• Kafeskuslari.com ailesine hoş geldiniz..

Sizde kafes kuş türünüz hakkında paylaşım yapmak ve soru sormak için üye olunuz.
    Sizde ailede yerinizi alınız...

Soru! 2.5 aylık sultan papağanım

beyzi

Aktif Üye
Merhabalar 2.5 aylık bir lutino sahiplendim ancak hiçbir bilgim yok. Muhabbet kuşu bakmışlığım var şuan bu kuş bebek gibi midir elimle yem yedirebilir miyim kafeste yalnız oturuyor put gibi hareket etmiyor yem yiyiyor ancak iki gündür su içtiğini görmedin. Ayrıca açık yem aldım biraz aspur eklediler yemi değiştirmeli miyim yoksa iyi midir ve probiyotik gibi takviyelere başlamalı mıyım hemen lütfen cevaplayın güzel bakmak istiyorum

Cengiz N.

Müdavim
Kıdemli Üye
Öncelikle hoş geldiniz! Kuşunuzun fotarafını, kafesini içindekilerle beraber fotoraf çekip atarsanız eksik ve yanlış bişe varsa yardımcı olmaya çalışırız. 2.5 aylıksa yem kırmaya başlamıştır. Ekstra besleme yapmanıza gerek yok yeterince yem yiyorsa. Muhabbet kuşlarına nazaran sultanlar daha sakindir ama meraklı da olurlar ve çok zeki olurlar minicik gözleri ile odada olan herşeyi her hareketi görürler izlerler.

beyzi

Aktif Üye
Bu şekilde yemlikler küçük geliyor sanırım nasıl bir yemlik almalıyım bir de baika eksik var mı sizce

Cengiz N.

Müdavim
Kıdemli Üye
Kafesi yeni mi aldınız? İleride kafesi değişecek olursanız yatay tellileri tercih edin sultanlar kafese tırmanmayı sever yatay olanlar daha kullanışlı. Kalamar kemiği ve mutlaka grit kumu olsun. Yerdeki yemliğe dışkısı bulaşabilir ve dışkıyı yiyebilir o da hastalığa baktariye sebebiyet verir. Dışarı çıkartıyorsanız. Onu Dışarıdayken önüne koyun o şekildede yer. Küçük yemlikleri kum için kullanabilirsiniz eğer zorlandığını düşünorsanız yem için yeni yemlik alırsınız. Arkadaki tuneği daha yükseğe alabilirsiniz yukarıda olmayı tercih ederler sadece kanat egzersizi yapacağı kadar alanı kalmasına dikkat edin. Şimdilik aklıma gelenler bunlar.

beyzi

Aktif Üye
Pekala dediklerinize dikkat edeyim bir de vitamin probiyotik vs kullanmalı mıyım ve açık karışık yem aldım biraz aspur eklettim iyi midir son olarak kuş çok ürkek dün aldım henüz kafese biraz elimi sokunca zıplıyor salmadım da henüz bana çok alışsın istiyorum ne zaman salmaya başlamalıyım yarın elimde ceviz yedireyim diyorum çok soru oldu kusura bakmayın

nyaniki2

Aktif Üye
Multivitamin Gervit-W | Haftada bir kere yarım suluğa 5 damla
Probiyotik Röhnfried Entrobac | Haftada bir yarım suluğa çay kaşığının ucu ile mercimek tanesi kadar.
Sulukta bir gün kalacak şekilde arada 3 gün olsun, mesela Pazartesi Gervit, Perşembe ya da Cuma Entrobac şeklinde.
Kuşunuz tüyde ise ekstra olarak b vitamini gerekebilir onun için de "Bt amin forte" öneriliyor. Tüy zamanları haftada 2 kez olabilir. Normalde çok büyük şekilde satılıyor ve tek kuş besliyorsanız kesinlikle bozuluyor ondan dolayı bölünmüş şekilde almak durumundayız. Güvendiğiniz bir yerden alırsanız sahte ürün almamış olursunuz. Petshoplarda genelde satılmaz internetten mamaistden alabilirsiniz.

Açık yem tavsiye etmiyoruz daha yeni bir kuş açık yemden zehirlendi kapalı yemler taze olduğu için kapalı yem almanızı öneririm. Mamaistde pareket yem satılıyor ondan alabilirsiniz.

