• Kafeskuslari.com ailesine hoş geldiniz..

Sizde kafes kuş türünüz hakkında paylaşım yapmak ve soru sormak için üye olunuz.
    Sizde ailede yerinizi alınız...

Başsağlığı Uludağ Üniversitesi Hayvan Hastanesi yüzünden kuşum öldü

vanilya

Yeni Üye
Vanilya'yı 2 Temmuz'da kızgınlık yumurtası için hayvan hastanesine götürdüm. Orada anestezi vs olmadan yumurtayı içindeyken kırıp çekip aldılar. Operasyon sonrası herhangi bir ilaç takviye de vermediler. Gittiğimizde yumurtasına rağmen gayet neşeli olan kuş döndüğümden beri kusup uyuyor ve kabızdı. Dün tekrar uğrayabildim çünkü işe başlamıştım. Kekik yağı ve probiyotik gibi takviyeler verdiler 7 gün kullan dediler gelir gelmez verdim ama bu sabah vefat etti.IMG-20260709-WA0020.jpegIMG20260709103506.jpgIMG20260709102803.jpg

Aslı Ö.

İkon Üye
Moderatör
Uzman Mentör
Kıdemli Üye
Editör
Sizi çok iyi anlıyorum bazen keşkeler ağır basıyor keşke veteriner e götürmeseydim gibi. Suçlamak olmasın ama ihmal olmuş gibi duruyor. Olacakla öleceğin önüne geçilmiyor maalesef. Başınız sağolsun 😔🙏🏻

vanilya

Yeni Üye
Sizi çok iyi anlıyorum bazen keşkeler ağır basıyor keşke veteriner e götürmeseydim gibi. Suçlamak olmasın ama ihmal olmuş gibi duruyor. Olacakla öleceğin önüne geçilmiyor maalesef. Başınız sağolsun 😔🙏🏻
Ben hic biseyini eksik etmedim nereye şikayet edebilirim

koraykbl

Aktif Üye
Öncelikle başınız sağolsun. Dün yanınızda sizlerle oynayan bir can dostunuzun bugün ellerinizde oynayamaması çok üzücü bir durum. Özel klinik olsaydı direkt bölgenizdeki veteriner hekimleri odasına şikayette bulunabilirdiniz ama burası akademik bir bölge olduğu için yüksek ihtimalle iş üniversitenin o bölümünü dekanlığa şikayet etmekle ilerler. En etkili yollardan biride CİMER yazmak. Buraya gelen her şikayet ne olursa olsun araştırılmaya tabi tutulur. Fakat şöylede bir durum söz konusu bazen ihmallerin veterinermi yoksa hasta sahibimi anlaşılması için ölen canlının bedeni nekropsiye alınabiliyor. Bunu ölüm sebebi belirleme olarak düşünün. Eğer burada hatanın veteriner kaynaklı olduğu tespit edilirse burada devlet tarafından cazi işlem uygulması sizin şikayetinize gerek kalmadan yapılır. Hatanın büyüklüğüne görede uyarıdan başlayıp meslekten men edilmeye kadar gider. En iyisi CİMER e başvuru yapın ve oradan haber gelene kadar bekleyin. Büyük ihtimalle araştırma için sizlere ulaşacaklardır süreç 15 ila 30 günü buluyor. YÖK ün yoğunluğuna göre süreç değişir ama tahmini 7 ila 10 güne sonuç gelir. Şayet sonuçta herhangi bir ilgilenmeme durumu olur veya sonuç çıkmazsa direkt idari mahkemeye suç duyrusunda bulunma hakkınız vardır. Bu süreçte kesin ve net şekilde ne olursa olsun süreç idari mahkemece araştırmaya girer ve yüksek ihtimalle sizden kuşunuzu nekropsi için isterler. Fakat kuşu defnetmeniz yani gömmeniz bu süreci etkiler maalesef orasını bilmiyorum. Başıma gelen benzer bir durumda kuduz aşısı olmam gerekti ve benim yarama temas eden köpeğin ölmüş bedeni benden istenmişti. Üzerinden uzun zaman geçmediği müddetçe bir sorun olacağını sanmam alırlar. Bu süreçte dostunuzun naaşını vermek sizin için en iyi yol olur. Tekrardan geçmiş olsun umarım bu süreç hajettiği değer ve adaleti bulur. Ek oladak mahkemece maddi ve manevi dava açma hakkınızda şimdiden var. Karar sizin.

