• Kafeskuslari.com ailesine hoş geldiniz..

Sizde kafes kuş türünüz hakkında paylaşım yapmak ve soru sormak için üye olunuz.
    Sizde ailede yerinizi alınız...

Kafes temizliği

Dudukuş

Aktif Üye
Merhaba bir şey soracaktım ben. Benim kuşuma yaklaşık bir ay önce veteriner kursağında patojen bakteri var dedi içme suyundan vs gelmiş olabilir dedi. Takviye ve temizliğe dikkat et dedi. Ben 3 güne bir kafesini virkon s ile temizliyorum. Temizliği şöyle yapıyorum suluğunu yemliğini vs virkon s li su ile fırçalayıp durulayıp kurutuyorum. Kafesini de virkons batırılmış bezle siliyorum sonra da kuru bezle siliyorum. Fakat tüneklerini yıkamıyorum uzun zamandır dışkı vs teması olmuyor çünkü hiç. Temizlememe gerek var mı sık olarak ve bi de kuşum kalamar kemiğine ve gaga taşına gidip kur kusması yapıyor onlara. Kemiriyor da bazen ama genellikle kur kusması yapıyor. Onları silemiyorum yada yıkayamıyorum haliyle. Bu hastalık yapar mı ne yapmam lazım bu durumda

Dudukuş

Aktif Üye
Bu arada önerilerinizle zeolit de kullanıyorum bi aydır bu şekilde yulafa buluyorum öyle yulafları yerken ağzına gidiyodur heralde diye düşünüyorum doğru bi uygulama mı bilmiyorum ama

Tarık T.

Eski Forumcu
Teknik Ekip
Kıdemli Üye
Kusma yaptığı ürünlerin (gaga taşı, kalamar kemiği) temizliği mümkün olmadığı için maalesef atmanız gerekli. Tünekleri de muhakkak virkonlu su ile yıkayıp durulayın hatta yıkama sonrası 180 derecelik fırında bir süre bekletin yakmayın ama dikkat edin daha steril oluyor. Zeoliti öyle yiyorsa az azda olsa sorun yok öyle yesin.

Dudukuş

Aktif Üye
Kusma yaptığı ürünlerin (gaga taşı, kalamar kemiği) temizliği mümkün olmadığı için maalesef atmanız gerekli. Tünekleri de muhakkak virkonlu su ile yıkayıp durulayın hatta yıkama sonrası 180 derecelik fırında bir süre bekletin yakmayın ama dikkat edin daha steril oluyor. Zeoliti öyle yiyorsa az azda olsa sorun yok öyle yesin.
O ürünleri atsam yenisini almam lazım değil mi yerlerini falan değiştirmeyi deneyim bari yenisini alıp. Tünekleride yıkadıktan sonra ocakta ısıya tutuyordum öyle kurutuyordum olur mu böyle? Zeoliti de başka hiçbi türlü yediremedim anca yulaf uğruna yiyor

cicikuşdodo

Eski Forumcu
Kıdemli Üye
O ürünleri atsam yenisini almam lazım değil mi yerlerini falan değiştirmeyi deneyim bari yenisini alıp. Tünekleride yıkadıktan sonra ocakta ısıya tutuyordum öyle kurutuyordum olur mu böyle? Zeoliti de başka hiçbi türlü yediremedim anca yulaf uğruna yiyor
Devam ederse temiz bir bıçakla kalamar kemiğini toz yapıp kuşun meyve sebze mamasına katabilirsiniz.

Dudukuş

Aktif Üye
Diğer temizleme yöntemlerim doğru mu? Virkon s ile temizliyorum ama içinde diş fırçasıyla ovalayıp duruluyorum belli bir süre bekletmem gerekir mi virjon s li su içinde. Bide ölçüsü ne kadar olmalı ben göz kararı katıyorum içine

Dudukuş

Aktif Üye
Devam ederse temiz bir bıçakla kalamar kemiğini toz yapıp kuşun meyve sebze mamasına katabilirsiniz.
Öyle yapayım bari. Yenisini alana kadar bu kalamar kemiğini ve gaga taşının yüzeyini dediğiniz gibi bıçakla kazısam temiz yüzeyleri dursa bir süre olur mu

Tarık T.

Eski Forumcu
Teknik Ekip
Kıdemli Üye
Diğer temizleme yöntemlerim doğru mu? Virkon s ile temizliyorum ama içinde diş fırçasıyla ovalayıp duruluyorum belli bir süre bekletmem gerekir mi virjon s li su içinde. Bide ölçüsü ne kadar olmalı ben göz kararı katıyorum içine
Evet doğru aslında yıkadıktan sonra virkon s li sıcak suyun içinde bi 10 dk civarı bekletin öyle güzelce durulayın, ocak üstüde olur sorun olmaz, göz kararı olabilir ben bütün malzemelerini alacak büyüklükte bir kaba leğen gibi düşünün bir tatlı kaşığı civarı atıyorum.

cicikuşdodo

Eski Forumcu
Kıdemli Üye
Öyle yapayım bari. Yenisini alana kadar bu kalamar kemiğini ve gaga taşının yüzeyini dediğiniz gibi bıçakla kazısam temiz yüzeyleri dursa bir süre olur mu
Bilemiyorum bence atın çünkü kusmuğun üstünde zamanla bakteri üreyebilir güvenli bir yöntem gibi gelmedi ama @Demet bükay hocamız daha iyi yorum yapabilir.

Demet bükay

İkon Üye
Moderatör
Şampiyon Üye
Tamamdır teşekkür ederim 🙏
Kalamar kemigi ve gaga taşı ÇÖPE ATILMALIDIR
Çok çabuk bakteri üretir, kuşunuz yer ve kursak mantarı, sindirim problemi, bağırsakta iç parazite sebep olur, kullanılamaz
Örn: küflü bir ekmek, mantar üretmiştir, canlıdır, yenilebilir mi? Temizlense dahi yenilemez üzgünüm 😔