• Kafeskuslari.com ailesine hoş geldiniz..

Sizde kafes kuş türünüz hakkında paylaşım yapmak ve soru sormak için üye olunuz.
    Sizde ailede yerinizi alınız...

Kuşlarım Hakkında Merak Ettiklerim

derya1986

Yeni Üye
Öncelikle; herkese iyi forumlar. Ben geçen seneden bu yana; uzunca bir ara verdikten ve yeminimi bozduktan sonra yolda karşıma çıkan oğlum Civan Behlül’ ü sahiplenip bakmaya başlamıştım. Geçen sene bulduğumda burada 6 aylık civarı olduğu söylenmişti, 1 yılı devirdik. Bu sene; ben çalıştığımdan ve annemler de yazın yaylaya çoktıklaeından dolayı oğlum evde yalnız kalıp sıkılmasın diye dün akşam yanına eş aldım. Merak ettiklerimse şunlar:
Öncelikle; dişiyi alırken 1 yaş olduğu söylendi ama bana biraz daha büyük gibi geldi. Sizce tahmini yaşı nedir?
İkinci olarak; dişi kuşum sağlıklı mı? Kafesten alınırken kaçışıp duruyordu, hatta evde kafesine koyarken elimi de ıssırıp morarttı. Rainbow diye aldım ama aldığım yer; Hollanda cinsi dedi. Olmadığını biliyorum ama, rengi çok hoşuma gittiği için dorun etmedim. Peki yine de bir cinsi var mı, yoksa yerli mi ya da kırma olabilir mi? Çünkü eğer cins değilse; satıcı bana yalan söylemiş olacak ve bu yüzden onun diğer sözlerine de güvenemem; “Hastalık yok, direk aynı kafese de atabilirsin.” dedi bana mesela aynı satıcı.
Ben yine de tedbir amaçlı oğlumun temizlediğim eski kafesine koydum dişiyi, iki kafesi de boy hizalarını eşitleyip yanyana koydum.
Bir diğer merak ettiğim şey; aslında ben bu dişiyi şimdilik yavru almak için almadım. 1 sene sonra falan belki düşünebilirim yavru almayı. Ama bizim oğlan son zamanlarda aynası olmasına rağmen; bize küsüp yanımıza yanaşmıyor, yem azıcık yiyordu. Sırf dal darıya vurmuştu olayı. (Bir hafta kadar mecburen hastahanede yatmıştım da, evde de bakacak bi’ babam vardı ama o da su verdi bi’ tek. Yemliği zaten akıllı yemlikti. Altında da ızgara olunca rahattı bi’ nebze kafam. Ama işte bize küsüp kilo vermiş, zayıflamıştı. Zor alıştırdık 3 gündür. Baktım sonunda olacak gibi değil, yanına dişiyi alıp geldim. Sizce ben bu dişiyi hastalık vs beklemeden bizim oğlanla aynı kafese koysam sıkıntı çıkar mı?(Bu arada; aldığım yerde, tüm kuşlar çiftli olarak ayrı kafestelerdi. Hatta; bizim dişi tekti, sordum “Niye bi’ bu tek?” diye; erkeğini yeni sattık yavrulardan büyüyen olunca yanına atacaz.” dedi. (Yavrular da 5-6 aylık civarı gibiydiler. Gaga siyahlıkları yoktu ve yem kırıyorlardı.) Dişi geldi geleli ben yatana kadar dışkılamadı, yem yemedi, su içmedi. Ama kafese yaklaştığım an ürküp kendini ordan oraya atıyor; hâlâ hareketli yani. Oğlum da başta yüz vermedi dişiye, aynası olunca ama aynaları çıkarınca yavaş yavaş dişinin olduğu tarafa geçip ötmeye, bağırmaya başladı. (Bağırması normal; biz ilgilenmediğimizde de dikkat çekmek için bağırıyor öyle.)
Yalnız benim korkum şu; dişiyi yanına atarsam, dişide bulaşıcı hastalık var mı emin olamadığımdan bulaşma riski var, sonunda alışkın oğlumu da öldürme riskim var. Dişiye zaten ayrı üzülecem ölürse.😔
1 hafta ayrı kafeslerde, hatta odalarda tutarsam da hem işe gittiğim için yine yalnız kalacaklar bu kez iki tek başına yalnız kuş olacak; hem de aldığım yer “2 gün içinde getirmezseniz değişim yapmıyoruz.” dedi. Korkuyorum ben şimdi; dişi, erkekten biraz daha iri gibi, ya çiftleşmek vs istemeyip döverse oğlanı? Oğlan sürekli aynaya, zile vs kur yapıp duruyor; arada yem kusuyor. Yani tüm çiftleşme belirtileri var. Tabi ki ayrı kafeslerde de bakabilirim ama; seneye bu çiftimden yavru almayı da düşünüyorum. Bu durumda; şimdiden uygun eş bulamazsam hiç yavru alamicam; ayrı eşler alıp yavrulatıp 10-15 kuşa birden bakma imkanım da yok, manevi olarak. Zaten ailem de o kadarına izin vermez. Dişiye bile zarzor ikna ettim bu sene yavru almamak kaydıyla. E doğacak yavruları da götürüp satamam petshop’ a, burası küçük bi’ yer; kimse dılardan almıyor. Ya kendileri üretiyor, ya da tanıdıkları üreticilerden alıyorlar. Yani çok çaresizim. Sizce sonuç ne olur? Anlaşabilirler mi ki?
Fotoları ekliyorum. Sarı olan erkek, Rainbow olan da yeni aldığım dişim Bihter:
IMG_1466.jpegIMG_1483.jpegIMG_0247.jpegIMG_0020.jpegIMG_1682.jpegIMG_1683.jpegIMG_1684.jpeg

