• Kafeskuslari.com ailesine hoş geldiniz..

Sizde kafes kuş türünüz hakkında paylaşım yapmak ve soru sormak için üye olunuz.
    Sizde ailede yerinizi alınız...

ekostros

Aktif Üye
Herkese selam,

5 senedir beslediğim muhabbet kuşum 1 haftadır ilk kez şahit olduğum anormal sesler çıkarıyor. Kısık bir tonda mik mikliyor, sanki bir sebepten dolayı canı yanıyor veya bir iç hastalığından dolayı rahatsızlığı var gibi. Bazen tünekte dinlenirken bazen yem yerken. Arada susuyor özellikle uçup bir yerlere konduğunda ama kafese geri dönüp tüneğinde dinlenişe geçtiğinde tekrar mik mikler başlıyor. 2 adet video kaydı aldım bir bakabilir misiniz? İlk video "youtube shorts" olduğu için forumda görünmeyebilir linke tıklamanız gerekecek. Sesi açmanızı rica edeceğim. Dışkısında anormal bir durum yok olması gerektiği renkte fakat bazı dışkılar biraz cıvık bazıları normal sanıyorum arada verdiğim sebzelerden kaynaklı. Hasta kuşların kabarması gibi bir durum da yok sadece dinlenirken tek ayakta bazen kabarıyor sonra normale dönüyor. Burnu falan mı tıkalı acaba bilemedim bir rahatsızlık var ama ne. İç mantar veya parazit olabilir mi?

Doğacı

Eski Forumcu
Selâm

Siz kafese yaklaşınca mı bu sesi yapıyor yoksa siz kuşla ilgilenmiyorken uzaktayken de yapıyor mu? Beyaz peçete üzerine yaptığı birikmiş dışkı fotoğrafına bakalım

Aslı Ö.

Eski Forumcu
Moderatör
Kıdemli Üye
Herkese selam,

5 senedir beslediğim muhabbet kuşum 1 haftadır ilk kez şahit olduğum anormal sesler çıkarıyor. Kısık bir tonda mik mikliyor, sanki bir sebepten dolayı canı yanıyor veya bir iç hastalığından dolayı rahatsızlığı var gibi. Bazen tünekte dinlenirken bazen yem yerken. Arada susuyor özellikle uçup bir yerlere konduğunda ama kafese geri dönüp tüneğinde dinlenişe geçtiğinde tekrar mik mikler başlıyor. 2 adet video kaydı aldım bir bakabilir misiniz? İlk video "youtube shorts" olduğu için forumda görünmeyebilir linke tıklamanız gerekecek. Sesi açmanızı rica edeceğim. Dışkısında anormal bir durum yok olması gerektiği renkte fakat bazı dışkılar biraz cıvık bazıları normal sanıyorum arada verdiğim sebzelerden kaynaklı. Hasta kuşların kabarması gibi bir durum da yok sadece dinlenirken tek ayakta bazen kabarıyor sonra normale dönüyor. Burnu falan mı tıkalı acaba bilemedim bir rahatsızlık var ama ne. İç mantar veya parazit olabilir mi?

Merhabalar foruma hoşgeldiniz. Bazı durumlarda hava kesesi akarları da yavru da bu şekilde ses çıkartabilir. Dış parazit ense damlası yaptırmakta fayda var. Eğer burun delikleri kapalıysa kekik spreyi yapıp burun deliklerine sıkınız yada kulak çubuğuna kekik spreyi sıkıp nazikce ceredeki tıkanıklığı açınız. Ve turbo respiratory nefes açıcı temin edip suluğuna koyunuz. Tüm bu işlemlerden sonra fayda sağlar diye düşünüyorum 🙏🏻

ekostros

Aktif Üye
@Doğacı
Uzaktayken de yapıyor fakat bazen sessiz iken yanına gittiğimde başlayabiliyor. Yem yerken yapıyor, arada kendini kaşırken yapıyor bir süre takip ettim rastgele gibi göründü bana. Bir susuyor bir başlıyor. Dışkı fotoğrafını yarın mutlaka çekip paylaşacağım.

@Aslı Ö.
Mesajınız için teşekkür ederim. Dış parazit yapacağım, bunun için özellikle tavsiye edebileceğiniz bir dış parazit ilaç adı var mıdır? Bir de bunu herhangi bir veterinerden temin edebilmem mümkün mü yoksa kanatlı bakan bir veteriner bulmam gerekir mi?

