• Kafeskuslari.com ailesine hoş geldiniz..

Sizde kafes kuş türünüz hakkında paylaşım yapmak ve soru sormak için üye olunuz.
    Sizde ailede yerinizi alınız...

Evimin Yeni Neşeleri :)

Münzevi

Aktif Üye
Herkese esenlikler! :)

Oğluşum Roni'nin büyümesinden yuvadan atlamasına kadar her anına şahit olmuştum. Çünkü arkadaşımın çiftinin yavrusuydu. Ben de bu süreçte çok heveslendim ve bir takım arayışına girdim. Sonunda aradığım güzel renkli takımımı bulduğumu düşünüyorum :) Dün akşam sahiplendim ve aldığım üretimhanede annelerinden dedelerine, hatta şuan kuluçkadaki diğer kardeşlerine kadar görme fırsatım oldu. Çok güzel bir kan hattına sahipler. Umarım sağlıklı yavrular dünyaya getirirler. :)

Eğer yavru almak nasip olursa önce yakın çevrem olmak üzere, gerçekten bakabilecek kişilere sahiplendirmeyi düşünüyorum.

Çiftimin erkeğine Gökmen, dişiye Doğa adını koyacağım gibi duruyor. :)

Buyrun, ailemin yeni üyesi. :)
5a0caa82-f730-4389-971a-0ae8774aceed.jpg
fc89237b-925e-437a-943d-7ce5c5344230.jpg
9a3c3a13-12cc-4724-a58b-76fa8b03127d.jpg

Dipçe: Kafesin geçici olduğunu belirtmek isterim. :)

Son düzenleme:

mortsvivants

Paylaşımcı
Bu renkler ne öyle :love: Sukulentlerinizle de tam uyumlular :) Çok sevimliler, umarım sizinle çok sağlıklı ve mutlu yılları olur

Münzevi

Aktif Üye
Bu renkler ne öyle :love: Sukulentlerinizle de tam uyumlular :) Çok sevimliler, umarım sizinle çok sağlıklı ve mutlu yılları olur
De-ğil-miiiiiiiiiiiiiiiii :love: Zaten havanın güzel olduğu bir gün cam balkona salıp sukulentlerin arasında bi kare yakalamak istiyorum. Olmadı nasip olursa yavrularını koyarım. :D

Çok ama çok teşekkür ediyorum! :) İçime sinen çok güzel bir takım oldu. Sağ olun. :)

mortsvivants

Paylaşımcı
De-ğil-miiiiiiiiiiiiiiiii :love: Zaten havanın güzel olduğu bir gün cam balkona salıp sukulentlerin arasında bi kare yakalamak istiyorum. Olmadı nasip olursa yavrularını koyarım. :D

Çok ama çok teşekkür ediyorum! :) İçime sinen çok güzel bir takım oldu. Sağ olun. :)
Rica ederim, Afra'nızın yanında fotoğraflarını da bekleriz artık :)

Şehmus BAKIR

İkon Üye
Yetkili Kurucu
Kurucu Üye
Üretici
Hanenize hayırlı olsun inşallah ☺Tüylerince yavrularını görürsünüz 👍Kardeş değiller değil mi? İkiside aynı ırk ve spangle olunca o yüzden sordum

Burçak A.

Eski Forumcu
Moderatör
Kıdemli Üye
Hanenize hayırlı olsun, sağlık, huzur ve bereket getirsinler ☺ Maşallah minnoşlara, Rabbim sağlıklı, uzun ömürler versin inşallah 🤲🐤🌸

Münzevi

Aktif Üye
Hanenize hayırlı olsun inşallah ☺Tüylerince yavrularını görürsünüz 👍Kardeş değiller değil mi? İkiside aynı ırk ve spangle olunca o yüzden sordum
Çok teşekkür ediyorum üstadım. :)

Sordum, tam emin olmamakla birlikte kardeş olmadıklarını söyledi. Bununla birlikte, kan hattına baktığımda da hemen hemen aynı renklerden yetişkin kuşlar vardı ve her çiftin eşlerinin teki mutlaka bu renklerden oluşuyordu. Keza kuluçkadaki yavrular da aynı şekilde. Umarım öyle bir durum yoktur. :)

