• Kafeskuslari.com ailesine hoş geldiniz..

Sizde kafes kuş türünüz hakkında paylaşım yapmak ve soru sormak için üye olunuz.
    Sizde ailede yerinizi alınız...

Soru! Sultan Papağanında Kellik

Tarçın Sahlep

Aktif Üye
Arkadaşlar merhaba,
Yeme yeni düşmüş bir albino sultan papağanı buldum. Üretici 2 aylık olduğunu söyledi. Başka bir papağan daha var ama o hem biraz daha büyük hem de üreticisi üst soylarından yola çıkarak onun dişi olduğunu tahmin ediyor.

Benim alacağım papağanın da anne ve babasından, üst soyundan yola çıkarak erkek olma ihtimalinin daha fazla olduğunu söyledi.

Fakat papağanda kellik var. Üretici bu kelliğin geçeceğini söylüyor ama yine de danışmak istedim.
Bu kellik geçici midir?

İhsan Z.

Eski Forumcu
Moderator
Çeviri Ekibi
Bütün lutino papağanlarda kronik kellik olur maalesef. İbikleri arka tarafa doğru uzayınca kellik görünmez hale gelir ama tüyleri aralarsanız yine de kel olduğunu göreceksiniz. Whiteface lutino yani albino kuşlarda üst soydan yola çıkarak erkek-dişi diyemezsiniz. Dişiler çoğunluktadır ama eğer iki albino eşlendiyse oran yine yüzde 50’dir. Size satmak için öyle dediklerini düşünüyorum.

İhsan Z.

Eski Forumcu
Moderator
Çeviri Ekibi
Hoşunuza giden kuşu erkek dişi fark etmeksizin alın derim. Sultan papağanları sürü hayvanları oldukları için çift olarak bakılmaları optimaldir. Cinsiyeti belli olduktan sonra yanına erkek veya dişi başka bir papağan daha alabilirsiniz. Eğer illa erkek olsun ve tek kuş alacağım derseniz ya dna testi yaptırmalısınız ya da 3-4 aylık bir kuş almalısınız. Tabii ki normal gri gibi bir mutasyon tercih ederseniz cinsiyet tahmini yapmanız da daha kolay olur.

Tarçın Sahlep

Aktif Üye
Amacım en küçük hâlindeyken alıp iyice kendime alıştırmak, o yüzden yeme yeni düşmüşünü tercih edeyim dedim.

Peki bu videodaki kuşun kelliği zamanla azalır mı? O konuda ne dersiniz?

Son düzenleme:

İhsan Z.

Eski Forumcu
Moderator
Çeviri Ekibi
Tüy dökümünden sonra ibiği tekrar çıkar ama kellik kalır. Bu kuşu albino olması bir kenara anaçları da yolmuş. Çok sert yolunduysa kafada bir kısım hep kel kalır veya ibik tüyleri düzgün olmayabilir. Benim bir kuşumda da durum maalesef bu. İbiği düzelse de tamamen olması gerektiği şekilde çıkmıyor.

8-12 haftalık herhangi bir kuşu alabilirsiniz, alıştırma konusunda zorluk yaşayacağınızı sanmıyorum. Saçları sizi rahatsız edecekse şimdiden ona göre karar verin derim 😊

Tarçın Sahlep

Aktif Üye
Tüy dökümünden sonra ibiği tekrar çıkar ama kellik kalır. Bu kuşu albino olması bir kenara anaçları da yolmuş. Çok sert yolunduysa kafada bir kısım hep kel kalır veya ibik tüyleri düzgün olmayabilir. Benim bir kuşumda da durum maalesef bu. İbiği düzelse de tamamen olması gerektiği şekilde çıkmıyor.

8-12 haftalık herhangi bir kuşu alabilirsiniz, alıştırma konusunda zorluk yaşayacağınızı sanmıyorum. Saçları sizi rahatsız edecekse şimdiden ona göre karar verin derim 😊
Videoda soldaki tüy yapısı ve ibiği daha düzgün olan kuş 2.5 aylıkmış, onu alıştırmam ve eğitmem zor olur mu peki? Bildiğim kadarıyla diğeriyle arasında 15-20 günlük bir fark var.

Üretici de kendinden o kadar emin konuştu ki soldakinin dişi olduğunu söylüyor. Bunu da üst soyundaki mutasyonlara bakarak söylüyor.

İhsan Z.

Eski Forumcu
Moderator
Çeviri Ekibi
Biraz sabır ve ilgiyle alışır, sorun olmaz. Üst mutasyonda neye bakarak söylüyor çok merak ettim doğrusu 🤣. Eğer annesi görünür lutino değil ise 100% dişidir, fakat aynısı diğer kuş için de geçerli. Annesi lutino ise de dediğim gibi dişi veya erkek olma ihtimali yüzde ellidir. Yoksa her üretici aynı şekilde “üst mutasyonları” eşleyerek erkek yavru alırdı 😊.

