• Kafeskuslari.com ailesine hoş geldiniz..

Sizde kafes kuş türünüz hakkında paylaşım yapmak ve soru sormak için üye olunuz.
    Sizde ailede yerinizi alınız...

Acil! Muhabbet kuşum hasta sanırım

mahmutacetinn

Aktif Üye
Hastalık Belirtileri
Sürekli kabarık tüyler, yeme içme dışında sürekli uyku, sessizlik.
Hastalık Belirti Tarihi
18 Eki 2023
Merhaba, havalar soğuk olmadığı ve esinti olmadığı günler kuşlarımın kafesini balkona koyuyordum, akşama kadar mutlu mutlu takılıyorlardı. Ama 2 gündür kuşlarımdan bir tanesi aniden sessizleşmeye başladı. Tüyleri kabarık duruyor ve yem yemediği zamanlar başını sırtına çevirip yüzünü sırtındaki tüylere gömüp uyuyor. İlk gün sadece tek 1 yem tanesini boynunu oynata oynata boğazından attı, onun dışında yem çıkartması da olmadı.

Daldarı ve sevdiği yemleri gün içerisinde gidip gelip yiyor suyunu içiyor. İştahında bir problem yok şimdilik. Hatta yem yemeye gittiği zaman hiç rahatsızlığı yokmuş gibi görünüyor yedikten sonra kenara çekilip tüylerini kabartıp başını sırtına çevirip uyuyor. Normalde aşırı hareketli bir kuştu. Bir kaç defa öksürür gibi kısa kısa ses çıkarttığını duydum. Yavrum halsiz gibi.

Neler yaptığımı anlatayım size. Entrobac ve gerwitini düzenli veriyorum. Bt amin forte de ara ara veriyorum. Her ne kadar kanatlı veterineri olmasada bir veterinere gittim(burada kanatlı veterineri yok) ve bana sıvı bir antibiyotik verdi enjektöre çekerek, bundan 100ml suya 2 yada 3 çizgi kadar sıkacaksın. 3 gün devam et buna dedi. Antibiyotiğin markasını bilmiyorum henüz kullanmaya başlamadım yarın sabahtan itibaren kullanmayı düşünüyorum.

Kafesin ön tarafı hariç her tarafını örttüm. Ne yapabilirim başka bilmiyorum. Çok tedirginim. Bilgilerinizi benimle paylaşırsanız çok mutlu olurum.

IMG_20231019_193513.jpg

IMG-b62585bf7949acda1f1199bd9f8ef3d7-V.jpg

Tarık T.

Eski Forumcu
Teknik Ekip
Kıdemli Üye
Havalar çok belli belirsiz bizim için çok iyi olan hava onları için tehlikeli olabilir hele ki bu zamanlarda bence dışarıya asla çıkarılmaması gerek saati saatini tutmuyor havanın anlık değişiklikler bile etkileyebilir hassas canlılar sonuçta. Temiz beyaz peçeteye güncel birikmiş dışkı resmini de ekleyin ki daha iyi yorum yapabilsin arkadaşlar birde '' Bir kaç defa öksürür gibi kısa kısa ses '' demişsiniz o anın videosunu yakalayabilirseniz onu da ekleyin. Siz yine de yeme içmesini takip edin ayrıca kekik çayı da verebilirsiniz doğal antibiyotik ve bağışıklığı güçlendirici etkisi vardır suluğunda 6 saat civarı kalabilir nasıl yapıldığını bilmiyorsanız alttaki konuyu inceleyebilirsiniz geçmiş olsun.

Doğacı

Eski Forumcu
Veterinere hekiminiz ne teşhisi koydu ve antibiyoğin adını öğrenmeye çalışır mısınız?
Veteriner hekiminizin kliniğini Googlede arattığınız zaman hizmetler bölümünde kuş yazıyor muydu?

mahmutacetinn

Aktif Üye
Havalar çok belli belirsiz bizim için çok iyi olan hava onları için tehlikeli olabilir hele ki bu zamanlarda bence dışarıya asla çıkarılmaması gerek saati saatini tutmuyor havanın anlık değişiklikler bile etkileyebilir hassas canlılar sonuçta. Temiz beyaz peçeteye güncel birikmiş dışkı resmini de ekleyin ki daha iyi yorum yapabilsin arkadaşlar birde '' Bir kaç defa öksürür gibi kısa kısa ses '' demişsiniz o anın videosunu yakalayabilirseniz onu da ekleyin. Siz yine de yeme içmesini takip edin ayrıca kekik çayı da verebilirsiniz doğal antibiyotik ve bağışıklığı güçlendirici etkisi vardır suluğunda 6 saat civarı kalabilir nasıl yapıldığını bilmiyorsanız alttaki konuyu inceleyebilirsiniz geçmiş olsun.

