• Kafeskuslari.com ailesine hoş geldiniz..

Sizde kafes kuş türünüz hakkında paylaşım yapmak ve soru sormak için üye olunuz.
    Sizde ailede yerinizi alınız...

Beslenme Kuşum yemini suyla beraber yiyor.

teks_winrer

Paylaşımcı
Kuşum bunu yapıyor bir süredir ama sormak anca aklıma geldi. Belirli bir sebebi var mı? Her yem yediği zaman yapmıyor günde 2-3 defa falan oluyor genelde benim gözlemlediğim kadarıyla. Kabarma, uyuklama veya iştahsızlık gibi bir problemi de olmadığı için hastalık olduğunu düşünmüyorum.

Ece A.

Eski Forumcu
Uzman Mentör
Yardımsever üye
Merhaba, ben durumu gözümde canlandıramadım pek tahmin de yürütemedim, o anı videoya yakalayıp burada paylaşabilir misiniz daha sağlıklı olur :) durumu deneyimlemiş olabilecek arkadaşlar da dönüş yapacaklardır eminim

DumanB

Aktif Üye
Belki yem sert geldiğinden suyla yemis, yemi kiramadigi icin olabilir? Çünkü benzer bir duruma sahit oldum ama arkadaşlar daha iyi cevap verebilir👍

cevat

Yeni Üye
Kuşum bunu yapıyor bir süredir ama sormak anca aklıma geldi. Belirli bir sebebi var mı? Her yem yediği zaman yapmıyor günde 2-3 defa falan oluyor genelde benim gözlemlediğim kadarıyla. Kabarma, uyuklama veya iştahsızlık gibi bir problemi de olmadığı için hastalık olduğunu düşünmüyorum.
1. Neden Yemlerini Islatıyorlar?
Yemi Yumuşatma: Bazı kuşlar, sert tohumları daha kolay kırmak veya yutmak için onları suyun içine atıp yumuşatmayı tercih ederler.
Lezzet ve Doku: Kuşlar da yemek yerken farklı dokulardan hoşlanabilir. Islak yemin tadı veya ağızdaki hissi ona daha cazip geliyor olabilir.
Oyun ve Merak: Muhabbet kuşları çok meraklı canlılardır. Su kabına bir şeyler atıp onların batışını veya suda değişişini izlemek onlar için bir nevi oyun olabilir.
Gaga Bakımı: Eğer gagasında ufak bir hassasiyet varsa, kuru yemi kırmak canını yakıyor olabilir ve bu yüzden yemi yumuşatıyor olabilir.
2. Dikkat Etmeniz Gereken Riskler
Bu durumun en büyük riski hijyendir. Su kabına düşen yemler çok çabuk bozulur, mayalanır ve bakteri üretir.
Kursak İltihabı: Islanıp bozulan yemler kuşun suyuna bakteri salar. Bu suyu içen kuşta kursak iltihabı veya sindirim sorunları oluşabilir.
Kötü Koku: Su çok çabuk kokmaya başlar ve kuşunuz taze su içemez hale gelir.
3. Ne Yapabilirsiniz?
Suyu Sık Değiştirin: Eğer bu alışkanlığından vazgeçmiyorsa, gün içinde suyunu en az 2-3 kez tazelemeniz gerekir.
Kapların Yerini Değiştirin: Yemlik ile suluk birbirine çok yakınsa, kuşunuz ağzında yem varken su içmeye gittiğinde yemler dökülüyor olabilir. Aralarındaki mesafeyi açın.
Suluk Tipini Değiştirin: Açık su kapları yerine, ucu bilyeli veya dar ağızlı (akıllı suluk) modelleri kullanırsanız içine yem atması zorlaşacaktır.
Ek Gıda Desteği: Eğer yemi kırmakta zorlandığı için bunu yapıyorsa, beslenmesine haftada 1-2 kez yumurta maması gibi yumuşak gıdalar ekleyebilirsiniz.

