• Kafeskuslari.com ailesine hoş geldiniz..

Sizde kafes kuş türünüz hakkında paylaşım yapmak ve soru sormak için üye olunuz.
    Sizde ailede yerinizi alınız...

Sultan Papağanım hasta mı?

inci

Yeni Üye
Son günlerde küçük tüyleri sık dökülmeye başladı. Kendini kaşımayı zaten çok seviyordu fakat birkaç gündür kaşınmalar ve kaşınmanın ardından kendini sallaması (doğru ifade ettiğimden emin değilim, anlık olarak sallanıp kendini kabartmasından bahsediyorum) biraz arttı. Bir de normalde rutinleri sabittir, kalamar taşına kafasını yaslayıp uyurdu. Fakat 2 gündür bu şekilde kafasını kanadına gömüp uyuyor. İştahı ve şu içmesi çok iyi ama biraz durgun dünden beri. İshal değil dışkısını sık sık kontrol ediyorum. Havanın aniden soğumasından kaynaklı olmuş olabilir mi? Veya hasta mıdır? Veterinere götürmeli miyim? Yardım ve tavsiyelerinizi bekliyorum.

Ekli dosyalar

Aslı Ö.

Eski Forumcu
Moderatör
Kıdemli Üye
Tüy döneminde bazı kuşlar bu dönemi ağır sancılı geçirir. Siz videosunu ekler misiniz. Net olacak şekilde. Tabana beyaz peçete serip dört beş tane yeni yapılmış dışkıları atar mısınız tekrardan. Kullandığınız takviyeler var mı varsa isimlerini söyler misiniz.

inci

Yeni Üye
Watch VID_20241001_165903 | Streamable
Kaşınması bu şekilde oluyor, anlık denk geldi çekebildim. Darı yediğinden dolayı önce çekmeceyi değiştirmem gerek, sonrasında dışkı eklerim. Gerwit, bt amin, entrobac ve yem olarak da versele lega kullanıyoruz. Aslında iştahı çok iyi, ben bunu yazarken o bi darıdan bi yeminden yiyor :) Bir de kendisi çok nadir kalamar taşını kullanıyor ama aldığımız hiçbir gaga taşını kullanmadı, onun yerine gagasını ahşap tüneğe sürtüyor, biz de sorun olmasın diye haftada bir tünekleri yeniliyoruz. Bu durum onun sağlığına zarar verir mi?

inci

Yeni Üye
Tüy döneminde bazı kuşlar bu dönemi ağır sancılı geçirir. Siz videosunu ekler misiniz. Net olacak şekilde. Tabana beyaz peçete serip dört beş tane yeni yapılmış dışkıları atar mısınız tekrardan. Kullandığınız takviyeler var mı varsa isimlerini söyler misiniz.
Bu arada cevap verdiğiniz için teşekkür ederim :)

Aslı Ö.

Eski Forumcu
Moderatör
Kıdemli Üye
Hayır ahşap tünek zarar vermez. Onda daha rahat ediyor demek ki. Benim oğlum da kafeste gaga taşı olmasına rağmen ahşap tünekte gagasını temizlerdi hijyen ortamı sağlandığı müddetçe sorun olmaz ki zaten temizliyormuşsunuz 😊 kaşıntısına gelirsek Sultanlar zaten diğer kuşlara nazaran bir tık daha kendini kaşır diye biliyorum. Tüy döneminde ise normal zamanlardan daha fazla kaşıntıları olur. Sanırım da tüy döneminde belirttiğinize göre. Bt amin forte yi şimdilik haftada iki keze çıkartın en azından şu dönem geçene kadar. Ilık suyla kafes içinde fısfıslama yapın o da epey rahatlatır. Bir iki tatlı kaşığı yulaf verin. Seçenek olarakta dış parazit ense damlası yaptırabilirsiniz. Rica ederim 🌸

inci

Yeni Üye
Hayır ahşap tünek zarar vermez. Onda daha rahat ediyor demek ki. Benim oğlum da kafeste gaga taşı olmasına rağmen ahşap tünekte gagasını temizlerdi hijyen ortamı sağlandığı müddetçe sorun olmaz ki zaten temizliyormuşsunuz 😊 kaşıntısına gelirsek Sultanlar zaten diğer kuşlara nazaran bir tık daha kendini kaşır diye biliyorum. Tüy döneminde ise normal zamanlardan daha fazla kaşıntıları olur. Sanırım da tüy döneminde belirttiğinize göre. Bt amin forte yi şimdilik haftada iki keze çıkartın en azından şu dönem geçene kadar. Ilık suyla kafes içinde fısfıslama yapın o da epey rahatlatır. Bir iki tatlı kaşığı yulaf verin. Seçenek olarakta dış parazit ense damlası yaptırabilirsiniz. Rica ederim 🌸
İçim rahatladı biraz çok teşekkür ederim. Ben yaz aylarına geçerken tüy dökerler sadece diye biliyordum, o yüzden endişe ettim açıkçası. Yulafı yemine karıştırmalıyım değil mi? Bu arada 3 ay önce ense damlasını yaptırdık tırnak kesmeye götürdüğümüzde, bir sorayım veterinere olmadı havalar iyice soğumadan bir götüreyim parazit için.

Aslı Ö.

Eski Forumcu
Moderatör
Kıdemli Üye
İçim rahatladı biraz çok teşekkür ederim. Ben yaz aylarına geçerken tüy dökerler sadece diye biliyordum, o yüzden endişe ettim açıkçası. Yulafı yemine karıştırmalıyım değil mi? Bu arada 3 ay önce ense damlasını yaptırdık tırnak kesmeye götürdüğümüzde, bir sorayım veterinere olmadı havalar iyice soğumadan bir götüreyim parazit için.
Ayrı bir kapta da verebilirsiniz yemine de karıştırabilirsiniz farketmez. Ben üç ayda bir yaptırıyordum ense damlasını üç ayı geçirmiyordum. Zamanı gelmiş bence müsait zamanınızda yaptırmanız iyi olur. Hayır her kuşun bünyesi farklıdır mevsim geçişlerinde de de dökerler yada farklı bir zamanda da o tam belli olmuyor. Farklı bir durum sezerseniz olumsuz yönde kabarma iştahsızlık halsizlik vs konu altına güncelleme yaparsınız. Geçmiş olsun 🌸

inci

Yeni Üye
Ayrı bir kapta da verebilirsiniz yemine de karıştırabilirsiniz farketmez. Ben üç ayda bir yaptırıyordum ense damlasını üç ayı geçirmiyordum. Zamanı gelmiş bence müsait zamanınızda yaptırmanız iyi olur. Hayır her kuşun bünyesi farklıdır mevsim geçişlerinde de de dökerler yada farklı bir zamanda da o tam belli olmuyor. Farklı bir durum sezerseniz olumsuz yönde kabarma iştahsızlık halsizlik vs konu altına güncelleme yaparsınız. Geçmiş olsun 🌸
Çok çok teşekkür ederim çok yardımcı oldunuz, yarın götüreyim o halde parazit için