Dipnot: Dişiyi çok fazla çekemiyorum; o kadar ürkek ki daha kafese yaklaşırken birlikte çırpınmaya başlıyor. Bi’ yerini kanatacak diye korkumdan çok yaklaşamıyorum. Ele zaten gelmiyor; ıssırmasını geçtim, kendini deli gibi kafeste ordan oraya atıyor.😔😔😔

Burçak A.

Eski Forumcu
Moderatör
Kıdemli Üye
Cinsleri konusunda diğer üstadlar daha bilgilidir o yüzden yorum yapamam ama kesinlikle aynı kafese koymayın. Daima karantina süreci geçirmeli bir hafta her yeni gelen kuş. Ayrıca ayna takmayın zaten çift almak daha mantıklı ben hiçbir kuşumda ırk fark etmeksizin ayna kullanmadım. Isırması, oradan oraya koşması normal çünkü yeni bir ortama geldi 🙂 Bırakın bir hafta ortama alışsın. Siz bakarken yem yemeyebilir, su da içmeyebilir ancak siz yokken veya bakmazken yer. Uzaktan dışkı takibi yapın lütfen. Stres azaltmak için de yarım suluğa 8 damla BT amin Forte damlatın kafeste dört saat dursun iyi gelir 🙂 Kendi kuşunuza b vitamini vermediyseniz ona da verin zira strese girmiş diyorsunuz 🙂