Hamdi

Eski Forumcu
Kıdemli Üye
Yardımsever üye
Hangi markayı kullanıyorsunuz? Daldarı da verin aynı şeyi yapıyor mu? Yapmıyorsa o yemlerde sıkıntı vardır. Normalde pek zorlanmamaları gerek büyüdükçe.

Aslı Ö.

İkon Üye
Moderatör
Uzman Mentör
Kıdemli Üye
Editör
Bazı kuş türleri yemlerini ıslatarak yerler normal bir durum.

teks_winrer

Paylaşımcı
1. Neden Yemlerini Islatıyorlar?
Yemi Yumuşatma: Bazı kuşlar, sert tohumları daha kolay kırmak veya yutmak için onları suyun içine atıp yumuşatmayı tercih ederler.
Lezzet ve Doku: Kuşlar da yemek yerken farklı dokulardan hoşlanabilir. Islak yemin tadı veya ağızdaki hissi ona daha cazip geliyor olabilir.
Oyun ve Merak: Muhabbet kuşları çok meraklı canlılardır. Su kabına bir şeyler atıp onların batışını veya suda değişişini izlemek onlar için bir nevi oyun olabilir.
Gaga Bakımı: Eğer gagasında ufak bir hassasiyet varsa, kuru yemi kırmak canını yakıyor olabilir ve bu yüzden yemi yumuşatıyor olabilir.
2. Dikkat Etmeniz Gereken Riskler
Bu durumun en büyük riski hijyendir. Su kabına düşen yemler çok çabuk bozulur, mayalanır ve bakteri üretir.
Kursak İltihabı: Islanıp bozulan yemler kuşun suyuna bakteri salar. Bu suyu içen kuşta kursak iltihabı veya sindirim sorunları oluşabilir.
Kötü Koku: Su çok çabuk kokmaya başlar ve kuşunuz taze su içemez hale gelir.
3. Ne Yapabilirsiniz?
Suyu Sık Değiştirin: Eğer bu alışkanlığından vazgeçmiyorsa, gün içinde suyunu en az 2-3 kez tazelemeniz gerekir.
Kapların Yerini Değiştirin: Yemlik ile suluk birbirine çok yakınsa, kuşunuz ağzında yem varken su içmeye gittiğinde yemler dökülüyor olabilir. Aralarındaki mesafeyi açın.
Suluk Tipini Değiştirin: Açık su kapları yerine, ucu bilyeli veya dar ağızlı (akıllı suluk) modelleri kullanırsanız içine yem atması zorlaşacaktır.
Ek Gıda Desteği: Eğer yemi kırmakta zorlandığı için bunu yapıyorsa, beslenmesine haftada 1-2 kez yumurta maması gibi yumuşak gıdalar ekleyebilirsiniz.
Kuru yemi kırmak canını yaktığını sanmıyorum çünkü en başta kuru kuru yiyor daha sonradan bırakacağı zaman son yemlerini ıslatarak yiyor.
Evet suyu çok çabuk kirleniyor olabildiğince değiştiriyorum ama bunun dışında suluğunun yerini değiştirmeyi denedim ama aynı hareketi tekrarlıyor.
Akıllı suluk diye arattım ama ne olduğunu bulamadım görsel paylaşırsanız sevinirim.

teks_winrer

Paylaşımcı
Hangi markayı kullanıyorsunuz? Daldarı da verin aynı şeyi yapıyor mu? Yapmıyorsa o yemlerde sıkıntı vardır. Normalde pek zorlanmamaları gerek büyüdükçe.
Gardenmix yem kullanıyorum. Daldarıda aynısnı yapmıyor sanırım, zaten onu verince her şeyi unutup onu yemeye kalkışıyor.

Aslı Ö.

İkon Üye
Moderatör
Uzman Mentör
Kıdemli Üye
Editör
Forpuslar bunu yapar mı? Yoksa forpuslar için anormal bir durum mu?
Evet forpus türleri içinde geçerlidir bu. Yediği yemin sindirimini daha kolaylaştırmak yada yem sert gelip onu yumuşatmak için yapabilirler. Sosyal medyada bir videodada izlemiştim. Anormal bir durum değil yani 🌸

Üst Alt