Takım çok güzel eş tutmuş ancak duruma göre eşin tekini rainbowla değiştirebilirim, emin değilim henüz. :)

Şehmus BAKIR

İkon Üye
Yetkili Kurucu
Kurucu Üye
Üretici
Çok teşekkür ediyorum üstadım. :)

Sordum, tam emin olmamakla birlikte kardeş olmadıklarını söyledi. Bununla birlikte, kan hattına baktığımda da hemen hemen aynı renklerden yetişkin kuşlar vardı ve her çiftin eşlerinin teki mutlaka bu renklerden oluşuyordu. Keza kuluçkadaki yavrular da aynı şekilde. Umarım öyle bir durum yoktur. :)

Takım çok güzel eş tutmuş ancak duruma göre eşin tekini rainbowla değiştirebilirim, emin değilim henüz. :)
Eğer kardeş ve kan bağı varsa bilirsiniz genetik ve kronik hastalıklar görülür bence risk almayın ve birini değiştirin 👍

Münzevi

Aktif Üye
Eğer kardeş ve kan bağı varsa bilirsiniz genetik ve kronik hastalıklar görülür bence risk almayın ve birini değiştirin 👍
Üstadım bu ihtimali ben de değerlendirip yabancı kaynaklar dahil olmak üzere biraz araştırma yaptım. Ancak kaydadeğer net bir şey bulamadım.

Araştırdığım kadarıyla bu konuda tecrübeyle sabit olduğunu söyleyen ve net olarak savunan iki farklı görüş mevcut. Kan bağı olmayan çiftlerde de yaşanan hatalı üretimi de göz önünde bulundurduğumda her ikisi de yüzde 50 ihtimalde duruyor gibi geliyor. Diğer canlılarda da bu tarz eşlemelerin sorun olmadığı örnekleri de var. Bunu ben de kemirgen türlerimde deneyimlemiştim.

Bununla birlikte, Roni'yi sahiplendiren arkadaşımda da çok kez hiçbir sorun yaşamadığını gördüm önceden baktığı birçok çiftte. Hatta kendi çok sağlıklı şekilde kendi kan hattını oluşturmuştu.

Öte yandan, farklı kuluçkalardaki kardeşlerin eşlenmesinin sorun olmadığını söyleyenler ve sonuçta aynı kan diyerek reddedenler de mevcut. İki taraf da kesin ve tecrübeye dayalı konuşuyor. Ben bir sorun olmadığının canlı şahidiyim misal olarak. İçim yine de siniyor mu onu açıkçası ben de bilmiyorum.

Ayrıca, kardeş veya ebeveyn çocuk çiftleşmesinde hayvanlara "ahlak" olgusunun da dayatıldığını görüyorum. Tüm bunlarla birlikte, tatmin eden bilimsel bir dayanağa tam olarak ulaşabilmiş değilim.

Açıkçası net bir doğru bulamadığım için ben bi yaşamak istiyorum. Sonrasında sorun olacaksa bir değişime gitmeyi düşünüyorum.

Burçak A.

Eski Forumcu
Moderatör
Kıdemli Üye
Üstadım bu ihtimali ben de değerlendirip yabancı kaynaklar dahil olmak üzere biraz araştırma yaptım. Ancak kaydadeğer net bir şey bulamadım.

Araştırdığım kadarıyla bu konuda tecrübeyle sabit olduğunu söyleyen ve net olarak savunan iki farklı görüş mevcut. Kan bağı olmayan çiftlerde de yaşanan hatalı üretimi de göz önünde bulundurduğumda her ikisi de yüzde 50 ihtimalde duruyor gibi geliyor. Diğer canlılarda da bu tarz eşlemelerin sorun olmadığı örnekleri de var. Bunu ben de kemirgen türlerimde deneyimlemiştim.

Bununla birlikte, Roni'yi sahiplendiren arkadaşımda da çok kez hiçbir sorun yaşamadığını gördüm önceden baktığı birçok çiftte. Hatta kendi çok sağlıklı şekilde kendi kan hattını oluşturmuştu.

