• Kafeskuslari.com ailesine hoş geldiniz..

Sizde kafes kuş türünüz hakkında paylaşım yapmak ve soru sormak için üye olunuz.
    Sizde ailede yerinizi alınız...

Soru! Dişi sultan papağanımın davranışları çok değişti.

acarcnr

Yeni Üye
Bende dişi ve erkek sultan papağanı vardı. Dişi kız kardeşimdeydi. Bunları yaklaşık 1 ay kadar önce aynı kafese aldım ama hiç anlaşamadılar. Son 3-4 gündür tamamen uysal olan dişi, ısırmayı bile bilmez, ısırır gibi yapar gagasıyla dokunur sadece ama acayip değişti.
Değişiklikleri genel olarak aşağıda :
  • Kafese yuvalık takılıydı ilk geldiğinden beri çok ilgisi yoktu, son günlerde içinden çıkmak istemiyor. Hatta kafesi açında hemen uçan kuş yuvalığın kapısında duruyor dışarı elimle almazsam çıkmıyor.
  • Ek olarak genelde erkek bunu rahatsız ederdi, ısırmaya çalışırdı şimdi tam tersine döndü. Dişi onu ısırmaya çalışıyor erkek kaçıyor.
  • Bu sadece erkek kuşa karşı değil, elimi yuvalığa yaklaştırdığımda agresifleşiyor. Bugün dışarı salmak için elimi yaklaştırdım yuvalığın girişine ilk defa elimi ısırdı. 1 yıldır bizde hiç ısırmamıştı. Kötü ısırmadı tabi bilmediği için ama ilk defa rastgeldik.
  • Birde yuvalığın olmadığı yerde mutfak gibi mesela geldiğinde, genelde kahvaltıda yanlarımızda olurlar. Dolap içleri, kıytı köşe gibi yerlere geçiyor. Orada bekliyor.
  • Genel olarak bir agresiflik var yani.
  • Hasta falanda gözükmüyor yemesinde içmesinde bir sıkıntı yok, dışkısı da normal.
Şimdi internetten bakınca hamile olabilir ihtimali akıllara geliyor ama bu ikisi benim gözlemlediğim kadarıyla hiç anlaşamıyorlar. Dişi 13 aylık falan erkek 1.5 falandır.

Son düzenleme:

Denizpoyre321

Aktif Üye
Şöyle bir test yapın kuşu elinize almayın kafesin içinde olsun elinizi yuvalığa doğru götürün ve yuvalığın içine sokun elinizi eğer elinize doğru bir savunma yapıyorsa elinizi ısırıyorsa %95 hamiledir. Belki öylesine savunma yapacak diyebilirsiniz ama şöyle birşey var kuşlar hamilelik için kendilerini hazır hissettiklerinde yuvalık gibi içine yuva yapabileceği yerler aramaya başlarlar sizin kuşunuzdada davranışlardan belli orayı yuva olarak seçmiş ve orayı yuva olarak seçtiği için orayı koruyor.

Denizpoyre321

Aktif Üye
He Bu arada sultan papağanlarının kur yapmaları farklıdır ve sultan papağanları genelde yaşa göre çiftleşme yapmazlar

acarcnr

Yeni Üye
Şuan 3 yumurtası var. Kimseyi yaklaştırmıyordu fakat elimi yuvanın ağzında tuttum ilk yumurtasında elimi 1-2 ısırmaya çalıştı sonra saldı. Isırmayı bilmediği için ısırsa bile acıtmıyor zaten. Yemek yemeğe çıkmıyordu bende erkeği dışarı saldım, sonra yuvalığın büyük kapağını açtım o şekilde yumurtalara ben bakarken o yuvanın kafes deliğinden çıkıp yemek yiyor. Yuvalığın kapağını kapatınca hemen geri giriyor.
Ama dediğim gibi sanırım boş yumurta yapıyor, çünkü beraber kafesteyken sürekli erkeği kovalıyor ısırmaya çalışıyor. Çiftleştiklerini sanmıyorum. Yumurtalarda 2.5 gün aralıkla geliyor yaklaşık. Dışkısı baya büyük, 6-7 tanesini bir arada yapıyor gibi. Bazen de dışkısında mukoza gibi bir sıvı da oluyor. Sümüğe benzer bir sıvı.

