• Kafeskuslari.com ailesine hoş geldiniz..

Sizde kafes kuş türünüz hakkında paylaşım yapmak ve soru sormak için üye olunuz.
    Sizde ailede yerinizi alınız...

Acil! Muhabbet kuşum uçtuktan sonra kusmaya başladı.

frukof1234

Yeni Üye
Merhaba dostlar. Bir dişi ve bir erkek olmak üzere çift muhabbet kuşu sahibiyim. İş yoğunluğumdan dolayı bu aralar muhabbet kuşlarımla pek vakit geçiremediğim için dün gece geç saatlerde eve gelince uyanık olduklarını görüp, onları biraz çıkarıp uçurmak istedim. Kuşlarımı birlikte çıkardığım zaman birbirleriyle vakit geçirirler, hiç uçmazlar ve benle oynamazlar. Bu sebeple azıcık özlem gidereyim diye onları ayrı ayrı uçurmak istedim. Önce erkek kuşumu çıkardım, oynadım ancak bunu yapınca dişinin çok rahatsız olduğunu ve bunu belirten sesler çıkardığını, kusma refleksi gösterdiğini hissettim. Sanırım erkeği çok fazla kıskandı, dişi kuşum kıskanınca anında kusma eğilimi gösteriyor. Bunu daha önce çok defa deneyimledim. Sonra dişiyi ayrı bir şekilde çıkartıp biraz oynadım. Başlarda sürekli kafesin üstünden erkeğe erişmek istedi. Sonra bana kandı ve 15 - 20 dakika gibi bir süre boyunca hızlı bir biçimde klasik bir parmaktan diğer parmağa uçma hareketlerini yaptı, benle deli gibi oynadı. Nefes nefese kaldı, yorulduğunu hissettiğimde ben de onu yormayı bıraktım. Ancak bir iki dakika elimi kemirdikten sonra dişi kuşum aşırı derece kusmaya başladı. Resmen ağzından yem saça saça kustu. Hiç hareket ettirmeden kusmasını bekledim biraz durulunca rahat hissetmesi için kafesine götürdüm. 1-2 dakika orada da kusmaya devam ettikten sonra kusması kesildi ve normal haline geri döndü. Bu noktada ne yapacağımı, durumu nasıl yorumlayacağımı bilemedim. Kuşlarım yaklaşık bir haftadır uçamıyordu. Acaba dişimin sınırlarını biraz fazla mı zorladım? Kuşlarda yorgunluktan sonra kusma eğilimi görülüyor mu? Yardımcı olursanız çok sevinirim. Bu mesajı olay yaşandıktan bir süre sonra yazıyorum. Kuşum şu an normal halinde mışıl mışıl uyuyor. Kuşumun iki adet yakından vidyosunu ve flaşlı çektiğim fotoğraflarını iletiyorum. Kendi bilgilerime göre kursak mantarı veya türevi bir rahatsızlık belirtilerini gözlemlemedim. Ancak siz ciddi bir sorun görüyorsanız veteriner yardımı almayı da düşünüyorum.
Vidyolar:
Streamable Video

Fotolar:

frukof1234

Yeni Üye
Hocam ilk soru kusmuk kurumuydu. Salya varmiydi. İkinci soru dal darıyı ne sıklıkla ne miktarda veriyorsunuz
Hocam merhaba. Kusmuk kuru basladı bir iki tane attı, ama sonra ıslak geldi. O esnada tıksırırken bir miktar yem saçtı. Salyası vardı diyebiliriz muhtemelen. Herhangi bir köpürtme, ağzından su akma gibi bir durum olmadı ama. Cünkü kur yaparken yem kusan erkek kuşumda da bir miktar nemli yem geldiği oluyor bazen. Daldarıyı ise haftada iki kez veriyorum. 5 gün mesafe koymaya calısıyorum.