Öte yandan, farklı kuluçkalardaki kardeşlerin eşlenmesinin sorun olmadığını söyleyenler ve sonuçta aynı kan diyerek reddedenler de mevcut. İki taraf da kesin ve tecrübeye dayalı konuşuyor. Ben bir sorun olmadığının canlı şahidiyim misal olarak. İçim yine de siniyor mu onu açıkçası ben de bilmiyorum.

Ayrıca, kardeş veya ebeveyn çocuk çiftleşmesinde hayvanlara "ahlak" olgusunun da dayatıldığını görüyorum. Tüm bunlarla birlikte, tatmin eden bilimsel bir dayanağa tam olarak ulaşabilmiş değilim.

Açıkçası net bir doğru bulamadığım için ben bi yaşamak istiyorum. Sonrasında sorun olacaksa bir değişime gitmeyi düşünüyorum.
Net bilgi vereyim size zootekni derslerinde de görüyorum, heterezigotluğu azalttığı için verimde düşüşe, yaşam gücünde de azalmaya neden olur. Damızlıklarda çok uygulanır ancak amaç kötü gene sahip olanları sürüden uzaklaştırmaktır. Resesif genleri ortaya çıkartır. Öldürücü genleri ortaya çıkartır ve yavrular da bu genetikten dolayı sağlıksız olur.

İhsan Z.

Eski Forumcu
Moderator
Çeviri Ekibi
-Zararlı çekinik genlerin homozigot hale gelme ihtimali artar(Frankham, 1995).
-Genetik çeşitliliği azaltarak bir popülasyonun çevresel değişikliklere uyum sağlama ve hastalıklara karşı direnç gösterme yeteneğini sınırlar(Frankham et al., 2002)
-Fiziksel deformite ve gelişimsel bozukluk riskini artırır(Keller ve Waller, 2002).
-Kuşların bağışıklık sistemini zayıflatabilir, bu da onları hastalıklara karşı daha hassas hale getirir(Hawley et al., 2005)
-Soy içi üretimden doğan kuşların yaşam süreleri genellikle daha kısa olur ve hayatta kalma oranları da azalır(Marr et al., 2006)

REFERANSLAR:

Frankham, R. (1995) ‘Inbreeding and extinction: a threshold effect’, Conservation Biology, 9(4), ss. 792–799.

Frankham, R., Ballou, J. D. ve Briscoe, D. A. (2002) Introduction to conservation genetics. Cambridge: Cambridge University Press.

Keller, L. F. ve Waller, D. M. (2002) ‘Inbreeding effects in wild populations’, Trends in Ecology & Evolution, 17(5), ss. 230–241.

Hawley, D. M., Hosseini, P. R., Chou, M. P. ve Cornman, R. S. (2005) ‘The effects of inbreeding on immune response and survival in birds’, Biology Letters, 1(2), ss. 182–185.

Marr, J. S., Grimes, M. T., Brueck, S. D. ve Holguin, F. O. (2006) ‘Inbreeding depression and survival in a wild passerine bird population’, Ecology Letters, 9(6), ss. 564–571.

Münzevi

Aktif Üye
Çoğu araştırma tersini söylüyor, peki siz inbreeding yani soy içi üretimin zararlı olmadığına dair bir kaynak gösterebilir misiniz?
Bilgilendirmeniz için teşekkür ediyorum. Hrpsine detaylıca bakacağım. :) Benim bir iddiam olmadığı için de net bir şey söylemeyeceğim. Tekrardan teşekkürler kaynaklar için.

İhsan Z.

Eski Forumcu
Moderator
Çeviri Ekibi
Rica ederim, yardımcı olabildiysem ne mutlu. Herhangi bir sorunuz olursa sormaktan çekinmeyin. İyi incelemeler ve kuşlarınızla sağlıklı günler dilerim 😊.

Şehmus BAKIR

İkon Üye
Yetkili Kurucu
Kurucu Üye
Üretici

Hocam yabancı kaynağa ne gerek var siz kafeskuslaricom a bakın yada sorun biz kaynak yaparız 😀 Aynı kandan iki kardeşi eşlemeyin ve bildiğiniz halde yavrulatmayın size en güzel tavsiyem o olur. Tecrübe etmiş, görmüş ve üzülmüş biri olarak 👍