• Kafeskuslari.com ailesine hoş geldiniz..

Sizde kafes kuş türünüz hakkında paylaşım yapmak ve soru sormak için üye olunuz.
    Sizde ailede yerinizi alınız...

Soru! Sultan papağanımın tırnağı dibinden döndü

Papatya

Yeni Üye
Merhabalar ben Papatya. Yaklaşık 5 yıldır sultan papağanım var. Eskiden Bartında yaşıyordum. Evlendim ve Tekirdağ’a taşındım. Kuşum ailemle Bartında kaldı. 2 ay sonra ziyarete geldim ve kuşumu dün elime aldığımda tutuşunda bir tuhaflık olduğunu fark ettim. İncelediğimde sağ ayağının arka tırnağının belirgin bir şekilde dibinden döndüğünü anladım. Veterinerlere götürdüm bugün. Yapılabilecek bir şey olmadığını söyledi 2.veteriner hekim. Eğer o tırnağa kan akışı artık yoksa zamanla kuruyup düşeceğini söyledi. Ama eğer kan akışı varsa uzamaya devam edeceğini ve rahatsızlık oluşturursa uzadıkça kesilmesi gerektiğini söyledi. Bugüne kadar hiç kesme ihtiyacı hissetmedik zaten kalınlı inceli bir sürü ahşap tünekle törpüsünü kendi yapabiliyordu. Annemin dediğine göre bir gün oda karanlıkken kendini bir yerlere çarpmış ve bağırmış. Annem kontrol ettiğinde yine yerindeymiş ve tabiki baktığında bir şey anlayamamış. Ozaman bir yere çarptı mı taktı mı sıkıştırdı mı bilmiyorum. Veteriner hekimi çarparak bunun olamayacağını yalnızca arka parmaklarından asılı kalması ve kendini kurtarmaya çalışırken yamultabileceğini söyledi. Ama odamda ya da kafeste kendini takabileceği bir şey bulunmuyor. Basarken yürürken tırmanırken hafif zorlanıyor eskisi gibi seri değil. Yünlü kıyafetlere de tırnağı takılıyor. Omzumuza geldiğinde zorlanıyor. Veterinerin dediğine göre(çünkü çok anlamadığını söyledi) canı yanmıyormuş ve tırnağın ucundaki kıkırdak o şekilde tutmuş tırnağı. Bilmiyorum. Zamanla belli olur dedi.
Eğer tırnak düşerse geri yenisi uzar mı içinden?
Bugün bir tırnak kesim işlemi de yapmadık şuan bu şekilde duruyor. Yemesi içmesi normal. Şuanda tüy dökümünde. Ve benim kuşum asla kafesinde durmuyor onun yaşam alanı(geceleri uyuduğu yer) o görseldeki ahşap üçgen tünek. Kafesi restoran olarak kullanıyor bir türlü alıştıramadım bebekliğinden beri her gece bana dert olurdu bir yerden sonra ben vazgeçtim ve kafes dışı rahatça tutunabileceği bir yapı aldım işte. Dilsiz yavrumu şuanda da yaşadığım şehre taşıyamayacağım içinde çok üzülüyorum ama henüz kendi hayatımı düzene koymadan onu şehirler arasında taşıyıp ciddi bir strese sokmak istemiyorum. Ona güzel geniş dayang kafeslerinden alıp yerini yuvasını güzelce hazırlayıp o şekilde yanıma almak niyetindeydim ama bu tırnak meselesi beni çok düşündürüyor. Ve veteriner bana alt gagasının kırık olduğunu söyledi elimi ısırdığında anladım dedi kendisi doktor veteriner hekimmiş her şeye hakimmiş. Ki kuşlarla ilgilenmediğinide en başta kendisi dedi. Ama benim papağanımın alt gagasında herhangi bir kırık yok bence. Ağzını uzun süre açmıyor açsa çeker buraya koyardım ama gaga duruşu her şeyi gayet normal. Yem kırmada hiçbir sorun yok kemirmede hiçbir sorun yok gagamız gayet sağlam bence.
İnternette araştırmalar yaparken böyle bir sitenin var olduğunu görmek içime su serpti. Kuşlarla ilgilenen insan az bulunuyor. Sizinle paylaşıp bir çare çözüm ya da hiç olmazsa içimi dökmek istedim. Şimdiden teşekkürler

Ekli dosyalar

Burçak A.

Eski Forumcu
Moderatör
Kıdemli Üye
Canının acıdığını ben de zannetmiyorum ama tırnak biraz dönmüş törpüledikçe düzelebilir belki ama eğer basmasında problem yoksa korkmayın, gaga kırık olsa böyle gözükmez. B vitamini takviyesi veriyor musunuz

Kübra Ö.

Eski Forumcu
Yazar
Kıdemli Üye
Üretici
Alt gaganın fotoğrafını atabilir misiniz?

Semiha S.

Eski Forumcu
Moderatör
Kıdemli Üye
Kırılıp kaynama durumuysa düzelmez. Ama sanki kökten düşecekmiş gibide duruyor. Kök zarar görmediyse ve turnak düşerse uzayabilir. Uzamayadabilirde. Her üç durumda da onun yaşam kalitesini etkileyecek bir durum olmayacaktır. Hiçbir müdahalede bulunmayın. Takviyelerinizi düzenli kullanın yeter.

Kafes olayı sıkıntı. Gece kafes onun için en güvenli alan. Bir kaç gün sıkıntı çekip alışacaktır. Sizide anlıyorum burada duygularınıza yenik düşmüşsünüz. Gece karanlıkta korkup çırpınan türler bunlar. Karanlıkta loş ışıkta olsa o korkuyla biryerlere çarpabilir. Bugüne kadar olmaması büyük şans ama bu olmayacağı anlamına gelmiyor. Sinek vızıltısı bile onları gece korkutabiliyor. Onun için siz yinede gece ışıkları kapatmadan önce kafesine koyun. O alışkın olduğu tüneğide kafese takabilirsiniz.

Gagasını da eklerseniz yorumlayabilir.

Tatlı badem yağı ile ayak ve gagaya bakım yapabilirsiniz.

Papatya

Yeni Üye
Gagasını çekebilirsem ekleyeceğim teşekkür ederim😊 içime su serpildi.

Semiha S.

Eski Forumcu
Moderatör
Kıdemli Üye
Gagasını açtığı anda yakalarsanız daha iyi olur. Alt gaganın ucunu görmek gerek. Ama gagası genel olarakta kuru ve soyulma mevcut. Tatlı badem yağı ile bakım yapmanız çok iyi olacaktır. Kalamar kemiği tüketmiyorsa yediği mamalara katıp mutlaka yedirin.

Papatya

Yeni Üye
Kendini tutturmuyor ama yakalayabilirsem sürmeyi deneyeyim:)

Üst Alt