derya1986

Yeni Üye
Merhaba. Öncelikle; teşekkür ederim. Cinse çok takıntılı değilim zaten, sadece enayi yerine konulup konulmadığımı merak ettim. Evet ben de birçok yerde denk gelmiştim bu karantina olayına. O yüzden uyguladım zaten ama; satıcının, “2 günden sonra değiştirmem.” demesi canımı sıktı. Burda başka yer de yok böyle büyük kuş satan. Bir iki yerde kuş var ama ya papağan cinsi, ya da çok minik yavrular; daha yeni yem kırmayı öğreniyorlarmış. Sizin fikriniz nedir peki, sizce karantina süresi dolduktan sonra anlaşabilirler mi? Bir de; benim asıl kafesim salma, oğlana eş almayı planladığım için yeni aldım sayılır bu kafesi. Arada bölmesi de var; benim planım şu yönde:
1 hafta ayrı kafes karantinasından sonra, araya bölmeyi koyup iki kuşu tek kafese koymak ve birbirlerine yaklaşma durumlarına göre bölmeyi çıkarmak ya da bi’ süre daha kafesleri ayırmak. Sizce böyle mi yapayım yoksa satıcının dediği gibi; süre dolmadan benim oğlanı oraya götürüp tek tek deneteyim mi diğer dişilerle? Ama bu arada Rainbow dişi yoktu başka sağlıklı, biri dışında hep erkekti geri kalanların. Öteki dişi de bana haata gibi geldi; çiftiyle kafes tabanında duruyorlardı ve ikisinin de tüyleri Hollanda gibi yolunmuş görünümlüydü. Türlerden pek anlamadığım için risk almak istemedim ve bu dişiyi aldım.
Ayna meselesine gelince; mecburen takmıştım çünkü oğlan evde genellikle yalnız kalıyordu. Geçen sene çok zorlu bi’ hastane süreci geçirdiğim için evde pek duramıyordum, Allah’ ın gönderdiği Tanrı Misafiri’ ni de geri çevirmek istemediğim için; ayna, akıllı yemlik, zil takmıştım. Babam bi’ tek suyunu değişiyordu.
Stres meselesine gelince; oğlanla atlattık çok şükür, ilaçsız. Şimdi geliyor yine omzuma falan. Eskisi gibi car car konuşup kafa ütülemeye devam ediyor ama n’aparsınız; evlat işte.🥰
Dişiye gelince; evde var zaten bahsettiğiniz takviye. Olmadı veririm, peki kaç gün vermem gerek? Benim aklıma direk dal darı geldi çok seviyorlar diye. Fotoda görünmüyor ama kalamar kemiği vs de taktım. Yarın izin günüm. “Hazır evdeyken; oğlanı kafesinden çıkarayım, dişi kafeste kalsın; gözlemleyim öylece.” diyorum. Çünkü anlaşamazlarsa bir daha değişim şansım olmicak maalesef.😔
Sizce bir zararı olur mu; kıskanma, saldırma vs gibi? Oğlan kafeste yan yan yanaşıyor gibi dişiye ama dişi pek oralı değil. Oğlana zarar verecek diye çok korkuyorum.

derya1986

Yeni Üye
Cinsleri konusunda diğer üstadlar daha bilgilidir o yüzden yorum yapamam ama kesinlikle aynı kafese koymayın. Daima karantina süreci geçirmeli bir hafta her yeni gelen kuş. Ayrıca ayna takmayın zaten çift almak daha mantıklı ben hiçbir kuşumda ırk fark etmeksizin ayna kullanmadım. Isırması, oradan oraya koşması normal çünkü yeni bir ortama geldi 🙂 Bırakın bir hafta ortama alışsın. Siz bakarken yem yemeyebilir, su da içmeyebilir ancak siz yokken veya bakmazken yer. Uzaktan dışkı takibi yapın lütfen. Stres azaltmak için de yarım suluğa 8 damla BT amin Forte damlatın kafeste dört saat dursun iyi gelir 🙂 Kendi kuşunuza b vitamini vermediyseniz ona da verin zira strese girmiş diyorsunuz 🙂
Bu arada eklemeyi unutmuşum; ben de hep çift alma taraftarıyımdır ama, ben oğlumu satın almadım. Geçen sene sokakta bitkin vaziyette bulmuştum. 1 senedir de benimle. O zamanlar hem ilgilenebilirim diye, hem de ekonomik durumum müsait olmadığından yanına eş alamamıştım. Bir de ailem de evde çok fazla kuş istemiyorlar, bu dişiyi bile erkek mutsuz diye ikna edip aldım zorla; aynı durumu yaşarsak diye. Bir de şart koştular tabi; “En az 1 sene yavru yaptırmak yok.” diye. Şimdi şükür durumumu düzelttim, yalnız kalmasın diye de hemen eş aldım işte.

Burçak A.