Bir de şöyle bir durum farkettim. Kuşumun sol kulağının olduğu bölgedeki ufak bir alanda tüyler hafif sararmış görünüyor. Acaba hep mi böyleydi yoksa bu yaşadığı sorunla bağlantısı olabilir mi emin değilim. Daha önce hiç bu kadar detaylı gözle bakmamıştım o nedenle yeni mi oldu hep mi böyleydi bilmiyorum ama herhangi bir hastalık böyle bir şeye sebebiyet verebilir mi ? Onun da fotosunu gündüz çekip paylaşacağım

Aslı Ö.

Eski Forumcu
Moderatör
Kıdemli Üye
@Doğacı
Uzaktayken de yapıyor fakat bazen sessiz iken yanına gittiğimde başlayabiliyor. Yem yerken yapıyor, arada kendini kaşırken yapıyor bir süre takip ettim rastgele gibi göründü bana. Bir susuyor bir başlıyor. Dışkı fotoğrafını yarın mutlaka çekip paylaşacağım.

@Aslı Ö.
Mesajınız için teşekkür ederim. Dış parazit yapacağım, bunun için özellikle tavsiye edebileceğiniz bir dış parazit ilaç adı var mıdır? Bir de bunu herhangi bir veterinerden temin edebilmem mümkün mü yoksa kanatlı bakan bir veteriner bulmam gerekir mi?

Bir de şöyle bir durum farkettim. Kuşumun sol kulağının olduğu bölgedeki ufak bir alanda tüyler hafif sararmış görünüyor. Acaba hep mi böyleydi yoksa bu yaşadığı sorunla bağlantısı olabilir mi emin değilim. Daha önce hiç bu kadar detaylı gözle bakmamıştım o nedenle yeni mi oldu hep mi böyleydi bilmiyorum ama herhangi bir hastalık böyle bir şeye sebebiyet verebilir mi ? Onun da fotosunu gündüz çekip paylaşacağım
Merhaba dediğiniz yerin ve aynı zamanda tabak beyaz olsun kağıt havlu üzerine birden fazla taze dışkı fotosu atin bakalım. Dış parazit için herhangi bir veterinerden temin edebilirsiniz. Vilmectin olabilir zimec avromec yada baymec bu dört ilaçtan bilir olabilir. Ve kuşunuzun bağışıklığı düşük olunca hemen hastalığa yakalanma ihtimalleri çok yüksek. O yüzden yavrunuzun hayatı boyunca kullanacağı multivitamin gervit ve probiyotik entrobac temin ediniz. Söylediklerim ilaç değildir takviyedir. Haftanın farklı günlerinde düzenli olarak suluğuna bu dediğim takviyeleri koyunuz.

enver faruk şahin

Yeni Üye
hiç bekletmeden kuşlardan anlayan bir veterinere götürün bence bir ay önce aynı şeyleri ben de yaşadım daha bu gün ne sorunu olduğunu veteriner buldu ve çözdük

Aslı Ö.

Eski Forumcu
Moderatör
Kıdemli Üye
Kuşunuzun hal ve hareketleri nasıl yemesi içmesi keyfi neşesi. Bizler buradan video ve dışkılara bakarak yorum yapıyoruz. Tam donanımlı muayene için kanatlı uzman 🙏🏻 ama siz yine de dediğim takviyeleri mutlaka temin ediniz. Multivitamin gervit, probiyotik entrobac, ense damlası ve turbo respiratory nefes açıcı. Ürünleri temin ediniz. Bu konu altına nasıl kullanılması gerektiğini söyleyelim.