Dışarıya salmadan önce kafesin içinde elinizden daldarı ve yem yedirin. İlk başta elinize gelmez. Israrla elinizi içeride tutun çok hareket ettirmeden, elinizden yemeye başlayınca tohumları elinizin üstünde yiyebilecek şekilde tutun ki üstüne çıksın ani hareketler yapmaktan kaçının sonra dışarı çıkarabilirsiniz yavaş yavaş, elinize alıştıktan sonra zamanla size alışmazsa perde eğitimi yaptırabilirsiniz benimki alıştığı için yapmama gerek kalmadı siz de sabırla bekleyin. Onunla konuşun sürekli yanında oturun telefona bakarken bile onun yanında durun sizin bir şey yapmayacağınızı anlasın. 2.5 aylıksa daha cinsiyeti belli olmaz 6 ay sonra tam belli olur onun için bekleyin erkekler çok öter konuşabilirler dişiler daha az öter ve konuşamazlar benim kuşum dişi memnunum çünkü çok ses çıkartmıyor komşuları da rahatsız etmiyor konuşturmak gibi bir çabam da olmadığı için :).

Kullandığınız kafesin yan telleri olmaması çok kötü maalesef çok kullanışlı değil hem içerden yemlik takmaya da engel size büyük ızgaralı yemliklerden önerip iç tarafa takmanızı isteyecektim ama bu kafeste durmaz ya da çok az yerde durur. Şimdilik dışarıdan takılı olan yemliklerin kapağını çıkarın, arkasında çentik olur oradan asmaya çalışın. Kafes yerde durmasın bu arada biraz daha yukarıya koyun. Tünekler de biraz yukarıya alınabilir bence. Ceviz çok yedirmeyin yağlıdır. Tohumlardan gerekli yağın fazlasını alıyor çok yağlı beslemeyin.

Başka sorunuz varsa çekinmeyin sorabilirsiniz.

Son düzenleme:

beyzi

Aktif Üye
Dediğiniz multivitamin 600 tl civarı başka bir marka olmaz mı acaba

beyzi

Aktif Üye
Çok teşekkürler dediklerinizi aldım kafese de kendim çöp şişlerden yan tel yapacağım tutunsun diye son olarak kuşum uzun süre benimle yaşasın çok sağlıklı olsun istiyorum başka bir vitamin tarzı ilaç vs gerekir mi ve sürekli salmayı düşünüyorum benim yediğim ona zarar vermeyecek besinlerden her gün yese yani kendi yemi dışında her gün bir şeyler versem sorun olur mu ishal yapan yiyeceklere dikkat edeceğim tabi ve yumurtayı her hafta vermeli miyim

beyzi

Aktif Üye
Ayy bir de şeyi sormayı unuttum maşallah güzel yem yiyiyor ama 2 gün boyunca su içtiğini görmedim azalmıyor da sanki suluk

nyaniki2

Aktif Üye
Çok teşekkürler dediklerinizi aldım kafese de kendim çöp şişlerden yan tel yapacağım tutunsun diye son olarak kuşum uzun süre benimle yaşasın çok sağlıklı olsun istiyorum başka bir vitamin tarzı ilaç vs gerekir mi ve sürekli salmayı düşünüyorum benim yediğim ona zarar vermeyecek besinlerden her gün yese yani kendi yemi dışında her gün bir şeyler versem sorun olur mu ishal yapan yiyeceklere dikkat edeceğim tabi ve yumurtayı her hafta vermeli miyim
ne güzel keşke herkes sizin gibi olsa :)
şu anda alışma sürecinde olduğu için sebze meyve yemez büyük ihtimalle ama denemek isterseniz brokolinin başı tohum gibi gözüküyor ya onları yeme olasılığı daha yüksek. Eğer hiç yemezse buharda haşlayıp verebilirsiniz cede mamayla karıştırıp. Ama bunlar biraz ortama ve size alıştıktan sonra başlar. Her ne kadar tartışmaya açık olsa da ben pelet yeme geçtim size de araştırmanızı önerebilirim kesin geçin demiyorum ama göz atmakta fayda var. Ben nutribird b14 kullanıyorum. İsterseniz faydalı ve zararlı yiyecekler tablosunu atabilirim eğer bulamazsanız. Şu anda yapmanız gereken şey kendinize alıştırıp onu rahatlatmak olur bence. Suluk güzel bir yerde içiyordur ama görmediyse suluğa değil de o toprak çanak gibi şeylerin içine koyarsanız daha iyi olur hem daha çok içer hem isterse banyo yapar, sadece dışkısını üzerine yapamayacağı bir yere koyun. Bu arada verecekseniz brokoliyi iyice yıkadıktan sonra kurulayın ıslak yemiyorlar. Yumurtaya gelirsek haftada bir vermenizde bir problem yok ama gene de her hafta vermeyin, kuş kabul etmeyebilir, önemli olan kafeste 6-7 saatten fazla kalmasın, yoksa mantara sebep olabilir. Eğer ekonomik imkanınız varsa yakınınızdaki kanatlı uzmanına kontrol ettirebilirsiniz bir hastalığı var mı diye. Kuşun videosunu çekerseniz de biz de izlemiş oluruz.