Şuan bana alışkın ben hariç herkese karşı atağa geçiyor. Bana sadece 1 tıslayıp geri çekiliyor. Başkalarını yaklaştırmıyor, ben yumurtalarına elleyebiliyorum sadece. Birde dediğim gibi ben yumurtaları bakarken o yemek yiyip su içebiliyor, birde 2-3 tur uçup geri geliyor.

Seda.

Tutkulu
Çeviri Ekibi
Kıdemli Üye
Şuan 3 yumurtası var. Kimseyi yaklaştırmıyordu fakat elimi yuvanın ağzında tuttum ilk yumurtasında elimi 1-2 ısırmaya çalıştı sonra saldı. Isırmayı bilmediği için ısırsa bile acıtmıyor zaten. Yemek yemeğe çıkmıyordu bende erkeği dışarı saldım, sonra yuvalığın büyük kapağını açtım o şekilde yumurtalara ben bakarken o yuvanın kafes deliğinden çıkıp yemek yiyor. Yuvalığın kapağını kapatınca hemen geri giriyor.
Ama dediğim gibi sanırım boş yumurta yapıyor, çünkü beraber kafesteyken sürekli erkeği kovalıyor ısırmaya çalışıyor. Çiftleştiklerini sanmıyorum. Yumurtalarda 2.5 gün aralıkla geliyor yaklaşık. Dışkısı baya büyük, 6-7 tanesini bir arada yapıyor gibi. Bazen de dışkısında mukoza gibi bir sıvı da oluyor. Sümüğe benzer bir sıvı.

Şuan bana alışkın ben hariç herkese karşı atağa geçiyor. Bana sadece 1 tıslayıp geri çekiliyor. Başkalarını yaklaştırmıyor, ben yumurtalarına elleyebiliyorum sadece. Birde dediğim gibi ben yumurtaları bakarken o yemek yiyip su içebiliyor, birde 2-3 tur uçup geri geliyor.
Bu dönemde kuşlarınızı dışarı salmayın. yumurtaları da lütfen çok ellemeyin. boşsa zaten kendisi kırar atar yada bana alışkın derseniz kontrol yapın yumurtalara .

acarcnr

Yeni Üye
Sürekli ellemiyorum. 2 kere falan elime aldım. Biri kafesi falan temizlemek için diğeri de yumurtada damar var mı diye bakmak için. O zaman yumurta 4 ya da 5 günlüktü. Şimdi kuşlar kız kardeşimde ben şehir dışına çıktım. Yarından sonra geri döneceğim, ilk yumurta 10 günlük falan olacak herhalde. İstanbul'a dönünce tekrar kontrol edeceğim. Kız kardeşimin dediğine göre şuanda kafes içinde sakinlermiş. Kavgayı kesmişler sanırım.

Şehmus BAKIR

İkon Üye
Yetkili Kurucu
Kurucu Üye
Üretici
Dişi alışkın kuşunuz koruma içgüdüsü içinde ısırma ve tislama normaldir yumurtası varsa bu onu daha da agresif hale getirir sadece bir kişi ilgilensin ve kontrol etsin çok rahatsız etmeyin döndüğünüzde yuvadan çıktığı bir an yumurtaları ışıkla kontrol edebilirsiniz eğer yumurta boş olsa bile bu onun bu hâlini değiştirmez sultan papağanları eşler kavga ederler kıskançlık kavgaları koruma ve sahiplenme gösterileri görebilirsiniz panik yapmayın kavga kanlı olmadığı sürece sorun yok 👍

acarcnr

Yeni Üye
4. yumurtayı yapmış bugün az önce konuştum. Şuan sakinler diyor. İnşallah yavru çıkar. Tüm aile yavru vermesini bekliyor, özellikle annem. :)

Şehmus BAKIR

İkon Üye
Yetkili Kurucu
Kurucu Üye
Üretici
4. yumurtayı yapmış bugün az önce konuştum. Şuan sakinler diyor. İnşallah yavru çıkar. Tüm aile yavru vermesini bekliyor, özellikle annem. :)
Herşey gönlünüzce olsun inşallah 😊 umarım güzel yavrularıniz olur size tavsiyem besleme maması ve aparat temin ediniz ağızdan beslemek zorunda kalabilirsiniz yumurtanin doluluğunu öğrendiginizde alırsıniz 👍

Üst Alt