Daha töbe yaza kadar balkon yasak onlara. Kekik çayını yapayım iyi oldu hatırlattığınız.

mahmutacetinn

Aktif Üye
Veterinere hekiminiz ne teşhisi koydu ve antibiyoğin adını öğrenmeye çalışır mısınız?
Veteriner hekiminizin kliniğini Googlede arattığınız zaman hizmetler bölümünde kuş yazıyor muydu?
Veteriner üşütmüştür dedi, adını sorsam adam garipseyip yardımcı olmaz bir daha diye soramadım açıkçası ama bir ara sorayım.

Google da arattığım zaman hizmetler kısımı yok malesef sanırım doldurmamışlar orayı. Web siteside yok. Ama google da yapılan yorumlar hep olumlu yorumlardı. Ona güvenerek gitmiştim zaten. Önceden de kuşlarım ile ilgili gittiğim zaman getirmenize gerek yok diyip antibiyotik vermişti sadece. Muhabbet kuşu ile ilgili ona gidenler oluyormuş ama daha çok çiftlik hayvanları üzerine çalışıyor kendisi virde kedi köpek.

mahmutacetinn

Aktif Üye
Bu arada enteresandır, bugün kuşta hasta halinden eser yok gayet hareketli, tüyleri kabarık değil, sanki iyileşmiş gibi. Benim kuşlarda bi cinslik var, buraya yazana kadar rahatsızlar, buraya yazdıktan sonra garip bi şekilde iyileşiyorlar 😁😁😁

Videosunu çektim ekliyorum buraya.

Streamable Video

Doğacı

Eski Forumcu
Bu arada enteresandır, bugün kuşta hasta halinden eser yok gayet hareketli, tüyleri kabarık değil, sanki iyileşmiş gibi. Benim kuşlarda bi cinslik var, buraya yazana kadar rahatsızlar, buraya yazdıktan sonra garip bi şekilde iyileşiyorlar 😁😁😁

Videosunu çektim ekliyorum buraya.

Streamable Video
Kekik çayı,gervit multivitamin ve probiyotik takviyelerini düzenli kullanalım,kekik çayını ayda 2 kez verebilirsiniz. Ortam sıcak olsun. Keyfi yerinde görünüyor,gözlem yapın yine de.

mahmutacetinn

Aktif Üye
Kekik çayı,gervit multivitamin ve probiyotik takviyelerini düzenli kullanalım,kekik çayını ayda 2 kez verebilirsiniz. Ortam sıcak olsun. Keyfi yerinde görünüyor,gözlem yapın yine de.
tamamdır onları düzenli kullanıp gözlemlemeye devam edeceğim. Ayrıca dün eczaneden Devit 3 aldım haftada 1 tam suluğa 3 damla olacak şekilde kullanayım diyorum, sizce uygun olur mu ?

Doğacı

Eski Forumcu
tamamdır onları düzenli kullanıp gözlemlemeye devam edeceğim. Ayrıca dün eczaneden Devit 3 aldım haftada 1 tam suluğa 3 damla olacak şekilde kullanayım diyorum, sizce uygun olur mu ?
Gervit multivitaminin içinde D vitamini olduğu bilgisi yazıyor,eğer kuşta D vitamini değeri normalse ölçüyü iyi ayarlamak gerek.

Aslı Ö.