Son düzenleme:

Cengiz N.

Müdavim
Kıdemli Üye
Pekala dediklerinize dikkat edeyim bir de vitamin probiyotik vs kullanmalı mıyım ve açık karışık yem aldım biraz aspur eklettim iyi midir son olarak kuş çok ürkek dün aldım henüz kafese biraz elimi sokunca zıplıyor salmadım da henüz bana çok alışsın istiyorum ne zaman salmaya başlamalıyım yarın elimde ceviz yedireyim diyorum çok soru oldu kusura bakmayın
2.5 aylıksa zaten salmayın çünkü kuyruğu oluşmamıştır ve dengeli uçamaz ilk seferde çok ürker ve bilinçsizce uçar kuyruk tam oluşmadığı için üzücü kazalar olabilir. Öncelikle kafeste size iyice alışsın odaya alışsın zaten Minnak alışır bir haftada felan. Elinize iyice alışınca avucunuzda çıkartın kucağınıza alıp üstünüze battaniye çekin ama boşluklu şekilde çadır gibi. Kucağınızda serbes bırakın o şekilde okşayın kaçmaya yeltenmeme elinizden korkmamama başlayana kadsr bunu tekrarlayın sormasında yavaş yavaş salarsınız ama kapısını açın kendi çıksın

Son düzenleme:

nyaniki2

Aktif Üye
ben aynısını perdeyle duymuştum ama battaniyeyi ilk defa duyuyorum o daha güzelmiş :)
battaniye derken çarşaf gibi ince bir şey olsa daha iyi karanlık olmasın çok bence malum bazıları gece körü :D

beyzi

Aktif Üye
Ya bugün babam dayanamamış saldı biraz duvarlara çarptı uçayım derken ama mutlu görünüyodu genelde yarın elime alıştırmaya çalışıcam çok teşekkürler değerli bilgileriniz için

Cengiz N.

Müdavim
Kıdemli Üye
Gerek yok yan tel yapmaya sadece değişecek olursanız aklınızda olsun!

Son düzenleme:

caner__

Yeni Üye
Ayy bir de şeyi sormayı unuttum maşallah güzel yem yiyiyor ama 2 gün boyunca su içtiğini görmedim azalmıyor da sanki suluk
su içtiğinden emin olmak için (özellikle de ilaçlı su verecekseniz) gece yatmadan önce suluğu kafesten çıkartın. sabah da taze ilaçlı suyu kafese takın. gece boyunca içemediği için sabah mutlaka içecektir. hem su hem de ilaç taze olacaktır.

tabi şimdi yatmadan önce çıkarın sabah takın dedim de genel olarak konuştum. kuşun genel olarak uyuduğu bir zamanda en fazla 5-6 saatlik bir süre için suluğu çıkartırsanız daha iyi olur. su içtiğinden eminseniz bunu yapmanıza gerek yok. ben ilaç verdiğim dönemlerde ilacın en taze halinde kullanılması için yapıyorum sadece.

resimdeki yemlikler sultan papağanları için biraz küçük. kapalı yemlik olduğu için kafasını yemliğe sokup geri çıkarken tepe tüyleri kırılabilir. kafes içine takılan açık yemlikleri kullanırsanız daha iyi olur.

beyzi

Aktif Üye
Bugün suluğu ağzına dayadım baya içti ve ondan beri de yerini buldu gidip içiyor teşekkürler bir sorum daha olacak 2.5 aylık bebek yerinde midir gün içinde sürekli uyuyor akşamları hareketleniyor arada bir ya da ıslık çalınca sadece hasta değildir dimi

Cengiz N.

Müdavim
Kıdemli Üye
Bugün suluğu ağzına dayadım baya içti ve ondan beri de yerini buldu gidip içiyor teşekkürler bir sorum daha olacak 2.5 aylık bebek yerinde midir gün içinde sürekli uyuyor akşamları hareketleniyor arada bir ya da ıslık çalınca sadece hasta değildir dimi
Sultanlar muhabbetlere göre daha sakin olurlar. Tüylerini kabartıyor mu uyurken? Ne şekilde uyuyor fotoraf atar mısınız. Bu arada suluğun yerini, yemin yerini bulamıyor gibi telaşlanmayın kafesin herhangi bir yerine iğne ucu kadar bişe koyun daha siz koyarken görür o onu.

Üst Alt