• Kafeskuslari.com ailesine hoş geldiniz..

Sizde kafes kuş türünüz hakkında paylaşım yapmak ve soru sormak için üye olunuz.
    Sizde ailede yerinizi alınız...

Makale Kuşlarda Davranış Değiştirme (Eğitim) de Temel Adımlar

Ahmet D.

Tutkulu
Emektar Üye
Evcil kuş besleyenlerin özellikle de papağan türü besleyen hobicilerin en merak ettikleri durum kuşumun eğitimini kısacası davranış değişikliğini nasıl yapabilirim olur.Ellerine gelme elden inme ,kafesten elle gelme vb gibi kuşlarda temel eğitimi merak edilir.Bu yazıda bunları anlatacağım.
Ekli dosyayı görüntüle 82
Evde beslenen papağanlar da başarılı bir davranış değişimi papağan sahibinin davranış değişimi ile başlar. Şüphesiz kuş sahibi doğrudan ya da dolaylı pekiştirmelerle yaşanan problemlerin oluşumundan direkt sorumludur. Daha önce de bahsedildiği gibi insanlar kural ihlallerinde cezalandırılan cezalandırıcı bir çevrede büyürler insan davranışları bu tür cezalardan kaçınarak şekillenir. Kuşlar ise böyle değildir ve bu şekilde daha iyi öğrenemezler. Kuşlarla iletişim kurmak ve sosyalleşmek isteyen insanlar davranış problemlerini önlemek ve üstesinden gelmek istiyorlarsa kuşları anlamalı ve onlarla ilgilenmek için kendi davranışlarını değiştirmelidir.
Bu ilkeler insanların kuşlara nasıl düşüntükleri ve onlarla nasıl iletişim kurduklarını tekrar değerlendirmesini gerektirir. Bunu yapıncaya kadar davranışları değiştirmede başarımız sınırlı olacaktır .

Davranış-Değiştirmede programında uygulanan temel adımlar

Davranış problemleri ile uğraşırken davranış değiştirme programında uygulanacak temel adımlar vardır bunlar;

• Temel eğitim
• Sosyal etkileşimin normalleşmesi
• İstenmeyen davranışların kaçırmak
• İstenmeyen davranışın kabul edilebilir bir davranışta değiştirilmesi

Kuşlarda Temel Eğitim

Çok evcil kuş insanların tarafından yetiştirilmiştir ve insanları sürülerinin bir üyesi olarak kabul eder ve tanır. Bu tanımı ve bununla birlikte gelen etkileşim papağanları eğlenceli ev kuşu yapmaya yardım eden şeyler normalde sürünün diğer üyeleri genç kuşlara deneme-yanılma ve örnek bir sistem aracılığıyla uygun sosyal davranışların ne olduğunu öğretir evde beslenen kuşlarda ise öğretmen ve akıl hocası rolü sahibi tarafından doldurulmalıdır. Kabul edilebilir sosyal davranışlara sağlam bir temel oluşturmak için öncelikle ilk temel eğitimi verilmesi gerekir. Temel eğitim ile gelme ve elden aşağı inme yerleştirilen tünekte kalmayı içerir.

Kuşlarda Ele Gelme Eğitimi

Çoğu eğitim ve davranışların rehberin inandığı temel davranış sunulan bir elin üzerine adım atmaktır. Yukarıdaki tartışmalar ışığında kuşun bu davranışı yapmak zorunda olduğu için değil yapmak istediği için yapması önemlidir. (ödül olarak yiyecek ve seslenme şeklinde) Bir kuşa sahibinin eline adım atması ve orada kalması öğretilebilir.

Kuşlarda Elden Aşağı İnme eğitimi

Sahibi kuşun aşağı inme hareketine rehberlik eder, hareket tekrarlanır tekrarlanmaz kuşun sahibi elinden inmesi uygun bir tüneye adım atmasını öğrenmesi için olumlu pekiştirme ödül yemi eşliğinde seslenme olarak aşağı in denilebilir.

Kuşlarda Tüneme

Bir tünekte kalmak kuşlar için sürekli bir gözetim gerektirmekten ve yaramazlık yapmadan sürü üyeleri ile onun kafesi dışındayken normal sürü sosyal etkileşimini sağlamak için önemlidir. Evde serbest gezen papağanlar için travmatik yaralanmalar ve ev zehirlenmelerine maruz kalma riski oldukça yüksektir bu da tek bir kişi ile çift ilişkisi geliştirme olasılığını artırırken diğer insanlarla etkileşme olasılığını düşürür taşınabilir masaüstü tünekler istenen her yere konulabilmesi nedeniyle bu eğitim için uygundur kuşu tüneği bırakılır ve burada kalması için sözlü olarak iletişim kurulur başarılı olursa ödül yemeği ile ödüllendirilir. Eğer aşağı iner ya da etrafta dolanırsa bu davranış yanlış çıktı demektir. Ödül vermekten kaçınılmalı herhangi bir söz söylemeden ya da başka ödül vermeden onu tüneğe tekrar geri bırakmalısınız. Eğer burada kalırsa ödül verilir kuşun üstüne yerleştirilmesi ve ödül verilmesi arasında zamanı Kademeli olarak uzatmak gereklidir.

Moderatör tarafında düzenlendi: