mentör
Kıdemli Üye
Editör
Çok teşekkür ederim yardımcı olduğunuz için ben tüy dökümüyle alakalı bir durum olduğunu düşünüyorum herhalde bünyesi zayıflayınca hastalandı gibi.Sizi de çok soru yağmuruna tuttum kusura bakmayın ama şırıngayı iğnesiz damlatmaya çalışınca da fazla taşabilir diye korkuyorum iki türlüde sonuçta bir damla sayılmiyor mu?
Yok estağfurullah evet iki türlü de bir damla ama damla büyüklüğü hacmi farklı. İğne ucundan daha küçük damla akar kuşta bakteriyel bir sorun varsa dozaj azlığından dolayı kuş iyileşme eğilimi göstermez.

diegolugano

Yeni Üye
Yok estağfurullah evet iki türlü de bir damla ama damla büyüklüğü hacmi farklı. İğne ucundan daha küçük damla akar kuşta bakteriyel bir sorun varsa dozaj azlığından dolayı kuş iyileşme eğilimi göstermez.
Hocam size ben bu arada ilacı ne kadarlık kullanmam gerektiğini sormadım acaba ne kadarlık bir suluğa ne kadar koymam gerekiyor?Veterinere de sordum bu arada verdiği baytrill %2.5'luk baytrilmiş.Kendisi yarım veya yarımdan az dolu olan bir suluğa 1 damla koy demişti de ne olur ne olmaz size de sorayım.Yardımlarınız için tekrardan teşekkür ederim 🙏

Son düzenleme:

Aslı Ö.

İkon Üye
Moderatör
Uzman Mentör
Kıdemli Üye
Editör
Hocam size ben bu arada ilacı ne kadarlık kullanmam gerektiğini sormadım acaba ne kadarlık bir suluğa ne kadar koymam gerekiyor?Veterinerinere de sordum bu arada verdiği baytrill %2.5'luk baytrilmiş.Kendisi yarım veya yarımdan az dolu olan bir suluğa 1 damla koy demişti de ne olur ne olmaz size de sorayım.Yardımlarınız için tekrardan teşekkür ederim 🙏
%2.5 lik ise verebilirseniz sabah akşam 12 saat arayla ağızdan verin. En etkili yöntemdir. Veremem derseniz evet yarımdan az suluğa iki üç damla katabilirsiniz. Rica ederim 🌸

Üst Alt