• Kafeskuslari.com ailesine hoş geldiniz..

Sizde kafes kuş türünüz hakkında paylaşım yapmak ve soru sormak için üye olunuz.
    Sizde ailede yerinizi alınız...

Ek Takviyeleri Bıraktım, Tekrardan Merhaba!

Emre A.

Tutkulu
Merhabalar,
İş yoğunluğu vs. derken kuşlarla pek vakit geçiremedim 2 hafta öncesinde erkek kuşumda böyle değişik bir hareket sezimledim kilosuda var (51gr) hemen @Şehmus BAKIR abiye yazdım Vetform Veteriner Gözde hocanın numarasını verdi iletişim kurduk vs. karaciğer yağlanması olduğu söylendi önlem amaçlı bitkisel karaciğer koruyucu ve ağrı kesici sipariş ettim kendilerinden geldi kullanmaya başladım. Bu süreçtede erkek kuşu zayıflatmam gerekiyordu. Ek takviyeleri kestim takviye olarak gervit ve entrobac veriyordum kimyasal sayılabilecek. Bunları bıraktım ve artık kullanmayı düşünmüyorum çünkü dışkılarını kontrol ettiğimde böyle daha iyi olduğunu gözlemledim. Enerjileri keyifleri yerinde.. Ne kadar diretsede bitkisel ilaçları içmemek için verdikten sonrada çoşuyor :D Haftanın genelde 2 bazen 3 günü sebze ağırlıklı bir diyet yapıyoruz.. arada da muz veriyorum tadımlık bayağı hoşlarına gidiyor. İşte şu gün vericem diye şartlamıyorum aldığım günlerde veriyorum gayet iyi yiyorlar perş ıspanak yapılıyordu evde verdim bi yaprak güzelce yediler. Bu süreçte yem karışımını değiştirdim. Kendim karıştırmaya başlamıştım yemleri zaten + japon darısı ekledim yeme orantılı bir şekilde yem karışımıda şu şekilde;

500gr akdarı
150gr aspur
125gr sarı darı
125gr kırmızı darı
100gr japon darısı

hoşuma giden bir karışım oldu güzelce harmanladım akdarı iki kuşta yediği için oran yüksek.. Aspuru da dişi yemiyor erkek yiyor fakat erkeğinde zayıflaması lazım o sebepten düşük. Japon darısı da dişi kuş acayip seviyor onunda zayıflamaması için.

Erkek kuş şuan 51gr dan 49gr'a düştü
Dişi kuşta maalesef bu süreçte düştü 41gr dan 37gr'a

her gün salıklar bakalım durumlar neyi gösterecek.

Beslememde toparlayacak olursak;
Hergün taze yem ve temiz içme suları önlerinde
haftanın belirli (çoğunlukla) / belirsiz günleri 3 günü geçmeyecek şekilde sebze bazende arada tadımlık muz
haftanın bir günü tadımlık yulaf ve foniapaddy (yulafı bazen ödül niyetinede veriyorum)

genel olarak beslemem böyle kimyalı keşke başından beri kullanmasaymışım diyorum. Ben pek faydasını göremedim böyle daha neşeliler gibi geliyor bana..

Bu süreçte bıkmadan her sorumu cevaplayan @Şehmus BAKIR ve Vetform Veteriner Kliniği Gözde ÇETİN KASAP hocama teşekkürlerimi sunuyorum iki değerli insan...

Sağlıcakla kalın..

Şehmus BAKIR

İkon Üye
Yönetici
Yetkili Kurucu
Kurucu Üye
Mentör
Üretici
Rica ederim kardeşim 😊 Canlar iyi oldukça bizlerde iyi oluyoruz 👍 Bilgi ve paylaşım için teşekkürler 😊

çaça

Yeni Üye
Merhabalar, öncelikle geçmiş olsun.
Takviyeleri kesme sebebiniz kuşlarınızdan birinin kilo alması ve karaciğerde yağlanma olması mı?
Bu yağlanmanın sebebi takviyeler miymiş orayı tam anlayamadım. Yani biraz kafam karıştı.

Bizim ailemize de üç hafta önce bir sultan papağanı katıldı. Bu süre içerisinde öğrendiğim şeylerden biri de takviye kullanmak gerektiği oldu. Birkaç gündür de araştırma yapıyordum; hangi takviyeleri almalıyım, ne zaman ne ölçüde kullanmalıyım şeklinde. Şimdi bu yazıyı okuyunca kafam biraz karıştı.🙄
Takviye kullanmak gerekli mi değil mi, faydalı mı değil mi yoksa bir zararı mı var?