Son düzenleme:

frukof1234

Yeni Üye
Fazla daridan mi diye düşündüm. Dişide sürekli kusma bence normal değil imkanınız varsa bir kanatlı uzmanının kontrol etmesi iyi olur
Sağ olun hocam. Yakın zamanda götürmeyi düşünüyorum. Şimdilik kuş çok iyi ama ben tedbir amaçlı götürmeyi planlıyorum. Gelişmeleri ilerleyen günlerde buradan yazarım ki benzer şeylerle karşılaşan arkadaşlar da bilgi sahibi olsun (y). Dediğim gibi kuş şuan çok normal. Önerebileceğiniz bir takviye var mı rica etsem? Besin, vitamin gibi.

Şehmus BAKIR

İkon Üye
Yetkili Kurucu
Kurucu Üye
Üretici
Kuşta sindirim problemi var probiyotik,kum , Toprak, kömür gibi şeyler verin bir süre eğer düzelme olmazsa kanatli uzmanına götürün imkanınız yoksa ilaç konusunda yardımcı olalım 👍

frukof1234

Yeni Üye
Kuşta sindirim problemi var probiyotik,kum , Toprak, kömür gibi şeyler verin bir süre eğer düzelme olmazsa kanatli uzmanına götürün imkanınız yoksa ilaç konusunda yardımcı olalım 👍
Probiyotik ve kum veriyorum. Ekstradan birkaç gün içinde bana ulaşacak Oro-digest, kalsiyum takviyesi, Elektrolyt (Röhnfried), Avi-diar gibi ürünler de var. Bu ürünleri de kullanım talimatlarına ve kendi haftalık besin programıma göre kullanacağım. Çok şükür beni en çok korkutan konu olan kusmadan eser kalmadı, günlük hayatta da hareketlerinde herhangi bir kısıtlanma yok. Erkeğimizle güzelce oynuyor, tüneğinde taklalar atabiliyor ve uçabiliyor. Yalnızca dışkısı biraz sulu kaldı. Bazen düzgün formlarda dışkı bırakıyor, bazen ise çok sulu (genelde dışarıdayken). Bu konuda neler söyleyebilirsiniz? Veteriner konusunda da dışkılar beni tatmin etmezse hiç vakit kaybetmeden gitmeyi düşünüyorum. Bunlarda son fotoğraflarımız hem dışkı hem kuşumun fotoğraflarını gönderiyorum fikir verebilmeniz için.

Birde kuşum kızgınlık döneminde, acaba yumurta mı bırakacak? Sırtında azıcık çıkıntı olması, kuyruğu aşağı indirmesi ama hastalıklardaki gibi titreme yapmaması ve dışkılarının bir iyi bir kötü şeklinde düzensizleşmesi bunu düşündürdü.

Son düzenleme:

frukof1234

Yeni Üye
Probiyotik kullanabilirsiniz düzenli entrobac marka tavsiye ederim. Vitamin olarak sıvı isterseniz gerwit toz isterseniz mutavit tavsiye ederim. Hepsini internetten bölünmüş olabilirsiniz tozlar iki kuşa 25 Gr sıvılar 20-30 ml yeterli olacaktır. Kullanmıyorsanız kafese kumda koyun.
Teşekkür ederim öneriniz için. Bahsettiğiniz ürünler bende mevcut. Kullanıyorum (y) Kuşun son durumunu ve dışkı fotoğraflarını da bir önceki mesaja yanıt olarak paylaştım. Bu süreçte entrobac kullandım. Kusmamız yok ama dışkıdaki düzensizliği çözemedim. Rica etsem bir bakabilir misiniz bir önceki mesajıma?

