• Kafeskuslari.com ailesine hoş geldiniz..

Sizde kafes kuş türünüz hakkında paylaşım yapmak ve soru sormak için üye olunuz.
    Sizde ailede yerinizi alınız...

Çözüldü! Tüy döker mi bu mevsimde?

Emreoz

Aktif Üye
Kuşum 2-3 gündür tüy döküyor kuyruk ve kanat tüyleri düşüyor özellikle. Bu normal mi? Dışkısı normal ve enerjisi yerinde acaba gece çok sarıp sarmalıyorum sıcak mı geliyor? Gece 21 derece ile gündüz 21.7 derece civarı oluyor ev, kalorifer yakmadık.

Feyza T.

Eski Forumcu
Emektar Üye
Kuşum 2-3 gündür tüy döküyor kuyruk ve kanat tüyleri düşüyor özellikle. Bu normal mi? Dışkısı normal ve enerjisi yerinde acaba gece çok sarıp sarmalıyorum sıcak mı geliyor? Gece 21 derece ile gündüz 21.7 derece civarı oluyor ev, kalorifer yakmadık.
Örtmenize gerek yok 21 derecede. Gece ile gündğz de farklı değil çok, örtmeniz gerekmez bence. Tüy döneminde kanat kuyruk tüylerinin dökülmesi normaldir, hırçın ve agresif olabilir, durgunlaşabilir hatta uçarken zorlanabilir hafif ishale yakın dışkı da normaldir telaşa gerek yok şimdiden aklınızda bulunsun 😇 çok ağır bir tüy dönemindeyse BT amin Forte ile destekleyebilir, gün içinde evin sıcak olduğu bir zamanda banyo yaptırabilirsiniz 👍

Emreoz

Aktif Üye
Kışa girerken tüy dökmüştü bu bir kaç gündür olunca buna bağladım 🙂 ben hep örtüyorum yaz kış ama üşür diye üst üste bir sürü şey örtmüştüm yarın daha az örtelim bakalım ne olacak.

Mustafa89

Eski Forumcu
Moderator
Üretici
Kuşlar sadece mevsimsel olarak tüye girmezler. Gereğinden fazla verilen bazı tohumlar da buna neden olabilir. Kuşunuza verdiğiniz yem karışımında aspur, ak darı ve kızıl darı hariç başka bir şey olmasın tavsiyem. Bunun dışında gerekenler söylenmiş (y)

Levent T.

Eski Forumcu
Emektar Üye
Bir Kafes Kuşun Tüy Dökme Nedenleri:
  • Mevsim geçişlerinde kuşlarımız özellikle ilkbahar ve sonbahar zamanı tüye girer. Ancak küresel iklim değişikliklerin olduğunu varsayarsak iklimlerin değişmesinde bir gecikme olmakta ya da o mevsim değişikliği daha erken de olmaktadır. Örneğin İstanbul bu yıllın mart ayında soğuktu ve kar yağışı oldu. Dolayısıyla kıştan ilkbahara geçiş nisan ayında gerçekleşti. Kuşlarımız da ona göre tepki gösterdi.
  • Kuşlar belli yaşlarda tüy dökümüne girer. Örneğin kuşlarımız 4-5 aylıkken ilk tüylerine girerler.
  • Kuşlarımızın ortam değişikliği yüzünden strese girip tüy dökümü yaşayabilir.
  • Herhangi bir nedenle kuş strese girdiyse kuşumuz tüy dökebilir.
  • Yulaf tohumu kuşların tüyden hızlı çıkmasını sağladığı gibi fazla verilmesi durumunda kuşun tüye girmesine sebep olmaktadır.
  • Vitaminlerin fazla verilmesi zararlıdır ve kuşun tüye girmesine sebep olabilir. Vitaminler haddinden fazla kullanılmamalıdır.
  • Kuşları kızıştırmak için kullandığımız kızıştırıcı baharat ve tohum oranları iyi hesaplanmalı ve aşırıya gidilmemelidir. Fazla kızıştırıcı baharat ve tohum kuşlarımızı tüye girmesine sebep olacaktır.
  • Ani sıcaklık değişimleri ve çevresel faktörler
  • Viral enfeksiyonlar
  • Yem değişiklikleri
  • Bakteriyel enfeksiyonlar
  • Vitamin eksikliği
  • İz element eksikliği
  • Parazit oluşumu
  • Mantarın etki etmesi

Sude W.

Eski Forumcu
Emektar Üye
Yem değişikliği yaptıysanız o bile etkileyebilir. Sarıp sarmalamayın. Sabit bir ısıda kalsın. Akşamların daha soğuk olması sıkıntı değil. Vücudu zaten sıcaklığa göre harekete geçer. Isınının sürekli değişmesi onun tüy dönemine girmesine, sürekli tüyler dökmesine neden olur.

Üst Alt