• Kafeskuslari.com ailesine hoş geldiniz..

Sizde kafes kuş türünüz hakkında paylaşım yapmak ve soru sormak için üye olunuz.
    Sizde ailede yerinizi alınız...

Makale Kuşlarda Işığın (UV) Önemi ve Kuşlarda Aydınlatma Nasıl Olmalı

Kübra Ö.

Eski Forumcu
Uzman Mentör
Yazar
Kıdemli Üye
Üretici
KUŞLARDA IŞIĞIN (UV) ÖNEMİ ve KUŞLARDA AYDINLATMA NASIL OLMALI

melopsittacus-undulatus-parakeet-bird-eating-seeds-standing-wire-background-with-bokeh-beautif...jpg

Genelde kuşlarımız için ihtiyaçları listesinde güneş ışığını çok fazla düşünmesekte güneş ışığı, D vitamini içerdiğinden dolayı her canlıya olduğu gibi kuşlara da bir çok faydası vardır.

Kuşların üretim, hormon dengesi, deri ve tüy sağlığı için doğal güneş ışığına ihtiyaçları vardır.

Kuşlar güneşteki UV ışığını alamazlarsa bu durum; kalsiyum eksikliği, tüy yolma, stres, hırçınlaşma vb. gibi sorunlara yol açar.

Günde beş on dakika,haftada en azın yarım saat olacak şekilde tedbirlerimizi alarak kuşlarımızı güneşe çıkarmalıyız. Kuşunuzun ve çevrenizin durumuna göre bahçe ya da balkona çıkarabilirsiniz.

Oda içinde aydınlık olan pencere kenarına, cereyan almamasına dikkat ederek koyabiliriz. Ancak cam filtreleme yaptığı için camdan gelen güneş ışınlarının pekte bir faydası olmayabilir.

Çok fazla güneş görmeyen kuşlar için, D vitamini takviyesi yapmalıyız.

Aynı zamanda kafeslerin üzerine gelecek şekilde, tam spektrumlu aydınlatma takıp kuşların yapay UV ışığını almasını sağlayabilirsiniz.
UV ışınları, bir vitamin vermediği için yapayda olsa kuşlar bu ışınları aldıkları zaman güneş ışığı kadar etkili olmasa da aynı işlevi görecektir.

Dikkat: Bu yazı kafeskuslari.com ailesine aittir. İzinsiz paylaşılamaz.

Moderatör tarafında düzenlendi:

Feyza T.

Eski Forumcu
Emektar Üye
Eline emeğine sağlık Kübracım 🌺 Güneş her canlı için önemli 😇

Aslı Ö.

Eski Forumcu
Moderatör
Uzman Mentör
Kıdemli Üye
Editör
Güzel bir bilgi 🙏🏻 eline emeğine sağlık canım 🌸

Şehmus BAKIR

İkon Üye
Yönetici
Yetkili Kurucu
Kurucu Üye
Mentör
Üretici
Emeğine sağlık kardeşim 😊 Bu konu çok dikkate alınmıyor ama bana göre kuşların ihtiyacı olan güneş ışığıni en iyi temsil eden aydınlatmalardir. UV Lerin etkisi çok yüksektir ışığı direkt değilde arındırarak vermesi canlıya ayrı bir vitamin desteğinde bulunur

Kübra Ö.

Eski Forumcu
Uzman Mentör
Yazar
Kıdemli Üye
Üretici
Rica ederim. 😊

Emeğine sağlık kardeşim 😊 Bu konu çok dikkate alınmıyor ama bana göre kuşların ihtiyacı olan güneş ışığıni en iyi temsil eden aydınlatmalardir. UV Lerin etkisi çok yüksektir ışığı direkt değilde arındırarak vermesi canlıya ayrı bir vitamin desteğinde bulunur
Abi konuyu araştırırken güneş ışığının vitamin vermediğini ve verdiğini savunan iki farklı görüş gördüm. Çoğunluk verdiği yönünde ama çok bilgim olmadığı için bilemiyorum tabi.

Uv ışıkların 6 inchten yüksek olmaması gerekiyormuş aydınlatmada, onu eklemeyi unutmuşum. Şahsen araştırana kadar aydınlatmanın önemi hakkında pek bilgim yoktu benimde. Kuş sayısı azken tek kafese koyup balkona çıkarıyordum ama şimdi imkansız tabi. :)

Şehmus BAKIR

İkon Üye
Yönetici
Yetkili Kurucu
Kurucu Üye
Mentör
Üretici
Rica ederim. 😊

Abi konuyu araştırırken güneş ışığının vitamin vermediğini ve verdiğini savunan iki farklı görüş gördüm. Çoğunluk verdiği yönünde ama çok bilgim olmadığı için bilemiyorum tabi.

Uv ışıkların 6 inchten yüksek olmaması gerekiyormuş aydınlatmada, onu eklemeyi unutmuşum. Şahsen araştırana kadar aydınlatmanın önemi hakkında pek bilgim yoktu benimde. Kuş sayısı azken tek kafese koyup balkona çıkarıyordum ama şimdi imkansız tabi. :)
Kardeşim akvaryum hoby olanlar bilirler dış filtrelere ekstra UV bağlanır o suyun akvaryuma son gittiği yerde aydınlanır ve zararlı bakteriyi UV ışığı yok ederek içeriye aktarır yani orda da suya etkisi oluyor bunların tabiki inçleri çeşitleri var havaya başka suya başkadır bence Aydınlatma üretimde de çok önemli bir faktördür 😊👍

Kübra Ö.

Eski Forumcu
Uzman Mentör
Yazar
Kıdemli Üye
Üretici
Emeğine bilgine sağlık Kübra... :)
Rica ederim abicim.

Herşey tadında tabii güneş ışığı alsın diye direkt sıcak yaz güneşinin altında bırakılmamalılar. 🥺
Ya da rüzgarlı havada sırf güneş için balkona çıkarılmamalılar 🤷
Onların bilincinde olurlar sanırım. Kuşlarımızın ne kadar hassas canlılar olduğunu bildikten sonra her şeye dikkat etmek gerekiyor.

Feyza T.

Eski Forumcu
Emektar Üye
Rica ederim abicim.

Onların bilincinde olurlar sanırım. Kuşlarımızın ne kadar hassas canlılar olduğunu bildikten sonra her şeye dikkat etmek gerekiyor.
Olmayan çok malesef :( Sıcak esiyor bir şey olmaz diye iki dakkalığına! çıkaran ne çok kişi var :(

Sude W.

Eski Forumcu
Emektar Üye
Elinize emeğinize sağlık 🙏💕