• Kafeskuslari.com ailesine hoş geldiniz..

Sizde kafes kuş türünüz hakkında paylaşım yapmak ve soru sormak için üye olunuz.
    Sizde ailede yerinizi alınız...

Güncel sorunlar! Papağan Sahiplenme Zorlukları

Zeus

Müdavim
Öncelikle forumda sürekli gördüğüm “kuş sahiplenmek istiyorum, kuşları çok seviyorum, bakacağıma eminim” gibi kimse kusura bakmasın ama altı doldurulmamış konular gördüğüm için içimi dökmek istedim.
11 yıl boyunca bir Köpek sahibi olarak o tarafın zorluğunu çok iyi bilen bir insanım, maması, vitamini, gezmesi, aşısı, veteriner masrafı, hastalığı, sonrasında ölümün soğuk yüzüyle karşılaştık. Maddi ve manevi olarak sürecin zorluğundan bahsetmek istemiyorum ama Kuş sahiplenmek de benzer özelliklere sahip. “Bir kuş alayım, kafesine yemini suyunu koyarım, arada canım isterse salarım biraz uçar, yorulunca kafesini kapatırım uyur” gibi düşüncelere sahipseniz bu yola hiç girmeyin derim.
Bugün Zeus’u alalı tam 1 ay oldu ve bu 1 ay içinde bize maddi olarak getirdiği yük kendisinin karşılayamayacağı kadar çok 😅 manevi kazancımız neyse ki fazlasıyla karşılıyor ama kuş beslemek isteyen herkesin bilmesi gerekenleri sıralı tam liste olarak aşağı yazıyorum. Karşılayabilecek gücünüz varsa seve seve bir kuş sahiplenebilirsiniz ama yok ben altından kalkamam derseniz hiç girişmeyin.

-Kuşun boyutlarına göre boyalı olmayan pirinç bir kafes
-Farklı ebatlarda tahta tünekler
-Tırnakları için kumlu tünek* çok elzem değil
-Oynaması için oyuncak (plastik olmamalı)
-Kalamar kemiği
-Gaga taşı
- Girit kumu
-Çelik suluk ve yemlik (2’şer tane)
-Kafes tabanı için çam peleti ya da kafes taşı
-Kafes ve kafes içi ekipman temizliği için Virkon-s

*Ekstra vermeniz gereken haftalık takviyeler*
-Zeolit tozu
-Bt amin forte
-Gerwit
-Mix plus
-Protein tozu
-Beautiful food mama
*Gün içinde elma, havuç, brokoli, fıstık, çekirdek (türüne göre yiyeceği sebze, meyve ve kuruyemiş)
*Kuşun türüne uygun kaliteli yem
-Dış parazit damlası için ivermectin içeren bir damla (kuşu yeni aldıysanız ve hala elinize alışmadıysa mecburen veterinere götürüp yaptırmanız gerekir, ekstra tırnak kesimi ve muayene ücreti)

*Ve belki de en önemlisi gün içinde kuş için ne kadar vakit ayırabileceksiniz? Zeus sabah dışarı çıkıp akşam üzeri kafesine giriyor, dışarı çıkacaksak kafese alıyoruz eve gelene kadar başına bir şey gelmesin diye. Saçma sapan yerlere uçup başını derde sokabilir her kuş.

Velhasıl listeye fiyat eklemedim ama az çok bakımını yapan herkes ne kadara malolduğunu anlamıştır. Bilmeyenler takviyeler ve yem için mamaist sitesine, diğerleri için de internetten ortalama fiyatlara bakabilir. Amacım kimsenin gözünü korkutmak değil, sadece bilinçlenmenizi istedim. Alıp 24 saat kafeste tutacaksanız, ihtiyaçlarına kulak tıkayacaksanız, sürekli ötüyor diye hayıflanacaksanız hiç kuş sahiplenmeyin.

Bir de tüy dökme zamanlarında her yer tüy olacak 😊 gün içinde fıslamayı ya da yıkamayı unutmayın

IMG_5127.jpeg

Son düzenleme:

Şehmus BAKIR

İkon Üye
Yetkili Kurucu
Kurucu Üye
Üretici
Yüreğinize sağlık ☺ aynı fikirde ve aynı görüşteyim. Herkes imkanlarına göre sahıplenmelidir maddı veya manevi imkanlar👍 Bunlar canlı sonuçta ve yaşayabilmeleri için ihtiyaçları var karşılamak bize düşüyor 🙏

Zeus

Müdavim
Yüreğinize sağlık ☺ aynı fikirde ve aynı görüşteyim. Herkes imkanlarına göre sahıplenmelidir maddı veya manevi imkanlar👍 Bunlar canlı sonuçta ve yaşayabilmeleri için ihtiyaçları var karşılamak bize düşüyor 🙏
Siz konunun tam ortasında olduğunuz için zorluklarını daha iyi bilirsiniz tabi ama 1 ayda gerçekten zor bir süreç olduğunu anladım.
Dışarıda yerse elimizde süpürge sürekli ortalık temizliyoruz. Mesela şimdi bir de şu pisliğin amacı nedir? Yarısını yiyip yarısını atmak 😅 onca vitamin koyuyoruz koltuğa yediriyorsun 🤦🏻‍♀️ aynayla tanıştı onu kutluyor sanırım.