Eski Forumcu
Moderatör
Kıdemli Üye
Merhaba bu solunum problemi olan kuşunuz mu acaba. Gittiğiniz hekim güven verdiyse antibiyotiği denilen şekilde yavrunuza uygulayın. Yalnız antibiyotik vermeden bir gün önce kafesteki gaga taşı, kalamar kemiği, grit kum gibi kalsiyum kaynaklı ürünleri alınız. Tedavi sırasında kafeste olmaması lazım. Antibiyotik bitiminden sonra üç gün üst üste probiyotik takviyesi yapınız. Ayrıca devit3 yağ bazlı bir ürün olduğu için suluga konulması değilde ağızdan bir damla olacak şekilde uygulanması daha doğru. Fakat antibiyotige başlamadan iki gün önce ve sonra yağ bazlı devit3 gibi ürünler kullanılmamalı diye biliyorum 😊 hocalarım daha net bilgi verir. Geçmiş olsun 🙏🏻

mahmutacetinn

Aktif Üye
Merhaba bu solunum problemi olan kuşunuz mu acaba. Gittiğiniz hekim güven verdiyse antibiyotiği denilen şekilde yavrunuza uygulayın. Yalnız antibiyotik vermeden bir gün önce kafesteki gaga taşı, kalamar kemiği, grit kum gibi kalsiyum kaynaklı ürünleri alınız. Tedavi sırasında kafeste olmaması lazım. Antibiyotik bitiminden sonra üç gün üst üste probiyotik takviyesi yapınız. Ayrıca devit3 yağ bazlı bir ürün olduğu için suluga konulması değilde ağızdan bir damla olacak şekilde uygulanması daha doğru. Fakat antibiyotige başlamadan iki gün önce ve sonra yağ bazlı devit3 gibi ürünler kullanılmamalı diye biliyorum 😊 hocalarım daha net bilgi verir. Geçmiş olsun 🙏🏻
Merhaba, hayır bu solunum problemi olan kuş değil. Açıkçası güvenip güvenmeme konusunda tereddütteyim, eğer kuş kendiliğinden toparlamamış olsaydı çaresizlikten kullanmaya başlayacaktım antibiyotiği. Sizce kullanmalıyım kendiliğinden iyileşme göstermiş olsa bile önlem amaçlı ?

Devit konusunda sizin söylediğinizde çok mantıklı geldi bana, hatta aynısını düşündüm. Babam emekli biyoloji öğretmeni, illa suluğa karıştır, yağ sadece vitaminin hava almasını engellemek için var içinde vitamini hapsediyor, suya damlatıp karıştırınca yağ yukarıda kalır vitamin suya karışır dedi bende öyle yaptım. Olmazsa sizin dediğiniz gibi ağızlarına damlatırım arada bir.

mahmutacetinn

Aktif Üye
Antibiyotiğin ismini öğrenin sonra kullanın bence,gerekirse
Şöyle birşey ekleyeyim antibiyotik ile alakalı, ben veterinerde beklerken aynı antibiyotikten birisine aynı şekilde şırınga ile vermişti tavuklara enjekte etmesi için. Bana sadece suya karıştır demişti. Ama dediğiniz gibi adını bilmediğim birşeyi kullanmak beni tedirgin eder.

Doğacı

Eski Forumcu
Şöyle birşey ekleyeyim antibiyotik ile alakalı, ben veterinerde beklerken aynı antibiyotikten birisine aynı şekilde şırınga ile vermişti tavuklara enjekte etmesi için. Bana sadece suya karıştır demişti. Ama dediğiniz gibi adını bilmediğim birşeyi kullanmak beni tedirgin eder.
Adını bilseydiniz Duygu hocaya sorardık. Bazı veteriner hekimler anlamadığı şeyler hakkında ilaç veriyormuş duyuyoruz bunları. Siz yine de ona sorun ismini öğrenmeye çalışın öğrenirseniz Duygu ablaya sorarsınız ve ona göre kullanır ya da kullanmazsınız. Veteriner hekimin kanatlı uzmanı olup olmadığını da bilmiyoruz. Tedirgin olmakta haklısınız.

Aslı Ö.

Eski Forumcu
Moderatör
Kıdemli Üye
Merhaba, hayır bu solunum problemi olan kuş değil. Açıkçası güvenip güvenmeme konusunda tereddütteyim, eğer kuş kendiliğinden toparlamamış olsaydı çaresizlikten kullanmaya başlayacaktım antibiyotiği. Sizce kullanmalıyım kendiliğinden iyileşme göstermiş olsa bile önlem amaçlı ?

