• Kafeskuslari.com ailesine hoş geldiniz..

Sizde kafes kuş türünüz hakkında paylaşım yapmak ve soru sormak için üye olunuz.
    Sizde ailede yerinizi alınız...

35 günlük yavru kuş eğitimi

İbrahim G.

Yeni Üye
hemen hemen 35-40 günlük yavru muhabbet kuşuna eğitim sürecine başlamalımıyım?
Nerden baksan eve geleli 2 gün oldu çıkardım sevdim göğsümün üzerinde durdu gayet sakin bir kuş bu süreçte eğitime başlamam ne kadar mantıklı olur? eğitim nasıl verebilirim ?neler öğretebilirim ? Bana güven duyması için neler yapabilirim?

Şahin_tutuş

Paylaşımcı
hemen hemen 35-40 günlük yavru muhabbet kuşuna eğitim sürecine başlamalımıyım?
Nerden baksan eve geleli 2 gün oldu çıkardım sevdim göğsümün üzerinde durdu gayet sakin bir kuş bu süreçte eğitime başlamam ne kadar mantıklı olur? eğitim nasıl verebilirim ?neler öğretebilirim ? Bana güven duyması için neler yapabilirim?
Benim başıma gelen genelde şöyle oluyor. Eğer bir T tüneğe oturtursam genelde sağa sola kaçma eğilimi olmuyor. Hele sizinki gibi sakin bir kuşsa epey kolay oluyor. Sonra daldarı ya da sevdiği yemi gösteriyorum parmağa çıkması için. Fakat yeme ulaşması için örneğin sol elimi uzattıysam sağ elime çıkması gerekiyor. Giderek mesafeyi uzatıyorum. Zamanla yemi göstersen geliyor ne kadar uzakta olsa da. ikinci nokta bir kelime seçip hep onu telaffuz etmek yem ikram ederken. Normalde klik sesi çıkaran kliker diye bir şey kullanıyor profesyoneller ama atıyorum yrm verirken adını söylemek de aynı şey.

Bir başka konu ise kuşlar alışkanlıkla harrket eden kuşlar nerdeyse tamamen. Yani kafesin dışında belli bir noktada ele gelmeye alışan kuş, sadece orada ele gelebiliyor. Çünkü öyle alışıyor. Ya da hep kafes dışında eğitim verdiniz diyelim. Bu sefer de kafes içinde mümkün değil gelmiyor. Veya tam tersi oluyor. Bu yüzden alışkanlıkları pekiştirdiğimizi unutmayıp ona göre davranmak en iyisi.

Bir diğer konu ise kuşun yerlerde gezmesini, koltuklarda, masa üzerinde gezmesini istiyor musunuz? Mesela ben pek tercih etmiyorum gider farketmeden basarım diye. masaya alıştırdım ama. Orda bir şey olmaz. Kuşlar bilmedikleri yere konmayı sevmez hatta korkarlar. Bu yüzden korkmuyorsa, sakinse yerlere top, sevdiği yemler gibi şeyler koyarak rahatlıkla yere konma alışkanlığını kazandırabilirsiniz. Korkuyorsa yere ya da masaya yem koyup beklemek zorunda kalabilirsiniz ama kolay alışır çoğu.

Benim deneyimlerim aşağı yukarı böyle. özellikle T tünek kesinlikle tavsiye ederim. Kafes dışında tüneyebileceği bir yer onun lamba, dolap üstlerini alışkanlık edinmesini bir nebze daha engelliyor hatta stresini azaltıyor. Hatta tünek üzerinde fazla rahatsız etmezseniz orayı çok rahat buluyor. Yine de özellikle sizin yavru kuşlar gibi kuşlar hareketli olur 6 ay daha. etrafı keşfeder, yukarlarda gezer takılır. T tüneğin diğer avantajı atıyorum salondan mutfağa rahat taşınıyorlar. Kuş da bir stres yaşamıyor alışana kadar. Özetle kafes dışında güvenebileceği bir tünek olması büyük avantaj.

Başka değinmek istediğim konu gagasına ve kafasının tepesine dokunmaktan kaçının bence. Özellikle size iyice alışacağı 1-2 ay boyunca. Çünkü mesela gagalarına dokununca çoğu tepki veriyor ama bize oyun gibi geliyor. Hele siz veya başkası korkup elinizi çekerseniz ısırarak korkutacağını ve elin omdan uzaklaştırılacağını keşfediyor. Ondan sonra ısıran bir kuşunuz olur. Kafasının tepesi ise onların göremediği ve savunmasız olduğu bir bölge. Bu yüzden yine size iyice alışana kadar bunu yapmayın. sakinse sırtını, yanak kısmıno falan sevebilirsiniz. İlk günler üç beş dokunuş olur diğer günler geçtikçe arttırırsınız süreyi ve teması. Nasıl ki yeni tanıştığınız birisiyle bir anda sarmaş dolaş olmuyorsanız bu da böyle. Ama hergün samimiyeti biraz daha arttırabilirsiniz. Burada kıstas kuş bulunduğu bölgede rahat mı o belirliyor durumu. Uçmaya hazır vaziyette, tüylerini kendine yapıştırmış duran bir kuşa örneğin ilk başta be eğitim verebilirsiniz ne de temas edebilirsiniz. kuş o anda gergin durumda. Onun için ölüm kalım meselesi hatta bu durum. Ama T tünekte kendi tüylerini temizleyen, sakin sakin vıcırdayan veya oyuncağıyla oyalanan sakin bir kuş eğitime açıktır. Öyle aldım, T tüneğe koydum, yemi gösterdim ama gelmiyor, gelmediği gibi kaçıyor dediğimiz bir kuş o anda sadece hayatta kalmaya uğraşıyor kendi fikrince. Tabi ben eön extrem durumları tarif ediyorum biraz da. Çoğu kuş tüneğe koyulduktan 5-10 dakika sonra rahatlıyor.

Üst Alt