• Kafeskuslari.com ailesine hoş geldiniz..

Sizde kafes kuş türünüz hakkında paylaşım yapmak ve soru sormak için üye olunuz.
    Sizde ailede yerinizi alınız...

Sultan papağanım çok hasta

Ömerfaruk

Aktif Üye
Merhabalar sultan papağanım sürekli sırt tarafını kaşıyordu baktığımda bu halde gördüm veterinere sordum fusudin diye bir krem var onu sürün dedi sürdük ve orayı kapatın kaşımasın dedi ama kuş durmuyor orayı kapatınca ne yapmam lazım birde kantaron yağı sürdüm biraz ama yine kaşıyor yardımcı olursanız çok sevinitim

Ekli dosyalar

Burçak A.

Eski Forumcu
Moderatör
Kıdemli Üye
Merhabalar sultan papağanım sürekli sırt tarafını kaşıyordu baktığımda bu halde gördüm veterinere sordum fusudin diye bir krem var onu sürün dedi sürdük ve orayı kapatın kaşımasın dedi ama kuş durmuyor orayı kapatınca ne yapmam lazım birde kantaron yağı sürdüm biraz ama yine kaşıyor yardımcı olursanız çok sevinitim
Siz krem sürmeyin, eczaneden rif ampul alın 5-6 tane, her gün günde 2-3 kez pamukla oraya pansuman yapın inşallah 1-2 haftaya düzelir ☺

kusoz22

Yeni Üye
Sultan papağanınızın sırt bölgesindeki lezyonlar ve kaşıntı, ciddi bir deri sorunu veya enfestasyonun belirtisi olabilir. Görüntüde ciltte kızarıklık, tüy dökülmesi ve tahriş gözlemleniyor. Bu durumda aşağıdaki olası teşhisler ve tedavi önerileri değerlendirilebilir:

Olası Nedenler:
  1. Mantar Enfeksiyonu (Aspergillosis veya Deri Mantarları):
    • Kaşıntı, tüy dökülmesi ve ciltte kızarıklık mantar enfeksiyonu belirtileridir.
  2. Parazitler (Bit, Akarlar):
    • Akar veya bit enfestasyonu da yoğun kaşıntıya neden olabilir. Bu durumda kuş sürekli olarak rahatsız hisseder.
  3. Bakteriyel Enfeksiyon:
    • Bakteriyel bir enfeksiyon, ciltte iltihaplanma ve kızarıklığa neden olabilir. Fucidin gibi antibakteriyel kremler bu duruma yönelik kullanılır.
  4. Kendi Kendine Tüy Yolma (Psikolojik Sebepler):
    • Stres, sıkılma veya hormonal dengesizliklerden dolayı kuşlar kendi tüylerini yolabilir ve cildi tahriş edebilir.
  5. Alerjik Dermatit:
    • Yedikleri, bulundukları ortamda temas ettikleri bir maddeye alerjik reaksiyon olabilir.
Evde Uygulanabilecek Destekleyici Yöntemler:
  1. Kremin Düzenli Uygulanması:
    • Veterinerinizin önerdiği Fucidin kremi, cildi korumak ve enfeksiyonu önlemek için düzenli olarak kullanmaya devam edin.
    • Cilt temizlendikten sonra ince bir tabaka halinde uygulayın.
  2. Kaşımayı Önlemek İçin Koruma:
    • Kuşun kaşımasını önlemek için yaralı bölgeye erişimini sınırlayan bir Elizabeth tasması (boyunluk) kullanabilirsiniz. Kuşlarda bu tip tasmanın kullanımı hassasiyet gerektirir, bu nedenle veteriner yardımıyla uygulamanız önerilir.
  3. Kantaron Yağı:
    • Kantaron yağı doğal bir yara iyileştirici olabilir, ancak dikkatli kullanılmalıdır. Eğer veteriner tarafından önerilmediyse uygulamaya devam etmeyin, çünkü yağ bazlı ürünler mantar enfeksiyonlarını kötüleştirebilir.
  4. Parazitlere Karşı Kontrol:
    • Kuşunuzun yaşadığı ortamı (kafes, tünekler, oyuncaklar) düzenli olarak dezenfekte edin. Parazit varsa veteriner tarafından önerilen antiparaziter bir sprey veya toz kullanabilirsiniz.
  5. Stres Faktörlerini Azaltın:
    • Kuşunuzun yaşam alanının düzenli, sessiz ve rahat olmasını sağlayın. Stres faktörlerini ortadan kaldırın.
Mutlaka Yapılması Gerekenler:
  • Veteriner Kontrolü: Tedaviye rağmen iyileşme görülmüyorsa veya durum kötüleşiyorsa, egzotik hayvanlar konusunda uzman bir veterinerin detaylı muayenesi gereklidir. Mantar veya parazit gibi durumlarda spesifik ilaçlar gerekebilir.
  • Laboratuvar Testleri: Eğer mantar ya da parazitten şüpheleniliyorsa deri kazıntısı veya tüy örnekleri alınarak test edilmelidir.

Şehmus BAKIR

İkon Üye
Yetkili Kurucu
Kurucu Üye
Üretici
Boyunluk takın ve cristalin temin edin daha hızlı iyleşir

Üst Alt