Levent T.

Eski Forumcu
Emektar Üye
Takviyeleri kesme sebebiniz kuşlarınızdan birinin kilo alması ve karaciğerde yağlanma olması mı?
Bu yağlanmanın sebebi takviyeler miymiş orayı tam anlayamadım. Yani biraz kafam karıştı.

Bizim ailemize de üç hafta önce bir sultan papağanı katıldı. Bu süre içerisinde öğrendiğim şeylerden biri de takviye kullanmak gerektiği oldu. Birkaç gündür de araştırma yapıyordum; hangi takviyeleri almalıyım, ne zaman ne ölçüde kullanmalıyım şeklinde. Şimdi bu yazıyı okuyunca kafam biraz karıştı.🙄
Takviye kullanmak gerekli mi değil mi, faydalı mı değil mi yoksa bir zararı mı var?
Eğer doğal yollardan kuşunuzun vitaminlerini sağlıyorsanız ve bunu başarabiliyorsanız tabi ki bu katkılara gerek yok. Ama bu kafes kuşlarında oldukça zor. Ancak başarabiliyorsanız bu vitaminleri de kullanmak vitamin yüklemesine sebep olur ve karaciğerini yorarsanız. Başaramıyorsanız bu vitaminleri kullanmak faydalı olur. Gerekli ölçülerde. Bu durumun tespiti kuşunuzu iyi takipten geçer çünkü her kuşun bünyesi farklı ayrıca. Bir de her şeyin fazlası zararlıdır.

Genel olarak

Düzenli olarak,

Multivitamin: Röhnfried Gervit-W (Haftada bir defa damacana içme su ile 5 damla yarım sulukta)Probiyotik: Röhnfried Entrobac (Haftada bir defa damacana içme su ile mercimek tanesi kadar yarım sulukta)
Tüy döneminde,
B Vitamini: Röhnfried Amin Forte ya da Tollisan Tollaymin Forte (Haftada iki defa damacana içme su ile 5 damla yarım sulukta)Tüy dönemi dışında,
B Vitamini: Röhnfried Amin Forte ya da Tollisan Tollaymin Forte (İki haftada bir defa damacana içme su ile 5 damla yarım sulukta)

Kullanmanızı tavsiye ediyoruz. Bunlar verilirken arada 3 gün olmalıdır. Yani pazartesi multivitamin veriyorsanız probiyotiği Perşembe vermelisiniz.

çaça

Yeni Üye
Şimdi anladım çok teşekkür ederim. Ben henüz ne sebze ne meyve yemesini sağlayamadım. Kafese herhangi birini koyduğumda kafesin o köşesine gitmiyor tüm gün. Alışması zaman alıyormuş sanırım, koymaya devam edeceğim.
O halde bu süreçte bu takviyeleri kullanmamda sakınca yok diye düşünüyorum. Meyve sebze yemeye başladıktan sonra gözlemle takviyeleri azaltabilirim.

Bir sorum daha olacak tüy dönemi dediğiniz şey her kuş için farklı işleyen bir süreç mi yoksa genel bir süreç mi? Yani tüm kuşlar aşağı yukarı benzer zamanlarda mı girer tüye yoksa farklı mı?
Ben kuşumun tüy döneminde olduğunu nasıl anlayacağım, bilmiyorum :/
Ekstra tüy mü çıkaracak yoksa eskilerini döküp öyle mi çıkaracak? Bir de birkaç tüyden mi bahsediyoruz yoksa kuş tümden mi yenileyecek tüylerini?
Bu sorular çok saçma geliyorsa lütfen mazur görün, o kadar bilgisizim ki bu konuda. Bu bilgisizlik beni de strese sokuyor kuşla birlikte.🤦🏻‍♀️

Levent T.

Eski Forumcu
Emektar Üye
Şimdi anladım çok teşekkür ederim. Ben henüz ne sebze ne meyve yemesini sağlayamadım. Kafese herhangi birini koyduğumda kafesin o köşesine gitmiyor tüm gün. Alışması zaman alıyormuş sanırım, koymaya devam edeceğim.
O halde bu süreçte bu takviyeleri kullanmamda sakınca yok diye düşünüyorum. Meyve sebze yemeye başladıktan sonra gözlemle takviyeleri azaltabilirim.

Bir sorum daha olacak tüy dönemi dediğiniz şey her kuş için farklı işleyen bir süreç mi yoksa genel bir süreç mi? Yani tüm kuşlar aşağı yukarı benzer zamanlarda mı girer tüye yoksa farklı mı?
Ekstra tüy mü çıkaracak yoksa eskilerini döküp öyle mi çıkaracak? Bir de birkaç tüyden mi bahsediyoruz yoksa kuş tümden mi yenileyecek tüylerini?
Bu sorular çok saçma geliyorsa lütfen mazur görün, o kadar bilgisizim ki bu konuda. Bu bilgisizlik beni de strese sokuyor kuşla birlikte.🤦🏻‍♀️
kuşlarımız neden tüy dönemine girer?
  • Mevsim geçişlerinde kuşlarımız özellikle ilkbahar ve sonbahar zamanı tüye girer. Ancak küresel iklim değişikliklerin olduğunu varsayarsak iklimlerin değişmesinde bir gecikme olmakta ya da o mevsim değişikliği daha erken de olmaktadır. Örneğin İstanbul bu yıllın mart ayında soğuktu ve kar yağışı oldu. Dolayısıyla kıştan ilkbahara geçiş nisan ayında gerçekleşti. Kuşlarımız da ona göre tepki gösterdi.
  • Kuşlar belli yaşlarda tüy dökümüne girer. Örneğin kuşlarımız 4-5 aylıkken ilk tüylerine girerler.
  • Kuşlarımızın ortam değişikliği yüzünden strese girip tüy dökümü yaşayabilir.
  • Herhangi bir nedenle kuş strese girdiyse kuşumuz tüy dökebilir.
  • Yulaf tohumu kuşların tüyden hızlı çıkmasını sağladığı gibi fazla verilmesi durumunda kuşun tüye girmesine sebep olmaktadır.
  • Vitaminlerin fazla verilmesi zararlıdır ve kuşun tüye girmesine sebep olabilir. Vitaminler haddinden fazla kullanılmamalıdır.
  • Kuşları kızıştırmak için kullandığımız kızıştırıcı baharat ve tohum oranları iyi hesaplanmalı ve aşırıya gidilmemelidir. Fazla kızıştırıcı baharat ve tohum kuşlarımızı tüye girmesine sebep olacaktır.

Emre A.

Tutkulu

teşekkür ediyorum, takviyelerin bir artısını gözlerimle göremediğim için bıraktım. böyle daha mutlu gibiler haftanın belirli günleri meyve sebze ile bu açığı kapatıyorum doğal olarak hemde yeni şeylerle vakit geçirip tadıyorlar.

takviyeleri bırakma hastalık için değildi zaten bırakma gibi bir düşüncem vardı isabet oldu diyelim. doğru gelmiyordu sonuçta üretim yapmıyoruz takviyeleri okey tamam ek alınan c vitamini gibi düşünebiliriz de doğal yolla c vitamini vermektense neden kimyasala ihtiyaç duyuyoruz?

neyi nasıl, vermenizi araştırıp verdiğinizde bence daha iyi katkı sağlamış oluyorsunuz tek sıkıntısı şu oluyor. acayip masraflı oluyor brokoli alacağım deseniz kuş yiyecek 1 parmak ama siz maalesef ki 1 bütün alıyorsunuz

--
ben hiç bir kuş veterinerinde multivitamin probiyotik önerdiğini hastalık dışında görmedim. tabi ki @Levent T. dediğine çıkıyor yol masraflı doğal bakmaya çalışmak bunu karşılayabilecekseniz bu yola girişin derim.

Şehmus BAKIR

İkon Üye
Yönetici
Yetkili Kurucu
Kurucu Üye
Mentör
Üretici
teşekkür ediyorum, takviyelerin bir artısını gözlerimle göremediğim için bıraktım. böyle daha mutlu gibiler haftanın belirli günleri meyve sebze ile bu açığı kapatıyorum doğal olarak hemde yeni şeylerle vakit geçirip tadıyorlar.

takviyeleri bırakma hastalık için değildi zaten bırakma gibi bir düşüncem vardı isabet oldu diyelim. doğru gelmiyordu sonuçta üretim yapmıyoruz takviyeleri okey tamam ek alınan c vitamini gibi düşünebiliriz de doğal yolla c vitamini vermektense neden kimyasala ihtiyaç duyuyoruz?

neyi nasıl, vermenizi araştırıp verdiğinizde bence daha iyi katkı sağlamış oluyorsunuz tek sıkıntısı şu oluyor. acayip masraflı oluyor brokoli alacağım deseniz kuş yiyecek 1 parmak ama siz maalesef ki 1 bütün alıyorsunuz

--
ben hiç bir kuş veterinerinde multivitamin probiyotik önerdiğini hastalık dışında görmedim. tabi ki @Levent T. dediğine çıkıyor yol masraflı doğal bakmaya çalışmak bunu karşılayabilecekseniz bu yola girişin derim.
Kardeşim sen şuan takviye veriyorsun ve verdiğin için biz sana gerwit ve entrobac vermeye gerek yok dedik 😊 verdiğin hemopoyetik ilaçlarda damıtma sistemi ile doğal gıdalar var yani bitkisel takviyeler veriyorsun yanlış anlama bilgin olsun diye yazdım 👍

Emre A.

Tutkulu
Kardeşim sen şuan takviye veriyorsun ve verdiğin için biz sana gerwit ve entrobac vermeye gerek yok dedik 😊 verdiğin hemopoyetik ilaçlarda damıtma sistemi ile doğal gıdalar var yani bitkisel takviyeler veriyorsun yanlış anlama bilgin olsun diye yazdım 👍
Yok hayır zaten bırakma düşüncem vardı diye yazdım abi isabet oldu bu o yüzden ilaç kullanımından sonrada vermeyeceğim. bilgin için her daim teşekkür ediyorum abi <3

Son düzenleme:

Cansu424

Aktif Üye

Siz meyve yerken onuda salınca mutlaka merak edip yanınıza gelecektir. Oyle oyle alısıyorlar. Mama şeklinde yapıp o şekildede verebilirsiniz. Yumurtayı haşlayıp rendenin kucuk yerinle rendeleyip yine havuç brokoli pancar gibi şeylerle karistirip verebilirsiniz. Eger dal darıyı seviyorsa uzerine biraz dal darı kırıklarsanız merak edip tadına bakar diye düsünuyorum. ☺

çaça

Yeni Üye

--
Anladığım kadarıyla şöyle; kuşumuz meyve sebze yemeye başladıktan sonra haftanın ortalama üç günü ona meyveli sebzeli yemler yaparsam kimyasal takviyeye ihtiyaç duymayacak demektir.
Umarım o aşamaya geliriz.

Ayrıca takviyelerin hastalık durumları hariç kullanılmasına gerek olmadığını da bilmiyordum, öğrendiğim iyi oldu. Çünkü takviyedir, ihtiyaçtır diye düşünüp belirli aralıklarla vermeyi planlıyordum. Bu da onu yoracaktı muhtemelen.
Ben en iyisi bunları kafama göre almak yerine bir kanatlı uzmanına gideyim. Hem kuşu muayene ettirmiş olurum, bir süredir soğuk algınlığı var ve geçiremedim, hem de takviyeler konusunda yanlış bir adım atmamış olurum.
Dönüşünüz için teşekkürler 🍀

çaça

Yeni Üye
Siz meyve yerken onuda salınca mutlaka merak edip yanınıza gelecektir. Oyle oyle alısıyorlar. Mama şeklinde yapıp o şekildede verebilirsiniz. Yumurtayı haşlayıp rendenin kucuk yerinle rendeleyip yine havuç brokoli pancar gibi şeylerle karistirip verebilirsiniz. Eger dal darıyı seviyorsa uzerine biraz dal darı kırıklarsanız merak edip tadına bakar diye düsünuyorum. ☺
Yumurta mamasını yarın deneyeceğim, bu konuda bayağı yazı okuyup video izledim. Umarım ki yer.
Kuşumuz üç haftadır bizimle, saldığımız vakit biraz dolanıp avizenin üzerine tünemek dışında hiçbir şey yapmıyor. Kanepeye masaya konsun, orada yürüsün diye biz koyuyoruz onu oraya, ona bile söyleniyor, isteksiz davranıyor. Tüm bunları henüz evde yeni oluşuna verebilirim değil mi🥲

Emre A.

Tutkulu
Anladığım kadarıyla şöyle; kuşumuz meyve sebze yemeye başladıktan sonra haftanın ortalama üç günü ona meyveli sebzeli yemler yaparsam kimyasal takviyeye ihtiyaç duymayacak demektir.
Umarım o aşamaya geliriz.

