• Kafeskuslari.com ailesine hoş geldiniz..

Sizde kafes kuş türünüz hakkında paylaşım yapmak ve soru sormak için üye olunuz.
    Sizde ailede yerinizi alınız...

Güncel sorunlar! Muhabbet kuşu yumurta sorunu

myk

Aktif Üye
Merhaba,

Muhabbet kuşumuza 10 gün önce röntgen çektirdiğimizde içinde yumurta olduğunu gördük. (Tek yaşıyor, kızgınlık yumurtası) Ama çıkışa yakın değildi biraz yukarıdaydı. Röntgen sırasında da poposundan kan gelmişti. Veteriner bize probiyotik ve antibiyotik verdi. 2 hafta sonra kontrole geldin denildi. Çıkışa yakın olduğunda kesip alacağız denildi.

Aradan 10 gün geçti, dışkısında kan görmedik. İlaç kullanmayı bıraktık.İlaçları 1 hafta kullanın demişti. Parmağımla bakınca yumurtanın çıkışa yakın oldugunu hissediyorum. Kuş yemeğini yiyor, suyunu içiyor hatta suyu herzamankinden fazla içiyor. Ama yemek yeme su içme ve kaşınma dışında uyuyor. Yani bir durgunluk söz konusu.

Bu arada buradan aldığım tavsiye ile bir kaç kere bir tatlı kaşığı yeme 3-4 damla ay çiçek yağı damlatıp karıştırıp yedirmeye çalıştım azda olsa yedi. 2 kere kafesin altına (korumalı) sıcak su koydum buharı poposundaki kaslara iyi gelir denilmişti diye.

Petshopa gittim oradanda farklı bir fikir geldi. Poposundan az bişe ayçiçek yağı verin dedi. Yani şırınganın sadece 1 çizgisi kadar yağı poposundan verin o yumurtlar denildi. Biz güvercinlere öyle yapıyoruz eğer sıkışma olursa denildi.

Röntgende yumurta görüldü, yumurta oluştuktan sonra 1-2 gün içerisinde çıkartması gerekmez mi? (Bugün 10. gün)
2 hafta sonra gelin kontrol edelim kesip alalım denildi bu normal mi?
Daha beklemelimiyim?
Farklı veterinere getirmelimiyim?
Popodan yağ verme mantıklı mı?

Röntgen:
WhatsApp Image 2025-08-21 at 21.12.16.jpegWhatsApp Image 2025-08-21 at 21.12.16 (1).jpeg

Röntgenden sonra 5. gün:
20250825_172352.jpg

Röntgenden sonra 10. gün dışkı:

20250830_130627.jpg

EzgiA

Eski Forumcu
Etkinlik Uzmanı
Kıdemli Üye
Merhaba Geçmiş Olsun. Farklı Bir Veterinere Gidin Bence. Yumurta Kanalda Değil. Organlara Yapışmış Gibi Duruyor. Cerrahi Operasyon Gerekebilir. Yumurta Sikismasi Gibi Duruyor. Kendi Ikinmasi Var mı Peki ?

myk

Aktif Üye
Merhaba Geçmiş Olsun. Farklı Bir Veterinere Gidin Bence. Yumurta Kanalda Değil. Organlara Yapışmış Gibi Duruyor. Cerrahi Operasyon Gerekebilir. Yumurta Sikismasi Gibi Duruyor. Kendi Ikinmasi Var mı Peki ?
Röntgenden sonra 5. günde akşamdan ıkınma gibi bir hareketini gözlemlemiştim ama daha önce ıkınma görmediğim için emin değilim. Onun dışında, sürekli yanımda duruyor ıkınması yok.

Popodan yağ verme konusunda siz ne düşünüyorsunuz?

EzgiA

Eski Forumcu
Etkinlik Uzmanı
Kıdemli Üye
Röntgenden sonra 5. günde akşamdan ıkınma gibi bir hareketini gözlemlemiştim ama daha önce ıkınma görmediğim için emin değilim. Onun dışında, sürekli yanımda duruyor ıkınması yok.

