• Kafeskuslari.com ailesine hoş geldiniz..

Sizde kafes kuş türünüz hakkında paylaşım yapmak ve soru sormak için üye olunuz.
    Sizde ailede yerinizi alınız...

Makale Kuşun bulunduğu odanın sıcaklığı ve nem oranı hangi düzeyde olmalı?

Levent T.

Eski Forumcu
Emektar Üye
Merhaba Sevgili Kuş Sevdalıları,

Kuşunuzun sürekli bulunduğu odanın (kendi odası) sıcaklığına ve nem oranına dikkat etmeliyiz.

Yüksek nemli odalar mantar üremesine ve aşırı nemli odalar ise de mantarların kolonize olmasına sebep olmaktadır. Ancak bu odanızın hiç nemsiz kalması gerektiği demek değildir. Nemin çok az olması odanın kuru bir havaya bürünmesine neden olur ki bu da kuşunuzun bizim gibi hapşırmasına sebep olur. Yani nem oranın ideal olmasına dikkat etmemiz gerekir. Odanızın nem oranı %40 ile %60 arasında olmalıdır. Bu dengeye dikkat etmeliyiz. Nem oranı fazla olan ortamlar mantar ürettiği için odanın her daim hijyen olması gerekiyor ve buna bağlı olarak dezenfekte olması şarttır.

Sıcaklık ta önemlidir ki kuşun odasının 20 ile 25 derece arasında olması gerektiği araştırmalar göstermektedir. Ben 22,5 ile 24 derece arasını ideal olarak kabul ediyorum. Onu da kuşumun tavırlarından anlıyorum. Yüksek sıcaklık kuşu bunaltır. Yüksek sıcaklıkta kuş gagasını açıp kapatır. Kışın sıcaklığı ayarlayabiliriz. Bu durumda kuşu hava akımının olmadığı başka bir odaya koyup kuşun odasını havalandırıp kaloriferlerin sebep olduğu yüksek sıcaklığı dengeleyebiliriz ki kuşunuzun her gün sabah ve akşam olmak üzere iki defa temiz hava için havalandırmak zorundasınız zaten. Sorun yazın olmaktadır. Yazın ülkemiz sıcak geçer ve 25 derecenin hep üzerindedir. Hele Rize gibi Karadeniz'de bulunan şehirler çok nemlidir. Mantarların üremesi için müsait bir ortam oluşmaktadır. Yazın kuşlarınızın gerektiğinden fazla uçmamasına dikkat edin. Sık sık banyo yapmasını sağlayın. Kuşlarınızın odasını ve kafesini sık sık dezenfekte edin. Bu işlem ile bu ortamda üreyen mantarları yok etmiş olursunuz. Buna uygun ürün alın.

Peki kuşunuzun odası kaç derece olduğunu ve nem oranı hangi düzeyde olduğunu en kolay nasıl tespit edebiliriz? Bunu aşağıdaki alet ile her an tespit edebiliriz. Bu alet ortamın sıcaklığı 20 dereceden az olduğunda ve 25 dereceden fazla olduğunda üzüntü emojisini :)()gösterir. Diğer taraftan ortamın %60’ın üstünde ve %40’ın altında nem varsa gene üzüntü emojisini :)() gösterir. Bu ölçümler sizin bir müdahale etmenizin gerektiğini işaret eder. Ancak sıcaklığı 20 ile 25 derece arasında gösteriyor ve diğer taraftan nem oranını %40 ile %60 arasında gösteriyorsa odanın istenilen sıcaklığa ve nem oranına ulaşılmış olunup alet gülen yüz :))) emojisini gösteri. Bu aletten ben şahsen çok memnunum ve işimi kolaylaştırıyor. Sizlere de tavsiye ediyorum.

Ekli dosyayı görüntüle 14089

Saygılarımla

Furkanmurat

Eski Forumcu
Kıdemli Üye
Muhabbet kuşu ürettim Sivas ı bilirsiniz havasının ayazı ile meşhurdur. Bodrum katında bakıyordum. Kışın hiç ısıtıcı kullanmadım kuşlarıma :) hatta hava alması için camı bile açıyordum iki üç günde bir kuşlarımda bir durum görmedim. Birde ben genellikle kış aylarına girmeden önce 2lt suyun içine 5,6 diş sarmısak atıp dinlendirip veriyordum bağışıklık artması için (herkese önermem bu benim kendi fikrim) ☺🙏🏻 Yorumum dışında bilgiler güzel paylaşım güzel ellerine sağlık kardeşim.

Furkanmurat

Eski Forumcu
Kıdemli Üye
Eklemek istediğim sıcaklıkla alakalı diğer husus ise yumurtaların gelişimi olması için ideal hava şartları. : Sıcaklık 36-37,5 derece arasında 30 dereceden aşağı nem oranının ise minimum %55 maksimum ise %65 çıkmasına yakın zamanlarda %70-75 düzeylerinde olması lazım gelişme sürecinde eğer kuşların bulunduğu ortamda nem az olursa yumurta içindeki yavrunun zarı kurur. Yavru zarı delerek yumurtadan çıkış yapamaz. Odadaki nem oranı %80-90 derecelerdede olursa yumurta içerisindeki hava kesesinde su birikir ve yavru boğulur.

EnesGenç

Eski Forumcu
Bir çok yerde geçer afyonun soğuğu. Ksumun bulunduğu oda 21 22 derecelerde duruyor ne bir üşüme hiç bir şey yok