IMG_5132.jpeg

Şehmus BAKIR

İkon Üye
Yetkili Kurucu
Kurucu Üye
Üretici
Siz konunun tam ortasında olduğunuz için zorluklarını daha iyi bilirsiniz tabi ama 1 ayda gerçekten zor bir süreç olduğunu anladım.
Dışarıda yerse elimizde süpürge sürekli ortalık temizliyoruz. Mesela şimdi bir de şu pisliğin amacı nedir? Yarısını yiyip yarısını atmak 😅 onca vitamin koyuyoruz koltuğa yediriyorsun 🤦🏻‍♀️ aynayla tanıştı onu kutluyor sanırım.

Ekli dosyayı görüntüle 60067
Annesi biraz fazla mı şımartıyor bu çocuğu 😅Biz çocukken böyle bir şey yapınca kafamıza süpürgeyi yiyorduk 😂 İyiki o zamanlar teknoloji o kadar yaygın değildi de süpürgeler ottandı🤣

Kübra Ö.

Eski Forumcu
Yazar
Kıdemli Üye
Üretici
Zeusa maşallah. Ne güzel bilinçli ve onu çok seven bir ailesi var. 😊

Kuş diğer hayvanlara göre daha ucuz olduğu için insanların çoğunu bu yönüyle cezbediyor ama kuşu almakla iş bitmiyor tabi. En basitinden yemi bile her ay zamlanıyor. Bunun yanında sizin yazdığınız şeylerde var.

Ben şahsen bazı konularda hasta kuş sahiplerinin imkanım yok alamam,veterinere gidemem, vet var ama çok uzak gidemem vs gibi yorumlarını okuyunca üzülüyorum. Evet vet. fiyatları çok pahalı ama isteyince daha uygun yerler bulunur.Kuşu bir obje değilde bir canlı olarak görebilse herkes keşke.

Alınıp sadece kafeslerde duran kuşları görüyorum bazen gittiğim misafirliklerde, onlara bile çok üzülüyorum. Pislemesin diye iyice kafesi örtüyorlar falan.Kuş bu uçacak,gezecek,kemirecek.Tüy zamanı her yer tüy olacak,yem kabukları olacak, dışkı pisliği olacak.

Kuş iki kanat bir kuyruk, yemi bitince vereyim,suyu bitince ekleyim arada bir seveyim sonra geri kafesine tıkayımla bitmiyor iş. O yüzden hep dediğim gibi herkes kuş sahiplenmemeli.

Zeus

Müdavim
Annesi biraz fazla mı şımartıyor bu çocuğu 😅Biz çocukken böyle bir şey yapınca kafamıza süpürgeyi yiyorduk 😂 İyiki o zamanlar teknoloji o kadar yaygın değildi de süpürgeler ottandı🤣
Şimdiki teknolojiyle kafatasımız kırılırdı maazallah 😅 Her çocuğun biraz şımarmaya ihtiyacı vardır diye düşünüyorum. Eşim diyor ki “Nazlı bir köpek büyüttün, şimdi de nazlı bir papağan büyüyecek anlaşılan” varsın nazlansın, azıcık şımarsın. Petshop’ta yaşadığı zor günlerin acısını çıkaralım birlikte. Kaç yaşında bilmiyorum, kaç yıl tıkılıp kaldı o kafese bir fikrim yok ama bari bundan sonra rahat etsin.

Şehmus BAKIR

İkon Üye
Yetkili Kurucu
Kurucu Üye
Üretici

Kuş diğer hayvanlara göre daha ucuz olduğu için insanların çoğunu bu yönüyle cezbediyor ama kuşu almakla iş bitmiyor tabi. En basitinden yemi bile her ay zamlanıyor. Bunun yanında sizin yazdığınız şeylerde var.

Ben şahsen bazı konularda hasta kuş sahiplerinin imkanım yok alamam,veterinere gidemem, vet var ama çok uzak gidemem vs gibi yorumlarını okuyunca üzülüyorum. Evet vet. fiyatları çok pahalı ama isteyince daha uygun yerler bulunur.Kuşu bir obje değilde bir canlı olarak görebilse herkes keşke.