Popodan yağ verme konusunda siz ne düşünüyorsunuz?
Bence Zaman Kaybetmeyin. Farklı Hekim Araştırın.. Yağ Evet Olabilir. Ama Sizin Yumurta Kanalda Değil.

myk

Aktif Üye
Bence Zaman Kaybetmeyin. Farklı Hekim Araştırın.. Yağ Evet Olabilir. Ama Sizin Yumurta Kanalda Değil.
Farklı bir veteriner kliniğine getirdik. Röntgen çekildi ve yumurtası olmadığı söylendi. Yumurtanın hem daha farklı göründüğü hemde başka bir bölgede bulunması gerektiğini söyledi. İlk çektirdiğimiz röntgeni gösterdik, ona göre şuan birazdaha dağılmış görünüyor dedi.

Taşlık kısmında bi tıkanma gibi birşeyden bahsetti. Kuşun neler kemirdiğini sordu. Demir gibi şeyler kemirmiş olabilirmi diye soruldu. Kuşumuz tahta tünekleri kemiriyordu belki onunla ilgilidir. Tedavide şu şekilde verildi;

- Hergün suyuna vitamin. Sabah ve akşam suyu değişecek ve yine vitaminli su verilecek.
- Zoosorb gıda zehirlenmelerine karşı bir ilaçmış. Günde birkere vereceğiz.
- Sokol şurup verdi günde iki kere birer damla şeklinde kuşa verilecek.

Yeni röntgenler:
20250830_170137.jpg20250830_170153.jpg

EzgiA

Eski Forumcu
Etkinlik Uzmanı
Kıdemli Üye
Farklı bir veteriner kliniğine getirdik. Röntgen çekildi ve yumurtası olmadığı söylendi. Yumurtanın hem daha farklı göründüğü hemde başka bir bölgede bulunması gerektiğini söyledi. İlk çektirdiğimiz röntgeni gösterdik, ona göre şuan birazdaha dağılmış görünüyor dedi.

Taşlık kısmında bi tıkanma gibi birşeyden bahsetti. Kuşun neler kemirdiğini sordu. Demir gibi şeyler kemirmiş olabilirmi diye soruldu. Kuşumuz tahta tünekleri kemiriyordu belki onunla ilgilidir. Tedavide şu şekilde verildi;

- Hergün suyuna vitamin. Sabah ve akşam suyu değişecek ve yine vitaminli su verilecek.
- Zoosorb gıda zehirlenmelerine karşı bir ilaçmış. Günde birkere vereceğiz.
- Sokol şurup verdi günde iki kere birer damla şeklinde kuşa verilecek.

Yeni röntgenler:
Ekli dosyayı görüntüle 93344Ekli dosyayı görüntüle 93345
Iki Rontgen Sonucuda Farkli Ilk Rontgen Sonuçlarinda Yumurta Gibi Duruyordu. Yeni Çekilmiş Goruntude Evet Dağilmis. Taşlik Kismi Dolu Veteriner Hekimin Dediği Gibi. Zehirlenmedr Diski Genelde Siyah Olur. Yemek Yemez ve Gece Nobet Geçirir. Bilginiz Olsun. Veteriner Hekimin Dedigi Şekilde Ilaçlari Kullanin Geçmiş Olsun. 🌸 Yine Herhangi Bir Sorunuz Olursa Yazabilirsiniz.

• Like
Tepkiler: myk

myk

Aktif Üye
Iki Rontgen Sonucuda Farkli Ilk Rontgen Sonuçlarinda Yumurta Gibi Duruyordu. Yeni Çekilmiş Goruntude Evet Dağilmis. Taşlik Kismi Dolu Veteriner Hekimin Dediği Gibi. Zehirlenmedr Diski Genelde Siyah Olur. Yemek Yemez ve Gece Nobet Geçirir. Bilginiz Olsun. Veteriner Hekimin Dedigi Şekilde Ilaçlari Kullanin Geçmiş Olsun. 🌸 Yine Herhangi Bir Sorunuz Olursa Yazabilirsiniz.
Bilgi ve ilginize teşekkürler. 10 gün önce bu şekilde teşhis konulsaydı bu yönde tedavi uygulanırdı şuan 10 günümüz kayıp gibi oldu inşallah toparlayabilir kuş.