Demet bükay

İkon Üye
Mod Yöneticisi
Yardımcı Mentör
Şampiyon Üye
Kıdemli Üye
Başınız sağ olsun Rabbim sabır versin inşallah 🤲🤲

Aslı Ö.

İkon Üye
Moderatör
Uzman Mentör
Kıdemli Üye
Editör
Ben daha önce bir durumdan dolayı şikayette bulunmuştum. Bölgemdeki İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğüne. Ama bizim özel klinikti. Ben detayı çok bilmiyorum @koraykbl arkadaşımız güzel açıklamış. Başınız sağolsun tekrardan 🌸🙏🏻

vanilya

Yeni Üye
Öncelikle başınız sağolsun. Dün yanınızda sizlerle oynayan bir can dostunuzun bugün ellerinizde oynayamaması çok üzücü bir durum. Özel klinik olsaydı direkt bölgenizdeki veteriner hekimleri odasına şikayette bulunabilirdiniz ama burası akademik bir bölge olduğu için yüksek ihtimalle iş üniversitenin o bölümünü dekanlığa şikayet etmekle ilerler. En etkili yollardan biride CİMER yazmak. Buraya gelen her şikayet ne olursa olsun araştırılmaya tabi tutulur. Fakat şöylede bir durum söz konusu bazen ihmallerin veterinermi yoksa hasta sahibimi anlaşılması için ölen canlının bedeni nekropsiye alınabiliyor. Bunu ölüm sebebi belirleme olarak düşünün. Eğer burada hatanın veteriner kaynaklı olduğu tespit edilirse burada devlet tarafından cazi işlem uygulması sizin şikayetinize gerek kalmadan yapılır. Hatanın büyüklüğüne görede uyarıdan başlayıp meslekten men edilmeye kadar gider. En iyisi CİMER e başvuru yapın ve oradan haber gelene kadar bekleyin. Büyük ihtimalle araştırma için sizlere ulaşacaklardır süreç 15 ila 30 günü buluyor. YÖK ün yoğunluğuna göre süreç değişir ama tahmini 7 ila 10 güne sonuç gelir. Şayet sonuçta herhangi bir ilgilenmeme durumu olur veya sonuç çıkmazsa direkt idari mahkemeye suç duyrusunda bulunma hakkınız vardır. Bu süreçte kesin ve net şekilde ne olursa olsun süreç idari mahkemece araştırmaya girer ve yüksek ihtimalle sizden kuşunuzu nekropsi için isterler. Fakat kuşu defnetmeniz yani gömmeniz bu süreci etkiler maalesef orasını bilmiyorum. Başıma gelen benzer bir durumda kuduz aşısı olmam gerekti ve benim yarama temas eden köpeğin ölmüş bedeni benden istenmişti. Üzerinden uzun zaman geçmediği müddetçe bir sorun olacağını sanmam alırlar. Bu süreçte dostunuzun naaşını vermek sizin için en iyi yol olur. Tekrardan geçmiş olsun umarım bu süreç hajettiği değer ve adaleti bulur. Ek oladak mahkemece maddi ve manevi dava açma hakkınızda şimdiden var. Karar sizin.
Sabah gömmüştük çıkarayım mı? Buzlukta mı saklayayım?

koraykbl

Aktif Üye
Sabah gömmüştük çıkarayım mı? Buzlukta mı saklayayım?
O süreci maalesef bilmiyorum. Kuşlarda biyolojik bozulma süresi aşağı yukarı 1 gün içerisinde başlar diye tahmin ediyorum. Ayrıca buzlukta saklamayın mümkünse buzdolabı. Nekropsi için alacaklarsa da zaten bu süreçte sizin önceden gömdüğünüzü belirtmeniz gerekecek; çünkü bu detaylar önemli detaylar.