Devit konusunda sizin söylediğinizde çok mantıklı geldi bana, hatta aynısını düşündüm. Babam emekli biyoloji öğretmeni, illa suluğa karıştır, yağ sadece vitaminin hava almasını engellemek için var içinde vitamini hapsediyor, suya damlatıp karıştırınca yağ yukarıda kalır vitamin suya karışır dedi bende öyle yaptım. Olmazsa sizin dediğiniz gibi ağızlarına damlatırım arada bir.
Ani ısı değişimden etkilenmiş olabilir. Yada az bile olsa hava akımı bile onları çok fazla etkiliyor. Şöyle de bir durum var muhabbet kuşları hastalıklarını gizlemekte Oscar a aday olurlar. Video da maşallah hareketli. Dışkı kontrolü mutlaka yapın. Başka kafes varsa kuşunuzu izole edin diğer kuştan. Ve bu gece temiz beyaz peçete koyun tabana yarın sabah ilk işiniz dışkıya bakmak olsun. Dışkılar çok bu normalse hal ve hareketleri iyiyse oyunlar oynuyorsa takviyelerle bağışıklığı güçlendirirsiniz diye düşünüyorum 😊 her şey normalse kekik çayı özellikle yarın sabah onu uygulayın 🙏🏻

Ayvalık Jumbo Muhabbet

Eski Forumcu
Moderatör
Üretici
Editör

Merhabalar. Kuşun birikmiş dışkılarını görelim. Videoya göre kuşun antibiyotiğe ihtiyacı yok bence. Dışkılara bakıp emin olalım.

Muhtemelen hava değişinden sarsılmıştır. Bir de ben kuşların balkona çıkarılmasına karşıyım. Kuş sesine, çevredeki yabani kuşlar gelebilir. Yabani kuşlardan bakteri, virüs, hatta dış parazit de bulaşabilir. Ayrıca ev ortamına alışık kuşlar, dışarıda rüzgar, uzun süreli güneş vs gibi etkenlerden rahatsız olabilir. Bunun yerine, pencerenin açık kanadının (tercihen sinek teli olan) uzağında, 15 dk güneş alırlarlarsa daha iyi. Cam uv ışınlarını süzer. Sinek telinin epey gerisinde, kısa süreli tutulabilirler ama kafesin gölge bir noktası olduğundan emin olunuz. Çok sıcaklarlarsa, gölgeye kaçabilmeliler.

D vitaminine gelince, d vit. yağda çözünen vitamindir. Sulukta verilmesi hiçbir işe yaramaz. Ağzıma damlatabilir ya da 1 çorba kaşığı doğranmış, rendelenmiş sebzeye haftada 1 damlatarak verebilirsiniz. Ama antibiyotik öncesi, sonrası 2 gün kullanılmaz. Aslı arkadaşım zaten size doğru bilgiler vermiş.

mahmutacetinn

Aktif Üye
Bugün sabah kuşum konuyu açtığım hali gibi oldu tekrar, yemini yiyip uyku moduna geçiyor hafiften kabarıp. Dün ki gibi hareketli değil. Anlamadım gitti neden böyle. Gece uyumuş kalmışım dışkı fotoğrafını atayım size, beyaz peçeteye değilde toprağın üzerine yapılmışı var, yemli dışkı yapmış. Yemli dışkıda zaman zaman oluyor ama bu bir kaç güne has değil.

Ayrıca solunum rahatsızlığı olan öbür kuşumda öksürdü baya, hani afedersiniz ama sanki balgamlı öksürük gibi hırıltılı öksürük, öksürük olayı uzun zamandır vardı günde 1 yada 2 defa gibi ama böylesini görmedim korktum baya. Öksürük geçince hemen normale döndü bişeyi yokmuş gibi.

Başka çarem kalmadı antibiyotiği kullanmak zorundayım sanırım. Belki ikisine de şifa olur.

Altta ki fotoğraf bu üşüttüğünü düşündüğümüz kuşun gece ki dışkısı ama şuan normal yemsiz dışkı da yapıyor ben uyandıktan sonra :

IMG_20231021_105303.jpg

@Ayvalık Jumbo Muhabbet @Aslı Ö. @Doğacı

mahmutacetinn

Aktif Üye
Şimdi peçete koyucam altına hareketsiz kafası sırtında uyuyor zaten.

mahmutacetinn

Aktif Üye
Yem kusma gibi boynunu kafasını salladı, bir yere bişey fırlattı hızlıca ama bulamadım kafesin tabanında dal darı kabukları olduğu için.

Üst Alt