EzgiA

Eski Forumcu
Etkinlik Uzmanı
Kıdemli Üye
Bilgi ve ilginize teşekkürler. 10 gün önce bu şekilde teşhis konulsaydı bu yönde tedavi uygulanırdı şuan 10 günümüz kayıp gibi oldu inşallah toparlayabilir kuş.
Evet Veteriner Hekimi Iyi Arastirmak Lazim. Yorumlar Ne Kadar Iyi Olursa Olsun Deneyimlemek Lazim. Akliniza Uymayan Bir durum Olursa Bu Gibi Durumlarda Baska Veteriner Hekime Gidin. Rica Ederim Geçmiş Olsun.

myk

Aktif Üye
Evet Veteriner Hekimi Iyi Arastirmak Lazim. Yorumlar Ne Kadar Iyi Olursa Olsun Deneyimlemek Lazim. Akliniza Uymayan Bir durum Olursa Bu Gibi Durumlarda Baska Veteriner Hekime Gidin. Rica Ederim Geçmiş Olsun.
Merhaba, tedaviyi 13 gün devam ettirip kontrole gittik, aslında 15. gün gidecektik ama kuş gece kafeste su içmeye giderken tünekten kafesin dibine düşmüştü ve ertesi gün o ayağını kullanmadığını fark ettik. Kırık olabilir diye 15 günü beklemeden veterinere gittik. Film çekildi ve öncelikle ilk sorun için yani taşlık konusunda iyi iş çıkartmış epey dağılmıştı röntgeni aşağıya bırakıyorum. Aynı tedaviye 15 gün daha devam edip 15. gün tekrar kontrole gideceğiz.

Ayağını ise maalesef kırmış ama parmak kısmından falan kırmış galiba. Veteriner ayağı sarma işlemi yapmadı sadece kafesini yeniden düzenleyin tünek olmasın düz zeminde dursun denildi. Dediğini yaptık, kuş şuan düz bir zeminde duruyor ilk gün hep tırmanmak istedi zor alıştırdık. Şuanda ağrısı vardır muhtemelen o yüzden mi bilmiyorum baya durgun. Sadece yeme içmesini bozmadı, havuç rendesini çok sevdiği için ondan veriyoruz onu yiyor kendi yemini yiyor vitaminli suyunu içiyor. Ama bunun haricinde genelde uykulu. Yürüyemiyor kanatlarını açarak yürüyor kırık ayağının üzerine hiç basamıyor. Diğer ayağınında zaten 1 parmağı yoktu acaba o yüzden mi daha zor geçiriyor bilmiyorum. Ayağı için omega 3'den 1 damla yemeğine karıştırıyoruz onun dışında bir şey yapmıyoruz. Bu şekilde kaynar denildi ama kuşun ağrısını v.s azaltacak bir yöntem yokmudur?

Soldaki 13 gün önceki sağdaki yeni: 20250912_163851.jpg

20250913_173734.jpg20250914_142613.jpg

Kübra Ö.

Eski Forumcu
Uzman Mentör
Yazar
Kıdemli Üye
Üretici
Kemirdiği bir şeyi çıkaramadı mı acaba?
@Şehmus BAKIR abimi de etiketliyorum. Röntgenleri incelesin o da.
Parmağını kırdı ise çok müdahele edemiyorlar ama yanlış kaynama olması diye tabandaki ızgarayı çıkarıp yem ve suyunu tabana koyabilirsiniz.
Maşallah durumuna göre iyi mücadele etmiş minik. İnşallah tamamen sağlığına kavuşur.

myk

Aktif Üye
Kemirdiği bir şeyi çıkaramadı mı acaba?
@Şehmus BAKIR abimi de etiketliyorum. Röntgenleri incelesin o da.
Parmağını kırdı ise çok müdahele edemiyorlar ama yanlış kaynama olması diye tabandaki ızgarayı çıkarıp yem ve suyunu tabana koyabilirsiniz.
Maşallah durumuna göre iyi mücadele etmiş minik. İnşallah tamamen sağlığına kavuşur.
Taşlık ile ilgili sorunu iyi gidiyor tedavi sonuç verdi aslında. Tahta tüneğini testere gibi kemirerek kesmişti ben ondan dolayı bu sorunun yaşandığını düşünüyorum. Tedavi tam bitmeden ayak sorunu çıktı karşımıza. Şuan yaşadığı sorunun tamamen ayağı ile ilgili olabilir. Ayağını yere basmıyor zaten yemek yemek için bir iki adım atması gerektiğinde kanatlarından destek alarak ilerliyor. Şuan dümdüz bir bölgede, kafesin içine mausepad kesip düz bir alan yaptım. Bu şekilde günde 1 veya 2 kere mausepad'i temizliyorum. Ayağının görseli şu şekilde:

20250914_202504.jpg20250914_202513.jpg20250914_202517.jpg20250914_202652.jpg

EzgiA

Eski Forumcu
Etkinlik Uzmanı
Kıdemli Üye
Merhaba, tedaviyi 13 gün devam ettirip kontrole gittik, aslında 15. gün gidecektik ama kuş gece kafeste su içmeye giderken tünekten kafesin dibine düşmüştü ve ertesi gün o ayağını kullanmadığını fark ettik. Kırık olabilir diye 15 günü beklemeden veterinere gittik. Film çekildi ve öncelikle ilk sorun için yani taşlık konusunda iyi iş çıkartmış epey dağılmıştı röntgeni aşağıya bırakıyorum. Aynı tedaviye 15 gün daha devam edip 15. gün tekrar kontrole gideceğiz.

Ayağını ise maalesef kırmış ama parmak kısmından falan kırmış galiba. Veteriner ayağı sarma işlemi yapmadı sadece kafesini yeniden düzenleyin tünek olmasın düz zeminde dursun denildi. Dediğini yaptık, kuş şuan düz bir zeminde duruyor ilk gün hep tırmanmak istedi zor alıştırdık. Şuanda ağrısı vardır muhtemelen o yüzden mi bilmiyorum baya durgun. Sadece yeme içmesini bozmadı, havuç rendesini çok sevdiği için ondan veriyoruz onu yiyor kendi yemini yiyor vitaminli suyunu içiyor. Ama bunun haricinde genelde uykulu. Yürüyemiyor kanatlarını açarak yürüyor kırık ayağının üzerine hiç basamıyor. Diğer ayağınında zaten 1 parmağı yoktu acaba o yüzden mi daha zor geçiriyor bilmiyorum. Ayağı için omega 3'den 1 damla yemeğine karıştırıyoruz onun dışında bir şey yapmıyoruz. Bu şekilde kaynar denildi ama kuşun ağrısını v.s azaltacak bir yöntem yokmudur?

Soldaki 13 gün önceki sağdaki yeni: Ekli dosyayı görüntüle 93919

Ekli dosyayı görüntüle 93920Ekli dosyayı görüntüle 93921
Merhaba Geçmiş Olsun. Hareketsiz Kalması İyi Bu Durumda Ayağını Fazla Oynatmasin Çabuk Kaynasın. Veteriner Glukozamin Vermedi mi ? Vermediyse Bir Sorun İsterseniz. Çabuk Toparlar. D Vitaminini de Sorun Lütfen. Taşlik Bölgesinde Birikim 2. Rontgende Azalmış. Fakat Yavrunuzun Karacigeridr Büyük Bunun için Tedavi Uygula mi ? Takviye Verdi mi ? Siz Bol Bol İlgilenin Agrisi Vardır. Ayaklar Kuşlar İçin Hersey çünkü. Kafesten çıkamadığı İçinde Durgundur. Çabuk Toparlar İnşallah Rabbim Şifa Versin 🌸

Üst Alt