Eski Forumcu
Moderatör
Kıdemli Üye
Merhaba. Öncelikle; teşekkür ederim. Cinse çok takıntılı değilim zaten, sadece enayi yerine konulup konulmadığımı merak ettim. Evet ben de birçok yerde denk gelmiştim bu karantina olayına. O yüzden uyguladım zaten ama; satıcının, “2 günden sonra değiştirmem.” demesi canımı sıktı. Burda başka yer de yok böyle büyük kuş satan. Bir iki yerde kuş var ama ya papağan cinsi, ya da çok minik yavrular; daha yeni yem kırmayı öğreniyorlarmış. Sizin fikriniz nedir peki, sizce karantina süresi dolduktan sonra anlaşabilirler mi? Bir de; benim asıl kafesim salma, oğlana eş almayı planladığım için yeni aldım sayılır bu kafesi. Arada bölmesi de var; benim planım şu yönde:
1 hafta ayrı kafes karantinasından sonra, araya bölmeyi koyup iki kuşu tek kafese koymak ve birbirlerine yaklaşma durumlarına göre bölmeyi çıkarmak ya da bi’ süre daha kafesleri ayırmak. Sizce böyle mi yapayım yoksa satıcının dediği gibi; süre dolmadan benim oğlanı oraya götürüp tek tek deneteyim mi diğer dişilerle? Ama bu arada Rainbow dişi yoktu başka sağlıklı, biri dışında hep erkekti geri kalanların. Öteki dişi de bana haata gibi geldi; çiftiyle kafes tabanında duruyorlardı ve ikisinin de tüyleri Hollanda gibi yolunmuş görünümlüydü. Türlerden pek anlamadığım için risk almak istemedim ve bu dişiyi aldım.
Ayna meselesine gelince; mecburen takmıştım çünkü oğlan evde genellikle yalnız kalıyordu. Geçen sene çok zorlu bi’ hastane süreci geçirdiğim için evde pek duramıyordum, Allah’ ın gönderdiği Tanrı Misafiri’ ni de geri çevirmek istemediğim için; ayna, akıllı yemlik, zil takmıştım. Babam bi’ tek suyunu değişiyordu.
Stres meselesine gelince; oğlanla atlattık çok şükür, ilaçsız. Şimdi geliyor yine omzuma falan. Eskisi gibi car car konuşup kafa ütülemeye devam ediyor ama n’aparsınız; evlat işte.🥰
Dişiye gelince; evde var zaten bahsettiğiniz takviye. Olmadı veririm, peki kaç gün vermem gerek? Benim aklıma direk dal darı geldi çok seviyorlar diye. Fotoda görünmüyor ama kalamar kemiği vs de taktım. Yarın izin günüm. “Hazır evdeyken; oğlanı kafesinden çıkarayım, dişi kafeste kalsın; gözlemleyim öylece.” diyorum. Çünkü anlaşamazlarsa bir daha değişim şansım olmicak maalesef.😔
Sizce bir zararı olur mu; kıskanma, saldırma vs gibi? Oğlan kafeste yan yan yanaşıyor gibi dişiye ama dişi pek oralı değil. Oğlana zarar verecek diye çok korkuyorum.
Bence mutlaka karantina uygulayın, kuşunuzu da götürmeyin ne olur ne olmaz. Ayrıca hasta bile olsa bir canı kurtarmış olursunuz 🙂 Bence bir haftalik karantina oğluşunuzun sağlığı daha önemli diye uygulanmalı diye düşünüyorum. Sonra araya bölme koyun ve deneyin. Bence anlaşırlar diye düşünüyorum. Dişi pek kızgınlıkta değil zaten o nedenle üretim olmaz şu an 🙂 Bir haftalık surecte birbirlerinin varlığına da alışmaları için iyi olur bence 🙂 Bt amin Forte, tüy döneminde haftada iki gün, yarım suluğa 8 damla, diğer dönemler iki haftada bir yarım suluğa 8 damla 🙂 Size de çok geçmiş olsun bu arada 🙏

Burçak A.

Eski Forumcu
Moderatör
Kıdemli Üye
Bu arada eklemeyi unutmuşum; ben de hep çift alma taraftarıyımdır ama, ben oğlumu satın almadım. Geçen sene sokakta bitkin vaziyette bulmuştum. 1 senedir de benimle. O zamanlar hem ilgilenebilirim diye, hem de ekonomik durumum müsait olmadığından yanına eş alamamıştım. Bir de ailem de evde çok fazla kuş istemiyorlar, bu dişiyi bile erkek mutsuz diye ikna edip aldım zorla; aynı durumu yaşarsak diye. Bir de şart koştular tabi; “En az 1 sene yavru yaptırmak yok.” diye. Şimdi şükür durumumu düzelttim, yalnız kalmasın diye de hemen eş aldım işte.
Eş almaniz iyi olmuş 🙂 Zamana bırakın, ben anlasacaklarini umuyorum 🙂

Üst Alt