ekostros

Aktif Üye
Kuşunuzun hal ve hareketleri nasıl yemesi içmesi keyfi neşesi. Bizler buradan video ve dışkılara bakarak yorum yapıyoruz. Tam donanımlı muayene için kanatlı uzman 🙏🏻 ama siz yine de dediğim takviyeleri mutlaka temin ediniz. Multivitamin gervit, probiyotik entrobac, ense damlası ve turbo respiratory nefes açıcı. Ürünleri temin ediniz. Bu konu altına nasıl kullanılması gerektiğini söyleyelim.
Kuşum 5 senedir bende. Kafes kapısını hiç kapatmam ama genelde çok uçan, aktif hareketli bir kuş değil herhalde karekteri böyle. Şu an eskiye kıyasla farkettiğim şey mutlu ötüş mırıldanmaları yapmıyor. Sessizleşme var ama kabarma ve kuyruk sekmesi yok. Başka bir odada geçici süreliğine ananemin kuşuna bakıyorum. 2 kuş bir araya gelince bir canlanıyor, uçuyor onun peşinden falan gidiyor ayırınca geri kafesine girip sessizce duruyor. Yem yemesinde sıkıntı yok yiyor, yerken de videodaki gibi canı yanıyor gibi ötüyor. Kusma falan yok.

İlginiz için teşekkür ederim, tavsiyelerinizin hepsini deniyeceğim.

ekostros

Aktif Üye
hiç bekletmeden kuşlardan anlayan bir veterinere götürün bence bir ay önce aynı şeyleri ben de yaşadım daha bu gün ne sorunu olduğunu veteriner buldu ve çözdük
Nasıl bir tanı kondu acaba biraz detay verebilir misiniz? Bir de götürdüğünüz veteriner İstanbul da mı? İstanbul ise neresi olduğunu yazabilir misiniz?

enver faruk şahin

Yeni Üye
Nasıl bir tanı kondu acaba biraz detay verebilir misiniz? Bir de götürdüğünüz veteriner İstanbul da mı? İstanbul ise neresi olduğunu yazabilir misiniz?
merhaba kendi profilimde açtığım konudan bakabilirsiniz kuşun videosunu da eklemiştim (ama bizimkinin durumu iyice ilerlemişti) ordan bir karşılaştırma yapabilirsiniz bizimkinin son bir haftadır kursak bölgesi artık belli olacak şekilde şişmişti veteriner önce gözlemledi sonra elle muayene etti ve teşhis koydu sonrasında kursağından şırıngayla iltihap çekerek mikroskopla inceledi ve tam teşhisi koymuş olduk kısacası uzun süredir beraber yaşadığımız hayvanlar artık her hareketlerini biliyoruz eğer hareketlerinde bir farklılık varsa kanatlılardan anlayan bir veterinere göstermekte fayda var internetten bakıp tanı-teşhis koymak çok zor

ekostros

Aktif Üye
Bu da yukarıda bahsettiğim sol taraftaki lokal sararma. Dediğim gibi yeni mi yoksa hep mi vardı emin değilim. Bugün kekik spreyi yapıp deniyeceğim ama sıkarken gözüne denk gelip bişey olur mu endişeliyim. Avcuma alıp gözlerini avcumun içinde kalacak pozisyona getirerek sıkmayı denicem

Bu arada İstanbul'da Florya'daki kanatlı bakan veteriner dışında başka kanatlı uzmanı veteriner var mı?

Ekli dosyalar

Son düzenleme:

ekostros

Aktif Üye
Herkese tekrar selamlar. Kuşumdaki problem aynı şekilde devam ediyor, azalma veya çoğalma yok sabit. Sabahları bu sesleri çıkarmıyor, yem yerken çıkarıyor biraz ve akşamları. Gece ışığı kapatınca da susuyor. Yalnız uçma becerisi birkaç gündür zayıfladı belki mevsimseldir bilemiyorum geçmişte de uçamadığı bazı aylar oluyordu sonra düzeliyordur.

Üst solunum için bir ilaç kullanmayı düşünüyorum güncel olarak herhangi bir veterinere girdiğimde rahatlıkla bulabileceğim bir ilaç tavsiye edebilir misiniz? İç parazit veya mantar olabilir mi diye düşünüyorum ama yem kusma vs.. yok dışkı da normal görünüyor. Nefes nefese kalma da yok ama ağlıyor gibi ciyaklıyor ara sıra

Kafeste bir kuşum daha var onda da zor nefes alma gözlemliyorum. 2 sene önce floryadaki kanatlı vet'e götürmüştüm o zaman da nefes darlığı vardı. Nefes alıp verme sesi bariz duyuluyordu. O dönem dışkıda enfeksiyon ve kilo fazlalığı denmiş ve 6-7 tane ilaç verilmişti. Göğüs bölgesinde şişkinlik olmuş orada oluşan darlıktan dolayı nefes problemi yaşadığını söylemişti. Röntgen vs.. görüntüleri hala duruyor bende. İlaçları düzenli verdiğimde 2 ay sonra kontrolde enfeksiyon kalmadığı söylenmişti hatta o göğüs bölgesindeki şişlikte baya bir azalmıştı ama kilo fazlalığı devam ediyordu yine de nefes darlığı epey düzelmişti. Şimdi aynı şey tekrarladı.

