• Kafeskuslari.com ailesine hoş geldiniz..

Sizde kafes kuş türünüz hakkında paylaşım yapmak ve soru sormak için üye olunuz.
    Sizde ailede yerinizi alınız...

Kakariki paraket kuşumun sol burun deliği büyümüş

Deha

Yeni Üye
Kakariki paraket kuşumun sol burun deliği daha önce olmayan şekilde ciddi büyümüş durumda. İnternette bilgi bulmakta zorlandım, biraz bakınca "scaly face mite" diye geçen pullu yüz akarına benziyor sanırım. Bazı kaynaklarda gaga/kursak mantarı tanımlamaları da gördüm fakat yüz akarından şüpheleniyorum. Çeşitli tedaviler uygulansa da özellikle Türkiye'de olmayan (pahalı bir ürün, muadili olduğunu düşünüyorum, bildiğiniz muadili varsa isim paylaşırsanız sevinirim) "Vetafarm Avimec Ivermectin Solution" çok etkili olduğu, işe yaradığı belirtilmiş. Dün ve bugün "Trosyd" kreminden yarım mercimek kadar burnuna sürdüm sanki iyi geldi ama emin değilim tabii. Resim bırakıyorum, size bir kaç sorum var:

1- Hangi hastalığa benziyor ve hangi ilaç/ilaçlar bu konuda etkili?
2- "Trosyd" doğru bir müdahele mi, tahlikesi var mı?
3- Veteriner olarak kuş veterineri mi bu konularda doğru olur yoksa her veteriner doğru müdahele yapacak donanımda mı?
4- Ne kadar tehlikeli bir hastalık, nelere neden olabilir ve doğru müdahelede zaman kaybetmek ne kadar risk içerir?

Ne yapmalıyım? Genel bilgi ve önerilerinizi bekliyorum. Teşekkürler.

Ekli dosyalar

Demet bükay

İkon Üye
Moderatör
Şampiyon Üye
Kakariki paraket kuşumun sol burun deliği daha önce olmayan şekilde ciddi büyümüş durumda. İnternette bilgi bulmakta zorlandım, biraz bakınca "scaly face mite" diye geçen pullu yüz akarına benziyor sanırım. Bazı kaynaklarda gaga/kursak mantarı tanımlamaları da gördüm fakat yüz akarından şüpheleniyorum. Çeşitli tedaviler uygulansa da özellikle Türkiye'de olmayan (pahalı bir ürün, muadili olduğunu düşünüyorum, bildiğiniz muadili varsa isim paylaşırsanız sevinirim) "Vetafarm Avimec Ivermectin Solution" çok etkili olduğu, işe yaradığı belirtilmiş. Dün ve bugün "Trosyd" kreminden yarım mercimek kadar burnuna sürdüm sanki iyi geldi ama emin değilim tabii. Resim bırakıyorum, size bir kaç sorum var:

1- Hangi hastalığa benziyor ve hangi ilaç/ilaçlar bu konuda etkili?
2- "Trosyd" doğru bir müdahele mi, tahlikesi var mı?
3- Veteriner olarak kuş veterineri mi bu konularda doğru olur yoksa her veteriner doğru müdahele yapacak donanımda mı?
4- Ne kadar tehlikeli bir hastalık, nelere neden olabilir ve doğru müdahelede zaman kaybetmek ne kadar risk içerir?

Ne yapmalıyım? Genel bilgi ve önerilerinizi bekliyorum. Teşekkürler.
Genel olarak bir KÜF-MANTAR hastalığıdır. Papağan ve Muhabbet Kuşlarının burun delikleri, dış hava alma organlarıdır. Bu deliklerde de sık sık akciğer ve hava keselerinde olduğu gibi küf mantar hastalığı ortaya çıkabilmektedir. Kuşun burnunda akıntı olması ve şişkinlikler meydana gelmesi, bakteriyel enfeksiyonlarda da olabilir. Bu durumda burun bölgesinde değişiklikler olabilir. Burun deliklerine yerleşen Küf-mantarları, burun deliklerini tahrip ederler ve deliklerin büyümesine neden olurlar. Bu durumda deliklerde biriken tortullar temizlenmelidir.
Bu hastalığın başlıca nedeni A vitamini eksikliğidir. Burunda Küf-Mantarı hastalığına en sık olarak Gri Papağanlarda rastlanmaktadır. Kuşun deliklerinin daima temiz olmasına dikkat edilmelidir.
Kuşun eğer burun bölgesini kaşıyorsa derhal tedaviye başlanıp hastalığın ilerlemesi önlenmelidir.(alıntıdır)

Deha

Yeni Üye
Nerede ikamet ediyorsunuz? Mümkünse genel durumu görebileceğimiz video ekler misiniz👍
Merhaba, Kadıköy, İstanbul'dayım. Kuşun herhangi aykırı bir hareketi/huysuzluğu yok. Sadece krem sürmeye başlamadan önce bazen gagasından çıtlama gibi ses çıkartıyordu 1-2 dk boyunca, belki kaşınıyordu bilemiyorum ama şimdilik o da geçti. Genel keyfi yerinde gibi; ötüyor, hareketli ve mutlu, yemek yiyor, burundaki görüntü dışında dikkat çeken bir durum yok. Ama o bölgede bir rahatsızlık olduğu da belli gibi. Ne yapmak gerek konusunda krem sürmek dışında şu an size soruyorum. Acil müdahele mi lazım yoksa genel bir ilaç tedavisi mi lazım onu da bilemiyorum. 40 saniyelik bir video koymaya çalıştım fakat format desteklenmiyor diyor göstermiyor.

Şehmus BAKIR

İkon Üye
Yetkili Kurucu
Kurucu Üye
Üretici
Merhaba, Kadıköy, İstanbul'dayım. Kuşun herhangi aykırı bir hareketi/huysuzluğu yok. Sadece krem sürmeye başlamadan önce bazen gagasından çıtlama gibi ses çıkartıyordu 1-2 dk boyunca, belki kaşınıyordu bilemiyorum ama şimdilik o da geçti. Genel keyfi yerinde gibi; ötüyor, hareketli ve mutlu, yemek yiyor, burundaki görüntü dışında dikkat çeken bir durum yok. Ama o bölgede bir rahatsızlık olduğu da belli gibi. Ne yapmak gerek konusunda krem sürmek dışında şu an size soruyorum. Acil müdahele mi lazım yoksa genel bir ilaç tedavisi mi lazım onu da bilemiyorum. 40 saniyelik bir video koymaya çalıştım fakat format desteklenmiyor diyor göstermiyor.
Anladım 👍 Eğer iyi bir kanatlı uzmanın muayene etmesini istiyorsanız Kağıthane'de önereceğim bir uzmanımız var iletişim bilgileri için bana özelden ulaşabilirsiniz ☺ videoyu size fotoğraf ekliyorum sıralı şekilde yükleme yapabilirsiniz
1704810919279.png