Ayrıca takviyelerin hastalık durumları hariç kullanılmasına gerek olmadığını da bilmiyordum, öğrendiğim iyi oldu. Çünkü takviyedir, ihtiyaçtır diye düşünüp belirli aralıklarla vermeyi planlıyordum. Bu da onu yoracaktı muhtemelen.
Ben en iyisi bunları kafama göre almak yerine bir kanatlı uzmanına gideyim. Hem kuşu muayene ettirmiş olurum, bir süredir soğuk algınlığı var ve geçiremedim, hem de takviyeler konusunda yanlış bir adım atmamış olurum.
Dönüşünüz için teşekkürler 🍀
meyveli sebzeli yemler değil direkt meyve ve sebze (sebze ağırlıklı olmak üzere), kuşunuza ne verip ne veremeyeceğinizi forumdan aratabilirsiniz. Tabi ki işini bilen kanatlı uzmanından destek almanız her daim yararınıza olur. İstanbuldaysanız vetform veteriner kliğini gözde hocayı öneririm.

--kanatlı uzmanına gitmeye özen gösterin diğer hekimler tam çözümleyemiyor.

çaça

Yeni Üye
meyveli sebzeli yemler değil direkt meyve ve sebze (sebze ağırlıklı olmak üzere), kuşunuza ne verip ne veremeyeceğinizi forumdan aratabilirsiniz. Tabi ki işini bilen kanatlı uzmanından destek almanız her daim yararınıza olur. İstanbuldaysanız vetform veteriner kliğini gözde hocayı öneririm.
Direkt olarak meyve ve sebze vermeliyim, okey. Çok teşekkür ederim.

Evet İstanbul'dayım, verformu da yine buradan keşfettim birkaç gün önce. Sadece biraz uzaktayım, karşıda :') aracım var ama üşütür mü diye endişe ettiğimden henüz yola düşmeye cesaret edemedim. Çünkü bir haftadır soğuk algınlığı ile uğraşıyoruz, bugün yine 5-6 kez hapşırdı ve tünek halindeyken hala biraz kabarık.
Daha fazla üşütmesin diye çıkmadık ama acaba yanlış mı yaptık bilmiyorum. Çünkü bir haftadır, burada söylenen her şeyi yapmama rağmen hâlâ toparlayamadı kendini.

Emre A.

Tutkulu
Direkt olarak meyve ve sebze vermeliyim, okey. Çok teşekkür ederim.

Evet İstanbul'dayım, verformu da yine buradan keşfettim birkaç gün önce. Sadece biraz uzaktayım, karşıda :') aracım var ama üşütür mü diye endişe ettiğimden henüz yola düşmeye cesaret edemedim. Çünkü bir haftadır soğuk algınlığı ile uğraşıyoruz, bugün yine 5-6 kez hapşırdı ve tünek halindeyken hala biraz kabarık.
Daha fazla üşütmesin diye çıkmadık ama acaba yanlış mı yaptık bilmiyorum. Çünkü bir haftadır, burada söylenen her şeyi yapmama rağmen hâlâ toparlayamadı kendini.
Gözde hoca iyidir randevu alıp bir gün götürün kafese streç film sarıp aracınızla götürebilirsiniz.

@Şehmus BAKIR

çaça

Yeni Üye
Ekli dosyayı görüntüle 39597
Ben veterinere götürürken kuşu bu kartonun içine koymuştum sonra bu kartonu kafesin içine koymuştum kafeside poşete koymuştum
Kafesi poşete koymak da mantıklıymış. Çok teşekkür ederim fikirleriniz için. Randevuyu alır almaz çocuğumu bir şekilde paketleyip üşütmeden götüreceğim 🍀

Cansu424

Aktif Üye
Yumurta mamasını yarın deneyeceğim, bu konuda bayağı yazı okuyup video izledim. Umarım ki yer.
Kuşumuz üç haftadır bizimle, saldığımız vakit biraz dolanıp avizenin üzerine tünemek dışında hiçbir şey yapmıyor. Kanepeye masaya konsun, orada yürüsün diye biz koyuyoruz onu oraya, ona bile söyleniyor, isteksiz davranıyor. Tüm bunları henüz evde yeni oluşuna verebilirim değil mi🥲
Zamanla size güvendikçe koltuklarda kafanızda omzunuzda dolaşır mutlaka bazı kuşlar çok çabuk alışıyor bazıları daha geç ama alıştığında o masada yemek yerken bir saniye sizi rahat bırakmayacak kuşlar çok meraklılar henüz size tam güvenmediği için yüksekte duruyordur.