• Kafeskuslari.com ailesine hoş geldiniz..

Sizde kafes kuş türünüz hakkında paylaşım yapmak ve soru sormak için üye olunuz.
    Sizde ailede yerinizi alınız...

Erkek sultan çiftleşmiyor

titant88

Yeni Üye
Merhaba. 18 aylık erkek sultan papağanım var. Salgın halde olmaya alışık, kafese koyduğumuz zaman çok rahatsız edici sesler çıkartıyor. Dişi istediğini düşünüp 5-6 aylık bir dişi aldık.2 aydır birlikte aynı kafesteler. Dişi kendini kaşıması için erkeğe yaklaşıyor, erkek yer yer kaşıyıp bazende sertçe kendinden uzaklaştırıyor. Dişi sürekli erkeğin peşinde. Bu arada erkeğin çoraplara karşı sempatisi var. Çorap giymiş bir ayak gördüğü an çiftleşme için kur atıp akabinde çiftleşme hareketleri yapmaya çalışıyor. Son 10 gündür ise dişi çiftleşmeye hazır olduğunu gösterir çökme hareketleri yapıp kendini erkeğe yaklaştırmasına rağmen erkek dişiyi yüz vermiyor. Dişinin çiftleşme isteğini görünce hemen yuvalık aldım, dişi yuvalığa girip çıkıyor. Çorap gördüğü an çiftleşme moduna giren erkek zavallı dişi her türlü belirtiyi akrobasiyi yapmasına rağmen yüzüne bakmıyor. Tam bir dram .) ne yapmam gerekir yardımcı olabilirmisiniz.

Semiha S.

Eski Forumcu
Moderatör
Kıdemli Üye
Rahatsız edici olsada bu süreçte kafes dışına çıkarılmamalılar. Kararlı olursanız bir süre sonra alışır. .

İhsan Z.

Eski Forumcu
Moderator
Çeviri Ekibi
Merhaba, 5-6 aylik disi 2 aydir da sizde yani 8 aylik diyorsunuz. Disi sultanlar icin 15-18 aydan önce ciftlestirmeyi önermiyorum. Yumurta sikismasi ve komplikasyon cikma riski cok fazla. Ciftlesme istegi gösterse bile engel olmaniz lazim. Hatta aralarinda yas farki oldugundan disiniz uygun yasa gelene kadar ayni kafese bile koymamanizi söylerdim, aldiginizda yazmis olsaydiniz. Zaten yaz aylari havalar sicak, bu havalarda yuvalik asmanizi önermiyoruz. Bir süre daha bekleyin, disiniz de yasini alsin daha sonra asarsiniz. Nacizane tavsiyemdir.

titant88

Yeni Üye
Cevaplarınız için teşekkürler.bilimsel bir bilgim yok. Erkeğe eş ararken petshoptaki afkadaş 6-7 aylıkken çiftleşir dediği için çokta araştırmamıştım. Diğer taraftanda hayvanların içgüdülerine itimat ederek çiftleşmelerini istedim. 8 aylık için erken diyorsanız ona göre hareket edelim. Peki kafesteyken çığlık atma konusunda kafeste kalmasında ısrarcımı olalım yoksa huylu huyundan vazgecmez deyip salgın haldemi bırakayım. Evin sahibi omu benmi belli değil, kararları o veriyor bizde uyguluyoruz resmen. Çığlıklarıyla herseyi yaptırtıyor. İstediğimiz kadar kararlı olalım 2 gün geçsede kafesteyken yine synı çığlık. Özellikle sabahları ilk kalktığında. Kafesin yerini değiştirdik, farklı oyuncaklar koyduk, kafes neredeyse jurasic park alanı gibi oldu bi ara.) bizim ilgisizliğinize katlanamıyor ve sürekli vücudumuza temas halinde olmalı gibi bir durum var

titant88

Yeni Üye
Biz ilgisini dişiye dönsün istiyoruz ama tüm odağı bizde. Sabah akşam ayağımıza kur atıp arkamızda koşuyor. Biz alakasız kalıncada ortalığı yıkıyor, adam esir aldı bizi

İhsan Z.