Aşağıya isimleri ve fotolarını bıraktığım bu ilaçları herhangi bir vet'ten temin edebilir miyim acaba? Florya gittiğim vet bana çok uzak ve kuşu oraya kadar götürebilmem de zor. Çevremdeki vet'lerden ilaçları tekrar temin edip kullanmayı düşünüyorum. Bu ilaçların üzerlerinde yazan isimleri de google'da arattığımda hiçbir sonuç alamıyorum. Bu ilaçların tam adlarını bilen var mı tüm vet'lerde bu şekilde bölünmüş alabilir miyim ?

Kontrollü kullanım için verdiklerinin yanına yıldız koyucam sanıyorum bunlar enfeksiyonu içindi.

Sucralfat (*) Bunu diğer ilaçlardan 2 saat önce veya sonra kullan demişti. 7 gün sonunda dışkıda dağılma veya koyulaşma olursa haber ver duruma göre tekrar bir 7 gün daha kullan demişti. Dışkıdaki enfeksiyon içindi sanıyorum
Amoksisilin (*) Bunu sabah akşam 12 saat ara ile 14 gün
Melox (*) Günde 1 defa tok karna, 5 gün kullanıp 3 gün ara ve toplamda 3 kür yapılacak
Metaclor Buna ihtiyaç yoktu ama ishal gözlemlenirse elinde bulunsun diye vermişti
Levatron (*) Bu ilaç kilo kaybına sebep olacak 45 gr'a inene kadar devam et demişti
HB - Günde 1 toplamda 1.5 ay kullanım
Omega Mix - Bitene kadar

Ekli dosyalar

Aslı Ö.

Eski Forumcu
Moderatör
Kıdemli Üye
Merhaba veterinerin kendi ürettiği ilaç olabilir mi elinizdekiler. Çünkü bazı veterinerler kendi ilaçlarını piyasaya sürüyorlar. Yavrunuzun sadece solunum problemi varsa bakteriyel enfeksiyon yoksa dışkılar normal ise bence bağışıklığı güçlendirip doksisiklin etken maddeli ilaç kullanmak daha mantıklı. Yandan kuyrukta gözükecek şekilde videosunu paylaşır mısınız. Ve temiz beyaz peçeteye yada kağıda birden fazla taze dışkı fotosu da atınız.

ekostros

Aktif Üye
Merhaba veterinerin kendi ürettiği ilaç olabilir mi elinizdekiler. Çünkü bazı veterinerler kendi ilaçlarını piyasaya sürüyorlar. Yavrunuzun sadece solunum problemi varsa bakteriyel enfeksiyon yoksa dışkılar normal ise bence bağışıklığı güçlendirip doksisiklin etken maddeli ilaç kullanmak daha mantıklı. Yandan kuyrukta gözükecek şekilde videosunu paylaşır mısınız. Ve temiz beyaz peçeteye yada kağıda birden fazla taze dışkı fotosu da atınız.
Merhaba kuşumun nefes darlığı bugün biraz daha arttı. Veterineri aradım ama yılbaşına kadar hiç boş ver yok. Pazartesiye kadar solunumu rahatlatmak için ne yapabilirim acaba? Ventolin tüplerinden vardı evde bir kaseye 250 ml kaynamış su koyup içine 10-12 damla ventolin damlatıp kafesin tabanına koyup kafesin üstünü örterek buhar soluması yapıyorum 2 gündür ama pek bir faydası olmadı. Acaba su miktarı farkediyor mudur bilemedim. Suyu fazla ventolin seviyesi az mı kalıyor.

Başka ne yapabilirim kendi imkanlarımla bildiğiniz bir uygulama var mı? Veya hemen bir vet veya eczanaden temin edebileceğim bir solunum ilacı? Kekik spreyi denemiştim 3-4 gün önce kuşu avcuma alıp gözlerini avcumun içinde kalacak şekilde kapatıp yukarıdan 3-4 fıs sıktım ama belirgin bir etkisini göremedim bir de kuşun hiç hoşuna gitmedi bu uygulama çok heyecanlandı daha fazla nefes nefese kaldı heyecandan

Aslı Ö.