Şehmus BAKIR

İkon Üye
Yetkili Kurucu
Kurucu Üye
Üretici
Görünümde iyi görünüyor ama yinede kontrollü olalım 👍 yumurta döneminde olduğunu düşünmüyorum ama yinede popo resmini yollayın bakalım

frukof1234

Yeni Üye
Görünümde iyi görünüyor ama yinede kontrollü olalım 👍 yumurta döneminde olduğunu düşünmüyorum ama yinede popo resmini yollayın bakalım
Hocam kuş dişi olduğu için kendisi çok hırçın elime falan geliyor da maalesef böyle yakalayıp çevirip bakamıyorum erkek kuşlardaki gibi. Fotoğraflarda yakalamaya çalışırsam göndereceğim fakat yok diyorsanız zaten yüksek ihtimalle yumurta vesaire yoktur. Son durum olarak bugün yumurta mamasi koydum afiyetle yiyorlar erkek kuşla birlikte yeme icme konusunda da bir sıkıntımız olmadı Allah'a şükür. Dışkıları da yakından takipteyim. Düzelmesini umuyorum iki üç güne. Yardımlarınız için sağ olun (y)

frukof1234

Yeni Üye
Hocalarım merhaba @Şehmus BAKIR @Taha , kuşlarım hakkında (özellikle sarı dişim) size danışmıştım. En son bıraktığımız noktada kusma ve ishal sorunumuz vardı. Şu anki durumumuzda ise hem dişi kuşum hem de erkek kuşum kusma sesini çıkartıp karşılıklı öğürüyorlar. Ancak herhangi bir yem atma, salyalama olmuyor. Dışkılarında ise düzelmeler olsa da bazen sıvı bazen de normal formda dışkı yaptıklarını görüyorum. Fotoğraflarını da bırakıyorum sizlere. Özellikle erkek kuşumun yem tüketmesinde herhangi bir problem yok, dişi kuşumun ise daldarı ve yumurta maması tükettiğini gözlerimle gördüm. Yemini de yediğini var sayıyorum. Buna rağmen bir sorun, bir rahatsızlıkları olduğunu hissediyorum. Tahminlerimce de önce dişi yakalandı sonrasında da erkek ondan kaptı. Keyiflerinde herhangi bir problem bulunmuyorum. Vidyoda da göreceksiniz zaten. Bana yardımcı olabilir misiniz? Kuşlarımın nesi olabilir?

Dışkılar:
20210909_232132 (karışık)
20210909_232126 (karışık)
20210909_232139 (karışık)
20210909_232429 (dişi)

Vidyo:

Şehmus BAKIR

İkon Üye
Yetkili Kurucu
Kurucu Üye
Üretici
Sağlık durumları iyi görünüyor siz yinede mama vermeyin sadece karışık yem ve su vererek 3
Gün sonra tekrar dışkı resmi görelim 👍

frukof1234

Yeni Üye
Sağlık durumları iyi görünüyor siz yinede mama vermeyin sadece karışık yem ve su vererek 3
Gün sonra tekrar dışkı resmi görelim 👍
Hocam Allah sizlerden razı olsun. İçimizi biraz olsun rahatlatıyorsunuz var olun. Peki bu öğürme durumunu nasıl aşabiliriz hocam? Gerçekten çok ürkütüyor insanı. Verebileceğim bir ürün besin var mı?

frukof1234

Yeni Üye
Tekrardan merhaba. Bugün itibariyle kuşlarımın dışkıları yuvarlak koyu yeşil üzeri beyaz nokta haline geldi (yani düzeldi). Kusma konusunda da çok şükür 2 gündür hicbir şekilde kusma olmuyor. Baskalarina da yardimci olabilmek adina yaptıklarımı yazmak istiyorum;

1. Sularını sürekli temiz tutmak adına 12 saatte bir yeniledim.
2. Entrobac probiyotiği kullandım
3. Garden mix kuş kumu alıp ayrı bir yemligin içerisinde kuşlarıma verdim.
4. Kuşlarımın üşütmüş olma ihtimaline karşın oda sıcaklığı dengeledim (camı zorda kalmadıkça açmadım ve kuşlarımı loş bir ışık ve ısı veren oda lambasının yanına koydum) bu da ishali ve durgunluğu ortadan kaldırdı.
5. En önemlisi de üretici yemi olarak aldığım açık yemden şüphelenip yemi değiştirdim. Bunu yaptıktan sonra da kusma kesildi. (Bir daha da açık yeme bulaşmam.)
6. Her ihtimale karşı eğer maddi imkanınız varsa veterinere mutlaka gidin.

Üst Alt