Eski Forumcu
Moderator
Çeviri Ekibi
Insana alisik, el besleme kuslarda es tutma olayi biraz daha uzun sürebiliyor. Semiha hocamizin dedigi gibi eger üremelerini istiyorsaniz kulucka süresince ilgileri dagilmamasi acisindan kuslari salmamalisiniz. Benim önerim en az 4-5 ay kadar daha beklemeniz, daha sonrasinda kuslarin kafesini yüksek, rahatsiz edilmedikleri bir yere koyup yuvalik asmaniz. Bu asamada haftada iki kizistirici yumurta mamasi ve yine kizismalari icin belli miktarda selenyum, e vitamini ve kalsiyum takviyeleri verebilirsiniz.

titant88

Yeni Üye
Tekrar merhaba. Yuvalığı çıkartmak için geç kalmış olsam gerek çiftleşmeden kızgınlık yumurtası yaptı.follukta tek bir yumurta var ve dişide çökmüş durumda. Oğlan dışardan şarkı söylüyor yalnız odağı dişiden ziyade biz gibi.Bu noktada ne yapmalıyım, bu şekilde devam edip çiftleşmelerinimi bekliyeyim yoksa başka bir yöntemmi uygulamam gerekiyor

İhsan Z.

Eski Forumcu
Moderator
Çeviri Ekibi
Başka bir yöntem uygulamanız değil, yuvalığı sökmeniz gerekirdi. Yumurtayı ne zaman yaptı?

İhsan Z.

Eski Forumcu
Moderator
Çeviri Ekibi
Peritonit(karın içi enfeksiyonu), hiperlipidemi, yumurta sıkışması gibi riskleri olduğu için uyarmıştım sizi. Lütfen bir dahaki sefere dikkate alın. Çiftleşme olmadığına ve yumurtanın boş olduğuna eminseniz birkaç gün bekleyin. Dişiniz yüksek ihtimalle kuluçka için 3-5 yumurta olana kadar gün aşırı yumurtlamaya devam edecektir. Tüm yumurtalar geldikten sonra iki seçeneğiniz var: yumurtaları almak ya da kaynatıp/dondurup geri koymak. Sizin durumunuzda ben olsam tüm yumurtaları alıp yuvalığı sökerdim.

Semiha S.

Eski Forumcu
Moderatör
Kıdemli Üye
Peritonit(karın içi enfeksiyonu), hiperlipidemi, yumurta sıkışması gibi riskleri olduğu için uyarmıştım sizi. Lütfen bir dahaki sefere dikkate alın. Çiftleşme olmadığına ve yumurtanın boş olduğuna eminseniz birkaç gün bekleyin. Dişiniz yüksek ihtimalle kuluçka için 3-5 yumurta olana kadar gün aşırı yumurtlamaya devam edecektir. Tüm yumurtalar geldikten sonra iki seçeneğiniz var: yumurtaları almak ya da kaynatıp/dondurup geri koymak. Sizin durumunuzda ben olsam tüm yumurtaları alıp yuvalığı sökerdim.
Ben ikinci seçeneği hiç uygun bulmuyorum kesinlikle tavsiye etmem. Hayvanlara boş yere kuluçkada yatırmakta onları fazlasıyla yorup güçten düşürüyor. Kesinlikle boş olduğuna emin olunduğu an yuva sökülmeli.

titant88

Yeni Üye
Herhangi bir çiftleşme olmadı, şuan 3. Yumurtada. Yumurtlamaların sonlanmasını bekliyeyimmi, yoksa drek yuvalığı sökmelimiyim?

titant88

Yeni Üye
Bu arada uzun vade tabiki yavru istiyorum. Oğlumuz çok akıllı ve bütün sülale mürüvetlerini bekliyoruz.) lakin ilk baştada söylediğim gibi dişi her ne kadar kur yapıp ilişkiye haxır olsada oğlan tamamen ona karşı ilgisiz ve sadece çorap giymiş ayak müptelası. İlişkiye sürekli hazır ama dişiye karşı ilgisiz.Tüm ilgisi ayakta ve saatlerce insan ayağına kur atıyor. Ev ortamında sürekli salgın sürekli bizimle birlikte. Bu şekildeki yaşam tarzıyla gelecekte çiftleşme mümkünmü yoksa farklı bir dsipline alıştırmam gerekirmi?

