• Kafeskuslari.com ailesine hoş geldiniz..

Sizde kafes kuş türünüz hakkında paylaşım yapmak ve soru sormak için üye olunuz.
    Sizde ailede yerinizi alınız...

Çözüldü! Kuşlarda ses kısıklığı, hırıltı kuyruk sallama

Mehmet Gürbüz

Müdavim
Yazar
Sponsor
Değerli kuş sever arkadaşlarım bu konuyu lütfen okuyunuz..

Uzun olmaması adına çok kısa yazacağım , anlatacağım

Öncelikle kuşunuz doğuştan bir sağlık sorunu yaşamadiysa sonradan astım olmaz.. astım demek çok yanlıştır.

2 çeşit hastalık var tabiki burada vitamin ve mineral eksikliği yüzünden aynı hastalık semptomları gibi sergiledikleri davranışlarda var ama buda çok zor çünkü kenarından köşesinden minerallerin eksikliği başka türlü kendini gösterir ilk evrelerde

Bu solunum hastalığın en yaygın olanları ise şu şekilde

1. Hava akarları arkadaşlar bilimsel adı ile (Air sac mite )

Bu hastalıkta kuşlar ilk sinyalleri gagasını sürekli tunege sürtme ile gösterir dışkıları ise siyah , parçalı ve kahverengi tonlarındadır. Genelde parçalıdır.

Bir kuşta bu parazit kaynaklı hastalığı anlamanın en kolay yolu akşamdan kafes altına beyaz bir kağıt peçete yerleştirme il görülebilir. Tek tünek koyulur altına altlık konulduktan sonra ışık açılmaz.. parazit olan kuşlarda dışkı daire çizer bu şekilde kafes zeminine dağılır...

Bu akarların dişileri ışıklar kapandıktan sonra yutaga doğru hareket eder kuşlarin ötmesine bu neden olur..

Hava akarı bir parazittir. Parazitleri antibiyotik tedavisi çözmez. Ancak ivermektin içeren ilaçlar çözer ki kafes kuşlarında wormixler solucan vakaları o kadar nadir görülür ki ben bu zamana kadar ya 2 yada 3 kuşta solucan vakasına denk geldim çok zor yani o yüzden wormix ilaçlarını boşuna vermeyiniz sizin kuşlariniz kafes kuşu kümes hayvani değildir dışarıdaki dünya ile bağlantısı yok bu hastalık geldiğinde ise kuşlar kuyruk sallamaya ve gece ışıklar kapanınca küçük küçük ötmeye başlar çözecek ilaçlar ivermektin ve sulfamidin sodyum içeren ilaçlardır. Senede 2 uygulama yapılır, ilk uygulama yapıldıktan sonra aynı doz tekrar edilir. İlacın verildiği son günden sayılır 15 gün sonra aynı doz tekrar verilir 6 aylık bir koruma sağlar açmış olduğum konularda antiparaziter uygulama konusunu okuyunuz.

2. Crd yani antibiyotik tedavisi ile çözülecek hastalık üst solunum yolu enfeksiyonlarindan crd denilen hastalık ise kuşlarda şu şekilde ceyran eder öncelikle dışkı ve kuş kokmaya başlar burada kuşun ağzından salya gelebilir... Dışkı ise sümüksü bir yapıdadır. Süner bu hastalıkta kullanılacak etken maddeli ilaçlar karışım ancak veteriner hekim tarafından yapılabilir. Geniş etkiye sahip antibiyotik grubu kullanılır...

Bu antibiyotik verilirken kuşun canlı ağırlığı ve günlük yediği yem miktari içtiği su miktarı hesaplanır ilaç dozu az veya çok veya değişken olamaz ilaç 3 - 5-7 tek günlerde verilir daha az ve daha fazla vermek kuşu öldürür...

Arkadaşlar bu iki hastalıkta kendini göz çevresindeki dökülmeler ile ilk sinyallerini verir. Yani bir kuşun gözünde görülen sorunlar beraberinde bu hastalıklari getiririr bu yüzden göz çevresi dökülen bir kuşunuz var ise antiparaziter uygulama yaptıysanız ki bunu görmezsiniz tabiki crd olayından şüphe etmek için önce antiparaziter uygulamayi yapmanız gerekir..

Yanlış yaklaşımlar tedavi sürecini uzatır..

Lütfen ilaç kullanmadan önce bu konuyu okuyunuz ve bir solunum sorunu olduğunda bu konuyu paylaşınız...

Okuduğunuz için teşekkür ederim

Şehmus BAKIR

İkon Üye
Yetkili Kurucu
Kurucu Üye
Üretici
Emeğine sağlık kardeşim ☺Antibiyotik son çare olmalıdır ve öncesinde bağışıklık sistemini güçlendirmek gerekiyor. Kronik olan her hastalığın tekrarı olacağı için sistemik antibiyotiklerden önce alternatif doğal gıdalar veya premiksler daha sağlıklı olacağını düşünüyorum .Çünkü bir tarafı iyileştireyim derken başka bir yere hasar vermemek lazım 👍Akarlara karşı yıllık iki kez dört doz olarak ivermektin konusunda aynı fikirdeyim.Bu konu önemli olduğu için bir süre üstte tutup güncelliycem ve sabitliyorum

Mehmet Gürbüz

Müdavim
Yazar
Sponsor
Emeğine sağlık kardeşim ☺Antibiyotik son çare olmalıdır ve öncesinde bağışıklık sistemini güçlendirmek gerekiyor. Kronik olan her hastalığın tekrarı olacağı için sistemik antibiyotiklerden önce alternatif doğal gıdalar veya premiksler daha sağlıklı olacağını düşünüyorum .Çünkü bir tarafı iyileştireyim derken başka bir yere hasar vermemek lazım 👍Akarlara karşı yıllık iki kez dört doz olarak ivermektin konusunda aynı fikirdeyim.Bu konu önemli olduğu için bir süre üstte tutup güncelliycem ve sabitliyorum
Abicim çok teşekkür ederim arkadaşlar maalesef görmezden geliyor uzun olduğu için yazılar ama biz başlığı değiştirsek iyi olacak galiba ☺

Burçak A.

Eski Forumcu
Moderatör
Kıdemli Üye
Crd illallah ettiren bir hastalık.. Çok teşekkürker hocam mükemmel makale 🙏

Üst Alt