Bu süreci bir veteriner hekime danışırsanız veya bir üniversitenin patoloji bölümünden (genelde veterinerlik fakültelerinde laboratuvardır) bilgi alırsanız, size saklama süreci ve nekropsi hakkında detaylıca bilgi verirler.

Şu an için tek bildiğim, bedenin mümkün olduğunca dış etmenlerden korunması. Örneğin toprak ile temasının en aza, hatta mümkünse hiçbir şekilde olmaması gibi. Ayrıca biyolojik bozulmayı en aza indirmek için soğuk bir ortamda bekletilmesi lazım. 4°C yüksek ihtimalle idealdir.

Bazen siz kendiniz üniversitelerin patoloji bölümlerine nekropsi için canlınızı götürebiliyorsunuz. Fakat bu nekropsi her ne kadar delil niteliği taşısa da, yetkili kurumca (mahkemece) izinler doğrultusunda yapılmadığı için karşı tarafın bu duruma itirazı yine vardır.

Yine de durumunuzu şöyle özetleyeyim. Şu an kuşunuz maalesef gün geçtikçe biyolojik bozulmaya uğruyor ve gün geçtikçe elinizdeki veterinerin yapmış olacağı olası hataların gün yüzüne çıkma ihtimali azalıyor.

Sizin elinizde iki imkân var. Ya bir patoloji bölümünden nekropsi talep edecek ve bu talep doğrultusunda çıkan belgeleri mahkemeye delil olarak sunacak, ya da bedeni soğuk bir ortamda bekletecek ve CİMER'den karar çıkmasını bekleyeceksiniz. CİMER notunda ise nekropsi için kuşu beklettiğinizi ve kesinlikle nekropsi istediğinizi yazmanız gerekecek. Süreç böyle devam eder gider ama kesin nekropsi yapılır diye de bir durum yok.

Aslında seçim biraz sizin ama benim görüşüm şöyle. Biyolojik bozulma süresi ölümden hemen sonra başlar ve duruma göre yıllar alır. Fakat nekropsi için ölümden hemen sonra yapılması gereklidir. Bu süre zarfında ölümün üstünden yaklaşık 12 saat geçti ve hâlâ bedende ciddi derecede bozulma yok.

Bana kalırsa siz kendiniz güvenilir bir üniversiteye gidip nekropsi talep ederseniz ve üniversiteden yazılı kaynak ve belge alır, yani elinizde resmî nekropsi raporunu mahkemeye sunarsanız sizin açınızdan daha iyi olur. Çünkü CİMER'e şikâyet sürecinde zaten günler sonra cevap gelecek ve bu süreçte gitgide beden incelenemez hâle gelecek. Ardından da nekropsi yapılamayacak.

Fakat en azından elinizde resmiyette kaydedilmiş bir nekropsi raporu varsa ve bu rapor patoloji bölümünce, yani uzman kişilerce yapılmışsa, mahkemeye sunulduğunda itiraz edilse de bir delil niteliği taşıyacaktır.

İtiraza karşı savunmanızda şunu diyebilirsiniz:

"Kuşum öldükten sonra şikâyete karar verdim ve bedenin bozulma sürecini araştırdım. Nekropsi için gereken süre zarfı çok dardı ve benim de kuşumu ideal şartlarda tutacak pek imkânım yoktu. Ben de kuşumu resmî olarak belgeli bir şekilde X Üniversitesinde patoloji bölümünde nekropsisini yaptırdım ve bu belgeleri sizlere sundum. Amacım kuşumun bozulmadan bir an önce incelenmesiydi."

Hatta bu süreçte CİMER'e yazdığınız yazının sonuçlanma süresini de hesaba ekleyebilirsiniz. Örneğin cevap 6 gün sonra geldi ve benim 6 gün kuşu bekletecek imkânım yoktu vs. gibi. Çünkü şu an her beklenen gün bir zarar.