Alınıp sadece kafeslerde duran kuşları görüyorum bazen gittiğim misafirliklerde, onlara bile çok üzülüyorum. Pislemesin diye iyice kafesi örtüyorlar falan.Kuş bu uçacak,gezecek,kemirecek.Tüy zamanı her yer tüy olacak,yem kabukları olacak, dışkı pisliği olacak.

Kuş iki kanat bir kuyruk, yemi bitince vereyim,suyu bitince ekleyim arada bir seveyim sonra geri kafesine tıkayımla bitmiyor iş. O yüzden hep dediğim gibi herkes kuş sahiplenmemeli.
Aynen öyle bin türlü bahane uydurup o canı ölüme terk etmek cani bir davranıştır. İmkanın yoksa bile bir mücadele et araştır sor soruştur üzül ağla bir çaba harca bu bile eylemdir 👍Durumu ve zamanı olmayanların evcil hayvan sahıplenmemesi gerek. Bu hobi değil artık sorumluluktur

Kübra Ö.

Eski Forumcu
Yazar
Kıdemli Üye
Üretici
Aynen öyle bin türlü bahane uydurup o canı ölüme terk etmek cani bir davranıştır. İmkanın yoksa bile bir mücadele et araştır sor soruştur üzül ağla bir çaba harca bu bile eylemdir 👍Durumu ve zamanı olmayanların evcil hayvan sahıplenmemesi gerek. Bu hobi değil artık sorumluluktur
Öyle abicim. Sonuçta onlarda bir can taşıyor. Bunun bilincinde olup sahiplenmek gerek. Bazen o küçük bünyeleriyle istemedikleri bir şey olunca belli ediyor benimkiler mesela,her kuş öyledir eminim. Küçükte olsa,ucuzda olsa Allahın bir kulu onlarda.

Bizimkiler en özgür kuşlardandır belkide ama bazen kafesten çıkarmıyorum,ona bile dayanamıyorum kafesi açmak istiyorum ama o an durum müsait olmuyor. Ertesi gün daha erken çıkarmaya ya da daha geç kafese koymaya çalışıyorum.

Zeus

Müdavim

Evet kuş beslemek maliyetsiz ve kolay görünüyor dışarıdan, kafeste takılan arada öten bir canlı gibi bakılıyor ama sanmayın ki sadece kuşlar için böyle bu durum. Köpek sahipleri de köpeğin her gün 3 kere ve gerektiğinde daha fazla dışarı çıkması gerektiğini, oyun isteğini, hastalığını görmezden gelebiliyor. Pia’yla (köpeğimiz) aynı yaşlarda tanıdığım insanların da köpekleri vardı ve evden çiş için bile dışarı çıkarılmıyordu. Sevgi, ilgi, oyun ihtiyaçları hep 2.plandaydı, sizin gibi ben de çok üzülüyordum onların haline. Yaş ilerledikçe farklı hastalıkları çıkıyordu, eve çiş kaka yapmalar, tüy dökmesinden hiç bahsetmiyorum ama insan bağ kurunca her şeyine razı oluyor. Sabahlara kadar uyumadan başında beklediğim zamanlar oldu. Canı yandığında oturup ağladığım zamanlar oldu. Veteriner 2.evimiz gibi olmuştu son zamanlarda, gitmesek de telefonla sürekli irtibat halindeydik ve ilaçları, tedavisi son derece pahalı bir süreçten geçtik. Zeus o travmanın üzerine gelince biraz daha hassas davrandığım doğrudur 😄 normalde yapılması gerekeni bir tık daha esnetebiliyorum. Geldiğinin 10.günü veterinere kontrole götürdük, sırf içimiz rahat etsin diye. Evet veteriner ücretleri yüksek, evet ilaçlar vitaminler pahalı ama bunlara ihtiyacı olan beden içinde atan bir kalp var. Çocuğunuz gözünüzün önünde hasta olsa doktora götürmeyecek misiniz? Bu kıyaslamayı yanlış bulanlarla tartışmaya girerim, çünkü bir evcil hayvan bir evin çocuğudur aksini iddia etmeyin. Kedi, kuş, köpek adı ne olursa olsun bir canlıdır ve o evin bireyidir. Zeus’un böyle bir sürecin üstüne gelmesi daha da bilinçli olmamı sağladı, o yüzden de tecrübelerimi paylaşmak istedim. Çünkü türü ne olursa olsun hayvanların ihtiyaçları var, onları eksiksiz karşılamak da bize düşüyor. Sokak köpeklerine mama verirken şimdi bir de kuşlara yemek vermeye başladım 🤣 durumum hiç sağlıklı değil.

Bu arada bence çocuk sahibi olmanın da, evcil hayvan sahibi olmanın da bir ehliyeti olmalı.

Son düzenleme:
Üst Alt