Semiha S.

Eski Forumcu
Moderatör
Kıdemli Üye
Herhangi bir çiftleşme olmadı, şuan 3. Yumurtada. Yumurtlamaların sonlanmasını bekliyeyimmi, yoksa drek yuvalığı sökmelimiyim?
Yumurtlama bittiğine eminseniz sökün. En son yumurtadan sonra üç dört gün geçsin. Genelde 3-5 arası yumurta yaparlar.

Semiha S.

Eski Forumcu
Moderatör
Kıdemli Üye
Bu arada uzun vade tabiki yavru istiyorum. Oğlumuz çok akıllı ve bütün sülale mürüvetlerini bekliyoruz.) lakin ilk baştada söylediğim gibi dişi her ne kadar kur yapıp ilişkiye haxır olsada oğlan tamamen ona karşı ilgisiz ve sadece çorap giymiş ayak müptelası. İlişkiye sürekli hazır ama dişiye karşı ilgisiz.Tüm ilgisi ayakta ve saatlerce insan ayağına kur atıyor. Ev ortamında sürekli salgın sürekli bizimle birlikte. Bu şekildeki yaşam tarzıyla gelecekte çiftleşme mümkünmü yoksa farklı bir dsipline alıştırmam gerekirmi?
Düzenini değişmelisiniz. Kuluçka zamanı zaten kafes dışına çıkarmamalısınızki ilgi birbirlerine olsun. Kafesi bel hizasında yüksek bir yere konumlandırın ve yem su ve temizlik harici ilgilenmeyin.

titant88

Yeni Üye
Tekrardan Merhaba!. 4 yumurtadan sonra 3 gündür yumurtlamayı durdurdu dişi, miğdesinde bi şişkinlik kalmadığı için o yemek yerlen yuvalığı kaldırdım. Şuan arada aklına geliyor olsa gerek yumurtalara ulaşmak için çıkardığı sesi tekrarlıyor. Fazlamı dramatize ediyorum bilmiyorum ama gözü sürekli yuvalığının eski yerinde ve arada çığlık atarak heyecanla arayışta. Bu noktada ne yapmalıyım. Bu duruma alışırmı başka bir yöntemmi deniyeyim

Semiha S.

Eski Forumcu
Moderatör
Kıdemli Üye
Tekrardan Merhaba!. 4 yumurtadan sonra 3 gündür yumurtlamayı durdurdu dişi, miğdesinde bi şişkinlik kalmadığı için o yemek yerlen yuvalığı kaldırdım. Şuan arada aklına geliyor olsa gerek yumurtalara ulaşmak için çıkardığı sesi tekrarlıyor. Fazlamı dramatize ediyorum bilmiyorum ama gözü sürekli yuvalığının eski yerinde ve arada çığlık atarak heyecanla arayışta. Bu noktada ne yapmalıyım. Bu duruma alışırmı başka bir yöntemmi deniyeyim
Kuluçkayı sonlandırdığınıza göre kafes dışında zaman geçirmesini sağlayabilirsiniz. Kafes içi ortamında değişiklik yapabilirsiniz. Kafesin yerini yada konumunu değiştirebilirsiniz. Haklı olarak siz duygusal davranıyorsunuz ama onların sağlığı için bu gerekli. Onlar çabuk adapte olur sizde zamanla alışırsınız ☺

titant88

Yeni Üye
Uzun bi aradan sonra tekrar merhaba.havasındanmıdır suyundanmıdır bilmiyorum ama çiftleşmeme olmamasına ve yuvalık asılmamasına ragmen dişi kafesin orta yetine gün aşırı toplam 5 tane daha yumurtladı. O yumurtladıkca sonlanması için yumurtayı aldım ama ısrarla devam etti ve bugün 5. Boş yumurtayıda yapmış. 3 ay arayla ikinci kez yumurtlama döngüsüne girdi, bu nornalmi? Hayvanın sağlığı açısından yapmam gerekenler neler. Cevaplarınız için tesekkğr ederim.