Şimdilik çevrenizdeki üniversitelerin patoloji bölümlerini araştırın ve bulun. Ardından arayıp durumu açıklayın ve nekropsi için başvuracağınızı, bu raporun mahkemece kullanılacağını bildirin. Muhtemelen bir üniversite kabul eder.

Ardından kuşunuzu mümkün olduğunca düzgün şekilde bölüme teslim edip belgeyi bekleyin. Belge çıkınca da alıp bunu delil olarak sunun. Fakat baştan uyarayım, mahkemede bu belge kesinlikle delil niteliği olacak fakat mahkeme kabul eder etmez onu bilemem. Yine de belki mahkeme uzmanlarını gönderip nekropsi yapan hekimlerle de konuşulmasını isteyebilir.

Şimdilik siz patoloji bölümlerini tek tek arayıp nekropsi yapıp yapamayacaklarını sorun ve bulduğunuz bir yere yaptırın. Kuşu bu süreçte de çıkartıp 4 derecede tutun. Ardından bulduğunuz hekim veya bölüme nekropsiyi yapması için götürün.

Bana göre en mantıklı yöntem bu olur. Yine de her hâlükârda kuşu çıkartıp bekletmek iyi olur; çünkü ne olacağı belli değil.

vanilya

Yeni Üye
Bana kalırsa siz kendiniz güvenilir bir üniversiteye gidip nekropsi talep ederseniz ve üniversiteden yazılı kaynak ve belge alır, yani elinizde resmî nekropsi raporunu mahkemeye sunarsanız sizin açınızdan daha iyi olur. Çünkü CİMER'e şikâyet sürecinde zaten günler sonra cevap gelecek ve bu süreçte gitgide beden incelenemez hâle gelecek. Ardından da nekropsi yapılamayacak.
Bursa'da başka üniversite hastanesi yok ki

koraykbl

Aktif Üye
Bursa'da başka üniversite hastanesi yok ki
Maalesef başka türlü bir yol aklıma gelmedi. Hukuki süreç için nekropsi elinizde büyük delil olurdu ama tek üniversite hastanesi orasıysa orayada yaptırılabilir. Oranın patoloji bölümünden bilgi alabilirsiniz. Onun dışında başka yapabileceğiniz bir şey yok. Tekrardan çok geçmiş olsun.

EzgiA

Eski Forumcu
Moderatör
Etkinlik Uzmanı
Uzman Mentör
Kıdemli Üye
Merhaba Başınız sağ olsun Muhtemelen yumurtası tam oluşmadı yani Kendi bile yapabilirdi yumurtasını Eğer sıkışma ihtimali olursa kanatlı uzmanının müdahale etmesi gerekiyordu. Çok üzüldüm Başınız sağ olsun tekrar

vanilya

Yeni Üye
Merhaba Başınız sağ olsun Muhtemelen yumurtası tam oluşmadı yani Kendi bile yapabilirdi yumurtasını Eğer sıkışma ihtimali olursa kanatlı uzmanının müdahale etmesi gerekiyordu. Çok üzüldüm Başınız sağ olsun tekrar
Evet çok yumuşaktı keşke götürmeseydim kendi yapardı zaten. Nefret ediyorum kendimden. Eğer sıkıştı sanıp sıkıştı demeseydim belki de almaya kalkmazlardı...

EzgiA

Eski Forumcu
Moderatör
Etkinlik Uzmanı
Uzman Mentör
Kıdemli Üye
Evet çok yumuşaktı keşke götürmeseydim kendi yapardı zaten. Nefret ediyorum kendimden. Eğer sıkıştı sanıp sıkıştı demeseydim belki de almaya kalkmazlardı...
Yumuşaksa kabuksuz yumurtadır Ama onların yapacağı tek şey kalsiyum verip kabuk oluşmasını beklemelerı gerekiyordu. Sıkışma olmuş olsaydı kuş dişi kuş hiçbir şekilde hareket etmez yemek yemez kendi ıkınır ama çıkartamaz sizin bir suçunuz yok Bunu anlaması gerekiyordu. Artık ne denebilir bilemiyorum tekrar başınız sağ olsun Rabbim size sabır versin.

Üst Alt