• Kafeskuslari.com ailesine hoş geldiniz..

Sizde kafes kuş türünüz hakkında paylaşım yapmak ve soru sormak için üye olunuz.
    Sizde ailede yerinizi alınız...

Grit Kum İle ilgili bilgiler

reverse

Aktif Üye
Merhaba, grit kumlarla ilgili araştırma yaparken bir yazıya denk geldim ve papağan türleri için grit kumun (hatta sanırım genel olarak kumların) zararlı olduğunu belirtmişler.
Yazıdan anladığım kadarıyla finch, kanarya vs gibi kuşların zayıf öğütme kasları ve kursaklarının büyük bir çıkışa sahip olduğu için bu kuşların kuma ihtiyaç duyduğu ancak papağan türlerinin güçlü öğütme kaslarına ve küçük çıkışa sahip oldukları için kumların burada mahsur kalması gibi bir ihtimalden bahsediyor.

Daha iyi ingilizce anlayabilecek birisi yazıyı daha iyi inceleyebilir belki.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?
Bende bir forpus papağanı var ve grit kumu duymadan önce almış olduğum ince beyaz renkli bir kum var ve kuşun ara sıra gidip bunu çıt çıt yediğini görüyorum. Tabi ki bu durum kumun zararsız veya zararlı olduğunu göstermez.
Biraz konuyla ilgili tartışmak iyi olabilir.

Burada da yine aynı görüşü destekleyen bir yazı var:

Ekli dosyalar

Moderatör tarafında düzenlendi:

Şehmus BAKIR

İkon Üye
Yetkili Kurucu
Kurucu Üye
Üretici
Forumda link paylaşmak yasaktır yazıyı ekran görüntüsü olarak paylaşabilirsiniz 👍kuşlarda taşlık vardır ve kum yiyerek taşlıkta birikim yaparlar böylece yediklerini sindirirler.Zararlı değildir ama fazlası olunca herşeyde olduğu gibi zarar verebilir

reverse

Aktif Üye
Hocam bir ürün veya reklam linki değil ki paylaştığım. Bilgilendirici veya üzerinde tartışabileceğimiz bir konu olduğunu düşündüğüm yazılar var.

Sizin uzmanlığınıza lafım yok ancak bizler gibi amatörce bu hobiyle ilgilenenler kendimizi geliştirip güncellememiz gerekir diye düşünüyorum.
Bazı ezber bilgiler yerini yenisine bırakacak bu çok normal. İnsan hayatı ile ilgili konularda bile bu böyle. Bilim ilerledikçe sarsılmaz nitelikte bilgiler çöp oluyor.

Yani affınıza sığınarak bu konuyu açma amacım, kuşlarda taşlık vardır ve kum yiyerek sindirim yaparlar gibi ezber bir bilgiyi tartışmak zaten.
Yine de gerek yok diyorsanız ve bilgi amaçlı da olsa link paylaşmak yasaksa konuyu silebilir veya kitleyebilirsiniz hocam.
Gününüz güzel geçsin.🙏

Şehmus BAKIR

İkon Üye
Yetkili Kurucu
Kurucu Üye
Üretici
Hocam bir ürün veya reklam linki değil ki paylaştığım. Bilgilendirici veya üzerinde tartışabileceğimiz bir konu olduğunu düşündüğüm yazılar var.

Sizin uzmanlığınıza lafım yok ancak bizler gibi amatörce bu hobiyle ilgilenenler kendimizi geliştirip güncellememiz gerekir diye düşünüyorum.
Bazı ezber bilgiler yerini yenisine bırakacak bu çok normal. İnsan hayatı ile ilgili konularda bile bu böyle. Bilim ilerledikçe sarsılmaz nitelikte bilgiler çöp oluyor.

Yani affınıza sığınarak bu konuyu açma amacım, kuşlarda taşlık vardır ve kum yiyerek sindirim yaparlar gibi ezber bir bilgiyi tartışmak zaten.
Yine de gerek yok diyorsanız ve bilgi amaçlı da olsa link paylaşmak yasaksa konuyu silebilir veya kitleyebilirsiniz hocam.
Gününüz güzel geçsin.🙏
Estağfurullah tartışma olacaksa bilgi için tabiki tartışırız link ın onunla değil forumun altyapısıyla ilgisi var o yüzden dikkat ederseniz ekran görüntüsü dedim 😊👍 Ayrıca bizimki ezber bilgi değildir emin olun ve güvenin deneyim ve tecrübe edilmiştir 👍Büyük papağanlar calsiyum ve mineral ihtiyaçlarını meyve, sebze ve tükettikleri kabuklu yiyeceklerin kabuklarından alabilirler lâkin diğer küçük kuşların grit kuma ihtiyacı vardır tüketmeyenler içinde alternatifler düşünülmüş tozlar ve sıvılar yapılmıştır😊 sizinde gününüz güzel geçsin bilgi ve paylaşım için teşekkürler konu bilgi paylaşımına açıktır👍

Kübra Ö.

Eski Forumcu
Yazar
Kıdemli Üye
Üretici
Son zamanlarda benimde yeni öğrendiğim bir bilgi bu. Grit kum yerine sindirilebilir kalamar kemiği ve meşe odun kömürü kullanmayı tavsiye ediyor @Mehmet Gürbüz beyde. Eğer sitede konuyu görürse daha detaylı açıklama yapar kendiside. 😊

reverse

Aktif Üye
Katkılarınız için teşekkürler.
Forumda biraz araştırma yaparken Mehmet Gürbüz beyin yakın zamanda aynı konuya değindiğini gördüm.
Link vermeye korktuğumdan 🥲 şöyle tarif edeyim, muhabbet kuşlarına yararlı ve zararlı besinler bölümü var forumda, orada "Muhabbet Kuşum Grit Kum Yemiyor" konusu altında konuşulmuş. Benim örneğini verdiğim yazıyı destekleyen bir görüş belirtmiş.
Sanirim ben kum bulundurmayacağım kafeste. Kalamar kemiği ve belki kuş toprağı olarak satılan ürünler düşünüyorum. İyi bir şekilde netleştirmek lazım aslında konuyu.