Tarçın Sahlep

Aktif Üye
Biraz sabır ve ilgiyle alışır, sorun olmaz. Üst mutasyonda neye bakarak söylüyor çok merak ettim doğrusu 🤣. Eğer annesi görünür lutino değil ise 100% dişidir, fakat aynısı diğer kuş için de geçerli. Annesi lutino ise de dediğim gibi dişi veya erkek olma ihtimali yüzde ellidir. Yoksa her üretici aynı şekilde “üst mutasyonları” eşleyerek erkek yavru alırdı 😊.
"Kuş lutino, cinnamon, pearl ve slyc ise evet anne baba ve üst soya göre cinsiyet yorumu yapılabilir." diyor bazı sorduğum üreticiler de. Oradan yola çıkıyorlarmış.

İhsan Z.

Eski Forumcu
Moderator
Çeviri Ekibi
Kuş lutino, cinnamon, pearl veya yellow cheek ise yapılabilecek tek yorum şudur: anne görünür şekilde lutino, cinnamon, pearl veya yellow cheek değil ise bu mutasyonlara sahip bütün yavrular dişidir. Çünkü bu saydığınız mutasyonlar sex-linked yani cinsiyete bağlı mutasyonlardır ve dişi kromozomu üzerinde taşınır. Kuşlarda erkekler homomorfik (ZZ) dişiler heteromorfiktir (ZW). Cinsiyete bağlı mutasyonlar Z kromozomu üzerinden yavruya aktarılır. Dişi yavrularda tek Z bulunduğu için saydığınız mutasyonlara taşıyıcı olma ihtimalleri yoktur. Bu sebeple ya bu geni görsel olarak göstermek zorundadırlar ya da gene sahip değillerdir. Erkek kuşlarda ise iki adet Z kromozomu bulunduğundan, bu kuşlar saydığınız genleri taşımalarına rağmen göstermeyebilirler. Mesela baba ve anne standard gray iki kuşun eşlenmesinden çıkan yavrularda sapsarı lutino kuş görürseniz onun yüzde yüz ihtimalle dişi olduğu ve babanın lutino genine taşıyıcı olduğu yorumunu yapabilirsiniz. Ama anne ve baba görsel lutino veya whiteface lutino(albino) ise çıkan yavruların cinsiyeti hakkında hiçbir yorum yapamazsınız. Umarım açıklayıcı olmuştur.

Tarçın Sahlep

Aktif Üye
Kuş lutino, cinnamon, pearl veya yellow cheek ise yapılabilecek tek yorum şudur: anne görünür şekilde lutino, cinnamon, pearl veya yellow cheek değil ise bu mutasyonlara sahip bütün yavrular dişidir. Çünkü bu saydığınız mutasyonlar sex-linked yani cinsiyete bağlı mutasyonlardır ve dişi kromozomu üzerinde taşınır. Kuşlarda erkekler homomorfik (ZZ) dişiler heteromorfiktir (ZW). Cinsiyete bağlı mutasyonlar Z kromozomu üzerinden yavruya aktarılır. Dişi yavrularda tek Z bulunduğu için saydığınız mutasyonlara taşıyıcı olma ihtimalleri yoktur. Bu sebeple ya bu geni görsel olarak göstermek zorundadırlar ya da gene sahip değillerdir. Erkek kuşlarda ise iki adet Z kromozomu bulunduğundan, bu kuşlar saydığınız genleri taşımalarına rağmen göstermeyebilirler. Mesela baba ve anne standard gray iki kuşun eşlenmesinden çıkan yavrularda sapsarı lutino kuş görürseniz onun yüzde yüz ihtimalle dişi olduğu ve babanın lutino genine taşıyıcı olduğu yorumunu yapabilirsiniz. Ama anne ve baba görsel lutino veya whiteface lutino(albino) ise çıkan yavruların cinsiyeti hakkında hiçbir yorum yapamazsınız. Umarım açıklayıcı olmuştur.
Çok teşekkür ederim, şimdi çok daha açıklayıcı oldu hocam.

Tarçın Sahlep

Aktif Üye
Bir de ben kuşlarımda normal zamanlarda şu bakım rutinini uyguluyorum ama vitaminlerim çok az kaldı. Yenisini sipariş etmeden önce bir değişiklik yapıp yapmamam, ekleme-çıkarma yapıp yapmamam konusunda da bilgi verebilirseniz çok mutlu olurum.
Pazartesi: Entrobac
Salı: Temiz su
Çarşamba: BT-Amin Forte
Perşembe: Temiz su
Cuma: Temiz su
Cumartesi: Gervit-W
Pazar: Temiz su

15 günde 1 de sedochol veriyorum.

İhsan Z.

Eski Forumcu
Moderator
Çeviri Ekibi
Şu anki program uygundur. Hastalık durumlarında ihtiyacınız olabileceği için zeolit tozu da temin edebilirsiniz. Evde bulunması iyi olur.

Üst Alt