Eski Forumcu
Moderatör
Kıdemli Üye
Yaptıklarınızın faydasını görmediyseniz ileri derecede solunum problemi olduğunu düşünüyorsanız solunumla ilgili ilaçlar ornimix, doksimis yada santadoks yüzde 10. Bunlardan biri olabilir. Eczanelere sorun. Ama öncesinde yavrunuzun bağışıklığını güçlendirmek gerekir yani üç gün üst üste probiyotik bir iki gün sonra gervit arkasından dediğim ilaçlardan biri. Kullanım 5-7 gün arası. Bu süre bitiminde tekrardan üç gün üst üste probiyotik ve bir iki gün sonra gervit. Ayrıca bu ilaçları kullanırken yavrunuzun karnı tok olması lazım. Bunları göz ardı etmeyin. Hocalarımızında fikrini almakta fayda var. Geçmiş olsun

ekostros

Aktif Üye
Yaptıklarınızın faydasını görmediyseniz ileri derecede solunum problemi olduğunu düşünüyorsanız solunumla ilgili ilaçlar ornimix, doksimis yada santadoks yüzde 10. Bunlardan biri olabilir. Eczanelere sorun. Ama öncesinde yavrunuzun bağışıklığını güçlendirmek gerekir yani üç gün üst üste probiyotik bir iki gün sonra gervit arkasından dediğim ilaçlardan biri. Kullanım 5-7 gün arası. Bu süre bitiminde tekrardan üç gün üst üste probiyotik ve bir iki gün sonra gervit. Ayrıca bu ilaçları kullanırken yavrunuzun karnı tok olması lazım. Bunları göz ardı etmeyin. Hocalarımızında fikrini almakta fayda var. Geçmiş olsun
Çok teşekkürler evde röhnfried'in Gervit-w - entrobac probiyotik ürünü var. Hemen başlıyorum 3'er gün takviyeye. Yazdığınız ilaçları da hemen temin etmeye çalışacağım. Bu yazdığınız ornimix, doksimis, santadoks hangisini bulabilirsem artık suluklarına mı katmak gerekecek ve hangi oranlarda kullanmalıyım

Aslı Ö.

Eski Forumcu
Moderatör
Kıdemli Üye
Çok teşekkürler evde röhnfried'in Gervit-w - entrobac probiyotik ürünü var. Hemen başlıyorum 3'er gün takviyeye. Yazdığınız ilaçları da hemen temin etmeye çalışacağım. Bu yazdığınız ornimix, doksimis, santadoks hangisini bulabilirsem artık suluklarına mı katmak gerekecek ve hangi oranlarda kullanmalıyım
Evet suluklarına katacaksınız. İçeriğindeki kullanma talimatına göre uygulayınız. Ama yine yandan kuyrukta gözükecek şekilde videosunu atar mısınız. Tekrardan bir bakalım durumuna yavrunun. Birde taze dışkılara

ekostros

Aktif Üye
Evet suluklarına katacaksınız. İçeriğindeki kullanma talimatına göre uygulayınız. Ama yine yandan kuyrukta gözükecek şekilde videosunu atar mısınız. Tekrardan bir bakalım durumuna yavrunun. Birde taze dışkılara
Nefes darlığı 7/24 var ama bazen nefes alıp verme hızı artıyor bazen bir tık azalıyor biraz rahatlıyor ama hep solunum sesi var zor nefes alıyor. Buna rağmen arada uçup geri kafesine giriyor bünyede halsizlik yok, kabarma yok.

Dışkılar bunlar ama dediğim gibi kafeste 2 kuşum var hangi dışkı hangisinin emin değilim. Aralıksız çalıştığım için başlarında durup ayırt edecek vaktim olmadı ama akşam tekrar temiz peçete koyup başında bekleyeceğim. Solunum zorluğu çeken bu kuşum dışında diğer kuşumda da bir sıkıntı var aslında bu başlığı onun için açmıştım, onda nefes darlığı yok, arada sırada canı yanıyor gibi ince ince ciyaklıyor sadece.

Önceliğim nefes darlığı çeken kuşumun durumunu birazcıkta olsa düzeltebilmek.